Last news in Fakti

28 Юни, 2021 12:21 2 454 7

Българите са прехвърлили в държавното обществено осигуряване над 500 млн. лв.

  • пенсии-
  • нои-
  • мерки

Хората, на които им липсват вноски в първия стълб, имат интерес да запазят макар и малкото пари във втория стълб

Българите са прехвърлили в държавното обществено осигуряване над 500 млн. лв. - 1
Снимка: БГНЕС

Откакто съществува правото на избор, българите са прехвърлили в държавното обществено осигуряване над 500 000 000 лева от пенсионните си спестявания за втора пенсия, пише "СЕГА". Така тези пари вместо в индивидуална партида са се влели в сребърния фонд за гарантиране устойчивостта на пенсионната система, а хората ще получават една пенсия от НОИ вместо две. Това показват данни за прехвърлените средства от универсалните фондове към фондовете "Пенсии" и "Пенсии по чл. 69", предоставени на изданието от Националната агенция по приходите НАП.

До края на поредната отсрочка за прехвърляне на партидите в НОИ остават още три работни дни - срокът изтича на 30-ти юни за всички, на които до тази дата включително остават по-малко от пет години до навършване на възраст за пенсиониране за трета категория труд и на които все още не е отпусната пенсия. В последните две години отливът от осигуряване в частните фондове е безпрецедентен - от началото на 2020 г. досега от втора пенсия са се отказали повече хора, отколкото за всичките останали години, в които съществува тази възможност. Миналата година 16 190 души са подали заявление за смяна на осигуряване от универсален фонд в НОИ, а от 1-ви януари до 22-ри юни тази година заявленията са 22 741, показват данните на НАП. Така за година и половина от втора пенсия са се отказали 38 931 души при 37 793 за 2015 г. - 2019 г.

Прехвърлените суми също са рекордни. За 2020 г. 135 814 845 лв. лични спестявания са преминали от втория в първия стълб, а тази година са прехвърлени 14 823 435 лв., но още 132 185 075 лв. чакат да бъдат прехвърлени (срокът, който имат за това пенсионните дружества е шест месеца). Така за година и половина в сребърния фонд са пратени 282 823 355 лв. За сравнение, през целия период от 2015 до 2019 г. сумата е 230 млн. лв., като единствено при друг гратисен период за избор - през 2018 г., прехвърлените партиди доближиха 100 млн. лв. (бяха около 91 000 000 лева по данни на НАП).

В последните около две години започна да се предоставя повече информация за ситуацията с пенсионните осигурявания на хората, родени след 1959 г. и ниските суми накараха много от тях да заложат на сигурното - НОИ. ГЕРБ бави до последно регламентирането на фазата на изплащане, като прие необходимите за това законови промени в самия край на миналата година, а наредбите по тези промени се писаха до последния момент. Това поставя под въпрос доколко хората, които междувременно се прехвърлиха в НОИ, направиха информиран избор. Тези дни от пенсионните дружества отново припомниха за кого не е изгодно да се прехвърли в държавното обществено осигуряване.

Пред БНР Даниела Петкова от УС на Асоциацията на пенсионните дружества у нас изнесе нови данни, според които поне 30 на сто от хората нямат никакво намерение да се пенсионират, въпреки придобиването на това право, а ще продължат да работят. Сред останалите 70% голям дял ще получават минимална пенсия от първия стълб, а тя няма накъде да бъде намалявана заради втората, т.е. парите от втория стълб при всички положения ще са в плюс.

Хората, на които им липсват вноски в първия стълб, имат интерес да запазят макар и малкото пари във втория стълб, които ще получат еднократно или разсрочено, обясни Петкова. Това се случва при хората, които имат липсващи периоди на осигуряване през 19-те години, в които действа вторият стълб. Тези липсващи периоди подсказват, че хората нямат достатъчно стаж за държавна пенсия, но ще могат да получат парите си от втория стълб, тъй като при него условието е само да има навършена възраст. Според Петкова все още има и една рискова група, която не се интересува какво става с осигуряването им. "Вероятно между тях ще има хора, които в бъдеще ще установят, че не е било толкова разумно да не се интересуват от кой стълб каква пенсия ще получават“, коментира тя.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 калинка

    12 0 Отговор
    И тях ще ги откраднем.
  • 2 чудо

    9 1 Отговор
    Те съизмерими с асфалта на банкянския теляк на тато. В това има някаква символика.
  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    7 0 Отговор
    Нема те такова животно , като ВТОРА ПЕНСИЯ!!!!! Фондът просто допълва 80-те процента на НОЙ !
  • 4 доган

    10 0 Отговор
    Пенсии....на всеки според вноските, това е справедливост!
  • 5 Гост

    11 1 Отговор
    А за пенсии все няма. Има само за чиновнически заплати и социални, да се множат патлажаните.
  • 6 Пежо

    2 0 Отговор
    Вторият стълб е само в интерес на калинките в управата на същите,да лапат.Изпратили ми писмо оня ден-такси за управление 3,75%.Обаче ние сме велики,и осигурихме печалба 4,08%.Далавера за плебса,а?
  • 7 Дичо

    0 0 Отговор
    От частник пари не чакаи. Държавната работа е сигурна и сладка.