Last news in Fakti

23 Април, 2021 13:04 13 551 14

Две банки уволняват хиляди служители и закриват стотици офиси

  • испания-
  • банки-
  • фалит-
  • bbva-
  • caixabank

CaixaBank и BBVA с безпрецедентни мерки

Две банки уволняват хиляди служители и закриват стотици офиси - 1
Снимка: Shutterstock

Две от най-големите испански банки – CaixaBank и BBVA, съкращават хиляди служители и съкращават стотици офиси. В началото на седмицата CaixaBank обяви, че се разделя с 8300 от своите служители и затваря над 1500 офиса. Това е най-голямото съкращаване на персонал и клонове в историята на страната. Днес и другата голяма банкова институция – BBVA, обяви плановете си за намаляване на разходите. Тя ще направи това като уволни 3800 служители и затвори 530 офиса. Последните реформи де факто засягат 23 000 служители, което е 16% от работната сила на BBVA. Изчисленията на синдикатите обаче показват, че съкратени общо ще са 21% от служителите на банката, които работят в клоновата база и още 5% в централния ѝ офис.

Причината за реформите е „дълбоката трансформация на сектора”, наложила се заради конкурентния натиск, ниските лихвени проценти, с които работи Европейската централна банка (ЕЦБ) и дигитализацията, уточняват от ръководството на BBVA. Най-голям брой банкови клонове ще бъдат затворени в Каталуня. Следват Мадрид и Кастиля Ла Манча. Общо ще бъдат закрити 21% от сега съществуващите клонове.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За фащат мотиките

    39 3 Отговор
    Стига вече траншове и парични преводи насам натам,банките манипулират обществата,уволнените да си направят испански ТКЗС та и да гледат маслини и кокошки,може и с квадратни яйца..
  • 2 Blackthorn

    53 15 Отговор
    Икономиката на ЕС и всичко ще се срути като кула от карти най-вероятно още тази година.

    Коментиран от #4, #9, #13

  • 3 Започна се

    32 2 Отговор
    Ние да му мислим
  • 4 ФАКТ !

    33 15 Отговор

    До коментар #2 от "Blackthorn":

    Икономиката на Европейският съюз няма да се срине ! Нормално са тези съкращения в банковия сектор! Много клонове, много банки от , които няма нужда !

    Коментиран от #5

  • 5 СуровиниЕС

    20 5 Отговор

    До коментар #4 от "ФАКТ !":

    Е че европейската икономика се крепи на бюрокрация, не случайно който и каквото да искад да направи - 50% от парите за инвестиция отиват в "проектчета" на хартия. Останалите пари естествено по някаквъв начин отиват в Китай за машини и суровини. Европа се опитва да пише стандарти и да ограничава пазара за стоки отвън, с това се изхранва, като сложиш и ДДС и ето как се стига до 50% процента )

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Разбирачи,сър

    2 17 Отговор

    До коментар #5 от "СуровиниЕС":

    Ми ходи в Китай бре
  • 7 ФАКТ !

    33 7 Отговор

    До коментар #5 от "СуровиниЕС":

    В Западните държави има фабрики,заводи ,има много производство ! Ако в България имаше повече заводи и производство,а не барове, заведения и дискотеки, щеше да е добре !!!

    Коментиран от #10

  • 8 Goshe

    26 0 Отговор
    Май истинската новина е, че двете банки са фалирали. Само, че не искат да го разгласяват сега. Просто хората трябва да свикнат с мисълта , че има проблем в банковата система и чак след няколко месеца ще оповестят лошата новина , че хората са загубили всичките си спестявания.
  • 9 иконом

    3 15 Отговор

    До коментар #2 от "Blackthorn":

    Те и руснаците така си мислеха,но взеха та фалираха 1986 и сега разпродават каквото могат.газ и петрол на безценица за фалиралия ЕС !
  • 10 така мисля

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "ФАКТ !":

    Е,нали сме големи тарикари! Разбираме от всичко и най-вече приказката - Аз на тоя за тези пари няма да му работя.Ще си отворя кафе,магазин или друга простотия ! И така загина всичко в България. Никой не иска да работи,а само да краде !
  • 11 Тези където не искат да работят гледат

    13 1 Отговор
    От тези горе високо и Чиновниците!! Крадът и нищо не работят!!! Тези, които работят хранят 800 000 Търтей и Калинки Чиновници и 85 000,!!!Полиция!! Бонуси ДМС, премии, и като се пенсионира 10 или20 заплати на веднъж!!!! Излъгаха ГЕРБ най Бедните Пенсионери, за 120лв за храна, през Април, Излъгаха 1300 000 най бедните, Обещаха Предизборно тази помощ и Излъгаха!! Идват Нови Избори, ще бъдете Наказани за това че се изгаврихте!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ХХХХ

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Blackthorn":

    Ще се срути главата ти.

    На това което става му се вика технологична безработица(безработица предизвикана от авлизането на технолигиите). Няма страшно все повече отрасли ще бъдат засегнати от компютъризцията.

    Все по голямото навлизане на безкасовите разплащания води до това.
    Аз лично за последната годима съм ходил един път до банка.

    Коментиран от #14

  • 14 Барба Ганьос

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "ХХХХ":

    Не се пънете да обяснявате. Аудиторията не е подходяща.