27 Април, 2021 10:58 4 118 6

Новите правила за ДДС: Електронната търговия вече е лесна

  • електронна търговия-
  • ддс

Действащият в момента специален режим за освобождаване от ДДС за внасяни пратки в ЕС, чиято стойност не надвишава 22 евро, ще бъде отменен

Новите правила за ДДС: Електронната търговия вече е лесна - 1
Снимка: Shutterstock

На 1 юли 2021 г. влизат в сила нови правила за ДДС, предлагащи проста единна система на предприятията в ЕС. Тези правила улесняват съществуващите задължения във връзка с ДДС и намаляват административната тежест на предприятията, които извършват трансгранични онлайн продажби. Премахването на прага за освобождаване от ДДС при внос на стоки на стойност до 22/10 евро в ЕС означава също по-равни условия за предприятията в ЕС.

Въвеждането на новите правила за ДДС за електронната търговия ще започне през юли в целия ЕС с цел улесняване на предприятията, които продават стоки онлайн, създавайки по-равни условия спрямо тези за онлайн дружествата извън ЕС. Тези правила ще бъдат от особено значение за всеки, който продава стоки онлайн или е оператор на онлайн пазар. Целта е да се:

- гарантира плащането на ДДС на мястото на потребление на стоките или на предоставяне на платените услуги;

- създаде единен режим за ДДС за трансграничните доставки на стоки и услуги;

- предложи на предприятията проста система за деклариране и плащане на задълженията им във връзка с ДДС в ЕС чрез ползване на портала на режима за обслужване на едно гише (при внос);

- въведат равни условия между предприятията в ЕС и продавачите извън ЕС.

Чрез тези правила ще се допринесе още за справяне с неизпълнението на потенциалните приходи от ДДС, което представлява разликата между очакваните приходи от ДДС и реално събраните приходи от ДДС във всяка държава членка. Докато общото неизпълнение на потенциалните приходи от ДДС отчете леко намаление с почти 1 милиард евро до 140,04 милиарда евро през 2018 г., новите правила за ДДС при електронната търговия ще подкрепят усилията за допълнително намаляване на цифрите и ще допринесат за успеха на световната цифрова трансформация както за хората, така и за бизнеса.

Как могат онлайн предприятията да се възползват от новите правила?

ЕС разработи нови онлайн инструменти, чрез които предприятията могат да се регистрират и да се погрижат за своите задължения във връзка с ДДС върху всички свои продажби в ЕС. Тези инструменти заменят предишната система, съгласно която онлайн предприятията бяха задължени да се регистрират за целите на ДДС във всяка държава от ЕС, преди да могат да извършват продажби на клиенти в съответната държава. Новата система се очаква да спести на предприятията в ЕС разходи за привеждане в съответствие в размер до 2,3 милиарда евро годишно.

От 1 юли предприятията ще могат да декларират и плащат електронно ДДС за всички извършени от тях вътресъюзни продажби с една тримесечна справка-декларация – при това работейки само с данъчната администрация в своята държава членка и на своя език, дори в случай на трансгранични продажби. Новата платформа за предприятията и данъчно задължените лица – режимът за обслужване на едно гише за ДДС (OSS) – може да се използва за деклариране на дължимия ДДС върху стоки и услуги, продавани онлайн в целия ЕС, което намалява разходите за привеждане в съответствие с до 95 %.

Междувременно режимът за обслужване на едно гише при внос (IOSS) улеснява събирането, декларирането и плащането на ДДС за продавачи, които доставят стоки извън ЕС на клиенти в ЕС. На практика това означава, че тези доставчици и електронни интерфейси могат да събират, декларират и плащат директно ДДС на избраните от тях данъчни органи, вместо клиентите да плащат ДДС при внос в момента на доставката на стоките. Това улеснява предприятията, като същевременно защитава онлайн купувачите от скрити разходи.

И накрая, действащият в момента специален режим за освобождаване от ДДС за внасяни пратки в ЕС, чиято стойност не надвишава 22 евро, ще бъде отменен. Докато повечето предприятия извън ЕС „играят честно“, този режим на освобождаване от ДДС даде възможност на някои продавачи да декларират неправомерно стоки с висока стойност, например смартфони, на по-ниска цена само за да се възползват от режима, като по този начин подбиват цените на предприятията в ЕС, които не могат да не начисляват пълната ставка на ДДС на своите клиенти от ЕС за същите продукти. Чрез премахването на този режим европейските предприятия ще могат да се конкурират при по-равни условия.

Накратко, тези нови правила ще доведат до по-бързо и по-ефективно трансгранично онлайн пазаруване както за предприятията, така и за клиентите.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брабинеца

    11 1 Отговор
    правилата са объркани, не е ясно дали търговците ще искат да се възползват от тях, или ще ти ги изпратят по пощата и ти си се оправяй с митници, тогава пощенските оператори стават и митнически агенти и почва едно цакане по 50 лв на пратка.... А Агенция "Митници" са се оплелеи и правят едни глупостииии
  • 2 Честно

    11 0 Отговор
    Бля-бля-бля... ПРАЗНА СТАТИЯ!

    Май "законодателите" представа нямат какво сами искат да надробят, та да обяснят на народа.

    ХАОС! Както винаги, ще чакаме поне година та бюрократите да се разберат какви ги искат. Пък тогава ще видим дали изобщо ще е възможен вноса.

    ЕС е пълен с такъв високопарен словесен БОКЛУК, работа НИКАКВА НЕ СЕ ВЪРШИ, само КАЛИНКИТЕ ЛАПАТ, МУТРИТЕ СИ ГЛЕДАТ КЕФА и тъй. Фашистка работа.
  • 3 магазинер

    16 0 Отговор
    ЕС- правила = пълен боклук; Яловата администрация на ЕС ражда само хаос и храни хрантутниците - консултанти, които после се отчитат на администрацията. Само простите правила работят, но от прости неща в ЕС нямат нужда, че ще трябва да освобождават столовете и край на лапането.
  • 4 YUI

    0 0 Отговор
    Защо на предполагаемото място за полезна информация, вие имате реклама? Например: Публикувано във факти.бг: Новата платформа за предприятията и данъчно задължените лица ... обозначена с линк, не води до въпросната платформа, а до ваш рекламодател явно. Супер полезна статия, няма що.
  • 5 Москвич

    3 0 Отговор
    "специален режим за освобождаване от ДДС за внасяни пратки в ЕС, чиято стойност не надвишава 22 евро, ще бъде отменен" - Значи вече ще се облагат с ДДС, така ли?
    Само да споделя, че в Русия режима на облагане с ДДС беше 1000€, а в момента го намалиха до 500€ - т.е. пратки на стойност НАД 500€ се облагат с ДДС, всичко, което е ПОД 500€ НЕ СЕ ОБЛАГА С ДДС! Сега сравнете тези 22€ и осъзнайте грабежа на който сте подложени в България...
  • 6 ПЕШО

    0 0 Отговор
    Голям тюрлю-гювеч е тази статия.