25 Април, 2021 06:09 4 884 35

Започва имунизирането на работещите в туризма

  • туризъм-
  • хотели-
  • черноморие-
  • имунизиране

Хотелиерите по Северното Черноморие са готови за откриването на сезона на 1 май

Започва имунизирането на работещите в туризма - 1
Снимка: БГНЕС

Снощи на Летище Варна се очакваше да пристигне втора група израелски туристи. По традиция те отсядат в курорта "Златни пясъци".

Хотелиерите по Северното Черноморие са готови за откриването на сезона на 1 май. Започва и имунизиране на работещите в бранша, предаде БНТ.

Много хотелиери вече имат изискване към хората, които наемат, да са ваксинирани срещу COVID-19.

До 28 април всички хотелиери и ресторантьори във Варненска област трябва да представят в Регионалната здравна инспекция списъци с имената на заетите в бранша, които искат да се ваксинират.

До този момент желание да се имунизират имат около около 40 на сто от работещите в сектора. И макар че от години липсват кадри в туризма, много от хотелиерите и собствениците на заведения имат изискване за направена имунизация срещу COVID-19 към хората, които търсят работа в бранша.

Атанас Карагеоргиев е собственик на хотел в курорта "Свети Свети Константин и Елена" край Варна. Той е категоричен, че чуждестранни туристи по нашето Черноморие няма да има, докато страната ни не бъде призната за безопасна дестинация.

"С какво можем да ги привлечем? Че сме евтини? Това в днешния ден не е актуално изобщо, никого не го интересува в момента цената. Хората търсят сигурност", заяви Атанас Карагеоргиев.

В тази обстановка все повече хотелиери предпочитат да наемат служители, които са ваксинирани.

"Дадох личен пример най-напред се ваксинирах аз, после цялото ми семейство. И на всички мои бивши служители, които са на борсата, поставих условие, който иска да работи с нас, в нашите хотели, трябва да бъде ваксиниран", допълни Атанас Карагеоргиев.

У нас броят на заразените с COVID-19 продължава да е висок, а ваксинираните са малко. Затова страната ни продължава да бъде в списъка с високорисковите дестинации.

"За да имаме някакъв туризъм, ние трябва да влезем в "зелена зона". Докато не намалим болните, няма как това да се получи. Всички държави около нас, които са ни конкуренти, работят активно по направление ваксинация на служителите си. Отскоро и ние имаме това като възможност", добави Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

За да бъде спасен сезонът, активната имунизация трябва да започне веднага, категорични са от Варненската туристическата камара.

"Тъй като знаем, че има един месец между първа и втора игла, за да сме максимално предпазени трябва да започнем сега", категоричен е Илин Димитров.

Вече има организация и активната ваксинация на работещите в сектора започва в понеделник.

"Още на 26-и вече ще получим 6 кутии, говоря за "Пфайзер", и отделно 12 кутии за хората, работещи в туризма", коментира д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна.

"В момента работят 20 кабинета за ваксинация. Тоест 2000 човека на ден могат да се ваксинират спокойно", каза още Стоян Пасев, областен управител на Област Варна.

Той допълни, че ако интересът към ваксините се увеличи, отново ще бъде отворен денонощният кабинет в града. В почивните дни ще работят и двата ваксинационни кабинета в Регионалната здравна инспекция.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    69 10 Отговор
    Що за фашизъм?
  • 2 Рапоне

    33 7 Отговор
    От как ГРЕБ не е на власт мутрите са по ниски от тревата.
  • 3 Нето

    69 10 Отговор
    Няма да се ваксинирам при каквито и да е условия.Тези ваксини са вредни вече познавам няколко човека със заболявания заради ваксините.Имам близък на който му се образува киста 3 седмици след втората ваксина на Пфайзер докторите казаха,че сама щяла да изчезне...айде бе

    Коментиран от #13

  • 4 Vladi

    67 4 Отговор
    Смешници , то няма кой да им работи за 2 евро на час , искат и ваксинирани работници , бежанците от африка се подсмихват и те не искат да работят за едни 300 евро на месец , казват ,е по добре да се върнат в Конго , не се шегувам до там ни докара буци от банкя
  • 5 Гост

    60 5 Отговор
    Това е противоконституцонно условие! Всички кандидати за работа могат да скъсат от дела въпросния хотелиер, който явно работи на процент към някоя фарма! На него "защитения" с ваксина, какво му пречат неваксинираните работници? А интересно, че не изисква от туристите ваксина, защото ще трябва да му фалира хотела!?
  • 6 boiko

    15 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: поставих условие, който иска да работи с нас, в нашите хотели, трябва да бъде ваксиниран", допълни Атанас Карагеоргиев.
  • 7 Сусбе

    24 5 Отговор
    Умолявам новите партии,ако може да приемат закон с който да направят всички останали закони невалидни само за 24 часа и ще изчистим боклука
  • 8 Vladi

    34 5 Отговор
    Атанас Карагеоргиев ке фалирга чини ми се , Танасее , дай личен пример на служителите си \които са на трудовата бпрса? \ , като изпиеш едно кафе с две лъжички сол , и ги задължи да пият кафе със сол , иначе няма да ги назначиш да бачкат по 12 часа за 12 лева

    Коментиран от #10, #11

  • 9 провинциалист от провинция Тракия

    16 4 Отговор
    Да се чете "Започва ваксинирането", а не "Започва имунизирането". Отделно, че явно са започнали някакви бръщолевения.
  • 10 Гостенчето

    38 5 Отговор

    До коментар #8 от "Vladi":

    Тоя звучеше доста самонадеяно Хотел на ,,,Св.Константин и Елена"... ..знаем го Сезон преди пандемията ,траещ три месеца ,сега дали ще има и два. Който искал да работи при тях,трябвало да се имунизира . Тия да ги спукаш от дела, да им мине мерака да се правят на царе. Знаят че работниците им са бедни и притиснати от обстоятелствата и ще си траят ,затова си разиграват коня
  • 11 Ама, колко е горд Атанас само!

    37 4 Отговор

    До коментар #8 от "Vladi":

    Ентусиаст отвсякъде! Те, такива като него, през турско с готовност и исляма са приемали, че и жените си и дъщерите си на турците са предлагали - зер, келепир има в тая работа!
  • 12 Наблюдение

    4 28 Отговор
    Дежурните диван професори пак са се развихрили. Не се ваксинирайте, бре! Тъкмо 80-те процента ще намалеят най-сетне. Явно няма друг начин...
  • 13 666

    12 17 Отговор

    До коментар #3 от "Нето":

    Не се ваксинирай това е твое право, но не заразявай хората като се разболееш.

    Коментиран от #35

  • 14 Vladi

    26 4 Отговор
    Да не стане точно обратното ? Един септември , октомври да останем само 20% неваксинирани придобили колективен имунитет ? На опаковката на всяка ваксина пише ” Внимание Биологичен Отпадък” Да се изхвърля само в специални контейнери и да се изгаря в специални пещи , за да не се отрови околната среда , които изхвърли опакавката на ваксината в кофа за боклук ще бъде глобен , ваксинирайте се бе , вкарайте тази отрова с игла във вените си и почвайте работа на Българското черноморие , пилците и ваксинираните се броят на есен

    Коментиран от #16

  • 15 -----

    22 1 Отговор
    Туриста като го е страх да се имунизира. Тя ваксината пази имунизирания. Това че персонала на хотела е имунизиран не значи че туриста не може да се зарази ако не е имунизиран.
  • 16 666

    10 9 Отговор

    До коментар #14 от "Vladi":

    Биологичен отпадък означава че има биологични компоненти в нея. Като бактерия която е омаломощена, това е ваксина. Ама мисленето не е за теб.

    Коментиран от #18, #22

  • 17 Учуден.

    30 2 Отговор
    Че има ли още глупаци да им работят на хотелиерите?????
  • 18 Диверсант

    22 4 Отговор

    До коментар #16 от "666":

    И ще настъпи мир и спокойствие на земята, когато тия ваксаните мозъци се превърнете в биологичен отпадък.

    Коментиран от #20

  • 19 Адам

    22 2 Отговор
    Вижте му маната и тлъста физиономия на тази мутра питек,който мяза на прост милиционери, излиза в гугъл:)
  • 20 666

    7 12 Отговор

    До коментар #18 от "Диверсант":

    Като нямаш пари целият свят ти е крив, нали?
  • 21 Лост

    17 3 Отговор
    Аз отдавна се "имунизирах". Имунизацията ми е, че не ми пука за вашите хотели. Събирай си родата да ти работи. Само да не се изпобиете накрая на сезона.
  • 22 Vladi

    16 0 Отговор

    До коментар #16 от "666":

    Първо това не са ваксини , това трябва да е ясно на всеки , потарям това не са ваксини ! от там да почнем ,специалисте , това че си сложил емблема на Опела ти Мерцедес , не го прави Мерцедес , образовай се с клипа Предупреждение на д-р Вернон Колман за света

    Коментиран от #25

  • 23 На такива работодатели

    15 1 Отговор
    По една мазна храчка по челото. Уроди. Глупави, алчни и отчаяни.
  • 24 Бг туристА

    11 2 Отговор
    Аз да го питам тоя ''работодател'' как ще намери пари два пъти да разкарва персонала си оТ ''Столипиново'' и ''Факултето'' до Варна за ваксиниране и как ще оправдае транспортните разходи. То не че много ме интересува, щото аз на го..номорието от много отдавна не стъпвам.Да плащам по 300евро на ден за стаи-катакомби, миришещи на мухъл и да ме хранят всеки ден с таратор от палма и бутчета от салмонелозни пилета ли..ааа не, мерси. Хе къде е Гърция, па до нея и Албания...хе къде е и Хърватска.
  • 25 666

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Vladi":

    Ам направи си една ваксина у вас. Какво търсиш тук.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 artos

    4 1 Отговор
    свършва туризма
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Sunny Beach

    2 4 Отговор

    До коментар #29 от "Летния сезон в бегето трае точно":

    Я прочети в интернет за миналите години колко туристи са посетили България.За твоя информация Слънчев Бряг има леглова база от 500 000 места който до преди пандемията се запълваха.И ако нямаше туризъм в БГ нямаше да е пълно с хотели и всяка година да стават все повече и повече

    Коментиран от #32

  • 32 Бг ТуристъТ

    8 2 Отговор

    До коментар #31 от "Sunny Beach":

    500 000 в Сънито ма найш кога. Такава ти е легловата за цялото Черноморие, барабар с частните квартири. А като е толкова добре , защо е този вой?. Нито туристи, нито персонал...Всъщност ако ще да са препълнени, ич ми не пука. Аз от 15-16 години не съм стъпвал там. Иначе балъци- колкото щеш. Те крепят света. Ако говорим реално, туризмът в досегашния си вид умре. Безвъзвратно. Требе да имаш синьовцив кратуната че да не можеш да асимилираш тази истина.
  • 33 мани мани

    8 2 Отговор
    тия така ли не разбират, че ще бъдат съдени за дискриминация? :)
  • 34 Роп

    3 2 Отговор
    Този няма ли кой да го осъди! Как така изнудва хората да се ваксинират за да им даде работа? Ваксината не пази от повторно преболедуване.
  • 35 ами

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "666":

    ваксинираните, като се разболеят не заразяват ли?