Last news in Fakti

13 Май, 2021 20:16 7 621 58

Колко пари изпратиха българите в чужбина у нас

  • емигранти-
  • пари-
  • превод

За 2020 година сумата е с 1 млрд. USD по-малко спрямо 2019-та

Колко пари изпратиха българите в чужбина у нас - 1
Снимка: Shutterstock

Изминалата 2020 г. ще бъде запомнена не само с пандемията, но с една основна последица от нея – драстичното свиване на парите изпратени от българи, работещи зад граница на роднини в България. Сумата е 1.335 млрд. USD или с близо 1 млрд. USD по-малко спрямо 2019 г. За последно толкова малко пари към родината са били изпратени преди 10 години. Сумата представлява 3.5% от размера на БВП на глава от населението за 2020 г., сочат данните на Световната банка.

За всяка от предходните три години, изключвайки изминалата 2020-та, изпратената към България сума е била над 2 млрд. USD.

За периода от април до декември 2020 г. България е на първо място от общо 37 държави, които традиционно големи реципиенти на този вид средства, по спад на емирански преводи. В ТОП 3 сред нас се нареждат Боливия и Нигерия.

Интересно е да се отбележи, че Турция, която е сред основните държави, откъдето идват мигрантски пари, е с една от най-високите такси за превод – 12%. Следват преводите от Великобритания с такса от 8%.

Тенденцията за изпращане на пари на близки в родината ще се обърне след кризата причинена от коронавируса. Причината е, че по-малко хора отиват да живеят в чужбина, а процесът на връщане в родината се ускорява, коментират икономически експерти.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    10 1 Отговор
    Тези сметки са правени за банкови преводи и други комисионери като Уестърн юнион,Мъниграм и др.Но тенденцията се запазва,по този начин се помпа инфлацията .

    Коментиран от #7

  • 2 Макробиолог

    7 1 Отговор
    Заедно с Нигерия,м?
  • 3 Сектор Газа

    28 2 Отговор
    Мангустанците се прибраха в БГ оти нема работа а и просията и джебчийството в локдауна не върви.Нормализиралисе живота пак ще побегнат на запад.

    Коментиран от #42

  • 4 Доста пари.....

    17 19 Отговор
    Се носят и кеш.Не някакви огромни суми но примерно аз си нося джобни минимум 1500-2000 Евро. Отделно кредитната ми карта която не е българска и си плащам и с нея.Съпругата ми 3 пъти годишно се връща да БГ със самолета (аз с кола само пътувам) за около седмица за да види майка си и всеки път харчи в БГ поне 500-1000 евро-това прави 1500-3000 общо по магазини. Малко ли е?Това са пари пряко в икономиката.

    Коментиран от #15, #51, #52

  • 5 Екатерина Захариева

    28 4 Отговор
    Ох каква страхотна евро атлантическа ценност и просперитет е това да бъдеш емигрант за да изпращаш пари пропадналата си Родина! Стар англосаксонски номер който при нас разбира се проработи страхотно!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 100 милиарда евро

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пръц":

    100 милиарда евро.
  • 8 Townboy

    18 28 Отговор
    Пращат на близките си да не ги дават на мен. Аз живея тук и плащам данъци в България. Затова искам да се отнеме правото на глас за парламент на дългосрочно живеещите в чужбина български граждани!

    Коментиран от #43

  • 9 ПЪЛНЯТ БЮДЖЕТА НА БЪЛГАРИЯ С ТВЪРДА

    13 4 Отговор
    ВАЛУТА..КОЯТО ЩЕ СЕ ОТКРАДНЕ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ!!ВСЕ ЕДНО ДА ПЪЛНИШ КАЦА БЕЗ ДЪНО 🤑🤑🤑
  • 10 Икономист

    15 21 Отговор
    Пращат дедовиа,те даже от бг им пращат на скъсаняците да могат да се приберат,умрели са от глад

    Коментиран от #11, #25

  • 11 Перо

    13 7 Отговор

    До коментар #10 от "Икономист":

    Така си мислят такива корумпета на тиквата,като теб,които не стават и за чеп за зеле,разчитащи на “доходи” от тролене.

    Коментиран от #22

  • 12 Леле-леле

    10 1 Отговор
    "Сумата е 1.335 млрд. USD (...) представлява 3.5% от размера на БВП на ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО за 2020 г...."?! 😳🤔🤨🤔😄😆😂🤣🤣🤣 Това, ако не беше смешно, направо щеше да е трагично.

    Коментиран от #37

  • 13 ЛЛЛ

    21 1 Отговор
    Пращат на роднини, които ги харчат в Кауфланд и други чуждестранни вериги и пак излизат от страната
  • 14 Леле-леле

    7 0 Отговор
    Г-жо Богданова, колко е бил общият БВП през 20202 г., ако над 1 млрд. USD са представлявали 3,5% (!!!) от БВП на ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО?! Лошото е, че на много от читателите даже няма и да им направи впечатление, какво сте написала. 🤨🤔😄😆😂🤣

    Коментиран от #36

  • 15 Емигранта

    24 12 Отговор

    До коментар #4 от "Доста пари.....":

    Вярно е. Едно идване до БГ ни струва едни 3000 € ама иди го обяни на Ганя. Той е велик, плаща смешни данъци, осигуровки на мин. заплата / ако въобще плаща/, още по-смешни здравни ама реве до небесата и нещял емигрантите да гласуват...

    Коментиран от #17, #44

  • 16 Изпращач

    14 10 Отговор
    Ако питате мен, нито лев не трябва да се изпраща в Цървуландия, но докато са живи близките ни просто трябва... Нас ни натириха а нашите ги морят от глад. Та така...
  • 17 Икономист

    13 18 Отговор

    До коментар #15 от "Емигранта":

    Кви 3евра харчиш да дойдеш бе цървул седи си там мий чинии не се излагай по форумите

    Коментиран от #20, #21

  • 18 Попи

    4 2 Отговор
    Дойдох с 50000 € и купих апартаментче. Къде го водите това,сега ще го изплащам в Германия,
  • 19 Прогонен в Европата

    13 6 Отговор
    Ей, колко малко сме пратили... ужас. Горките Вие. Ами къде Ви е икономиката? Сивия сектор как е? Цъфти и процъфтява. Те, бедните душици още малко и ще ни линчуват за загубите които сме им направил. Тц, тц, тц ,тц...
  • 20 Емигранта

    9 8 Отговор

    До коментар #17 от "Икономист":

    Ганя се обади. Такъв му е речника... ограничен като него

    Коментиран от #24

  • 21 От Чикаго

    7 5 Отговор

    До коментар #17 от "Икономист":

    А Вие господине, не се излагате така ли?
  • 22 Перо

    0 6 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Смени си името че ако те барна ше се наакаш
  • 23 Виенски щтрудел

    5 0 Отговор
    Ще си запиша в тефтера и ще наведа глава от срам.... Ма може ли толкова малко да са !?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бюргермайстер

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Икономист":

    Айде, селяните на село. Моля, не замърсявайте медииното пространство с вашето изхождане!
  • 26 Интелигента

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Перо":

    То и да си глупав не е лесно. Ходете на училище, образовайте се, че сте мноого зле...
  • 27 Дядото

    12 4 Отговор
    Да се радваме, че и толкова пращат. Иначе сме жив зян..
  • 28 Смешници

    14 5 Отговор
    Разни нено-малници пишат глупости тук,баща ми и майка ми са работили 42 и 38 години трудов стаж и вземат мизерни заплати.Всеки месец им пращам по 500 евро и тези пари се харчат там олигофрени,но кой да учи,само про-та млада сг-н се навъди в България които са специалисти по всичко но 1 лв не са изкарали в живота си.Пишете им да се засрамят,къде сте видели прост човек да има срам,той ако има срам няма да е прост и да се излага и злобее.
  • 29 5665

    6 5 Отговор
    Животът им е окей навън. Но си мислят за родителите. В пандемията е имало родители от големите градове в Бг са изпращали ххххх лева, 2 деца, теглили кредити за къща, останали без работа. Частни фирми открили, но инженер и в строителството. Ок са си. Хладилници пълни, тоалети, не се лишават, спокойствие, думите тежат повече от трудоемката работа. Лошото е, че неукия българин и училия получават едни и съши заплати. Нямат намерение за идване в Бг. Часовници от 1500 евро. Кога в бг със запата от 500 лева. Закъсаха с пандемията финансово, но си плащат квартири 1200 паунда, храна, тоалети, бензин, на 3 месеца коли на старо. Ремонта излиза по скъпо. Да са живи и здрави. Кво като имат в бг заключени жилища. Тук не е хубаво. Много народа е нервен. Да мини пандемията, да имат работа и ще са много по окей от тук. А в Бг оставят по 2000 паунда. Малко ли ви е. И на родителите в дюлеците хихи. Много пари за цигари там. Бб ходатайствай, нали Меркел и Борис са твои хора. Да им изпращаме тмтюн от бг. Ние не сне пушачи. Откажете ги. Вреди на белите дробове. По 10 цигари на ден, но може и без тях. Честито Байрам Рамазал/Шекер. Много здраве и бъдете весели и да не мислите за тук. Тук не е това, което бе.
  • 30 дявола

    5 0 Отговор
    Търговците изнасят във пъти повече
  • 31 Такса входящ превод

    11 1 Отговор
    Такова животно(такса) го има само в Българска банка! Защо не изчислите колко печелят банките за това безочие?
  • 32 ЛЛЛ

    9 11 Отговор
    А защо избягаха в чужбина - за повече пари разбира се. И чакат някой да им оправи държавата, за да се върнат наготово. Едно време германците не са бягали, а са останали да направят от разрушената си държава една от най-силните икономики.
  • 33 Реалист

    21 3 Отговор
    Ама вие сериозно ли се делите на емигранти и отечественици!? Срамота... всички сме българи. Хора, засрамете се!
  • 34 Обективен

    22 4 Отговор
    Според мен, омразата към българите в чужбина е завист. Едно типично българко чувство, за съжаление. Успелите са обиждани и принизявани, че са се измъкнали от калта. Според тях всички трябва да мизерстват, нали така?
  • 35 Стрелата

    6 3 Отговор
    Гладна кокошка просо Сънува.... Икономика имало в б гто над 2мил работят на вън да ви е жива администрацията най големия работодател.
  • 36 небрежнев

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Леле-леле":

    БВП на България за 2020 г. е 68 млрд. долара. 1,335 млрд. са изпратените емигрантски пари. Това са 1,335/68*100%=1.96%. Нямам представа как 1.96% са станали 3.5% в сметките на журналистите.

    Коментиран от #39, #56

  • 37 небрежнев

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Леле-леле":

    Ако се смята БВП по паритетна покупателна способност, то БВП за 2020г. на България е 164 млрд. долара. Тогава изпратените пари са 1,335/164*100%=0.8% от БВП. Никак не може да се получат 3.5%, но явно за някои това не е проблем.
    Истината е, че за страната тези пари не са от никакво значение. Повече или по-малко с 0.8% няма да се разбере. Но за хората, които се издържат с такива пари са от изключително значение. Все пак 1,335 милиарда са по 1335 долара за милион души, което е по около 1000 лв. към всяка пенсия (около два пъти повече от добавката от 50 лв.)
    Обаче, най-голямата загуба е, че тези емигранти създават БВП извън страната приблизително колкото и работещите тук. Ако могат да го правят в БГ, то приходите от данъци ще са двойни, а оттам и двойни пенсии, двойно повече пари за пътища, училища, тротоари...
  • 38 мнение

    8 2 Отговор
    Страшно тъпи статистики. Работната ръка, която изтича навън би била много по-полезна за икономиката от жалките подаяния, които изпращат на роднините си. Нивото на емиграция и отрицателният прираст показват упадъка на държавата ни, за съжаление.....
  • 39 Ти не разбра за какво говоря

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "небрежнев":

    В статията пише 3,5% от БВП "на глава от населението" (т.е. на човек). Колко е бил БВП на глава от населението, ако 3,5% се равняват на над 1 млрд. USD.
  • 40 Цоко

    3 6 Отговор
    Еее, те много пари пратили. Два милиона бачкатори в чужбина изкарали 3.5% от БВП. Безкрайни благодарности.

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Колев

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сектор Газа":

    Ако беше малко по грамотен и малко по-язвителен щеше да знаеш, че нищо няма да е повече като преди. Отвори си чотурката и за предсказанията на ясновидците, които не са от вчера. Щатите вървят към срутище, това е една мозайка от националности и религии. Емигрантите от Латинска ще я довършат. Разпада се и Европа. Така че от неграмотници в тоя форум вече ми се повсига.

    Коментиран от #46

  • 43 Колев

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Townboy":

    Абе Тиквениче мило , моята пенсия е 245 лева за 30 години стаж, такива като мен все още живеят с парите на децата си. Ти ли ще определяш кой да живее и как.

    Коментиран от #53

  • 44 Абсолютно

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Емигранта":

    Плащали си били данъци в България. А всъщност плащат символични суми. И масово се осигуряват на минимална заплата без да мислят, че един ден ще вземат минимална пенсия. И разбира се - друг ще им е виновен.
  • 45 Кумчо Вълчо

    4 0 Отговор
    Имам много приятели и познати които имат деца в чужбина но никой не е споделил че получава пари от чужбина . Много интересно на кой ги пращат ????
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Истината

    4 1 Отговор
    Ако сложим сумите до 2000 евра и кеша които никъде не се отчитат ще се получат едни 5-10 милиарда които влизат в БГ всяка година
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 1234

    1 0 Отговор
    зарад туи ли реват като линейки че инвеститорите избягали от бг хахахаха
  • 50 Гост

    0 0 Отговор
    И за какво ги изпратиха? Да си платят бабите сметките и данъците към хунтата? С вашите пари държите грабителите на власт.
  • 51 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Доста пари.....":

    Това а пари пряко в джобовете на онези, които ни тровят с вносни фалшиви храни, ГМО и всякакви ментета.
  • 52 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Доста пари.....":

    Да бяхте останали в България, щяхте да допринасяте годишно с по $10 000 към БВП. Вместо това, вие изкарвате БВП на чужда страна, като изобщо не се сещате, че България ви е образовала на цена от 20 000 лв, а вие не сте изкарали нищо от нейният БВП, да защитите тази инвестиция.
  • 53 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Колев":

    На теб някой друг ти е определил да не можеш да живееш от пенсията си, въпреки всичкият си стаж. Някой друг е заробил децата ти, да ти пращат ежемесечно пари, вместо да живееш нормално като човек от собствена пенсия. И този някой, сега се опитва да изкара това като голямо геройство, а ти не се усещаш.
  • 54 Динко

    2 0 Отговор
    Няма лошо да идват пари от чужбина.Лошото е,че те основно се изпращат на млади безделници синове и дъщери на бачкащите здраво навън,за да ги харчат по кафета и кръчми.По този начин единствено се подпомагат собствениците на заведения,а тези младежи пропадат защото нито учат(или имитират учене в измислен бг частен университет), нито работят,а само ядат и пият.

    Коментиран от #58

  • 55 Гост

    1 1 Отговор
    Ако имахте ценз нямаше да сте роби в чужбина,да миете чинии и да берете домати

    Коментиран от #57

  • 56 Лъжите

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "небрежнев":

    на ГЕРБ-Емигрантите пращат минимум 5 - милиарда евро. 2 000 000 х 2500- 5 000 000 000 евра .това е по-груби сметки .НО все си мисля че. пращат около 20-25 % от БВП -
  • 57 Ценз

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Гост":

    Това го разбрахме, че всички сме миячи и берачи, понеже сме утайката. А вие големите капацитети, оставате в родината. И, че за съжаление, страната е на това дередже заради нас, понеже ви избираме кофти управници от чужбина. Всичко е ясно. Само малко се съмнявам относно твоя ценз и дали въобще знаеш какво означава думата.
  • 58 Да ама

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Динко":

    Когато черпят никой не ги критикува. А напротив, всеки им прави мили очи.