Last news in Fakti

20 Юли, 2021 13:41 3 332 30

Ресторантьорите против министър Кацаров

  • сзб-
  • баз-
  • стойчо кацаров

С "Националния план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2" нашият бранш се използва като зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация

Ресторантьорите против министър Кацаров - 1
Снимка: Shutterstock

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията се противопоставят срещу оставането на поста на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Повод за позицията на СЗБ и БАЗ е обявеният от здравното министерство "Национален план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2" - безумен "план", който предвижда като първа по ред мярка затваряне на заведенията - кафенета, ресторанти и нощни заведения, съобщават от организациите и допълват:

При положение, че 12 седмици след като в България отвориха нощните заведения /първи в Европа/, заболеваемостта не само не се повиши и за миг, а спадна над 20 пъти! Което ясно показва, че не в заведенията е проблемът с разпространението!

Превенцията от разпространението на вируса, средствата и мерките за опазване на общественото здраве, освен лична отговорност следва сериозно и отговорно да се превърнат в държавна политика! Представеният от служебния министър Кацаров "план" е олицетворение на липсата на държавнически подход, загриженост и мисъл за всички хора! Отново целият проблем и отговорност за вирусна епидемия се прехвълят върху заетите стотици хиляди в нашия бранш.

Изборът на всеки човек да се ваксинира или не, безспорно е личен, но липсата на разяснителна кампания, стимули за ваксинация и като цяло държавна политика за достигане високи нива на ваксинационно покритие, прави този личен избор труден за повечето български граждани.

В недомисления "план" на служебния министър Кацаров се предвижда затваряне на заведенията като първа стъпка при новата вълна. Тук дори не поставяме под въпрос настъпването ѝ - редица европейски държави вече са в подем на заразяването с новите варианти и България няма да остане "остров в морето на вируса". И както написахме и преди, вече е ясно, че това е само имитация на „мерки“ на гърба на заведенията! Недоумение в плана буди и изискването в допълнителните му обяснения, където се говори, че ще могат да работят заведения само със 100% васкиниран персонал и със 100% ваксинирани клиенти, което пак е дискриминация спрямо заведенията - кафенета, ресторанти и нощни клубове. Ако такава ще е политиката на държавата, защо това се отнася само за един сектор???? Не би ли следвало всички обекти с обществено предназначение да бъдат подложени на същите рестрикции и задължения за ваксиниране???? Личен ли е изборът на работещите в нашия сектор или държавата, в лицето на служебния здравен министър, оставя на хората, работещи в бранша ни избора дали да се преквалифицират в друг бранш или да се ваксинират??? Защо вместо повсеместна ваксинационна държавна политика нашия бранш се използва като зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация??? И прехвърля отговорността за нея само върху нас! Ваксинацията не може да е отговорност на заведенията!

Това е ДИСКРИМИЦИЯ!

Отново настояваме, както и по-рано през тази година по време на втората вълна, за равно третиране на всички сектори на българската икономика. Ако дадени правила ще влизат в сила за едни, то те трябва да важат за всички.

Затова сме против оставането на поста на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и искаме незабавна пълна промяна на така наречения "план", която да изключва каквото и да било затваряне, заради вирус, срещу който има безплатна и достъпна за всички ваксина.

Дебело подчертаваме, че повече няма да търпим ограничения в нормалното функциониране на нашите обекти и ще се борим докрай за правото ни на труд.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    51 3 Отговор
    И аз съм против ваксинация от която няма полза,или е със съмнителен ефект.

    Коментиран от #4, #7

  • 2 Абеее

    25 15 Отговор
    Що не си... мам.. въшльовци смрадливи. Вие ли нещастници тапи ще определяте реда в територията. Я, марш в Банкя да лижете.

    Коментиран от #10

  • 3 муя

    33 6 Отговор
    Коги не си плащахте данъците, криехте осигуровки се смеехте на останалите. Сега в ваш ред, смърдели
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Предлагам

    25 5 Отговор
    Да се затвори целия парламент и цялата управляваща пасмина поне един месец по къщите.А народа да олаби малко по заведения,дискотеки,ресторанти и т.п.Да видите чудо вируса как ще изчезне.

    Коментиран от #27

  • 6 Сссс

    20 4 Отговор
    Яяяя, подлогите на Толупа в действие! Негов али ли стои зад тази декларация? Между другото цените им доста скочиха след отваряне
  • 7 Верно ли

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Да, ама те не са точно против, а не са съгласни само за ходене по заведения да има такива ограничения, или с други думи са ок ограниченията да ги има навсякъде. И като под команда от зайчарника точно сега врякнаха и те против Кацарски.
  • 8 Петър

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ти най":

    Защо? Да не би ваксините да са на поне 70% действащи,сигурни? И ти като фен на ваксината защо подписа че си съгласен с евентуалните странични ефекти от ваксината?
  • 9 Не ми трябва разяснителна

    26 0 Отговор
    Кампания за ваксините аз съм решила, че няма да се ваксинираме и толкова! Които го е страх да се ваксинира и няма да се разболява евентуално! Защо няма 100 % предпазване от ковид! Сега нарочно ще завишават бройките само и само да се ваксинира цял свят! И някой да забогатее на гърба на цяло човечество и да рискува здравето им! Защо ваксините не са сигурни и не се знае какво могат да ти причинят!

    Коментиран от #17

  • 10 мислещ

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Абеее":

    Каква Банкя, проблемът е именно, че тая подлога продължава банкянския геноцид.
  • 11 Диверсант

    10 1 Отговор
    По времето,когато бях един от ръководителите на едни по особенни служби,полит бюро и министерски съвет гласуваха а ние привеждахме в изпълнение..Колкото и да съм привърженик на ваксинирането,държа да отбележа въз основа на личен и професионален опит,че задължително ваксиниране в България е неприложимо-нито държавата за разлика от преди разполага с нужния кадрови ресурс,нито по мое виждане българина можеш да го склониш към каквото и да е,освен ако той не го желае-като магаре на мост е,можеш да го спукаш от бой,и пак няма да стане..а и реалностите на новото време,отнеха много от силовите методи на миналото!
  • 12 Последния Софиянец

    14 3 Отговор
    Алибегов е подлога на Тиквата!

    Коментиран от #13

  • 13 мислещ

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Еми подлога на тиквата е, точно затова по време на тиквата заведенията си трайкаха въпреки геноцида, а сега вдигат шум, защото се случва същото, но без тиквата да е на власт. А причината за недоволство си я имаше и тогава, и сега.
  • 14 Псевдоним

    11 0 Отговор
    Тази новина е отпреди 5-10 дни. Човек може да си направи сметка колко бързо действат нашите медии когато става дума за справедливи искания за човешки права и откровена дискриминация.
    За сметка на това не пропускаме всяка "новост" за коронавируса, обилно подплатена с клакьори като Витанов, Томов и подобни!
  • 15 Запознат

    3 2 Отговор
    Тая подлога някои хора много добре си го познаваме Стойчо такава мивка като тоя няма продаде се едно време ... помним те боклу.
  • 16 Дидо

    15 1 Отговор
    Защо никой не казва какво става с цените по ресторантите.Намалиха им ДДС наполовина а салатите масово станаха по 9-10 лв.и нагоре.Преди се мазнеха и хилеха на Бойко,а сега много се дръвчат.

    Коментиран от #19

  • 17 За какви

    0 5 Отговор

    До коментар #9 от "Не ми трябва разяснителна":

    Разяснения говориш. Разяснения се правят на хора с поне малко ум в главите. За тия с гюлетата нема смисъл. Там единствено помага скок от моста.
  • 18 Гледам новини

    10 0 Отговор
    И там не казват нищо за положението в Индия! Ако беше толкова страшно щяха да ни облъчват всяка вечер с брой заразени и починали!
  • 19 Гого

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Дидо":

    Супа топчета,наливна Загорка и 2 филии хляб-15.30лвЧерноморец,на "Червенка"-платих ги с мъка в сърцето преди час

    Коментиран от #21

  • 20 Онзи

    16 1 Отговор
    Да се затвори министерски съвет и народното събрание и да се карантинират по домовете и да оставят народа на свобода. Държавата тероризира народа. Не искам такава държава.

    Коментиран от #24

  • 21 Гого

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гого":

    А и две люти чушки,забравих ги
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 А,такааааа...

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Онзи":

    Пълна карантина да им се удари.
  • 25 Чакал Алибегов

    2 1 Отговор
    Шефе, изпълняваме указанията ти!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Предложение

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Предлагам":

    Да те олабят
    м
    а
    н
    а
    ф
    и
    т
    е
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Лилит

    1 0 Отговор
    Равно третиране на всички сектори в икономиката? Как? Аз до сега не съм чувала за традицията" петък вече- копаене на въглища в мината", та да се третират дискотеките като равни на рудодобива в мерките ....
  • 30 Ресторанти, кафета, механи, барове, са

    2 0 Отговор
    Места, където се събират много хора на ограничено пространство и разпространението на КВ е най лесно!! Това него е измислил Кацоров, а така е по Целия свят!!! Не желаете ли, да си пазите персонала и Клиентите??? Или трябва да вдигате шум по поръчка на някоя Партия???? По вероятно дае второто!!!