24 Юни, 2021 18:49 3 172 13

Шефът на мини "Марица Изток" подаде оставка

  • инж. андон андонов-
  • мини марица изток-
  • мини марица-изток

Напуска поста по лични причини

Шефът на мини "Марица Изток" подаде оставка - 1
Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на мини "Марица Изток" Андон Андонов е подал оставка. За "Хоризонт" той обясни, че иска да напусне поста по лични причини.

Оставката все още не е приета.

За неговото място в борда на директорите на мините би трябвало да бъде обявен конкурс или да бъде назначен временно изпълняващ длъжността. Дотогава Антонов ще остане на поста, който заема вече 7 години.

Мини "Марица изток" са основният доставчик на въглища за централите от Маришкия басейн. Миналата година дружеството завърши със загуба от близо 30 милиона лева. Една от основните причини е, че производството е намаляло с близо една четвърт заради неработещите с пълен капацитет централи, чийто скъп ток е почти непродаваем на свободния пазар. Другата причина е, че цената на въглищата от мините не е променяна през последните 7 години.

Мините са пряко засегнати от намаленото потребление на въглища от топлоцентралите в комплекса през последната година. Дружеството има генерирани 7 милиона лева загуби, но няма задължения към контрагенти, обяви инж. Андон Андонов:

"Вследствие рязкото намаляване на производството в комплекса, особено от ТЕЦ "Марица изток" 2, намаляват и приходите на мините. Това е положението. Иначе, има открити въглища около 90 милиона тона, което никога не е било от основаването. Нека ръководство на енергетиката и на държавата да кажат дали бъдещето на на комплекса е поставено на карта. Нашата борба е мините да оцелеят, както и комплексът. Това е тема за улавянето на въглеродния двуокис и съхранението му, заедно с колегите от трите други централи. Лошото е, че този проект няма чуваемост в ръководството на енергетиката и на държавата, и ако остане само като проект, то нищо хубаво не очакват мините".

Близо 7000 са работниците и служителите в мини "Марица изток".


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    26 3 Отговор
    Още един масончик го изтреляха у космоса.

    Коментиран от #3, #11

  • 2 гаси тока

    29 1 Отговор
    И тоя излиза в бащинство..
  • 3 Днес

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    им е празника !
  • 4 Петров

    29 1 Отговор
    Гербавите крадци не може просто да подават оставки.
    Те трябва да бъдете съдени и откраднатото върнато в Държавната хазна.

    Коментиран от #6

  • 5 Миньор

    22 0 Отговор
    По важно е да изгонят заместника му. Чолаков. Колко хора е изгонил и се разболяха заради него.
  • 6 честен ционист

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Петров":

    Кога чумата върне на ората децата и миньорите откажат задължителната ваксинация.
  • 7 РАЗСЛЕДВАНЕ

    14 2 Отговор
    СЪД И ЧАО. ДАНО СЕ РАЗПРИКАЗВА.
    ДА КАЖЕ КАК ЗАДЛЪЖНЯХА СЪС
    ТОЛКОВА МИЛИОНИ. ЩЕ БЪДЕ В НЕГОВА ПОЛЗА.
  • 8 САНДОКАН

    13 1 Отговор
    Значи там много се е крало щом този е притеснен и иска да бяга/ТУЛУПАДЖИИТЕ ХРАНИЛКА ДОБРОВОЛНО НЕ ОСТАВЯТ/
  • 9 К.К.

    14 2 Отговор
    От 7хил работници най-малко 10% си клатят краката без никаква работа. Поне така се хвалят някои, че нищо не работят и къде другаде ще взимат 1500лв без работа.
  • 10 гост

    7 1 Отговор
    Тоз мияса на Али Раза
  • 11 По скоро

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    е По умен за разлика от другите шефове на Ббр, магистралите, бълг конс комп... и подобни, е че годподина е разбрал, че ерата Бройко прикюючи, това беше... От тук нататък ше има само следствия, арести и бой по Мутрите.. Служебното правителство е младежко военно учение от 80,.следващото правителство ще е бойно!.. Аз все пак разчитам че дори Прасето, Каскета, Е димитров-мафиота, Каракач,Доган, Домус.. Компания - Мафия да се опитват да продължат да малтретират българите, да грабят и безчинстеат... То Бойко (който носи абсолютно цялата отговорност за всички кражби в България от 2010г.до края на 2025г!).. Ше се вразуми и ще спре тези Мутро-Мафиоти.. Най малко заради.. Тея съвест нямат де.. Оклуци!
  • 12 Васил

    5 0 Отговор
    Мини Марица Изток е една голяма дупка за потъване на пари всяка година се субсидират с 1 милиард взимат заплати по 3-4 хиляди а не изработват реално и 1000 лева.
  • 13 ПЕШО

    0 0 Отговор
    Човека усеща ,че ще го накиснат и се изнася с 200.