Last news in Fakti

23 Юни, 2021 08:23 8 174 25

Все повече българи си купуват стаж за пенсия

  • пенсия-
  • купен стаж

От началото на тази година стажът за пенсия поскъпна заради ръста на минималната заплата от 610 на 650 лева

Все повече българи си купуват стаж за пенсия - 1
Снимка: БГНЕС

Все повече българи си плащат, за да могат да се пенсионират. Само за първите три месеца на тази година 324 кандидат пенсионери са си купили стаж за пенсия. Това е увеличение с 55% спрямо същия период на миналата година, когато стаж са си купили 209 човека. Това показват последните данни на Националния осигурителен институт, цитирани от "Труд".

Общата сума, която са внесли кандидат пенсионерите, е 2,94 милиона лева, докато преди година сумата е била 2,5 млн. лева. Пандемията от коронавируса и последвалите съкращения на работници в много фирми са една от причините все повече хора да не могат да натрупат нужния стаж, въпреки че вече имат навършена пенсионна възраст, коментират експерти. Най-често дълготрайно безработни са именно хората в предпенсионна възраст. Другата причина да си плащаме за пенсиониране е непрекъснатото вдигане на изисквания стаж и възраст за пенсия.

От 1 януари жените вече се пенсионират на 61 години и 8 месеца, при 36 г. стаж, а мъжете на 64 години и 4 месеца и 39 години стаж, като нужният стаж продължава да расте с по 2 месеца през следващите години. През миналата година българи са платили над 14,6 млн. лева, за да могат да се пенсионират, докато през 2019 г. са внесени вноски за близо 14 млн. лева, показват още данните на НОИ.

От началото на тази година стажът за пенсия поскъпна заради ръста на минималната заплата от 610 на 650 лева. Така, ако искаме да си купим месец стаж, трябва да платим 128,70 лева, а за година - 1544,40 лева. Има три варианта, при които хората могат да си купят стаж за пенсия: за времето на обучение за завършено висше или полувисше образование, за периода, в който карат докторантура или до 5 години, недостигащ стаж по общия ред. Купеният стаж се зачита за осигурителен от трета категория и може да се ползва само при пенсиониране.

Хората внасят сумата на осигурителните вноски за своя сметка по банков път, като “закупеният” стаж се установява с удостоверение, което се издава от съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт. Осигурителният доход за времето, за което е “закупен” осигурителен стаж, не се взема предвид при изчисляването на индивидуалния коефициент на пенсионера.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    57 23 Отговор
    Добре, че има будали да пълнят сребърния фонд, после гербаджиите с по 1500 м2 къщури за сметка на Ганчо. Аз например 1лв данъци не съм внесъл в Кочинката, не искам да съм съучастник на крадци и масови убийци.

    Коментиран от #5, #13, #25

  • 2 Нима

    17 3 Отговор
    има и такива ?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 В закона не пише

    58 5 Отговор
    Че трябва да си платя стаж, ако съм завършил университет. А пише, че времето когато съм учил се признава за стаж! Това пак е неква пародия!

    Коментиран от #19

  • 5 НАП

    12 12 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ще те проверим, не се притеснявай!
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    52 4 Отговор
    Аз имам повече стаж,но нямам възраст и тези от НОИ,сигурно палят свещи да ....ударя,камбаната.....снасям им на месец средно,около 400,ако доживея ще чакам......от Нои пенсия...........Нещо,като зимно време да търся манатарки.........

    Коментиран от #8, #14

  • 7 ЛУКАНОВ ЛИКВИДИРА

    12 7 Отговор
    ПЕНСИОННИЯТ ФОНД И КАШАТА СТАНА ПЪЛНА
  • 8 АЗ МИНАЛАТА

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ГОД. КРАЯ НА ДЕКЕМВРИ БРАХ
    ПЕЧУРКА. А ЗА НАПИСАНОТО ОТ
    ТЕБ СЪМ НАПЪЛНО СЪГЛАСЕН.

    Коментиран от #10

  • 9 Money for nothing

    31 3 Отговор
    Пенсионният модел на територията е тотално сбъркан, а самата пенсионна система е на път да се срине в близките няколко години, по-точно когато започналите работа в началото на 90-те години навършат пенсионна възраст и отидат в НОИ. Всички телевизионни икономически капацитети, които се изявяват навсякъде да обясняват как можело да се живее със 100-150€ на месец, го знаят много добре, но продължават да лъжат като възрастни представители на малцинствата от ромски произход.

    Коментиран от #24

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "АЗ МИНАЛАТА":

    Печурка и аз съм брал,както и саждива-миша гъба или орешарка,но манатарка и най ценната гъба в бг-моето наименование за нея е за модератор....та Колагенната гъба излиза по наште Български земи след 20ти Юли,а тази година вероятно по късно!вчера ми направи впечатление преди да завърша набързо излета,че имаше много хубава рижика!Тя е есенна гъба,но при определени условия е и Пролетна!Лично аз от над 30г Гъбар за първи път виждам по моите места Рижика по това време!

    Коментиран от #18

  • 11 От Бъдещето

    33 3 Отговор
    Оставам с чувството, че в НОИ имат неписани разпоредби да мотаят хората и да не признават стаж.
    Уж максималния срок да се произнесат дали имаш право на пенсия е 1 месец, но те вадят едни закони, закончета, правилници за приложение и най-вече заповеди за "извънредна" обстановка, за да оправдаят видимото си бездействие, уж, че като им дезинфекцирали през обедната почивка помещенията, губели много време.
    В НОИ е пълно едновластие на герберастките калинки.
    Губят документи, връщат процедури без основание, да не говорим за вопиющата некомпетентност на служителките.
    Кошмар е някакъв.
    И целия този привиден хаос е организиран, за да изнервят и отказват хората.
    А пенсионните производства се бавят с цел " дано през това време да умре".
    Младите нехаят-те искат да се друсат, да ядат, да пият и да се фукат с нови дрешки ( чукането вече не им е приоритет :-) ), а възрастните са уморени, болни и безпомощни
  • 12 Бедна България!!!

    18 3 Отговор
    Бедна държава ли ???? Политици ли,Бойко ли ????? Мамито ви Алчно и крадливо...........
  • 13 тони

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    мунчо, не знам дали знаеш, но най-много данъци влизат от ДДС, така че каквото и да си купиш, 20% отиват в държавата

    Коментиран от #21

  • 14 Потърпевш

    33 3 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Аз пък имам и много стаж и много възраст.
    Вече 7 месеца ме мотаят от НОИ, за да не ми дадат голяма пенсия.
    Искат разни хартиени документи и удостоверения, а уж имат електронни регистри по които ще ни пенсионират.
    Не ми признават стаж за период, за който просто съм си довнасял , за да взема по-голяма пенсия.
    Азпродължавам да работя, защото ако спра няма да съм здравноосигурен, а когато си навършил пенсионна възраст не може да се запишеш в бюрото по труда при съкращение.
    Схващате ли за какъв геноцид иде реч:
    1. Пенсията не ти я дават, чудят се как да избегнат момента.
    2. когато, обаче си навършил годините не можеш да ползваш социалното си осигуряване за безработица, ако все още не са благоволили да ти дадат пенсия , а работодателя те е уволнил, защото си навършил пенсионна възраст.
    3. Като не ти дават пенсия и не можеш да се запишеш в бюрото по труда, не ти вървят здравни осигуровки.
    С две думи :"умирай де ( от глад или от болест )!!!!"

    Коментиран от #16, #17

  • 15 РЕКЛАМА

    23 2 Отговор
    Ми според мен този материал е реклама.
    Държавата рекламира стоката наречена "стаж".
    Купувайте стаж!
    Не пестете
    Евтин, топъл, мек...стаж!
  • 16 Безработен

    13 4 Отговор

    До коментар #14 от "Потърпевш":

    Когато не те осигуряват здравно, го правиш сам. В момента е 26 лв. на месец. Така че ако искаш, ще си осигурен здравно всякак.
    Да, бавят песионирането, но си признай, че тези 7 месеца ще ти ги платят накуп.
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Потърпевш":

    Вероятно това ме чака и мен,ако доживея.На всеки е ясна целта на бавенето........Съветвам ви,когато скърцате със зъби да се усмихвате.......Целта им е да ни........редуцират,следизточването!Затова усмивката....Удължава живота и е...ва мама...та на Бюроклатите!А,тези из...и ще ви платят ли тези пенсии НА Куп,ако ги дочакате да решат???Не са ли длъжни да плащат веднага при навършване на условията???
  • 18 АЗ СЪМ

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ГЪБАР ОТ 50 ГОД. НАЙ ДОБРАТА ГЪБА ЗА МЕН Е ПОЛЯНСКАТА ГЪБАПЕЧУРКА. ТИ ДА УСЕТИШ САМО АРОМАТА И ЩЕ СЕ ВЛЮБИШ. ЧАО.
  • 19 Ти пък

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "В закона не пише":

    кой закон чете? Висшето не се признава за стаж. Единствения стаж, който се признава без да си внасял осигурителни вноски във фонд "Пенсии" е казармата. Има и някои други изключения, като болнични, безработица, мйчинства, но те са по Кодекса за социалното осигуряване. Иначе извън Кодекса само казармата, а за висшето можеш да си вземеш стаж само ако си платиш фонд "Пенсии" и с уверение от учебното заведение за периода, в който сис е обучавал.
  • 20 Гост

    5 2 Отговор
    Ако мога да взимам заплата но да се осигурявам в частен пенсионен фонд, ще го направя. От моите осигуровки има за всички тАртеи на системата, но за работещите винаги не стигали.
  • 21 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "тони":

    Косвените данъци са жесток бич за народа, а той дори не се е замислял над това.
  • 22 Биби

    4 0 Отговор
    Нито като брой, нито като суми не са 55% увеличение.
    Не се научихте да смятате и това си е.
  • 23 303

    17 1 Отговор
    Ще е чудо ако доживея до пенсия , както е тръгнало след 10 20 години ще се пенсионираме на 80 може и на 90 да го направят изродите алчни.
  • 24 неслучаен

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Money for nothing":

    Лъжат като баба Мика Зайкова.
  • 25 евреин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Брей ,че си тарикат,ама не се усещаш,че всеки ден внасяш данъци като си купуваш разни неща.