Ресторантьори отново поставят въпроса за облагането на бакшишите и трябва ли да бъдат санкционирани, ако данъчна проверка установи по-голяма наличност в касата на заведението от отчетения от касовия апарат оборот.
От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призовават за ясен регламент за бакшишите, тъй като заради тях често се получавали несъответствия. "НАП трябва да допусне до 10% толеранс в касата или да вземе мерки за легализиране на бакшиша", призова пред БНР Станислав Стоянов, заместник-председател на БХРА.
Разминаването между касовите наличности и отчетените продажби е строго наказвано от НАП нарушение. За неиздаване на касови бележки и укриване на обороти търговците биват не само глобявани, но може временно - до 1 месец, обектите им да бъдат затворени като допълнително наказание. Предни години по морските курорти данъчните подемаха шумни кампании за дисциплиниране на търговците и затварянето на заведения за едномесечен срок бе най-големия им кошмар.
Затварянето на бизнеси при първо установено нарушение от НАП трябва да бъде прекратено, настояват още от БХРА. Според тях до по-сериозни санкции трябва да се стига само при рецидив. От асоциацията са поскали среща със служебния министър на финансите Асен Василев и директора на НАП Румен Спецов, за да обсъдят проблемите, които според тях създава сега действащото законодателство.
"Наредба Н-18 на НАП предвижда при установяването на нарушение в хотел, ресторант, магазин или друг търговски обект, той да бъде запечатан за срок от 1 месец. Успоредно с това, от НАП имат право да наложат и глоба. По този начин за едно и също нарушение, търговците получават две различни санкции", коментира Станислав Стоянов.
Според него не трябва също така да се налага наказание на собственика или управителя на търговския обект, когато вина за неотчетена на касовия апарат поръчка или продажба има човек от персонала. "Проблемът е, че с касовите апарати не борави само един оператор - с тях работят сервитьори, администратори и други. Защо се налага наказание на физическото лице, което стопанисва обекта, при положение, че има работници-подизпълнители, които може по невнимание или зарадии техническа грешка да не отчетат на касовия апарат? Например, ако в този момент на рецепцията има много гости, бърза се, те оставят сумата, после не си потърсят нужните документи. Сервитьорът също не винаги знае каква сума ще му даде клиента, може да няма в себе си ресто и да се върне да вземе от касата...", коментира Стоянов.
Въпросът с бакшишите ресторантьорският бранш е повдигал и преди. Преди две години от Българската асоциация на заведенията поискаха в касовия бон задължително черно на бяло да пише какъв е размерът на бакшиша. Така щели да се избегнат проблемите с НАП, когато при проверка се засекат повече пари в касата. От приходната агенция тогава категорично се противопоставиха на подобно решение и обясниха, че включването на бакшиша в касовия бон означава да се узаконят разликите в касовите наличности.
Едно от решенията е бакшишите да се държат на специално място извън касата, посочиха от НАП. От приходната агенция дори обясниха, че обсъждат дали тези допълнителни пари трябва да се декларират като доход и да се облагат.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Ханджията
Коментиран от #3, #17
23:03 03.07.2021
2 Арбеее
23:05 03.07.2021
3 Хаха
До коментар #1 от "Ханджията":
Е който луд ходи на лайноморието варна, бургас и селата около тях23:06 03.07.2021
4 443322
23:07 03.07.2021
5 БОЛШЕВИК
Други начини няма, няма кой да ги контролира, няма кой да им следи оборотите и какви данъци укриват, затова само бойкот.
23:12 03.07.2021
6 д р Вирхов
23:16 03.07.2021
7 Рестораньорите първо да
23:30 03.07.2021
8 Сервитьорчека
23:38 03.07.2021
9 Последния Софиянец
23:43 03.07.2021
10 Руми
23:46 03.07.2021
11 Румен
23:58 03.07.2021
12 Перо
00:05 04.07.2021
13 Аритметика
Коментиран от #14, #25
00:17 04.07.2021
14 йордан
До коментар #13 от "Аритметика":
Те тва е най-голямата гъзария на ресторантьорите особено по морето "бе тя заплатата малка ама бакшиши има" ?????!!!!01:15 04.07.2021
15 разбирач
01:29 04.07.2021
16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
Коментиран от #18, #19
02:07 04.07.2021
17 Кое
До коментар #1 от "Ханджията":
Кое е това заведение?Коментиран от #27
03:20 04.07.2021
18 пешо
До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
имал си бол пари , дал си .04:00 04.07.2021
19 Ам Чи
До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
Правилно ,трябва да се уважава труда и на другияКоментиран от #26
05:29 04.07.2021
20 Елементарно
05:34 04.07.2021
21 Какви бакшиши бе ГЕРБ да ви даде бъкшиш
07:38 04.07.2021
22 Забравете за бакшишите
08:42 04.07.2021
23 куркума
12:13 04.07.2021
24 Гост
14:06 04.07.2021
25 Гост
До коментар #13 от "Аритметика":
В момента заплатата на персонала е около 20% от сметката. На бас, че ако наложат бакшиша да е отделно перо в сметката, стойността й няма да се намали, а ще остане същата + още 20% бакшиш.14:11 04.07.2021
26 Гост
До коментар #19 от "Ам Чи":
Нали му плащаш за труда със сметката си? В нея влиза и заплата за персонала. Защо му даваш втори надник с този бакшиш?14:12 04.07.2021
27 Патиланец
До коментар #17 от "Кое":
Искаш да ме баннат от сайта ли? Едно от най-известните заведения, дето търмъчат клиента с включено обслужване е на адрес: "Варна ул. „Никола Михайловски“ 24 -гледайте си фискалния чек и сумата, която ви пишат на квитанцията!!!22:42 04.07.2021
28 Джипсито
12:09 05.07.2021
29 гост
16:31 05.07.2021
30 Пръц
Сега като дойдат чалгарите на власт всички келнери и бармани ще сменят ГЕРБавите калинки в администрацията на изпълнителната власт .Само трябва да потраят малко.
14:48 06.07.2021
31 Буболечка
21:17 06.07.2021