Last news in Fakti

19 Май, 2021 11:14 3 720 18

Напрежение между концесионери и хотелиери заради цените на шезлонги и чадъри

  • плаж-
  • чадъри-
  • цена

Все още нито един плаж у нас не е обявил цени за шезлонг и чадър

Напрежение между концесионери и хотелиери заради цените на шезлонги и чадъри - 1
Снимка: БГНЕС

Все още нито един плаж у нас не е обявил цени за шезлонг и чадър. Концесионерите изчакват, а хотелиерите ги обвиниха, че ще провалят сезона. Огромната плажна ивица на „Слънчев бряг“ е празна. Цените на чадърите вероятно няма да бъдат намалени.

"Държавата е това, министърът е това, който може да направи приказка с концесионерите дали да ги намали или да ги увеличи стократно", заяви пред бТВ Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА.

Депутатите от 45-тото Народно събрание наложиха мораториум върху концесиите, с което автоматично отпадна възможността концесионерите да сключат споразумения с държавата за по-ниски наеми.

Проблемите с чадърите са на път да съсипят летния сезон, обявиха от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите.

"Не може с години трупани проблеми в туризма винаги да се решават през нас и само и единствено за наша сметка. Буквално преди няколко дена те ни казаха, че няма да има намаление поради този мораториум", коментира Николай Димитров, концесионер на плаж „Крайморие“.

От Асоциацията настояват държавата да осигури безплатни чадъри за туристите, заплатили нощувка в местата за настаняване.

"Самите хотелиери нямат нужните средства да заплатят на своите концесионери сумите, които се искат. Те са в размер между 100 хиляди лева за средно голям хотел и стигат до 1 – 1,5 млн., ако това са големи комплекси с по няколко хотела", каза Илин Димитров, председател на Варненска туристическа камара.

"Ние сме готови и имаме очаквания да направим тези намаления, каквито искат от министерството, съответно и те да ни намалят част от концесионната такса", заяви Дирон Ръсовски, конценсионер на плаж.

От Министерството на туризма отговориха, че проучват всички законови възможности.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Загрижен

    48 1 Отговор
    Докато се чудят, кой отговаря и дали да намалят цените на сянката, на граничните пунктове с Гърция опашките стават все по-дълги! Защо ли? :D :D
  • 2 Патето Яки

    41 0 Отговор
    Кожодери.
  • 3 откъм петичките

    43 0 Отговор
    Ще секат по морето този сезон, който се излъже да отиде! Мутрафоните са озверели от глад!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да пиша

    33 1 Отговор
    От 15 години не ходя на българското море . Предпочитам Хърватия ,Франция ,Испания , те се квичат че нямат туристи ,ми няма да има ще умрат мутрите от глад . А и персонала като готвачи и.т.н отиде я в Австрия ,Германия за тези смешни пари даже и Айшето от махалата не иска да работи . А особено в Сл.бряг е пълно с английски и скандинавски алкохолици ,я ще нападнат някой служител и бг съда ще го пусне да си върви по живо и здраво . Не на бг море ,там е пълно с фекални води
  • 6 Малък слон

    22 2 Отговор
    Как няма да ходят хората в Гърция ?
    Поръчваш нещо от бара , сок , бира , фреш и др. и си вземаш чадъра
    Нима там нямат такси ? Нима не чистят плажа?
    Преди 6 години , малко случайно се получи , но имах 5 нощувки в Бг курорт през месец Юли и после 5 нощувки на остров Тасос в края на Август
    Ами като махна цената на ферибота , на Тасос всичко ми излезе по евтино
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Реалист

    10 0 Отговор
    2020 по един милион българи почивали в гърция и турция:)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 нннн

    15 1 Отговор
    Плажовете да на всички българи. Спрете да ги давате на разни тарикати под предлог да бучат чадъри и да продават сянка. Който иска, да си носи чадър или да стои на сянка у дома.
  • 11 То туристи нема,

    10 1 Отговор
    те за сянката се притеснили!Абе настанявайте си туристите и ги оставете на плажа сами да се оправят и да си плащат сянката!Е те тогава да ги видим чадър бизнесмените!?
  • 12 Миризлив пор

    6 2 Отговор
    Защо държавата да плаща сянката на почиващите? Проблем на хотелиера е да предложи Комплексна услуга! Като им е проблем със концесионера да участват и вземат плажа на концесия ама не им стиска, искат само най-доходното нощувка и храна.
  • 13 Гост

    7 0 Отговор
    В нормалните държави си вземаш една кола за пиене и си седиш под чадъра цял ден. Затова никой няма да ви ходи на мутроморието, а всички българи ще се изнесат по чуждите курорти. Вие не сте бизнесмени, а кожодери без мо3ък. Офците си намериха по-добри поля за паша, където вълците не дерат като вас. Дерзайте, докато ви дойде акъла.
  • 14 МАЛКА пенсИЯ

    6 0 Отговор
    Почива в Гърция,в Турция,също.Там политиката е друга.После се чудим,що има КИЛОМЕТРИЧНИ опашки,по КППта.
  • 15 Бг Турист

    8 0 Отговор
    Да ви покажа ли къде ходя в гръчко на море..айде да ви не мъчим. Ще ви покажа едно от любимите ми места, един от най-хубавитше плажове, където рядко ще видиш плажиращи се по-близо от 100метра..където можеш да си забодеш твой чадър където искаш..където пиеш едно фрапе за 1,5 евро+ 0,5л студена мин.вод доро(подарък) и чадъра и шезлонгите са твои за цял ден, ако искаш.Освен това на 6 кафета или бири от един и същи бар, седмото ти е безплатно...ето ви, полюбувайте се на един от най-хубавите гръчки плажове.Приятно ви гледане и поздрав от Канали....

  • 16 Мухаа,хаа!

    12 0 Отговор
    Абе вие сте наистина страшно дебелооки и н,гли! От къде накъде, Държавата ще плаща през нашите данъци на концесионера или на Вас,за да платите Вие на концесионера? Я у лево.Без това бюджета е ошмулен до дъно.Д,ва и тарикатите.Вие само да гушите от нощувки и храна,а ние да ви икономисваме милиони.Ами скачайте да се промени закона за концесиите.Никакви концесии,а Вие солидарно подписвате договор с общината за подръжка, почистване, монтаж на чадъри,осигурени спасители и мед.кадри.Плащате всички- нали сте Асоциация? Когато е за лапане- сте Асоциация.Когато за плащане- друг да плаща.Ако МС се подлъже пак да ви налива десетки милиони ( практически на концесионерите) ще берат ядове,и то- големи.Като имате брада,си търсете гребен! Кой оцелее, оцелее.Капитализъм в действие.Нали сами това искахте още от 1990 г.
  • 17 Русенец

    9 0 Отговор
    Докога държавните подставени лица ще наливат от нашите пари в мутренските джобове, без никаква дейност насреща? Ами да спрем всички да работим, да скръстим ръце и да чакаме на държавни помощи. Да видим тогава, откъде ще дойде БВП. Щом може за едни, ще може и за всички.
  • 18 hahaha

    1 0 Отговор
    В БГ повечето отпадъчни води по един или друг начин стигат до морето - факт, който всеки може да провери. Всичко останало е "бонус". Рано или късно всичко се заплаща. За съжаление.