Last news in Fakti

22 Юли, 2021 09:58 2 228 2

Японската икономика продължава да е в тежко положение

  • пандемия-
  • икономика-
  • внос-
  • търговски дефицит-
  • тежко положение

В същото време вносът на Япония от Европейския съюз отчете силен ръст, воден от доставки на самолети и автомобили

Японската икономика продължава да е в тежко положение - 1
Снимка: Shutterstock

Членовете на Управителния съвет на Банката на Япония (BoJ) заявиха, че икономиката на страната остава в "тежко положение" заради пандемията. Очакванията са тя да се насочи по пътя на възстановяването, като бъде подкрепена главно от увеличаване на външното търсене и стимулираща парична и лихвена политики, пише вестник „Банкеръ“.

Въпреки това износът на Япония продължава да нараства, макар че възстановяването се забавя от глобалния недостиг на полупроводникова техника, посочиха част от централните банкери, а други отбелязаха, че частното потребление е в стагнация поради силния натиск надолу върху потреблението на услуги.

Членовете на Японската централна банка запазиха позицията си, че нарастването на инфлацията е само временно, но предупредиха, че освобождаването на задържаното досега търсене може да доведе до по-нататъшно увеличение на цените.

Междувременно японското финансово министерство представи последните данни за международната търговия на страната.

Износът през юни нарасна с 48,6% спрямо година по-рано след скок с 49,5% през май, докато вносът се повиши с 32,7% в сравнение със същия месец на миналата година.

Общият излишък от търговия със стоки в Япония достигна през юни 383,2 милиарда йени спрямо търговски дефицит в размер на 189,4 милиарда йени през май и дефицит за 290,9 милиарда йени, наблюдаван през юни 2020 година.

Подкрепа за солидния експорт оказа най-вече нарастването на доставките в посока САЩ, като те се увеличиха през юни с цели 85,5% спрямо година по-рано, главно поради непрекъснато нарастващото търсене на автомобили и авточасти.

В същото време вносът на Япония от Европейския съюз отчете силен ръст, воден от доставки на самолети и автомобили.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    2 1 Отговор
    Япония не е ли в Г7 🤔
  • 2 Ерец

    4 0 Отговор
    Да , Япония е във “Великолепната Седморка “ G7. Но за съжаление докато през 1988г. дялът който заема в производството на полупроводникови прибори в световен мащаб е 51% (Made in JAPAN) пред Америка с 36% , в настояще време от 10 компании производителки само една е японска.И между другото бих споменал също , че в Китай от чуждите компании най - много са японски - официално 30 хиляди.Но това е друга тема .