Last news in Fakti

19 Юли, 2021 15:52 13 153 58

Горивата поскъпват заради нов евроакциз

  • горива-
  • цени-
  • бензин

Европейската енергетика ще трябва да се преобрази като през следващите 10 г. увеличи дела на зелената енергия до 40%

Допълнителни разходи за домакинствата ще донесе въвеждането на шиpoĸ пaĸeт oт мepĸи зa бopбa c глoбaлнoтo зaтoплянe на Европейския съюз. Традиционните горива ще поскъпнат заради промени в данъчното облагане и въвеждането на нов евроакциз, който ще се опита да ycĸopи пpeминaвaнeтo ĸъм eлeĸтpичecĸи пpeвoзни cpeдcтвa c нyлeви eмиcии. Ще бъде променен начинът за изчисляване на акцизите според степента на замърсяване от различните видове горива, пише в. "Монитор".

Енергията също ще става все по-скъпа заради готвените промени в търговията с емисии - пазарно базиран механизъм, който определя цена на всеки тон въглерод, емитиран от около 10 000 централи, промишлеността и транспорта.

След като през 2019 г. обяви, че ще прави зелен преход, а през юни узакони целите за постигането на въглеродната неутралност през 2050 г., през изминалата седмица.

Европейската комисия обяви пакет от 13 законодателни мерки чрез които той да се осъществи. Зеленият план на Европа предвижда намаляване на емисиите с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. и значително съкращаване на бензиновите и дизеловите автомобили. За постигането на тези цели до края на десетилетието ЕС ще отпусне 1,2 трилиона евро.

Сред идеите са намаляване на въглеродните квоти, на които замърсяващите производства имат право, и увеличаване на цената им, включване на авиацията и мореплаването в схемата за търговия с въглеродни емисии, разкриване на допълнителен въглероден пазар за емисиите от отоплението на сгради и от автомобилния транспорт, увеличаване на изискванията за използване на възобновяема енергия и за чистотата на двигателите на автомобилите, както и ускорено въвеждане на видове транспорт с ниски емисии.

Европейската комисия смята, че поставянето на цена на парниковите квоти успешно е намалило вредните емисии в атмосферата при производствата на енергия и енергоемките производства с 42.8%, затова се предлага разрешителните за производство на емисии да намалеят, а безплатните квоти постепенно да се премахнат.

Тъй като транспортът е единственият сектор, в който парниковите емисии продължават да се увеличават, се предлага да се създаде втори пазар за търговия с квоти за автомобилния транспорт и за отоплението на сградите, които произвеждат 40% от парниковите газове в ЕС.

Втората система за търговия с квоти ще започне да действа, след като бъде инвестирано в технологии за тяхното модернизиране и бъде създаден фонд за компенсиране на уязвимите домакинства, микропредприятията и ползвателите на транспорта.

Едновременно с това Европейската комисия предлага да се намали броят на квотите за безплатни разрешителни за парникови емисии за сгради, автомобилен и вътрешен морски транспорт, селско стопанство, отпадъци и малки производства. Орязването на квотите ще става според БВП на глава от населението.

Предвижда се държавите да споделят отговорността за намаляване на въглерода в атмосферата, затова се поставя цел за използване на естествени консуматори, еквивалентни на 310 млн. тона въглероден двуокис емисии, до 2030 г. от ползването на земите, горите и в земеделието. ЕС трябва да се стреми да постигне климатична неутралност в земеползването, горското и селското стопанство до 2035 г., се казва още в предложението на Еврокомисията. То се отнася и до селскостопанските емисии от използването на торове и отглеждане на добитък.

Европейската енергетика ще трябва да се преобрази като през следващите 10 г. увеличи дела на зелената енергия до 40%, включвайки използване на възобновяема енергия в транспорта, отоплението и охлаждането, сградите и промишлеността. На националните власти ще бъде възложено да разработят схеми за подпомагане на биоенергията и да намаляват двойно по-бързо общото потребление на енергия, отколкото досега. От публичния сектор ще се изисква да обновява 3% от сградите си всяка година и да вземе мерки за намаляване на потреблението на енергия и разходите на данъкоплатците.

Предлага се за допълнително повишаване на стандартите за допустимост на парниковите емисии за леки и лекотоварни автомобили, които за новите модели трябва да намалят с 55% от 2030 г. и със 100% след 2035 г. спрямо нивата от 2021 г. В резултат на това всички нови автомобили, регистрирани от 2035 г. нататък, ще бъдат с нулеви емисии, се казва в предложението.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2loop

    226 5 Отговор
    Евро поскъпване а? А евро увеличение на доходите кога? Тия само дирижират ограбването

    Коментиран от #13

  • 2 Пич

    235 3 Отговор
    Защо ли си мисля , че доброволно сме се присъединили към някакъв съюз на лудите...!!!

    Коментиран от #36, #50

  • 3 ТаУмВзе

    103 4 Отговор
    На сега еврогейски съюз и геноцид на писта в Инептокрация/власт на глупавите/!
  • 4 честен ционист

    65 3 Отговор
    Горивата поскъпват, защото САЩ попълва запасите в Къшинг. Видяли ли сте цените на пластмасовите цистерни за сладка вода?
  • 5 Златния

    63 0 Отговор
    То само малко.

  • 6 Абе умен съм ве

    34 84 Отговор
    Горивата поскъпват заради своеволията на Лукойл и Газпром.

    Коментиран от #12, #16

  • 7 ---

    155 4 Отговор
    Европeдалите ни водят към ада.
  • 8 папуас от БГ

    126 3 Отговор
    А за нас Българите дето сме най бедните в ЕС - най високи данъци и евентуално преминаване на превозни средства с една конска сила.

    Коментиран от #10

  • 9 Реалиста

    107 6 Отговор
    Джендарите искат да щавят здраво.Никой не може да ни защити.Ще бръснат и дерат както си искат.
  • 10 Драги

    17 89 Отговор

    До коментар #8 от "папуас от БГ":

    Драго ми българче като си най-бедно кола няма да караш тя е лукс. Иначе в каруцата няма нищо лошо. Кожа, дърво, метал няма електроника, нали това искат българчетата.

    Коментиран от #19, #20, #25, #27

  • 11 Кво става бре ?

    20 90 Отговор
    При служебното правителство всичко се вдига...........така ли ще я караме

    Коментиран от #15, #29

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Димов

    109 4 Отговор

    До коментар #1 от "2loop":

    Целта не е да забогатеем. Целта е все по-голяма част от доходите ни, да отиват в джоба на държавата и глобалистите.
  • 14 човек от народа

    77 3 Отговор
    амбриажите в ес отново ни притискат.
  • 15 герберче

    83 8 Отговор

    До коментар #11 от "Кво става бре ?":

    Не го вдига служебното правителство - спускат го от ЕС !
  • 16 жендьо

    46 8 Отговор

    До коментар #6 от "Абе умен съм ве":

    От кога Лукой дирижира директивите на ЕС ?
  • 17 Хахахаха

    8 53 Отговор
    Аха. Сега като го направят по 3 лева литъра, че и отгоре, електричките ще ви се виждат даже без пари! Ще правите сметките на ново!

    Коментиран от #22

  • 18 Само питам

    83 0 Отговор
    какво ще правим отработените батерии? Защото например с найлоновите торбички не знаем. С батериите ще е по-зле. Ама много по-зле!

    Коментиран от #45

  • 19 Гост

    66 7 Отговор

    До коментар #10 от "Драги":

    Публикувано във факти.бг: "...кола няма да караш тя е лукс."
    Я пак?! Колата е лукс?! Ти нещо си объркал епохите май, а?!

    Коментиран от #28

  • 20 Димов

    51 3 Отговор

    До коментар #10 от "Драги":

    Публикувано във факти.бг: кола няма да караш тя е лукс ------- Ако 85% от българчетата останат без коли, ти ли ще изхранваш отрасли като петролна търговия, застрахователни дружества, пътностроителни фирми и т.н.? Май искаш бензин по 10 лв/л, а?

    Коментиран от #48

  • 21 Българина

    118 6 Отговор
    целия скапан ес е 450 млн души от 7 млрд. не знам кой е упълномощил ЕК да води борба с климата, след като другите 6.55 млрд само кимат одобрително и подигравателно! ес е идиотска джендърска кочина с ислямско ара ски отенък. референдум за излизане. няма какво да губим. те ни натресоха 11 г герб и гешев с неистовА подкрепа, сега се скриха мършоядите! нямаме нужда от ЕС. корумшират ни и си изхвърлят боклука тука плюс военна зона сру Русия
  • 22 Стоичков

    31 4 Отговор

    До коментар #17 от "Хахахаха":

    Българина е изобретателен . Веднага минаваме на газ .
  • 23 електричка

    41 1 Отговор
    няма да си купя

    Коментиран от #24

  • 24 😂😂😂😂

    5 41 Отговор

    До коментар #23 от "електричка":

    Ще купиш, ще купиш.
  • 25 Сандокан

    46 1 Отговор

    До коментар #10 от "Драги":

    Ще се превърне в държава от третия или четвъртия свят . Всички на велосипеди и магарешки каручки.

    Коментиран от #58

  • 26 Друг гост

    40 1 Отговор
    На фона на всенарастващите "евроакцизи" задължител о ТРЯБВАТ всенарастващи ЕВРОЗАОЛАТИ у нас! Стига лтжи и кражби!!!
  • 27 ГУМЕН КРАДЕВ

    29 3 Отговор

    До коментар #10 от "Драги":

    Точно така говореха едно време партийните секретари и скачаха в служебната Волга ! Та ти да не си комунист ?
  • 28 ттт

    50 3 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Не, колата не е лукс. Лукс става пътят. Има толкова много коли, че няма достатъчно пътища за тях. И няма къде да се строи повече. Иди в Северен Рейн Вестфалия да намериш масто за ново шосе. Така е около всички мегаполиси, а в самите мегаполиси просто става безумно да тръгнеш с кола. Та затова искат да отнемат колите на по-бедните.
  • 29 Ахахх

    39 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кво става бре ?":

    На тулупите все Радев или Орешарски ви е виновен! Колко и да се напъваш, прост си и така ще си винаги!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 един от многото

    29 2 Отговор
    Време е май за 3СВ , и ако нещо оцелее , да се почва пак от лъка и стрелата!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 За овце

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Не беше доброволно. Доброзорно беше.
  • 37 Един

    18 12 Отговор
    Кога държавата България ще започне да субсидира населението да при покупката на хибриди или електрически автомобили ????? Нали сме член ма ЕС ?! Направете го, както е в нормалните страни!!!!

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Два

    35 1 Отговор

    До коментар #37 от "Един":

    Къва субсидия та гони😂😂😂 те са чудат политиците как да те утрепат по бърже ти субсидия бълнуваш
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ааааа

    34 0 Отговор
    Добре, ще въвеждат акциз, глоби, ограничения.....а как ще стимулират икономиката и просперитета на европейските граждани!?
    А, сетих се, някои са по-граждани от други. Германия движител в Европа, останалите сателити
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Майко татко трябва да ви кажа нещо

    6 8 Отговор
    Тук пред всички заявявам че съм обратен манаффф педay искам да ми плюете в лицето
  • 44 Павел пенев

    36 1 Отговор
    Тези идиоти от ЕС вече нямат мярка. Нови данъци,такси и акции за търговията със слънце, въздух и вода. Какво правим в този съюз в който не може да се диша от въглеродни емисии повишени от въздишките на Меркел и Урсула.
  • 45 МмАаНн

    30 0 Отговор

    До коментар #18 от "Само питам":

    Това е ВЪПРОСЪТ. В Германия човек катастрофорал с електромобил, потрошил го, включително батерията станала неизползваема. Вече година и половина пише писма до инстанциите, къде може да предаде батерията за рециклиране/унишожаване. Още никой не му е отговорил...
    То всичките работи на ЕС са такива
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Маняк

    14 2 Отговор

    До коментар #20 от "Димов":

    Как очакваш да отида на работа? Освен пак да си купуваме по един кон и ей ти на- модернизация да искаш. Крайно време е да се махнем от тоя съюз

    Коментиран от #54

  • 49 К Георгиев

    21 0 Отговор
    Данъци , акцизи налози ,още какво ще измислят. Българин съм , християнин и много пъти съм си задавал въпроса как може една империя стъпила на три континента да се е издържала с един десятък и то векове наред . За жалост не е българската. Само ДДС е 20 % , та то не са акцизи , данък придобивка , данък жилища , данъци на данъците . Остана да плащаме данък и за това че сме българи .

    Коментиран от #51

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Съдията Дред

    8 2 Отговор

    До коментар #49 от "К Георгиев":

    Грешно изчисляваш десятъка. Той е върху имуществото, не върху прираста, печалбата.Например - ако имаш 100 овце, и се родят 120 агнета, за годината дължиш равностойността на 10 овце и 12 агнета. При нашата система дължиш 12 агнета. Затова са плачели от тоя десятък, защото, ако няколко наред нямаш увеличение на имуществото, десятъка те докарва до просешка тояга.

    Коментиран от #55

  • 52 1234

    13 2 Отговор
    В момента, в които се избере редовно правителство -ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА- РЕФЕРЕНДУМ и евентуално напускане на ДЖЕНДЪР ЗОНАТА, вече не се издържа това щавене!!!
  • 53 Иван

    16 3 Отговор
    Радвай се българино, че си европеец! Ама си най-бедния и нещастен европеец и още по-зле ще ставаш! Сега чакай да преминем към еврото и спокойно можеш да си наденеш примката и да ритнеш столчето!!!
  • 54 Димов

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Маняк":

    С последното съм съгласен.
  • 55 Димов

    12 0 Отговор

    До коментар #51 от "Съдията Дред":

    Говориш само за ДДС. А я сметни всички косвени данъци, които плащаме. После добави и преките, че да стане съвсем ма3ало.
  • 56 ежко

    8 0 Отговор
    Да.Само от акцизи и данъци могат да направят конженционалната енергетика непечеливша:)Нама да се гори по-малко, само ще се плаща повече!Бадните да му мислят -да стоят на студено за сметка на богатите и всичко е точно!
  • 57 Дук

    8 0 Отговор
    България е бедна и корумпирана страна! Какъв евро акциз ще въвеждат тук? Ако е така - излизане от тази евролиберална сбирщина.
  • 58 бай брадър

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Сандокан":

    В доста от западноевропейските държави с високи доходи ежедневното придвижване с велосипед е факт. Само ние искаме да ходим на работа с S-класа.