Last news in Fakti

1 Май, 2021 21:48 6 916 55

Туристите на морето - в пъти по-малко от предния Великден

  • туристи-
  • черноморие-
  • хотели-
  • великден-
  • сезон

Започна летният туристически сезон

Туристите на морето - в пъти по-малко от предния Великден - 1
Снимка: БГНЕС - архив

Днес започна летният туристически сезон. Традиционно първите гости в хотелите по българското Черноморие са румънци и българи, които идват за Великденските празници. Тази година обаче те са в пъти по-малко от миналата година, когато също обстановката беше пандемична и трудна за туристизма, къобщи БНТ.

Според туристическия бранш, новите правила за влизане в България са закъснели. Това е накарало повече от половината туристи от Румъния да отменят почивката си у нас за Великденските празници.

Заповедта на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов беше издадена на 29 април, но влиза в сила днес. Според нея - всички, които пристигат в България, могат да го направят по три начина - отрицателен PSR или антигенен тест, сертификат за поставена ваксина срещу КОВИД и документ за преболедуване на коронавируса.

Въпреки всички усложнения, летният туристически сезон започна, колко хотела отвориха за Великден, вижте в репортажа.

И по Северното, и по Южното Черноморие за началото на сезона отвориха не повече от 10 процента от хотелите. Според бранша управляващите са закъснели с конкретните мерки, при които туристите ще могат да влизат у нас.

”Което се отрази негативно на румънските гости и реално на нас ни коства спад повече от 70 процента от записванията за Великденските празници от страна на румънските гости”, каза Христо Пенев, зам.-директор “Експлоатация” - к.к. Албена.

Закъсняла е и имунизацията на заетите в туризма.

"Предприехме други ходове тук. Наши хора от персонала успяхме да ги агитираме да отидат до Сърбия да се ваксинират“, каза Румен Мончев, хотелиер.

"До сега в Румъния са ваксинирани 5 милиона души и страната ни се нарежда на 4-то място в Европа по ваксинация на населението. Така че близо 90 процента от румънците, които идват на почивка в България са ваксинирани”, разкри Дима Поснава, мениджър “Румънски пазар”-к.к. Албена.

Това лято по българското Черноморие ще се разчита най-вече на туристи от Източна Европа. Сезонът ще спасяват и българските летовници.

"Английски туроператори, немски туроператори, ясно и точно, отменят чартърните си програми за месеците май и юни", каза Иван Кирязов, туроператор.

”България е една безопасна държава, но се нуждае от много адекватна и много целенасочена реклама към немски, към френски, към полски пазар”, споделя Христо Пенев, изтъкна зам.-директор “Експлоатация”-к.к. Албена.

Повечето от пристигащите днес у нас влязоха в България с отрицателен PCR тест. Доволни са, че има нови правила, защото ще могат да направят своя избор как да пътуват.

В случай че пристигащите в България не представят документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен PSR или антигенен тест, подлежат на 10-дневна карантина.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    63 12 Отговор
    Благодарение на герп!
  • 2 Българският туризъм

    75 6 Отговор
    КУЧЕТА ГО ЯЛИ! НЕ СТАВА С КРАДЕНЕ! КАТЕГОРИЧНО! А МРЪСОТИЯТА?! ДУМИ НЯМАМ!
  • 3 Гост

    71 7 Отговор
    Тамън ла*ната във водата, ще са по-малко. А и хотелите са повече от предишната година.
  • 4 КОРОНА КИЛЕР

    33 1 Отговор
    АМИ ТЕ ЗА ЕДНА ГОДИНА СА ДАЛИ ФИРА😬
  • 5 ъйфгн

    30 11 Отговор
    Марш всички на слънчака да спасяваме туризма
  • 6 Хотелиера

    75 6 Отговор
    Сега Екатерина Захариева ще доведе туристи от САЩ да заместят руските туристи в противен случай децата ви стават емигранти няма работа за тях по Черноморието.

    Коментиран от #43, #48

  • 7 А шезлонга и

    55 8 Отговор
    чадъра по колко са, за един прЕател питам, аз и тази година съм на Лефкада....

    Коментиран от #13, #15, #49

  • 8 Пучо Капучо

    70 6 Отговор
    Май ше остане само бетона по Черноморието ни.
    И после фалити, фалити...ум да ти зайде.

    Коментиран от #20

  • 9 Ланс Линк

    61 5 Отговор
    Английските,немските отменят-къде е евроатлантическата солидарност.Руските сами ги гоним,после туристите в пъти по-малко

    Коментиран от #14

  • 10 ИСМВ

    41 7 Отговор
    Идеално! Мачкаме мутрите. Мутри вън!
  • 11 Воден спасител

    38 1 Отговор
    Ем че то предния път нямаше никой.
  • 12 Мюмюн

    30 2 Отговор
    Таман сига мойто фамилиа сми на хутел у Созопол. Харабия е тука-от тирасата скивам залива и стариа град, барабар с оная църква, дет са намерили скелита на некъв вампайър. Няма многу туристи, чат-пат некои шпрехат на румунски, ама са разбирами с тях. Кеф ти скара, джъз-бъз, цър-пър, салати, студина бира бургаско-щот нали морету е тук. С мойти наследници ша одим да киризим оня замък у варадинову ли беше...равадинуво ли....можи да видим и моста на бургас, дет сички го хвалят ко е туй чудо. После ша минем и у лозенец, там дека сички шоу звизди кибичат през летото на плажа. Тъй пет дена ша обикалями по южното чирноморие, ша прискочим и до олд таун на Несебар да видим там ко е, а сетне и до слънчевиа брег да са потопим у аутмосферата на роднуто чирноморие.
  • 13 Ханджията

    65 6 Отговор

    До коментар #7 от "А шезлонга и":

    50лв. комплекта, както обикновено и 5-10лв. за интернет и +20лв. за рязане на пица или торта и по 20лв. за всеки празен стол на масата - сякаш не помните мурафетите на мутрите! Храната се купува от МЕТРО с изтичащ срок на годност и на половин цена, защото иначе следва утилизация, а после с повечко майонеза и на шведската маса в 4-5 звездните "тузарски" хотели, където е "много по-хубаво от чужбина", където храната е свежа, шезлонга и паркинга безплатни... Стъписан съм от упоритите българи, които си оставят парите на мутрите по морето.
  • 14 Хотелиера

    54 9 Отговор

    До коментар #9 от "Ланс Линк":

    Тя английската и немската мизерия идва с по 100€ джобни и разчита на олинклузива руснаците идват с хиляди € джобни! В България идват от запад туристи предимно по разни програми за безработни!

    Коментиран от #18, #54

  • 15 Бесен Язовец

    20 3 Отговор

    До коментар #7 от "А шезлонга и":

    Излиза по е скъпо шезлонг и чадър на черно море от колкото ако се покриваш с вестници на плажа в Гърция!
  • 16 Ръжно

    63 5 Отговор
    Днес Русия забрани полетите до България заради глупостите на Екатерина Захариева и Гешев. Сезонът свърши преди да е започнал.

    Коментиран от #17

  • 17 Бесен Язовец

    29 4 Отговор

    До коментар #16 от "Ръжно":

    Тоо това е играта да фалират по морето и герберастите да купуват на безценица от банките после защото имат пари , а места за строежи не останаха!
  • 18 Ланс Линк

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хотелиера":

    Сигурно си прав-не съм запознат,но ние както винаги режем клона на който седим и после ревем
  • 19 Тишо

    43 7 Отговор
    Като изгонихте единствените платежоспособни руснаците, кого очаквате? Ваксини, тестове, простотии. Тази година ще е по зле и от предната. Който изпрал пари в строежи това е.
  • 20 Ха Ха,,

    15 2 Отговор

    До коментар #8 от "Пучо Капучо":

    Ха,и сега кой ще го бута този бетон ?
  • 21 иван василев

    22 5 Отговор
    като направите чадър и шезлонк 3лв...ми се обадете и място за паркиране искам безплатно..иначе д....т супич
  • 22 КЕРПЕДЕНА

    25 4 Отговор
    ДАЙ БОЖЕ НИКОИ ДА НЕ ДОИДЕ НА ЛЯТО ОТ СЪРЦЕ ГО ИСКАМ ДА СЕ СЛУЧИ ЧЕ И ДОГОДИНА ДА ПОВТОРИ

    Коментиран от #24, #26

  • 23 юрист

    5 28 Отговор
    Инфото ви е невярно- на св. Константин и Елена съм и астор гардън се пука по шевовете от туристи- румънци, българи, израелци и дори руснаци...

    Коментиран от #32, #46

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Писиара

    6 0 Отговор
    А какво е пи Ес ар тест?
    Имам само писиар и затова питам.
  • 26 Gnidi прости

    13 7 Отговор

    До коментар #22 от "КЕРПЕДЕНА":

    После ще чакаш приходи в хазната за пенсия и заплата! Боко и герберастите си построиха капитализма, а ти?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ами те

    22 15 Отговор
    нормалните хора не ходят тук на море. Ходят като мен в Гърция. Тук от години идват най-бедните и впиянчени западни туристи, които не могат да си позволят да почиват на друго място.

    Коментиран от #29, #31

  • 29 юрист

    15 20 Отговор

    До коментар #28 от "Ами те":

    Нормалните хора сме в 5 звездните хотели, а обикновените хора с по 1000 лева нетна месечна заплата, които се праскате, че получавате страааашно много пари- хахахаха- отивате в гърция;-0 Човек наистина трябва да е ненормален и опериран от чувство за свобода, ако сега отиде в гърция на море. Гърците изискват от него да посочи на кой плаж ще плажува, и ако туристът отиде на дрг плаж, плаща солена глоба- честито на всички ''нормални'' туристи в гърцията;0

    Коментиран от #30

  • 30 юрист

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "юрист":

    дрг плаж- т.е. друг плаж
  • 31 юрист

    17 7 Отговор

    До коментар #28 от "Ами те":

    Глoбa oт €300 и изгoнвaнe oт Гърция, aкo нaпрaвитe тoвa
    Aкo туриcт oтидe нa друг плaж, рaзличeн oт прeдвaритeлнo oбявeния, пoдлeжи нa caнкции Публикувaнa: 20 Aприл, 2021 13:29 '''.... Вceки туриcт трябвa прeдвaритeлнo дa увeдoми пoлицeйcкитe oргaни или туриcтичecкaтa cи aгeнция тoчнo кoй плaж щe пoceщaвa. Тaкa, aкo бъдe уcтaнoвeнo нaличиeтo нa СОVID-19 в някoй oт пoчивaщитe, влacтитe щe мoгaт бързo дa гo лoкaлизирaт и дa гo нacтaнят в бoлницa зa cмeткa нa държaвaтa. Aкo туриcт oтидe нa друг плaж, рaзличeн oт прeдвaритeлнo oбявeния, пoдлeжи нa глoбa oт 300 eврo и щe бъдe принудeн дa нaпуcнe cтрaнaтa. Припoмня ce, чe зaвeдeниятa в Гърция вce oщe нe рaбoтят, a cлeд 21:00 чaca e в cилa вeчeрeн чac....'' Това не е почивка- това е концлагер, за който си плащате солидни суми в евро на гърчолята-а честито;0

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 юрист

    6 8 Отговор

    До коментар #32 от "юриcтконcулт":

    Някой май не знае, че астор гардън и вила чинка са две сгради с един и същ собственик- търговско дружество;0 Продължавай в същия дух- времето тук е чудесно и за разходки, и за плаж, а ти си лай наволя- не ми пречиш;0

    Коментиран от #36

  • 34 Aбе cелю

    9 6 Отговор

    До коментар #31 от "юрист":

    и ти ли нa тез опорки лежиш, дa не cе окaже,че cи хотелиер, a не юриcт мммм
  • 35 Йозеф

    10 9 Отговор
    Нема шанс да ходя на фелакоморието ни, там няма истински ☆☆☆☆☆ хотел, дори без пари да е - не, благодаря, Гърция и Албания и Турция, там хотелите са с истинска категоризация и храната е качествена, обслужването също. Черноморието ни е за сгънатото простолюдие, което иска да изкара евтино на море, без значение от качеството.
  • 36 Шарани,сър

    9 8 Отговор

    До коментар #33 от "юрист":

    Плувай в кафевото и не се плашункай

    Коментиран от #39, #40

  • 37 Jacques Yves Moineau

    8 3 Отговор
    Летния сезон пак ни изненадА.
  • 38 Дамм...

    3 2 Отговор
    Реално погледнато е все тая, дали PCR-тестът е положителен или отрицателен. Все вАжи! 🤔🤨😉😄😆😂🤣
  • 39 юрист

    8 14 Отговор

    До коментар #36 от "Шарани,сър":

    Село, селооо- плувам в минерална вода- нещо, което в твоята прехвалена гърция НИКЪДЕ го няма- комплекс от 24 минерални басейна НА САМИЯ БРЯГ НА МОРЕТО, а до този комплекс, на 20 метра от него, е морският плаж... Вижда се колко сте ''умни''- за вас съчетанието ползване на МИНЕРАЛЕН басейн и след това плаж, е непостижима мечта;0 Можеш да извадиш човека от селото, но не можеш да извадиш селяндурският манталитет от човека....

    Коментиран от #41, #45

  • 40 юрист

    9 8 Отговор

    До коментар #36 от "Шарани,сър":

    Освен това, в момента морската вода е 14 градуса- кой е луд да ПЛУВА ПРИ ТАКАВА ТЕМПЕРАТУРА на морската вода, в морето... Когато човек е тъп, то е завинаги, освен ако самият човек не реши да промени този факт със свои активни действия- т.е. да поумнеее....
  • 41 Варна

    16 4 Отговор

    До коментар #39 от "юрист":

    Евала, адвокате на дявола....понеже съм от морския край, я кажи къде е точно този комплекс с 24 МИНЕРАЛНИ басейна на 20м от морето? Питам от любопитство-в Балчик, Кранево, Албена, Златни пясъци, Слънчен ден, Галата, комплекс Камчия, Бяла, Обзор, Свети Влас, алеята на Слънчака, Несебър-новия и стария град, Поморие,Бургас, Крайморие, Черноморец, Атия, Созопол, Лозенец, Китен, устието на Ропотамо- не съм виждал такова нещо. Може и аз да го посетя, ако е хубаво....

    Коментиран от #47, #50

  • 42 DRS

    7 5 Отговор
    Черно море в Уики-то вече го пишат като Кафяво море. Хотелджиите, или каквито са там боклуци, могат да са горди, че обогатиха световната география! В Поморие на кални бани, а 70 км. на север - на л... - знаете какви - "бани"... Пробвайте го, може и да сработи знае ли човек... Даже може да си транспортирате л...а за целта!
  • 43 Доналд Тръмп

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хотелиера":

    Още няколко такива години с епидемията и да не станеш от хотелиер общ работник,умнико,не ти го пожелавам,но ако няма кой да ти работи кърски труд за 1000 пари,май ще трябва да си и пиколо и рецепционист и камериерка и сервитьор и барман и спасител и масажист в хотела си,хотелиер е,айде със здраве
  • 44 Роската

    10 7 Отговор
    Дано фалират лятото
  • 45 иван

    5 4 Отговор

    До коментар #39 от "юрист":

    Явно си сънувал мокри сънища
  • 46 Trol

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "юрист":

    Верваме ти!
  • 47 Очевидно е

    5 3 Отговор

    До коментар #41 от "Варна":

    че юриста е пред лаптопа си у дома и чати!
  • 48 681

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хотелиера":

    Че кой се е засилил да работи по Гьолището?!
  • 49 Mицотакис

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "А шезлонга и":

    Ами на Лефкада и тази година са безплатни
  • 50 Белгиец

    5 4 Отговор

    До коментар #41 от "Варна":

    Има предвид, че всички пикаят в чешмяната вода в басейните и затова им се вдига минерализацията, независимо на колко метра от морето са.
  • 51 Бг турист

    4 3 Отговор
    Да почивам в концлагера, наречен България...нне, мерси.
  • 52 Гаси якото😂😂😂😂

    6 3 Отговор
    Аз ше въра на созопол и царево ше зема от лидъла питка и кремвиш и фреш портокал от 3 лв литъра и ше се разхождам бавно и ше зяпам озверелите мутри дорде си папкам питката и кремвиша и мед ше ми капе на сърце😂😂😂😂
  • 53 2021

    0 1 Отговор
    Българският турист няма да замести всички останали. Първо българите нямат култура на потребление на туристически продукт, второ неплатежоспособен е,трето- няма практика да планира почивката си.
    За това не се напиняйте да пишете къде ще ходите- в Гърция, В Турция, в На ******
    ****.
  • 54 123

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хотелиера":

    Няма кой английски безработен мизерник да дoйде в България, с 82 евро не може да си плати за един ден стаята в Българските хотели за туристи милионери.Ако германски гражданин койтое взема 2000 евро е безработен няма как да плаща по 200-300 евро на вечер за Български хотел след като взема 1200 преди данаци.В България бедни хора не идват на почивка,но след една почивка не се и връщат повече в България.
  • 55 Хотелиера

    0 0 Отговор
    По голямата част от вас са мизерници с големи претенции.Ходете си на Гърция и на плажа плюскайте на вестник храна от ЛИДЛ