Last news in Fakti

31 Май, 2021 12:07 3 996 32

Емил Хърсев не споделя тревогите на министъра на икономиката за ББР

  • ббр-
  • банка-
  • емил хърсев

Това, че една банка е кредитирала големи кредитополучатели не е непременно нещо страшно

Емил Хърсев не споделя тревогите на министъра на икономиката за ББР - 1
Снимка: БГНЕС

Не буди в мен тревога или любопитство изказаното от служебния министър на финансите Кирил Петков във вашия ефир вчера, защото някои процеси в икономиката са естествени, като това с лихвите, защото фирмите масово рефинансираха старите си заеми, които са сключени в друга обстановка, когато икономиката работеше преди пандемията, работеше с тенденция към нарастване. Тогава лихвите бяха по-високи, след това лихвите паднаха. В момента в целия свят лихвите са отрицателни, естествено, че те намаляват. Това коментира пред БНР финансистът Емил Хърсев.

По думите на Хърсев няма нищо ненормално лихвите да се променят и фирмите да търсят рефинансиране при добрите нови условия.

"Това, че една банка е кредитирала големи кредитополучатели не е непременно нещо страшно. Напротив, имаше си проекти, които изискваха по-голямо финансиране. Тук по-скоро трябва да водим спора – дали Българската банка за развитие (ББР) е с това предназначение – да кредитира малък и среден бизнес. Тя очевидно не е правена по начин, по който може да изпълни тази функция", обясни финансистът.

Според него ББР е малка банка, която трудно може да бъде сериозен участник на пазара за малък и среден бизнес пряко.

"Тя би могла да го прави чрез партньорски програми през другите кредитни институции, друг е въпросът дали виждаме да го прави, може би да – трябва се направи. Но ние трябва да се замислим и кой би кредитирал и големия бизнес, кой би решавал като финансова институция и проблеми на държавата по финансиране на големи отрасли, като военно-промишления комплекс – някой трябва да го финансира и това, а този бизнес е забранен за частните банките за финансиране“, коментира Хърсев.

Хърсев каза също, че ББР не част от бюджета, парите в нея не са на данъкоплатците.

"Средствата във всяка банка се събират във финансовия пазар, сключват се договори с кредитори, има чуждестранни финансови институции, с които ББР има заеми, от там е привлякла ресурс, този ресурс е част от финансовите средства на кредитния пазар, а не като част от бюджета, тя не е част от бюджета, там не са парите на данъкоплатците“, каза още финансистът.

Той е категоричен, че банката като държавна е изключително важно да я има. Изтъкна, че тя е необходима, защото "на нас ни липсва примерно механизъм на държавен фонд за инвестиране в приоритетни за държавата проекти, в Китай има трилиони в такива фондове".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    39 7 Отговор
    Страшно е, когато банката е куха, като КТБ както беше на времето.. А ти вземи се храни, че си заприличал на анорексик.

    Коментиран от #24

  • 2 Иван

    45 4 Отговор
    На пеевски новият говорите.
  • 3 Спрете да крадете

    44 3 Отговор
    Може би, когато някой и друг бг банкер влезе в затвора задълго, заедно със съпътстваща конфискация на имуществото, ще почнете да "споделяте тревогите" на министъра на икономиката.
  • 4 1618

    48 8 Отговор
    Този е поредният купен от Борисов!Задействат се на пълни обороти срещу служебното правителство ,защото то за кратко време разкри ужаса от управлението на Борисов! Каквото и да правят Борисов и Герб падат от власт за виаги!
  • 5 КИРТАК

    9 38 Отговор
    ВРЪЩАТ ЛИ СИ КРЕДИТИТЕ? ПЛАЩАТ ЛИ СИ ЛИХВИТЕ? КВО ТОГАВА?

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Гост

    37 3 Отговор
    "Според него ББР е малка банка, която трудно може да бъде сериозен участник на пазара за малък и среден бизнес пряко."
    Като е малка банка и според Устава и кредитира малки и средни предприятия, от какъв зор фирми на пееФски, вълка, домуса и т.н. ще рефинансират кредитите си за стотици милиони в други банки, от същата тази малка банка с по-изгодни лихвени условия!? Да отговаря и тоя "финансист", който ще се окаже същата калинка, като много други! Цялата работа направо вони на далавера!
  • 7 Гост

    26 2 Отговор

    До коментар #5 от "КИРТАК":

    Как "кво тогава", бе мозък?! Това, че вместо тези кредити да отидат в малки и средни фирми, които да бъдат стимулирани да работят и както е записано в Устава на банката, отиват при изгодни условия при фирмите на боковите дружки, които не са нито малки, нито средни... отиват стотици милиони, а за малките - ресурс йок!
  • 8 Намерен

    31 2 Отговор
    Бил Хърсев, свестен беше навремето, но си продаде душата на Мадам Ружа и на Пеевски.
    Играе и на двамата доверено лице. За нищо не му вярвайте!

    Коментиран от #17

  • 9 Павел Пенев

    23 3 Отговор
    Нали знаете че този е стар крадец директно от банки и любимец на други крадци от управляващите.
  • 10 ТЕЗИ КРЕДИТИ

    20 2 Отговор

    До коментар #5 от "КИРТАК":

    СА дадени на двойно по малка лихва.
    Дадени са от публични средства.
    И СА Дадени на 20 фирми. В големи размери. А там в устава пише : малки и средни фирми. За тях е създадена
    Банката... А НЕ за богаташите. Разбрали...........??!?
  • 11 пак

    14 3 Отговор
    платен трол ей , оня има пари и плаща наред да ръсят глупости ..много ми шки в тая държава
  • 12 Шефьор

    19 0 Отговор
    А, Емка, а основния капитал на банката да не е от другаде? Това, че с пари на бюджета се учредява банка с определена цел, не е страшно! Страшното е тези, които я управляват да ли си спомнят целта на създаването и? Да сме наясно пълен банков лиценз не означава нарушаване на Устава на банката и целите и при създаването и! Май и ти си намазал филията с някое предприятие от тази банка на Българския едър бизнес?
  • 13 св. гъзис

    1 9 Отговор
    ава, вий пак ли са занимавати с пулитика, ва! я си глейти там риалитата и сериалите и ни са бъркайти, дет ни вий раута!
    гулеми началници станахти, ва!
  • 14 Харесвам 🎃, само сготвени

    12 0 Отговор
    Страшно е, ако банката не е търговска, а е държавна, основана с цел кредитиране на малкия и среден бизнес!!! Перач, ти кажи прасето как така се озова в твоя (всъщност на Цветан Василев) апартамент, на Кристал?
  • 15 Иван Грозни

    13 2 Отговор
    Ало, доцента защо тогава ББР е държавна, а парите и не са от бюджета. Ще ти поясня нещо което знаеш, но го премълчаваш по понятни причини/Боко е искал акъл от тебе как да финансира изгодно близки на него фирми за пълнене на чекмеджето/. Малките фирми са неплатежоспособни за такова голямо чекмедже. Може да си приказваш колкото искаш. За това те направиха и доцент бъдещ професор не дай Боже.
  • 16 ТАКИ И ЦВ.БОРИСЛАВОВА

    16 2 Отговор
    Хърсев не е читав и никога не е бил !!! Той е крадец и има вина за финансови схеми ощетили България !!!
  • 17 Харесвам 🎃, само сготвени

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Намерен":

    НИКОГА не е бил свестен.
  • 18 Българка

    14 2 Отговор
    Рефинансиране на стари заеми с висока лихва с публичен ресурс от държавната банка с в пъти по-ниска лихва е скандално, не просто тревожно! ББР е създадена да насърчава развитие, новаторство на малкия и среден бизнес, а не да дава на загуба кредити на олигарси и мутри. Банката е със 120 милиона загуба! Това са държавни/ наши пари, които отиват в джобовете на олигарси
    Време е Хърсев да освободи поста си!
  • 19 Българка

    11 2 Отговор
    Хърсев да спре да манипулира и защитава банката на Пеевски? Питам ,ако ББР фалира, кой ще плаща на кредиторите й? Не е ли държавата?
  • 20 И този е за разстрел!

    13 2 Отговор
    ТОЧНО ЕМИЛ ХЪРСЕВ Е УЧАСТНИК В ПРЕСТЪПНАТА СХЕМА ЗА ОГРАБВАНЕТО.НА БГ ПРЕЗ МУТРЕНСКИТЕ ГОДИНИ. БАНКОВПТО РАЗГРАБВАНЕ, ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА, ПОСЛЕДВАЛОТО ДООГЛОЗГВАНЕ ЧРЕЗ ПРИВАТИЗАЦИОННИТЕ ФОНДОВЕ, ТОВА Е ПОЛЕТО НА ДЕЙСТВИВ НА ХЪРСЕВ & СЪДРУЖНИЦИ
  • 21 Pan

    4 4 Отговор
    Хърсев,виждаш ли до къде им стига "експертизата" на тези момчета!До микрофона на ТВ или вестника.Те дори не знаят от къде са парите,а искат да се снимат с кредитополучателите си...
  • 22 Пипи Чорапчето

    9 2 Отговор
    Айде и тоя го активираха и му обърнаха нашийника;))
    Ехооо, Хърсев, чел ли си последно какво е написано в Закона за ББР?
    И не те ли притеснява факта, че ББР, в която държавата участва с над 51 % капитал, за 2019 е на загуба?!
  • 23 българка

    10 1 Отговор
    Чудно, колко ли са му платили за да каже това???
  • 24 Да,да

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ковчег джобове няма!
  • 25 Абре Хърсев

    10 2 Отговор
    И ти като покойния Стоян Александров,като все още живия Мавродиев и други знайни и все още незнайни "финансисти" сте едни плъхове,ръфате,ръфате докато не изкурубите финансовата система на държавата

    Коментиран от #26

  • 26 Тодор Гавазов

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Абре Хърсев":

    Някой ще бъде ли добър да отвори Закона за МСП и да каже най-накрая що е то МСП? Щото чичо Гошо зарзаватчията май не е МСП. Да не излезе, че тия в Топ 20 са баш МСП-та.
    И най-после почва да става ясно, че мантрата "парите на данъкоплатеца, нашите пари" май не са точно "нашите и вашите пари", обаче средностатистическият коментатор подхваща тезата и не спира....което е жалко, защото показва, колко лесно манипулируем е българският гласоподавател..
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Как не те

    5 0 Отговор
    срам !Защитаваш явна пирамида.Че и с ДЪЩЕРНИ ДРУЖЕСТВА,това за оплитане и замитане на кражби ли????Кога някой кредите милионер е върнал кредитите си в БЪЛГАРИЯ.КАЖИ????Ти си живата история още от времето с ИВАН АНГЕЛОВ като работеше.Нямате срама да поддържате КРАДЛИВИ ПОЛИТИКИ.На какъв се правиш????Сигурно си най-богатия банкер с недекларирани имоти,носе държиш като шушумига.Затова Б-я непрокопсва.-ОТ КРАДЕНЕ.
  • 29 Joro

    3 0 Отговор
    Е то е ясно,че за мошеник като тебе не буди, колко си източил и ти народна пара.
  • 30 активен борец

    2 0 Отговор
    Вижте имената на големите кредитополучатели. Това са все крупни инвеститори в българската икономика - нали така Хърсев! Аферим, машала!!!
  • 31 оня с коня

    2 0 Отговор
    хърсев при кюлев!!
  • 32 въпросче

    1 0 Отговор
    Хърстев, как си с ДЗПО-то, скоро и до него ше опреш май??!!... Оди да се переш на барата у левио брег, примерно...