Last news in Fakti

28 Май, 2021 11:00 2 251 12

Васил Велев: Заради лошото минаване през тези кризи сме на опашката на ЕС

  • аикб-
  • васил велев-
  • 60/40

Ние се обявяваме за нов дизайн на мярката 60/40, каза председателят на АИКБ

Васил Велев: Заради лошото минаване през тези кризи сме на опашката на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Има приключване на срокове за мерки, за които има предвидени средства. Сега става съвсем ясно защо преди половин година АИКБ се обяви категорично против проекта за бюджета. Защото когато тогава временната рамка предвиждаше държавна подкрепа за икономиката и за хората, в нашия бюджет имаше предвидена подкрепа за първите три месеца и то не достатъчно. Тези средства отдавна приключиха. Това заяви пред БНТ председателят на АИКБ Васил Велев.

"С големи усилия бяха намерени резерви за април и май и в края на май повечето предвидени мерки приключват. Затова ние поискахме спешна среща с икономическия блок на Министерството, за да чуят нашите предложения. Ние се обявяваме за нов дизайн на мярката 60/40. Първоначално тази мярка беше неприложима, после стана твърде щедра. Първите 2 компании, които са получили най-много средства по мярката 60/40. Това за "Марица Изток" - 56 млн. лева, "Български пощи" - 17 млн. лева. Тези сектори, които далеч не са излезли от кризата, които имат ограничения да работят с 50% капацитет, ресторантите например, са с неясна подкрепа за следващите месеци", каза той.

"Много сме далеч от излизане от кризата в сектор Туризъм и свързания с него - Транспорт. В Европа конкурентите ни получават три вида подкрепа едновременно. Ние не приемаме да има само един вид подкрепа - кредити. Още няколко месеца трябва да има подкрепа или за фиксираните разходи на компаниите, но по-скоро подкрепа за отсъстващия доход на работещите.

Ние сме последни по темп на ваксинация в ЕС. В същото време се първите, оттеглили подкрепата за икономиката. Бизнесът е минал през много кризи, но заради лошото минаване през тези кризи, ние сме сега на опашката на ЕС.

Трябва да се намерят пари чрез преструктуриране на бюджета, чрез орязване разходи за администрация. Ние имаме увеличение с 30% на върха на администрацията в кризата. А тези, които изкарват тези заплати в икономиката - за тях подкрепа няма. Чакаме 1 г. подкрепата за ликвидността на средните предприятия. За малките предприятия още не е започнало плащането.

ББР е дала на 2 лица повече, отколкото на целия български бизнес съвкупно. Бързи, лесни и достъпни кредити са необходима мярка, но недостатъчна. Да се взимат кредити, за да се плаща заплати е най-бързият път към фалита. Внесли сме предложение мярката 60/40 да стане 100/75. Така с 5 пъти по-малко средства, могат да бъдат подкрепени тези, които действително имат нужда", коментира още той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    15 0 Отговор
    Заради такива бизнесмени като теб и политици като тези, които си пазарувате , сме в дупката в която сме. И дълбаем!
  • 2 пешо

    11 0 Отговор
    цъ! на последно място сме, защото назначените капиталисти, каквито сте 90% от всички, се оказахте тотални бо.клу.ци!
  • 3 Б.Х

    10 0 Отговор
    Що мълча до сега като знаеш толкова

    Коментиран от #4

  • 4 русенец

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Б.Х":

    Защото другарят е дисциплиниран и говори само когато са му подали репликите!
  • 5 Добре де

    10 0 Отговор
    Защо с Русия бяхме в началото,а с ЕС сме в края на опашката? Нека БАН се събере и след задълбочен анализ да светнат народеца най-накрая..
  • 6 Пипи Чорапчето

    10 0 Отговор
    По принцип си прав, но се чудя как така на тези тристранки между бизнеса, управленците и синдикатите, които регулярно се провеждат през последните години, не чуваме точно това!
    И като не сте били съгласни защо пък не се наговорихте със синдикатите и не организирахте и прилични протести?;))

    Коментиран от #9

  • 7 ОпитГлава

    4 0 Отговор
    От опит глава не боли, имах работ 3 години (като частник), намаля и просто се хванах на работа за друг, вместо да тежа на гърба и да разчитам, че някой политик ще свърши нещо за мен. Ако след време имам отново работа, отново бих я работил като частник. Всичко е нашите ръце, не можем да чакаме някой на готово нещо да ни поднася. Като виждаш че 2 години заведения не вървят: преквалификация и почваш нещо друг, в живота има много такива моменти, ако не се съобразяваш отиваш надолу.
  • 8 Българка

    9 0 Отговор
    Ниe имaмe увeличeниe c 30% нa върхa нa aдминиcтрaциятa в кризaтa. A тeзи, кoитo изкaрвaт тeзи зaплaти в икoнoмикaтa - зa тях пoдкрeпa нямa. Чaкaмe 1 г. пoдкрeпaтa зa ликвиднocттa нa cрeднитe прeдприятия. Зa мaлкитe прeдприятия oщe нe e зaпoчнaлo плaщaнeтo.Публикувано във факти.бг: ББР е дала на 2 лица повече, отколкото на целия български бизнес съвкупно."
    Казано в прав текст! Къде бяха АИКБ до сега? Защо не защитиха микро, малки и средни фирми? Защо козируваха на Борисов и шайката?
  • 9 Чети тук

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пипи Чорапчето":

    Говориш им неща ,
    които са табу за тези мишоци?
    Този и Домусчиев аз ги наричам Балкан-туристи ?
    помощите трябва да отидат,
    за всяка действаща фирма без значение,
    колко дължи като задължения на НАП?
    Да не би Тези ТЕЦ- ОВЕ ДА ДЪЛЖАТ,
    ПО МАЛКО НА ДЪРЖАВНАТА БАНКА ,
    ТА ИМ ДАВАТ 59 МИЛИОНА?
    И защо тези помощи трябва да минавант,
    задължително през фирми "комисионери" ,
    за да се одобрят?
    това са помощи не ЕО проекти,
    за точки и квалификаций?
    Сами можем да попълнем бланките ,
    не сме неграмотни?????
  • 10 XXX

    3 0 Отговор
    Тоя не се ли наяде вече???
  • 11 чичо Рук

    1 0 Отговор
    Този се появява или да дрънчи пари от държавата или да ръси акъл /това второто май не му се отдава/!
  • 12 Йордан

    0 0 Отговор
    В интерес на истината, нито Велев, нито АИКБ са си мълчали досега по тия въпроси, както ги обвиняват в някои от коментарите. Напротив, от м. март 2020 г. повтарят кажи-речи едно и също при всеки повод: за антикризисните мерки, за бюджета, за ваксините, за неефективната и раздута администрация и пр. Който иска, лесно може да провери дали има промяна в позициите им и къде са били изразявани. В нета има много линкове, но правилата на този форум не позволяват да се споделят.
    Освен това, не е коректно да се слагат под общ знаменател всички работодателски организации, както и всички предприятия, бизнесмени, предприемачи, политици и пр. АИКБ си е АИКБ, Велев си е Велев. В АИКБ повечето компании са производствено и експортно ориентирани. Състезават се за световни пазари, не се занимават с вътрешни интриги и нагласени обществени поръчки. Има разлика. (За по-конкретна информация може да видите една скорошна публикация от 26/05 в "Инвестор" с подробности за бизнеса на самия Велев. Казва се: "Стара планина холд" очаква 23% ръст на приходите от продажби до края на май.)