Last news in Fakti

18 Май, 2021 16:17 3 463 10

Драстично са намалели загубите на вода

  • софийска вода-
  • планове-
  • отчет

"Софийска вода" инвестира близо 39 млн. лв. в реновиране на мрежата

Драстично са намалели загубите на вода - 1
Снимка: БГНЕС

Текущата година ще е първата, в която загубите на вода по водопреносната мрежа ще са под 40%. През 2020 г. те са били 41.63%, а за тази се предвижда те да са 39.8%, посочват от дружеството. За сравнение, преди 10 години този процент е бил близо 60%. "Под загуби се има предвид количеството вода, която е постъпила в системата на София. От нея се изважда водата, която е фактурирана на клиенти. Всичко останало са общи загуби. Това е процентът. Има и прецизно разпределение на различните типове загуби, но това което имаме като ангажимент към регулатора е да намалим общите загуби под 40% и това ни е целта за годината и смятаме, че ще я постигнем", каза Станислав Станев, заместник-изпълнителен директор на "Софийска вода".

Сумата, която ще бъде инвестирана през текущата година в изграждане и рехабилитация на 42 км водопроводи и 3 км канализационна мрежа, ще е 38.9 млн. лв. Ремонтите се синхронизират със Столична община. "Вече работим по ул. "Цар Шишман". Там тръбите са над 100 години. Имам много обекти, които планираме за това лято, но целта ни е минимални неудобства да ги изпълним", допълни Станев.

Усилено се работи и по дигитализирането на водомерите. "Много разчитаме на т.нар. Smart Metering, чрез която да стигнем до измерване на крайната точка, която е точка на "Софийска вода", т.нар. приходни водомери. Отделно от това предлагаме на нашите клиенти индивидуални водомери", коментира Васил Тренев, изпълнителен директор на дружеството на концесионера - френската компания Veolia.

Към момента всички водомери на входа на системата са с дистанционно отчитане. Става дума за 200 зони в София. "От тази година разработваме и вече имаме над 120 водомера, които са с дистанционно отчитане на входовете на етажни собственост или индустриални обекти. През текущата година ще се опитаме да монтираме между 1000 и 2000 дистанционни водомера на обекти, в които ни е труден достъпа. това е нашата приопитизация. Целта ни е в следващите години да разгърнем Smart Metering и да може в реално време да правим баланс в една зона на София са постъпили определен брой кубичен метър вода през деня и колко от тях са отишли в приходните водомери. това е крайната ни цел, но тя ще отнеме време, тъй като имаме над 110 000 водомера на територията на Столична община", допълни Станев.

Цената на водата за текущата година остана без промяна, тъй като това е последната година от бизнес плана, който обхваща периода 2017-2021 гг. Новият бизнес план най-вероятно "ще го внесем както е регламента и закона, първо в Столична община, за да спазим всички процедурни елементи от внасянето. Ще има и публично обсъждане на бизнес плана ни. Във връзка със забавянето и подготовката на бизнес плана, още октомври 2020 г. създадохме работна група и съответно организация в "Софийска вода" за подготовка. Но при условие, че липсват ключови елементи от базата, върху която работим за подготовка на бизнес плана, все още не сме готови. Надявам се в най-кратки срокове да бъдем готови и да изпълним задълженията си", уточни Тренев.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доган

    6 0 Отговор
    Така е когато има дъждове и са повече. Статийката е поредната калинка!!!
  • 2 Софиянеца

    10 0 Отговор
    Лъжат, просто има дъждове водата се губи както обикновенно!
  • 3 Сланина и Зурла

    5 0 Отговор
    Ми да.Беше зима 😂😂😂
  • 4 Факт

    7 0 Отговор
    Страх ги е от ревизия и не си измислят загуби!
  • 5 дада

    6 0 Отговор
    А ако загубите станат с още 20 процента по-малко,
    ще намалите ли цената? или ще кажете, че тръбите
    са златни и водата се обогатява със златни йони?
  • 6 aaaaaa

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Драстично са намалели загубите на вода......
    с 1,83% ????????? на малки деца ли приказки разказвате?????.....та и тези загуби с лихва си ги вземате от джоба на гражданите!!!!!!по 3-4 лв кубик някъде дори за миене не става!!!!!!!
  • 7 Павел Пенев

    5 0 Отговор
    А сега драстично намалите и цената на водата. Това ли е възхваляваната демокрация при която слънцето ,въздуха и водата са търговска стока? Как не ви е срам от социализма и комунистите при които водата струваше 4,00 ст. за кубик, а сега 3,00 лв.-увеличене от 750%. Вие сте убийци на нашето поливно земеделие и промишленост и на българския народ. В Германия се плаща само топлата вода. В много други държави от ЕС водата също е безплатна и има само такса за пречистване на мръсните води. Бандити.
  • 8 Рошко

    6 0 Отговор
    А отклоненията към гетата някой смята ли ги,? на места загубите са и по 80 %
  • 9 Гост

    2 0 Отговор
    Електората плаща ли вода или на тях им се полага безплатна?
  • 10 Гост

    3 0 Отговор
    Каква е тази шарлатанска практика, клиента да плаща за загубите? Докато клиента плаща загубите, дружеството няма никакъв стимул да ги намали. Това трябва да се забрани със закон! Загубите са по нехайство и лошо стопанисване на дружеството и клиента не бива да ги плаща в никакъв случай.