Last news in Fakti

16 Юли, 2021 16:41 10 482 15

Важна новина от БАБХ за пъпешите

  • пъпеши-
  • салмонелоза-
  • бабх

няма данни за доставка на заразени пъпеши или други пресни плодове и зеленчуци, нито установени случаи на салмонелоза

Важна новина от БАБХ за пъпешите - 1
Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) уведомява, че няма доказателства и няма данни за доставка на заразени пъпеши или други пресни плодове и зеленчуци, нито установени случаи на салмонелоза при хора (по данни на Министерството на здравеопазването (МЗ).

На 16.06.2021 г. в България е получено уведомление по Мрежата на Европейската комисия (ЕК) за предупреждение и сътрудничество за възможно наличие на салмонела в пресни плодове и зеленчуци. Касае се за проучване във връзка със съмнение за хранителен взрив в няколко държави на ЕС, предизвикан от наличие на бактерията S. Braenderup.

Към уведомлението няма лабораторни доказателства за установено наличие на салмонела в конкретни храни (пресни плодове и зеленчуци). България е включена за насочване на вниманието като не са предоставени данни за конкретни храни и доставки. От ЕК събират информация от здравните власти за известни случаи на инфекции със S. Braenderup при хора. Уведомлението е изпратено до МЗ.

На 30.06.2021 г. е получена допълнителна информация за доставка на пъпеши, които биха могли да са източник на салмонела, с произход Бразилия и Хондурас. Доставени са от Холандия до една българска фирма. Незабавно е извършена проверка на място в склада на българската компания. Установено е, че фирмата е получила една доставка (700 кг) на пъпеши с произход Хондурас в началото на март и две доставки (всяка по 980 кг) на пъпеши с произход Бразилия в началото на март и началото на април.

Направено е пълно проследяване и са предоставени данни за доставените количества до клиенти. Към момента няма налични количества от посочените доставки. Няма и последващи доставки на пъпеши с произход Бразилия и Хондурас. Няма данни за доставки на пъпеши, които са обект на уведомлението, до други български фирми.

Наличните към момента на проверката пъпеши са с произход България.

Данните за разпространение на пъпешите са предоставени на МЗ с цел по-задълбочено епидемиологично проучване. Според информацията, предоставена от здравното министерство, в България няма установени случаи на салмонелоза при хора, причинена от S. Braenderup.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи

    49 2 Отговор
    ... ядем пъпеши от Хондурас!!! И ще летим в космоса!!!
  • 2 Псевдоним

    51 0 Отговор
    Всички пъпеши - с PCR тест и със сертификат.
  • 3 elgrande

    46 0 Отговор
    Как 700 кг.:))))Абе журналятааа това са 700 пъпеша :))))бахси вноса:)))или на толкова са платили такси :)))))))

    Коментиран от #14

  • 4 JEFF

    24 0 Отговор
    Сега е юли , отдавна са изядени.

    Коментиран от #6

  • 5 123

    41 1 Отговор
    БАБХ не следят нищо. Те отровите в храните са узаконени от ЕС.
  • 6 ДА ТЕ ДНСКА СЕ ВИДЯХА ТРИ ПЪПЕША

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "JEFF":

    ДВА ЧАСА ГИ ДАВАХА ПО ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ😂😂😂
  • 7 Шопо

    8 4 Отговор
    Спасението е в ,C2H5OH
  • 8 боко ПКП

    34 0 Отговор
    БАБХ е мафия и пране на пари!
  • 9 Сссс

    39 2 Отговор
    По времето на соца бананите, заради които се продадохме идваха от Еквадор, но пъпешите си бяха български! Сега плюскаме банани и пъпеши от там.
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    22 2 Отговор
    Не знам какво ядете,но аз лично изхвърлих 2 пъпеша,единия бе от Лидл,а другия от наши познати имащи плод и зеленчук...И двата миришеха особенно на дезодорант!Сега жена ми каза,че е взела от фантастико не знам,дали ще хвърлям.Дини ям няколко пъти-добри са!

    Коментиран от #12

  • 11 ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

    23 0 Отговор
    не знам какво имат,но си закупих един от ЛИДЛ.....стоя една седмица и аха да го нарежа,та един ден го направих.....след разреза замириса на 15 дневни подготвени джибри за ракия,докато самият пъпеш бе зелен и без вкус....та кой какво пише и казва не знам!!!Знам какво наистина ни предлагат
  • 12 dfu

    18 1 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Наблизо има магазин, в който пръскат одеколон, да не се усеща миризмата на леш от застояла стока, даже киселото мляко вътре в кофичката е пропито с миризма на парфюм и се отказах да купувам оттам.
  • 13 Джамбаза

    23 0 Отговор
    Аз вярвам само на Б.Борисов.
    И БАБХ!
    Каквото кажат, правиш наобратно.
  • 14 реалист

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "elgrande":

    Точно така...за такова количество е платено мито(взимат данните от Агенция Митници), а колко ТОНА реално са внесени( а то със сигурност е в пъти ПОВЕЧЕ) не се знае.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.