Last news in Fakti

21 Юни, 2021 05:54 3 703 4

Хиляди животновъди и гости празнуваха край Петропавловския манастир

  • петропавловски манастир-
  • празник-
  • събор-
  • овцевъди-
  • козевъди-
  • лясковец

Организатор на събора бе Националната овцевъдна и козевъдна асоциация с подкрепата на Министерството на земеделието

Хиляди животновъди и гости празнуваха край Петропавловския манастир - 1
Снимка: БНР

Хиляди посетители от цялата страна прие в трите дни на изданието си Националният събор на овцевъдите, който се проведе край Петропавловския манастир до Лясковец, предаде БНР.

Организатор на събора е Националната овцевъдна и козевъдна асоциация с подкрепата на Министерството на земеделието.

За първи път на събора имаше патриотична зона, наречена „Чифликът“, където се представяха българските традиции. За поредна година гостува „Пътуващото читалище“ на Ивайло Шопски, който разказа за училището за юнаци:

„Националното дружество „Традиция“ заедно с Регионалният исторически музей Благоевград показват на най-малките революционните борби на българите. Да не забравяме и „Детската творителница“, в която децата, всичко, което видят тук, могат да го претворят, пречупено през тяхното въображение“.

В демонстрациите се включиха и Хотнишките баби, пазителки на традициите, които споделиха:

„Поддържаме ги, стараем се да ги поддържаме“.

„Чепкаме, предем, месим, всичко можем“.

„Ей този дух, който го има българинът, душата, сърцето да има нещо вътре, не идва ли от вътре, нищо не става“.

Най-атрактивни на събора на овцевъдите бяха фермерските състезания. Мариян Балтаджиев от силистренското село Попина получи наградата от 1000 лева в състезанието за най-тежък коч. Неговото животно „закова“ кантара на 170 кг.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаджи Папурко

    20 2 Отговор
    Трябвало е ГЕРБ да закарат техния коч.....поне 200 оки .И на интелект го докарва. Хем щяха да попълнят чекмеджето.
  • 2 XXX

    13 2 Отговор
    Абе какви са тез събори с подкрепата на мин. на земеделието??? До вчера нощ, мощ, реваха за маски и локдауни, щяло да се мре яко. Днес събори правят. Видя се че гербаджийската пандемия е пункта мара. Боки го изритаха и ковида изчезна.
  • 3 Имало

    9 1 Отговор
    ли е тоалетни или кой където свари и после хапване с не измити ръце ? Крадлата на милиарди от ЕС , министЕрката , там ли е била сред ортаците си ?
  • 4 Ромул

    5 0 Отговор
    Най-доброто от овцевъдите е прясносолното меко овче сирене, идеално за салата, полято със зехтин или конопено масло и поръсено с див чесън или див лук, розов домат-обелен, на шайби. Кашкавала на каракачаните в Сливенския балкан също е доста приятен на вкус. Браво на тези хора, произвеждащи такава продукция, но колко от нея стига в големите магазини под формата на сирена, кашкавали и месо в чиста форма...