Last news in Fakti

4 Юли, 2021 14:10 3 477 26

В ЕС: без пластмасови чаши, сламки и клечки

  • пластмаса-
  • чаши-
  • сламки-
  • клечки

Пластмасовите чаши и прибори за хранене, сламките за пиене, клечките за уши – от днес е забранена продажбата им в страните от ЕС

В ЕС: без пластмасови чаши, сламки и клечки - 1
Снимка: Shutterstock

Кои продукти вече няма да се продават?

Чашките за еднократна употреба, пластмасовите прибори, сламките, клечките за уши - всички тези продукти често се озовават на плажове, в паркове, замърсяват морето и околната среда. Затова трябва да бъдат забранени. Същото важи и за опаковките за бързо приготвена храна и стиропорените кутии.

Какво още се променя

Пластмасовите продукти, които нямат алтернатива - като например мокрите кърпички, цигарите с пластмасов филтър и тампоните - ще продължават да се продават. Но трябва да имат специален надпис, който да информира потребителите за вредите, които нанасят на природата, както и за начините за рециклиране.

Какви промени се подготвят още?

От 2023 година ще влязат в сила и нови правила в посока многократна употреба. Ресторантите и фирмите за доставка на храна ще са задължени да предлагат опаковки за многократна употреба като алтернатива на еднократната пластмаса.

От следващата година търговците ще трябва да се откажат и от найлоновите торбички, с изключение на тези за плодове и зеленчуци в супермаркетите. Освен това ще бъде въведен задължителен депозит за бутилките. От 2025 година се въвежда и задължение за повече годна за рециклиране пластмаса в бутилките – поне 25 процента от материала трябва да подлежи на рециклиране.

Колко боклук можем да си спестим?

По данни на германското екоминистерство, в страната всеки час се използват по 320 хиляди чаши за еднократна употреба за топли напитки. Количеството нерециклируем боклук расте постоянно: от 2015-а до 2017-а година то се е увеличило с близо 4 процента – на 6,1 милиона тона. Затова и министърката на околната среда Свеня Шулце смята забраната за важна стъпка за ограничаване на отпадъците, които обществото произвежда. Шулце посочи обаче, че е важно да се намерят подходящи алтернативи, а не други еднократни решения като алуминия, например.

Какво казват природозащитниците?

Германската организация Deutsche Umwelthilfe се отнася скептично към промените. Новата забрана е важен политически сигнал, но бизнесът може да се пренасочи към други суровини, които вредят на околната среда, казват природозащитниците. Затова трябва да бъдат насърчавани системи за многократна употреба за чашите за кафе и кутиите за хранене.

За продукти за еднократна употреба трябва да се въведе надценка от 20 цента, за да се провокира преминаването към продукти за многократно ползване, настояват от организацията. Със събраните средства трябва да се финансират системите за многократна употреба.

Как реагират търговците?

Пластмасовите продукти за еднократна употреба вече са забранени. Но ресторантите, които разполагат с тях на склад, ще могат още да ги предлагат. От германската търговска асоциация посочват, че в случая не става въпрос за големи количества, тъй като повечето търговци още преди месеци са започнали да се подготвят за предстоящите промени.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    57 3 Отговор
    А защо няма ограничения за пластмасовите бутилки? Сетих се, понеже никой не смее да пипне големи корпорации като Пепси и Кола ;)

    Коментиран от #17

  • 2 Hess

    31 4 Отговор
    Тук при нас(Германия)по-голяма сган от зелените няма!Мразя ги повече и от комунистите
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    22 5 Отговор
    ЩЕ РЕЖЕМ БЪЛГАРСКА ГОРА ЗА ДА ПРАВИМ КЛЕЧКИ ЗА ГЕРМАНСКИ ЗЪБИ
    .................... ЗАПАДА НЯМА СОБСТВЕНИ ПРИРОДНИ РЕСУРСИ ЗА ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА НАПРАВИ ПРОМЯНА

    Коментиран от #4, #9

  • 4 Българин

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    да ги правят от царевични кочани,гората да не ни бутат че.....
  • 5 Умен

    20 0 Отговор
    Милее за природата този
    ЕС - субсидира да се пръска с отрови, опазва ни като не разрешава 5G, спира дизеловите камион и още МНОГО... Абе с две думи и аз милея за него !!! Прост народ !!!
  • 6 Троянски Кон

    31 3 Отговор
    Аз пък си спомням по времето на лошият соц че се използваха хартиени пликове ,някой от тях пък бяха със целофан за да не пропускат сокове ако имаше такива във продуктите и почти навсякъде се ползваше стъклен амбалаж .

    Коментиран от #24

  • 7 Спрете и

    13 1 Отговор
    Презервативите, редовно пред блока се намират изхвърлени ползвани... много замърсяват природата
  • 8 Павел пенев

    33 0 Отговор
    Това е поредната уникална Директива на ЕС,след тези за червените домати,кривите краставици,щастливите кокошки,веселите прасета и смяна на времето два пъти в годината. За всичко това тези гадове получават високо заплащане.
  • 9 ………:

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    … има , ама зелените не дават ! 😜
  • 10 СПИРАМЕ ПЛАСТМАСАТА

    7 0 Отговор
    ПРАВИМ ДЪРВЕНИ И ОТ ХАРТИЯ...МАСОВА ГОРСКА СЕЧ
  • 11 Грета Тунберг

    6 0 Отговор
    Се ссмозадоволява със сламка и ко прайм ся?

    Коментиран от #14

  • 12 TRIF

    10 1 Отговор
    Навярно много съм остарял след като си спомням цитронадите с натурални сламки, бозата от гюмове и соковете в стъклени чаши за многократна употреба.

    Коментиран от #15

  • 13 БРЕЙ

    7 2 Отговор
    ЩЕ СЕ НАУЧИ НАРОДА ДА СИ НОСИ ПРИБОРИ НЕ Е ТОЛКОВА СЛОЖНО
  • 14 Зелен

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Грета Тунберг":

    Заменяме я с пирон
  • 15 Чичо

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "TRIF":

    Стар зер,сигур нямаш живи съученици.
  • 16 психо

    5 4 Отговор
    И сега като за последно ще се изкупува всичко, останало като наличност. Производителите на тия продукти ще са много недоволни ще излязат ЕксПерТи да обясняват глупости... В Корея например след касата в супермаркета има маси с сгънати кашони от продукти, които са доставени в магазина слагаш си твоите покупки там и готово. Аз и още двама бяхме единствените чужденци с найлонови торбички (0.70$). В Германия има депозитна система за връщане на пластмасови бутилки тук какво чакаме ? Закон, забрана или всеки чака някой да му измете за да му е чисто!? Всички сме на една планета и ако някой пръдне мирише на всички...

    Коментиран от #22, #26

  • 17 Чувал

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Съм, че в Индия са забранени всички пластмасови бутилки с изключение на тези на Кока Кола.
  • 18 ИВАН

    5 0 Отговор
    В ГЕРМАНИЯ БУТИЛКИТЕ НА КОКА КОЛА СА ЗА МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА ПОНЕ ОТ 25 ГОД.
  • 19 Работещият БГ бедняк

    5 0 Отговор
    Не ми дреме за Еко,за пликове и пластмаса ,ако ми вдигнат цената на продукта който е в алтернативните еко опаковки!
  • 20 ПРОСТОТИЯ

    2 0 Отговор
    И СЕГА КАК ЩЕ СЕ ЛИГАВИМ С КАФЕТА И ПРОСТОТИИ ПО УЛИЦИТЕ - ОСОБЕНО МИ ХАРЕСВА МЪЖ С КАФЕ И БЪРКАЛКА КАК СЕ ЛИГАВИ ПОНЕ ЧАС С НЕГО !
  • 21 ШУШЕ ДЖАМ

    6 0 Отговор
    ВСЯКО СТЪКЛЕНО ШИШЕ СЕ ПРАВИ ЧРЕЗ ТОЛКОВА НЕФТ КОЛКОТО ТЕЖИ САМОТО ТО - ЗАМЪРСЯВАНЕТО Е ОГРОМНО ОТ ТОВА ! ТУРСКИЯ ЗАВОД ОБАЧЕ ЩЕ СПЕЧЕЛИ !

    Коментиран от #25

  • 22 Крум

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "психо":

    Напълно си заслужаваш ника!!!
  • 23 dsсса

    0 0 Отговор
    Да продължавам ли да си събирам екстрементите на кучето в пластмассови торбички? Кога нанасям по-голяма вреда? Добре е да има решение на този въпрос, защото аз много добре знам, че животните отделят хранителните си отпадъци вече милиард години и това по никакъв начин не е застрашило планетата. А торбички използваме по-малко от 100 години и се оказа, че в стомаха на кит откриха 17 килограма от тях. Аз много добре знам, че е по-ддобре да не ги ссъбирам, но пък държавата може да ме глоби.
  • 24 телезрител

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Троянски Кон":

    щото после навлезе пластмасата, затова
  • 25 ттт

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "ШУШЕ ДЖАМ":

    Да, ама едно време шишетата и бурканите се използваха многократно. За да си купиш две бурканчета кисело мляко, трябваше да предадеш две празни. Същата беше и ситуацията с бирата. Връщаш празни бутилки, купуваш си пълни. Не връщаш - ставаш трезвеник. Отделно всеки магазин изкупуваше празни бутилки и празни буркани. Редно е и сега да се направи, като цената на амбалажа бъде такава, че хората да са съгласни да ги разнасят празни до магазина.
  • 26 ттт

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "психо":

    В Германия една пластмасова бутилка от 0,5 литра - 0,25€. Разбира се, че ще я върнеш! В България ситуацията е цугцванг. Властта хем разбира, че губи, хем не може да го направи, защото и е кеф, че хората губят.