Last news in Fakti

4 Юни, 2021 14:54 1 973 1

Поскъпването на петрола губи инерция

  • петрол-
  • поскъпване-
  • опек+-
  • цени за потребители-
  • запаси

Отслабват шансовете за бързо завръщане на Иран на петролните пазари

Поскъпването на петрола губи инерция - 1
Снимка: Shutterstock

Силният скок на цените на петрола губи инерция, въпреки че те са напът да отбележат втора поредна седмица на увеличения, съобщава Блумбърг, предаде Инвестор.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с близо 0,1% до 71,35 долара за барел. От своя страна тези върху американския сорт WTI прибавят също 0,1% до 68,89 долара за барел на фона на увеличение в цената на долара, което направи по-скъпа покупката на суровини, търгувани в щатската валута.

Значителното намаляване на американските запаси бе един от положителните сигнали за пазара, но това не бе достатъчно за ново захранване на ралито.

На този фон някои производители се готвят за подобряване на прогнозите. Саудитска Арабия увеличи цените за потребители в Азия с повече от очакваното за юли, след като от ОПЕК+ направиха в понеделник прогноза, че пазарът се затяга.

ОПЕК+ може да се наложи да продължи да прибавя барели на пазара и през август и септември, за да може да отговори на темпа на възстановяване, смята главният изпълнителен директор на „Газпром Нефт“ Александър Дюков. Картелът ратифицира по-рано през седмицата ново увеличение на производството за юли, но не даде знак за бъдещите си намерения след това.

Шансовете за бързо завръщане на Иран на петролните пазари също отслабват, след като преговорите за ядрената програма на страната продължават да се бавят и очакванията са те да не постигнат напредък преди август.

Американските резерви суров петрол са намалели с 5,08 млн. барела миналата седмица – двойно на прогнозирания спад, въпреки че запасите от гориво растат.

„Пазарът лесно може да абсорбира постепенното снабдяване от страна на ОПЕК+“, посочва Доминик Шнидер от UBS Global Wealth Management. По думите му все още налице е известен риск заради новия пик на коронавируса в Азия, но той едва ли ще попречи значително на световното възстановяване.

Запасите от бензин в САЩ са се увеличили с около 1,5 млн. барела миналата седмица, преди дългия уикенд по случай Деня в памет на загиналите във войните, показват данните на Администрацията за енергийна информация, като очакванията са за понижение. Дестилатите – където влиза и дизелът – също се увеличават за първи път от началото на април.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фершел

    2 1 Отговор
    Давай Марешки,разори ги