Last news in Fakti

21 Юни, 2021 14:33 28 242 87

Предприемач разкри пред ФАКТИ схемата за кражби от строителни поръчки

  • христо василев-
  • строителство-
  • кражби-
  • обществени поръчки

С потъналите незнайно къде и в кой джоб пари можеше да се построи качествено цяла България, заявява Христо Василев

Предприемач разкри пред ФАКТИ схемата за кражби от строителни поръчки - 1
Снимка: Личен архив

Обществените поръчки се печелят само от фирми близки до властта сподели в коментар за ФАКТИ строителният предприемач Христо Василев. Той обясни накратко и схемата за надуване на цените, генерираща огромни печалби за основните изпълнители. Повод за коментара му бе последният скандал с ремонта на празните язовири и изнесените данни за завишени цени на материали и услуги.

"Подобни обекти се печелят от фирми, чиито собственици са свързани пряко и непряко с властта. Елиминират останалите и така само те печелят. Тези същите фирми, както им казваме кутии, които печелят обществени поръчки, наемат подизпълнители, те от своя страна наемат трета, четвърта, пета фирма, ако е голям обектът. Така да последната достига много малка сума.

Обикновено това са малки фирми, които бързат да свършат обекта. Претупват работата, за да им излязат сметките.

И после се случва това - свлачища, срутища ,течове...", обясни Василев.

"Хубаво е че се строи, но да е качествено и да остане за години, а не през година да се правят ремонти на новопостроен обект.

Иначе сметката е проста.

Цената на 1 кубик бетон е 70 лв. от бетонов възел за марка Б-25. Това е марката, с която предимно се работи. Цената, на която са подписани въпросните договори, ми се вижда прекалено висока - 214 лв. за кубик. Реалната цена е 110-120 лв. с включен транспорт.

Представете си при наливане на 100 хиляди кубика бетон, колко е чистата допълнителна печалба - 10 милиона лева. Тези 100 лв. отгоре върху цената на един кубик са брутална кражба. Отделно по тази схема се крие и много ДДС и данък печалба", допълва строителният предприемач.

"С тези потънали незнайно къде и в кой джоб пари можеше да се построи цяла България качествено. Схемата е следната: фирмата главен изпълнител подписва договор с държавата да кажем за 50 лв. за кв.м, на фирмата подизпълнител дава цена 20 лв., а тя пък наема друга за10 лв. Така при цена от 30 лв. не се чудете защо са толкова скъпи и некачествени държавните поръчки.

Това е схемата, по която се работи, така потъват парите по трасето", завършва Христо Василев.

Записа: Сребрина Гаджева


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 204 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Чекмеджан

    266 15 Отговор
    Разкриха ме...

    Коментиран от #26

  • 2 Българка

    381 13 Отговор
    Защо след трагедията край Своге, когато се оказа, че положеният асфалт е некачествен и пътната настилка е причинила катастрофата, Елена Йончева поиска експерти да проверят качеството на построените последни години пътища партиите на статуквото не се съгласиха? Не е случайноо нали? Корупццията в строителството не е само грабеж на милиарди, а буквално убива. Но за да се накажат виновниците, трябва работеща прокуратура и съд

    Коментиран от #14, #54

  • 3 сила

    25 166 Отговор
    от майката на доказан садист убиец статии не желая да чета....
  • 4 Последния Софиянец

    216 18 Отговор
    Тези неща ги крещим по площада от една година,ама кой да ни чуе.
  • 5 Това

    174 4 Отговор
    е от десетилетия !!!
  • 6 оле

    209 12 Отговор
    kрадене ,крадене и пак крадене - герп го дава в изобилие
  • 7 ПСР

    184 5 Отговор
    Това е положението.
    "СтроимЕ,правимЕ,работимЕ...." и най-вече гепимЕ.За шкафчета да има.Че са много по веригата,пустите му шкафчета.Пък после,България била с най-разтворената ножица между бедни и богати.
  • 8 100

    78 27 Отговор
    Е, тая схема я има още от късния соц.

    Коментиран от #24, #86

  • 9 Сатана

    103 12 Отговор
    Строителните и всички босове плащат на работниците си в БГ заплата ,с която да не умрАт от глад.Що си трае тоя цървул?
  • 10 томка бикова

    17 87 Отговор
    Е и какво от това!? ШЕФА боко банкянския се връща и ще ви разкатае ......!

    Коментиран от #34

  • 11 user

    25 105 Отговор
    Както винаги няма братче посочена фирма за пример, обект, нещо конкретно. Само празни приказки стил Илчовски.

    Коментиран от #35, #37, #67, #73

  • 12 Петров

    120 9 Отговор
    Банкянският тулуп Онуй отново надигна като охлюв глава и не зашемети с умотворенията си. Отново със стайлинг, предизвикващ повдигане и отвращение у всеки нормален човек, Онуй ни уведоми, че заради служебното правителство не се къпем в пари от Европа. То все едно досега се къпехме! Може пък и да е имал предвид себе си, той определено си е скатал някое и друго чекмедже и къща.

    Онуй разчита на това, че електоратът на ГЕРБ се състои от дебили и захлебващи покрай трапезата. Затова безнаказано може да си плещи глупости и да не се страхува, че хората ще го наритат. Както виждаме, разни нискочели са го наобиколили и му слушат простотиите.
  • 13 Светослав

    28 103 Отговор
    Моля за имена, цифри, документи с печат! Баба Пена на пейката и нейните клюки, ми идват в повече!

    Коментиран от #21

  • 14 Другия с коня

    51 70 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Точно по тази схема се извърши строителството на магистрала Тракия от БСП и Станишев до Стара Загора,която в момента глътна Милиони за ново изпълнение...Това бяха фирми на Божков- Черепа и БСП !!!!

    Коментиран от #52, #68, #83

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ДжафДжаф

    74 1 Отговор
    Особено интересни са обществените поръчки при т.нареченият "Пълен инженеринг". По правило се оферира едновременно и за проектиране и за строителство. Демек правиш оферта за строителство на нещо, което не съществува още дори на хартия. В такива случаи често възложителя с обявата за поръчка обявява и ориентировъчна цена. На каква база само той/възложителя/ си знае, но по правило идеята е цената да е като минимум 2 пъти по-висока от реалната. При соца съществуваха т.н. Инвеститорски дирекции. Същите бяха ликвидирани заедно с правилника за капитално строителство, като се разреши на възложителите да упражняват инвеститорски контрол, чрез частни фирми. Демек да се самоконтролират. Има ДФК, има и Сметна палата, които упражняват документален контрол и толкоз. Някой да отиде да провери реално колко квадрата кръпки са направени, колко кубика бетон е излят....просто няма такъв филм. Всичко е направено за да може да се краде безнаказано- 40%, 50%, 60%, че и до 70% от поръчката е откровенна кражба без да броим огромните административно бюрократични разходи. Всъщност този господин не е съвсем прав. Ако преброи колко човекочаса чиновнически "труд" се крие зад всяка поръчка може да се окаже , че дори и 200лв за кубик бетон са малко.

    Коментиран от #70

  • 17 Бойко шкафа

    62 7 Отговор
    Аман от досадници, оставете ме на мира, негодници такива..Имам още шкафове за пълнене..Пфууууу...
  • 18 ЗАТВОР ЗА КРАДЕЦА ОТ БАНКЯ

    74 8 Отговор
    Представяте ли си Боко и гербавите от ГРОБ колко чекмеджета са напълнили покрай магистралите. НО КАКТО Е ТРЪГНАЛО, ВИДОВ ДЕН Е БЛИЗО, БОКО ЩЕ ГЛЕДА ПРЕЗ РЕШЕТКИТЕ! АМИН.

    Коментиран от #27

  • 19 100pera

    62 1 Отговор
    Пропусна е да добави, че:
    1. В редица случаи за изпълнението на дадена поръчка се правят отделни консорциуми от фирми, от които реално само една върши работата, а останалите участват в печалбата. После - свършва изграждането на лота, моста, сградата или каквото там и консорциумат изчезва в небитието. Заедно със следите от кражбите и отговорността за некачественото изпълнение.
    2. Изгражда се нещо с европейско финансиране, но механизмът е че държавата плаща, а после от ЕС проверяват и възстановяват или не похарчените пари. Ако нещо не е наред, не възстановяват парите, но бюджетът на България е поел разходите. Борисов е прерязал лентичката ... И започват ремонтните работи.
  • 20 Софиянец

    59 1 Отговор
    И с общинските поръчки е същото, кутия до кутия и някой измъчен върши работата.
  • 21 Чегърт чегърт

    69 3 Отговор

    До коментар #13 от "Светослав":

    Има документи.Министъра ги показа.Бетона над 200 лв за кубик.Пладнешка кражба.
  • 22 Боко тиквата

    54 4 Отговор
    С тия пари си купих всички послушни медий,вече и оная алкохоличка Веселина Томова от афера,е в мойта далавера,тя поне е лесна,1стек водка на седмица и пише каквото и заповядам.
  • 23 гост

    3 14 Отговор
    Абе шматко ти откри
  • 24 Ицо

    61 4 Отговор

    До коментар #8 от "100":

    Аз защо съм останал с впечатленията, че по време на соца нямаше частни фирми? Може и да греша, ако е така - поправете ме, но тогава пътищата не се ли строяха от държавни предприятия? Да, и тогава е имало кражби, но по-скоро на материали. Доста къщи и вили са се построили с държавни тухли и цимент. Но сега...нямат насищане!

    Коментиран от #38

  • 25 Давид

    22 5 Отговор
    Нещо за грабене, грабене, грабене. Грабене в хаоса :) ако не ви харесват на Бойко пътищата - грабете. И децата им трябва да избием.
  • 26 Буци Тиквониев

    24 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Чекмеджан":

    Абсурд...!Това не е вярно ..!Долни платени клевети и лъжи на Радев...!
  • 27 Ами то и затова...

    43 3 Отговор

    До коментар #18 от "ЗАТВОР ЗА КРАДЕЦА ОТ БАНКЯ":

    ...сега гепаджиите от ГРОП толкова много ги боли и пищят до небето...!Защото служебното правителство им вади кирливите ризи всеки ден...,защото им затвори кранчето на безобразните кражби и далавери...!Не ,че не знаехме за тия гропаджийски кражби,но всеки се страхуваше за работното си място и за близките си да не пострадат и само си шушукахме с комшиите за очевАдните кражби на ГЕРБ...!Затова-Да ги Изчегъртаме окончателно на 11 юли ...!!!
  • 28 ЕТО ВИ

    28 5 Отговор
    ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА ДУМИТЕ НА МИНИСЪР ПЕТКОВ. ВСИЧКО Е ИЗМАМА. ДЕ СА СЕГА ЗОМБИРАНИ ТЕ ЗАЩИТНИЦИ НА БИБИТКО?!? ДА ГИ ЧУЕМ. ВСИЧКО ОТИВА ЗА ЕДНА МАЛКА ГРУПИЧКА ХОРА ПО КРАЙ БИБИ. ОЩЕ КОЛКО ИСТИНИ ЩЕ ИЗЛЕЗНАТ НЕ МИ СЕ МИСЛИ. ДОБРИТЕ ХОРА ВЕЧЕ СЕ ЧУВСТВАТ
    СВОБОДНИ. ЩЕ ПРОГОВОРЯТ.
  • 29 Алфа Вълкът

    9 23 Отговор
    ТОЗИ ГОСПОДИН ОТ СНИМКАТА ИМА ВИД ЧЕСТЕН БЪЛГАРСКИ БИЗНЕСМЕН. ДАЙТЕ ДА ГО НАПРАВИМ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ.
  • 30 Циганин със знатно потекло

    13 1 Отговор
    Кой краде повече от мене!!!!!!!!!! Внимавайте да има за чаветата
  • 31 Жипко Чекмеджанов

    30 8 Отговор
    Нема такова нещо. Ние гепаджиите съм, абе, сме безкрайно честен и принципен. За 12 години построих три Българии. Е, верно комунистите непрекъснато ги рУшат. Те и дедо убиха. И то по поръчка на Радев. А цените са такива щото едно нещо го праим три пъти. Еее, опасен е тоя Радев, бе. И дрон ми пуснА, и Мата Хари ми прати и се гледа да ме опраска.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 СТЪКИ ЩЯЛ ПРЕЗИДЕНТ

    25 6 Отговор

    До коментар #10 от "томка бикова":

    ДА СТАВА , А СИКАДЖИЯТА ЩЯЛ ДА СЕ ВРЪЩА ВЪВ ВЛАСТТА , СМЕХ , СМЕХ !
  • 35 МИНИСТЪРА ПОКАЗА

    16 5 Отговор

    До коментар #11 от "user":

    КАК ЩАЙКАТА И МУТРАТА ОТ СИК СА РЕКЕТИРАЛИ ВСИЧКО ЖИВО , ДА НЕ СПОМЕНАВАМЕ ЧЕКМЕДЖЕТО И ПЕЕВСКИ ОБАЧЕ УБАВИЦАТА ОТ ПИКННЯ НЯМА СПИРКА , ВСЕКИ ДЕН ТРОЛИ ТУК !
  • 36 Тредстоун

    12 41 Отговор
    Цимента е фактуриран на цена 90 лв. , 212 беше само в главата на калинката еднодневка от стадото на фатмака. На същата калинка му убегна и факти че цената която дава за километър се указва че е транспорт + трошения камък , големи са тюфлеци. По степен на простотия измервана в "минек" на този се падат една торба минеци , може би само оная комитова май беше , калинката дето сбърка насип със строеж има повече минеци. Като цяло всички калинки - еднодневки инсталирани от фатмака са способни да съборят България за да се докажат на господаря си . .... боже забравих за торния бръмбар чашков , там минеците са с каруцата ... , охлюви неадекватни.
  • 37 Torbalan

    6 29 Отговор

    До коментар #11 от "user":

    Как да посочат , илчовски има дела за 12 милиона заведени от пилето , явно не е уцелил къде да лъже и с кой да се гаври. Тоз ще е поредния ичовски , докато лъже без имена ще си прибира копейките , вярно по малко но сигурно. Платени мекерето под път и на път

    Коментиран от #45

  • 38 100

    3 15 Отговор

    До коментар #24 от "Ицо":

    Материали са се крали, но някои другари са източвали пари от строителните предприятия и са ги насочвали към свои тайни сметки или към уж държавни фирми, но контролирани от техни хора. Не съм много навътре в темата, но имаше публикации преди години. До колкото помня нещата са започнали при възстановяването на Стражица. При АЕЦ-а също е имало схеми. Отделно при търговията с оръжие и другата външна търговия също.
  • 39 Жоре

    17 0 Отговор
    Това как става на всеки я ясно ама органите на реда що спят не ми е ясно плащат ли им!?
  • 40 tato

    4 7 Отговор
    Всички маймуни слизайте от клона :)))))
    Ако трябва да слязат 1/2 от населението остава без доход
  • 41 Дими Иванов

    8 2 Отговор
    Жетва е сега, пейте роби тез тъжни песни. Всичко за фронта , всичко за победата, това в основни линии е мотото на българина ,който има възможност в момента до държавните поръчки , като не забравя разбира се ,че всичко е временно. И не се заблуждавайте , че вие на тяхно място бихте постъпили по различно , както казваше Чърчил : - " Гладният е трудно да бъде добронамерен."
  • 42 КРОКОДИЛА

    1 5 Отговор
    АМИ СЛОЖИЛ СИ Е ПРИМКАТА НА ВРАТЛЕТО ........................
  • 43 гост

    12 0 Отговор
    Разследване на всички обществени поръчки трябва.
  • 44 Дими Иванов

    9 0 Отговор
    Ситуацията , е по-сложна от цунг-цванг, всеки който може краде, всеки който не може -критикува можещите , както беше и при соца. Но там ставките и апетитите и мащабите, бяха много, много малки. По отношение манталитета на българина всичко си е добре забравено старо.
  • 45 Христо

    9 1 Отговор

    До коментар #37 от "Torbalan":

    Аз съм този,само ще ти кажа,че не съм взел или откраднал 1 стотинка!
  • 46 муньо кирката

    8 3 Отговор
    Бойко,разкрихама как правя далаверата а сега какво да правя кажи бе брат на къде да вземам
  • 47 кмет

    16 0 Отговор
    не могат да ми хванат нищо от обществените поръчки всичко ми е точно по фактури и по закон сега колко сме свили това си е наша работа важното че сметката излиза
  • 48 заката

    16 0 Отговор
    50 милиарда се крадат на година от европрограми общестени поръчки ДДС
  • 49 смех

    16 0 Отговор
    я варна да видиш бетоня? по документ як ,но с пясък с мидички лъщи!
  • 50 Фюри

    3 0 Отговор
    Тя е ясна далаверата.Щом Цакето Бънчев от Правец е назначен за шеф на язовирите яко крадене ще падне.
  • 51 Гост

    9 0 Отговор
    Само прекупвачи по веригата, които оскъпяват. Купувайте бе! Вярвайте, че 1500€/кв е реална цена!
  • 52 Българин 59

    7 4 Отговор

    До коментар #14 от "Другия с коня":

    Боже прибери си версиите, заради такива индивиди сме на тоя хал. Няма значение партията , виж резултата от инфраструктурата, той е плачевен . Или на теб ти харесва , ако е така, то България верно скоро няма да я има. Пак казвам не обръщайте в политика всичко и да защитавате очевидни кражби или сте доволни от състоянието, в което ще оставите България на децата си?
  • 53 Васил

    12 0 Отговор
    Нищо ново под небето това се знае отдавна за да няма такива простоти трябва търговете да са онлайн като на принципа на ebay така всички ще знаят какво се случва.
  • 54 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Пълни глупости си написала,...та там, непосредствено преди катастрофата, са минали няколко хиляди коли, а и доста след нея - докато КАТ се натутка и безсмислено спря движението. Другите шофьори да не са някакви богове в шофирането. Прав път, скорост около 40, път без дупки, а бай-григор се `фърлил у дерето... Да, съдейки по всичко, шофьорът-собственик на транспортната фирма, бай григор е явно бившо ченге, устроило се в автобусния бранш. Бившите са големи фуклюфци..., особено при шофирането в женска компания,...както се и оказа. Важното за опечалените е да се изкара виновна държавата, защото така обезщетенията ще са солидни, а ако виновен е бай Григор ще вземат малко повече от "на босия цървулите"....
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор
    Защо спряхте коментар 55? Излагате се...
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Балъка BG

    7 2 Отговор
    Друга част от далаверата е, че втората фирма по веригата. от горе на долу плаща примерно половината за реално строителство а ДДС и данък печалба на останалата част не плаща, защото вече е на ром.
  • 59 Вижте в Ютюб

    4 6 Отговор
    Имотното състояние на Рашков по ТВ скат.
  • 60 Кочан

    9 9 Отговор
    Социализмът, това е корупция.
    Още е живо поколението което помни.
    Кандидатстваш в университета и забелязваш че някой с по-нисък бал/успех е класиран в специалността за която си кандидатствал, но не е имало места. Отиваш да питаш, поглеждат: "Ами да! Пише абпфк. Активен борец против фашизма и капитализма.
    Връщаш се разстроен в къщи, и ти казват че не са ти говорили за това, за да не се изтървеш някъде и да си осакатиш живота.
    После научаваш че абпфк получавали "народна пенсия". Че вземали с предимство жилище и т.н. а ти работи и чакай ...

    исти
    Идва от кому-н-ист, спор-т-ист и т.н.
    Истите се водеха на работа и получаваха заплата, но не ходеха на работа. От време на време работниците научаваха че някой именит спортист работи в тяхната бригада и се надяваха да го видят когато получава заплата ...
    Така преминаваше и военната им служба.
    Така завършваха и висше образование ...
    Затова сега специал-истите разнасят славата на България.

    Арт-ист
    Също като спорт-ист. Минеков, Слави артисти от нашето време

    Опортюн-истите отиваха при бригадира и срещу фиксирана сума около четвърт от заплатата уговаряха да не се явяват. Така един опортюн-ист работеше на две, три места без да ходи на работа и да взема по-голяма заплата от тези които работят.
    Един от примерите е Десислава Радева ...

    Коментиран от #66, #78

  • 61 Борис

    5 3 Отговор
    бойко бойка умре няма вече герп на власт никога да има те умряха никога повече няма да имат и кметове скоро и нищо защото за политически ТРУП
  • 62 Фифи

    19 1 Отговор
    Защо мълчахте 12 г?

    Имах колежка от университета,нейното гадже работеше на автомагистрала Тракия. Поредните подизпълнители крадци. Фирмата предлага най ниска цена и печели общ поръчка .
    Тази мома беше тъпа като кокошка. Взимаше 1000 лв чиста заплата. Толкова я мързешез че преписваше учебника със запетайките.
    Сега тя и мъжа й имат огромна къща. Построрна познаите как. По същатс крадлива схема. Гепим от държавата , за да сме добре ние.
    Хората се изтрепаха заради алчните селянчета, които искат да се къпят в лукс.
  • 63 охХХХХ

    4 3 Отговор
    КОЛКО ПЛЮСА ТУК ИМА ПЛАТЕНИ ГЛУПАЦИ ЧАО
  • 64 ЧОЧО

    8 6 Отговор
    ГЕРБ КАТО КРАДЯХА,КАДЕ БЯХА ДРУГИТЕ ПАРТИИ В ПАРЛАМЕНТА.СЕГА САМО ГЕРБ ВИНОВНИ,ДРУГИТЕ БОЖА КРАВИЧКИ,БЕДНИ И СИРОМАСИ.
  • 65 Мутрата

    7 4 Отговор
    Борисов отива в затвора!
  • 66 124

    14 5 Отговор

    До коментар #60 от "Кочан":

    Стига лъжи, хората живееха добре. Имаха работа, почиваха - всички. И държавата бе от първите в класациите. Дойдоха западняци да ни учат колко лошо е било... Смешно е.

    Коментиран от #69, #81

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Дарт Мол

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Другия с коня":

    Основен компонент в асфалта е битум. Същия се внася от Гърция. За последните 10 години има толкова внесен битум колкото е разхода на " Станишевите магистрали", а построеното е в пъти при твоя вожд. Справка по вноса- Агенция Митници. Та това което ни предстои- ще му се радваме в бъдеще като качество.
  • 69 абе крейзи

    2 11 Отговор

    До коментар #66 от "124":

    Толкова добре живееха, че след 1989г., когато падна режима 3 милиона българи избягаха с 200 на Запад, ФАКТ!
    Ти факти имаш ли или ще повтаряш старите мантри на комунизъма?

    Коментиран от #79

  • 70 бравос

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "ДжафДжаф":

    Мн точен коментар.....от години си го мисля това....,за мен това е един от най-големите проблеми,че няма никакъв ВИЗИЧЕСКИ контрол....,някой да иде там на място да види,да погледне....аджаба къде е тоя бетон за 200лв,кокло струва,как точно се изпълнява обекта....аз съм от Пловдив и имаме един басейн Младост се казва...,та искаха да го ремонтират и изкопаха една дупка,за изкопаването на която са искали 500 000 лв....абре...,къде са тия 500 000лв....един багер и един самосвал да извозва....кое точно струва 500 000лв.....така и не ни стана ясно....няма сила на света,която да ме убеди че една дупка струва толкова....,веднага им предлагам да я изкопам за 100 000....,

    Коментиран от #84

  • 71 истинко

    2 4 Отговор
    Ако и той е бил включен в хранилката сега щеше да си мълчи като комунист на разпит!
  • 72 Калъчев

    6 1 Отговор
    При така наречената измислена "демокрация", основната схема е грабежи от обеществените пари. Кой разпределя парите? - Изпълнителната власт и кметовете. Какъв е изхода от това бедствие? - Да се върне старата формула Държавна сигурност ! Само че сега директорът й следва да се назначава от държавния глава и да има контрол от НС. Но да слухти и да реже главите на министри, кметове, агенции, държавни банки и т.н., на рушветчиите. Заплатите им да се определят по общ закон за държавни служители, за да не може да ги манипулират от МС всяка година с нов бюджет. Примерно: депутат с основна заплата = 3 или 4 средни заплати за страната. ДС да са със техните заплати, а не сега мутрата вдигнал заплатите на ДАНС два пъти над депутатските и те си влачат крачолите без да вършат нищо. Полицията пък е пълна с криминални престъпници и квартални мутри. НК и НПК да се напишат чисто нови. Хванат за рушвети, грабежи и схеми за източване на пари от бюджета - директно присъди от 10 до 20 г. и пълни конфискации. Колкото по-висш е чиновникът - толкова по-тежки присъди с цел превенция, само 20 години затвор и забравя завинаги, че е бил министър, шеф на агенция, кмет!!! А премиер - доживотна присъда! В затвора попадат на хора от гетото и стават плондери!
    Само така ще се оправи тая страна от грабежи и муфтаджии като мутрата и неговата банда.
  • 73 gff

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "user":

    Давам ти пример: "Делчев инжениринг" от Пещера е абонирана за всички строителни обекти в Пазарджишко (ремонт улици, водопроводи, канализации). Винаги тя "печели". И винаги изпълнители са други фирми. Например в нашето градче винаги съм виждал надписите нна техниката и на гърба на работниците "АКвамонт" ООД Пазарджик. Пък на информационната табела се кипри името на "Делчев"
  • 74 Ханс

    6 0 Отговор
    Излиза че тези които са близки до властта вземат около 50% от стойноста на поръчката без да работят нищо, още 10% за друг посредник а за основния изпълнител 30-40% той трябва да свърши работата да закупи качествени материали и да му остане печалба? В Германия като се правят такива инфраструктурни ремонти се гарантират 30-40 год. качество на ремонта. Тука си усвояват парите, а ние лапаме пушека на всеки две три години. Как Трейс груп в Сърбия може да направи идеална магистрала а тук не може?
  • 75 Добре

    4 0 Отговор
    Ако е така да видим осъдени . Или пак същата песен на нов глас от нови титуляри.
  • 76 Наблюдател

    3 0 Отговор
    А тази схема да върви десетилетия Основния виновник са управленците на Държавата! Много добре са наясно но комисионните им затварят очи и уши! Трябва да се пълнят нощни шкафчета....Що бетон само е отишъл да се напълни с пачки Х500 евра и кюлчета злато най-известното нощно шкафче в ЕС!!!
  • 77 Тази схема...

    4 1 Отговор
    ...на ГЕРБ,всички я знаят...!Просто сега хората малко дишнаха,след падането на тиранина Буци и се престраши един човек да я каже открито и на глас...!
  • 78 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Кочан":

    А при сегашната ви "демокрация" няма кой с по-малък бал да те изпревари в класирането. Сега направо си купува диплом, дори без да знае да чете.
  • 79 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "абе крейзи":

    А сега заящо продължават да бяхат, вече 30 години? Нали сме свободен народ, приятели с ЕС и САЩ? Нали ни управляват демократично вече цели 30 години? Що още бягат българи от България?

    Коментиран от #82

  • 80 stan4o

    0 1 Отговор
    Докато има простаци ще има тарикати. Подизпълнителите са от първата категория. Пълнят джобовете на тарикатите, а после се оплакват. Като не им излиза сметката да не се захващат, но пуста лакомия- простотия.
  • 81 stan4o

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "124":

    Защо българи бягаха на Запад,а не ставаше обратното? Кой бяга от хубавото?
  • 82 stan4o

    2 0 Отговор

    До коментар #79 от "Гост":

    Защото още управляват лица свързани с червената номенклатура и ДС- синове, внуци, роднини. От магаре и магарица се ражда магаре. Няма шанс да се роди конче.
  • 83 На лъжата краката са къси

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Другия с коня":

    Лъжеш герберскаПодметко. Всичката калпава магестрала е дело на любимата ти тъпаТиква
  • 84 Куку

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "бравос":

    Айде, айде, нямало Визически контрол! Ми Буци кво правеше с Жипката толкова години, а? Нали Визически контролираше и откриваше всеки километър от всяка магистрала, път, пътче и пътечка и ни обясняваше, че ако било лесно и комунистите щели да го направят...Шегичка...! Буци се натискаше да "строи" магистрали и пътища защото най много се краде от там и съответно най-много МУ се отчитат, пардон "отчитаха"...Това и на слепите беше ясно, ама се правехме, че не знаем как стават далаверите...
  • 85 факти вярно

    0 0 Отговор
    Хидро фирмата от Варна е номер едно ! Хидро като Хидра ! Освен това се явяват на търг различни фирми които чрез поставени лица са на едни и същи хора. Същите хора/фирми са срастнали с т.н. фирми за инвеститорски контрол ! Ти на мена , аз на тебе.
  • 86 един там

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "100":

    Би ли обяснил как я е имало по времето на късния соц, че нещо не се сещам. Тогава фирмата, която строеше беше една. Как с една фирма е била същата схема? Ти изобщо чете ли статията или си от троловете на които соца още им е виновен за всичко.
  • 87 обективен

    1 0 Отговор
    Добре де, че са крали по времето на герб, крали са и то много. А прил луканов, виденов, костов и симеончо не крадяха, така ли? И сега вярвате на Мая и Татяня, тякя ли? А не си ли спомняте че и двете бяха от най-кресливите и нахалните когато бяха във властта?