Last news in Fakti

28 Юни, 2021 14:52 1 450 5

Само КТ "Подкрепа" против новата мярка за бизнеса

  • кт подкрепа-
  • гълъб донев-
  • мерки за бизнеса

КНСБ подкрепи изпълнението и допълнението на постановление 151

Само КТ "Подкрепа" против новата мярка за бизнеса - 1
Снимка: БГНЕС

Предвижда се малък редизайн на мярката 60/40. Интензитетът на помощта на държавата ще бъде на две части. Това каза служебният социален министър Гълъб Донев след края на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, цитиран от БНТ.

"При 30% спад в оборота държавата ще подпомогне 50% от осигурителния доход за лицата, включени в икономическите дейности, които ще бъдат подпомагани, а също така към осигурителния договор ще бъдат включени и допълнителните от работодателя осигурителни вноски за лицата", каза министър Донев.

При спад в оборота с 40% към помощта от държавата ще се запази в съотношение 60/40. Тази подкрепа ще бъде изчислена от осигурителния доход за месец април.

КНСБ подкрепи изпълнението и допълнението на постановление 151.

"Помолихме финансовия министър да ни даде известна информация за процеса по подготовка на корекция на бюджета. Получихме едни първоначални анонси и уверения, че с нас това ще бъде дискутирано и съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество преди да финализират своето виждане, което може да бъде реализирано, след като се формира нов парламент", казаха от КНСБ.

Всички работодателски организации подкрепиха проекта за постановление, изхождайки от факта, че има три ограничения, за да бъде по-добър - няма предвидени средства в бюджета, няма действащ парламента, за да промени това и няма време за нотификация на по-сериозни изменения. Това заяви след срещата Васил Велев от АИКБ.

Новият дизайн на мярката беше изработен в две многочасови тристранни срещи от представители на икономическия блок на правителството, от синдикати и работодатели, каза той. Уточни, че АИКБ са внесли предложения за подобряване на проекта. Първо - да се добави в него в раздела за особено потърпевшите бизнеси - пътническия и въздушен транспорт. Второто предложение е подкрепата да важи за назначени към месец април, а не към месец януари.

Също така заявихме категорично желание да изработим заедно мерките за подкрепа на заетите, доходите на работещите и на предприятията, при евентуална нова вълна, а и в оставащите месеци до края на годината, предвид на временната рамка за допустима държавна помощ, която ЕК е изработила, заяви Велев.

КТ "Подкрепа" са единствените, които не подкрепиха мярката.

Ваня Григорова заяви, че това, което ги спира е фактът, че мините от "Мини Марица Изток" няма да бъдат обхванати от това подпомагане, тъй като се увеличава размерът на спада на приходите, които трябва да има едно дружество, за да получи подпомагане от бюджета. Оказва се, че за мините няма 20 млн., за да ги подкрепи, за да не затворят, а има има намаление на ДДС в ресторантьорството, заяви Григорова. Тя предупреди, че в "Мини Марица Изток" се говори, че ще има съкращение на 2000 миньори, което е огромен проблем.

Икономическият министър Асен Василев заяви, че икономическата обстановка се подобрява.

"Разчетите са, че ще можем да реализираме 1-1,5 млрд. повече приходи до края на годината", каза министър Василев.

Икономическият министър подчерта, че целта е да се запази нивото на предвидения дълг и дефицит и този 1-1,5 млрд. да бъде похарчен за подготовка, за посрещане на една доста тежка есенно-зимна вълна на COVID кризата, което ще включва мерки за бизнеса, за здравеопазването и подкрепата, която върви към пенсионерите.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия

    8 2 Отговор
    От синдикатите са също толкова необичани , както и предишното управление, начело краля- слънце
  • 2 3.14К

    5 1 Отговор
    Чиба бе смешник!
  • 3 Загрижен

    2 2 Отговор
    К'ви синдикати в територията, бе?
    Всички ги помним! Само до преди 2, 3 месеца се снимаха с престъпника от Банкя и твърдяха, че по-добри мерки в цял свят нямало. Нагли, нагли и подкупни. Един бизнес с шайката въртят. На загрижени се правят... Има ли още балъци да им вярват на тези?
  • 4 Да питам

    1 0 Отговор
    Откога мнението на червената В.Григорова се смята за мнение на КТ Подкрепа? Прави сте, ще питам на друго място...

    Коментиран от #5

  • 5 Мария

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Да питам":

    Тя не изказва мнение, тя говори за факт.