Last news in Fakti

22 Юли, 2021 17:55 13 374 27

Лоши новини за българските студенти

  • студенти-
  • висшисти-
  • българия-
  • правителство-
  • стратегия

Все по-малко висшисти през следващите години

Лоши новини за българските студенти - 1
Снимка: БГНЕС

През следващите години броят на завършилите висше образование български граждани ще продължи да намалява. Очаква се между 2021 и 2025 г. да се дипломират 239 000 абсолвенти. Това е спад от 9% спрямо 263 000, успешно приключили следването си в периода 2016-2020 г. Прогнозата е броят на завършилите да се стабилизира след 2025 г. Това е записано в Националната карта на висшето образование в Република България, която кабинетът прие днес.

До 2025 г. броят на действащите студенти на национално равнище ще остане стабилен, дори е възможно известно покачване. Заради значителните промени в приема през последните години обаче ще продължи процесът на ребалансиране на броя на студентите по професионални направления. Най-голям спад в абсолютния брой се очаква в „Икономика“ ( с около 2400 студенти). В процентно изражение най-сериозно ще е намалението в „Туризъм“ (16%). Най-много ще се увеличи броят студенти в „Педагогика на обучението по ... ,, (с близо 1700). В процентно изражение най-висок ръст се очертава в „Материали и материалознание“ - 86% и „Химични технологии“ - 40%.

Разместване между професионалните направления ще има в броя на завършилите. Най-голямо увеличение през следващите пет години се очаква в „Теория и управление на образованието“ - 76%, ,,Материали и материалознание“ и „Педагогика на обучението по ... „ - 45%. Най-голям спад ще има в „Животновъдство“ - 41 %, ,,Металургия“ - 39%, ,,Социални дейности“ и „Туризъм“ - 32% и „Икономика“ - 31 %.

Освен че съдържа прогноза за промените в броя на студентите и на завършилите през следващите пет години, Националната карта на висшето образование в Република България на първо място дава информация за актуалната профилна и териториална структура на висшето образование в страната. Документът идентифицира регионалните потребности за развитие на висшето образование в зависимост от демографския потенциал и състоянието на пазара на труда в различните райони в страната. Той определя групи професионални направления, специалности от регулираните професии и висши училища в зависимост от съответствието между профила на предлаганите от университетите образователни услуги и търсенето от страна на кандидат-студентите, както и в зависимост от реализацията на завършилите на националния пазар на труда.

По време на едномесечното обществено обсъждане на Картата са получени положителни становища от всички министерства, от работодателски организации и множество университети. Те отчитат важността на документа като инструмент за анализ на профилната и регионална структура на висшето образование в България, като предлагат и редица допълнения. Повечето предложения са отчетени в одобрения от правителството вариант. Отразена е например спецификата при военните · висши училища и при някои професионални направления като „Транспорт корабоплаване и авиация“, при които относително голям дял от завършилите намират професионална реализация извън България.

Националната карта на висшето образование в Република България ще се актуализира всяка година. Така ще се идентифицират промените в необходимостта от специалисти във всеки регион. Ще се отчита наличният ресурс от преподаватели и кандидат-студенти, както и възможностите за привличане на чуждестранни студенти и на българи, живеещи в чужбина.

В съчетание с данните от Рейтинговата система на висшите училища в България, картата на висшето образование ще се използва при вземането на решения за разкриване на нови висши училища, факултети или филиали. Тя ще помага за насърчаване или контролиране на броя на местата в определени направления и региони. Целта е мрежата от университети да се развива балансирано и да отговаря на реалните нужди на регионите и на прогнозите на пазара на труда.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    49 8 Отговор
    Югозападналия университет спря да издава фалшиви дипломи на герберите.И после викат че висшистите гласували за ГРОБ.
  • 2 Нормално

    68 2 Отговор
    Хората намаляват, а Вие търсите повече студенти.
  • 3 русенец

    26 0 Отговор
    Е, какво ви пука? Ще увеличите с още 50 броя на университетите и това е!:)))
  • 4 Павел пенев

    45 0 Отговор
    Това не е лоша новина за студентите, а за идиотите- управници.
  • 5 ЧОБАН

    25 2 Отговор
    ТОВА Е ДОБРА НОВИНА ЗАВЪРШИЛИТЕ ЩЕ НАМЕРЯТ РАБОТА
  • 6 Доколкото разбирам от компютри

    3 8 Отговор
    Може и да е най мощния компютър и най новия без софтуер не може да работи и задклавиатурното устройство не може да използва такъв компютър ако няма знания и не знае как да го използва Студент идва от студио което от латински означава изследване някакъв проблем а за изследваш някакъв проблем трябва да си специалист а не всестранно развита личност

    Коментиран от #9

  • 7 Вземете пример от Джон Атанасов в САЩ

    16 0 Отговор
    Защо в България спряха задочното обучение
  • 8 проф Ушиков

    7 1 Отговор
    В моя университет съм поканил като гост-студенти 1500 британски граждани. С колегите ми, земляци от родопите, смятаме да дигнем техния брой до 5000 глави.
  • 9 То убаво

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Доколкото разбирам от компютри":

    и като ти изгори крушката викаш тесен специалист. Като трябва да ядеш нещо, пак при специалист, инак глад. Като ти трябват чисти дрехи - същата работа или купуваш нови. Постоянното седене пред компютъра уврежда яко и губиш представа от истинския свят, живот и човешко общуване. Седна дума - осакатява.
  • 10 баце

    8 1 Отговор
    я от дека да си купим сега диплома оти съм мноу прос? имам кюлчета и пачки.
  • 11 Гост

    32 1 Отговор
    Всичко в България е пошло - образование , култура , здравеопазване , национални интереси , възпитание , обноски и т.н. Няма кой да търси висишти - всички са на 650 лв. и осигуравките от тях самите , т.е. 500 лв. заплата. Има хляб само на държавната хранилка, но там вече всичко е заето отдавна.
  • 12 Алекс

    25 3 Отговор
    Напротив,това е една много добра новина!!!!!
    В последните години Българските университети бълват студенти на килограм с излишни специалности които не създават блага и продадена стойност!!!
    А същевременно има липса дефицит на инжинерните и технически професии....
    За сравнение Австрия и Унгария имат по малко университети но с много по качествено образование!!
  • 13 все не разбрал

    18 2 Отговор
    Колко са хората с висше образование в България? Колко от тях работят по специалността. Висше ли е висшето образование в България
  • 14 xxxyyy

    6 0 Отговор
    То па едно образование.., па после па една реализацияя...
  • 15 Пенчо

    7 0 Отговор
    Т.е за 10 г. завършват 2 600 000 вишисти, за 20 г. - 5 200 000. Имаме и 2.5 млн. пенсионери и 2 млн. деца до 18 г. Нещо не излиза сметката. Или голяма част от завършващите студенти са до 18 г. или пенсионери.
  • 16 Каспичански СУ

    9 2 Отговор
    Нивото на висшето образование в България е толкова високо, че се чудя, как го признават в ЕС
  • 17 WTF

    14 0 Отговор
    Напротив, чудесна новина е! В пъти по-добре е качествени специалисти с висше образование, отколкото бъдещи берачи на ягоди, изпратени с последните пари на мама и тати да вземат вИШО! И вместо да се правят анализи, държавата следва да възстанови отдавна прекъснатата връзка между бизнес и висши учебни заведения, за да се спре с бълването на потенциални млади безработни и емигранти. Само че тук проблемът е и доста по-дълбок - в повечето ни, дори и престижни университети, е пълно с катедри на безсмислени за държавата ни дисциплини, които изобилстват от бабички и дядовци, вкопчили се в академичните си позиции като удавници за сламка и продължаващи да цоцат държавни пари доживот! Кога това ще се промени и дали изобщо може да се надяваме...Едва ли!
  • 18 dsсса

    5 0 Отговор
    И къде е лошата новина за самите студенти?
  • 19 ДС ГУце

    3 1 Отговор
    Какво стана с Пернишкия уни на Първанката?! Още ли не са го издигнали до Академия?
  • 20 Ами

    6 0 Отговор
    Половината от завършилите више образование ,просто са си загубили времето .Който не е решил той не е завъшил ,за частните да не говорим
  • 21 Дегербев

    10 1 Отговор
    Не само студенти няма да има, но и няма да има кой да преподава. Ниско заплащане- по-малко от даскал в килийно училище, мизерни условия, липса на стимули, уравнивиловка, издигане на калинки и др. карат много преподаватели да напускат към Тепминал2, други стават кръчмари, трети захващат някакъв бизнес, четвърти се пенсионират. герберастите съсипаха висшето образование, защото са простаци.
  • 22 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    11 0 Отговор
    Докато в Университет се влиза с оценките от дипломата няма да има добри студенти. Справката за първокурсниците е, че сле първия семестър поради това че същите осъзнават че не са за този Университет - 13% отпадат След втория отпадат още приблизително 15%. Процента на отпадане в горните курсове е по--малък. Не мислете че отпадналите са по слаб успех те се отказват по собствено желание защото - полученото средно е на килиино ниво и това което имат като умствен багаж не им стига. Относно -Университетите - критериите за подбор на студенти и изпитни изисквания са закопани на 3метра под земята белким някой пропълзи над тях. Въобще жалка работа. А това горе е сън, защото няма министър който ще посмее да съкрати специалност в някой Университет. Химера, Сън в лятна нощ. Ще се продължава грешната тенденция за масово обучение на счетоводители, психолози, и всякакви други специалности.
  • 23 чакаме

    6 0 Отговор
    Свободните университети бяха създадени за да открият работни места за платените партийни секретари. Те вече достигат пенсионна възраст и е редно тези паразитни образувания да се закрият.
    Тест за правителството на ИТН.

    Коментиран от #24

  • 24 закриване

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "чакаме":

    Напълно прав си. Държавните университети могат да бъдат закрити от държавата- тези , които издават дипломи по "Право" например- Благоевград, Русе, В. Търново, Варна, Бургас, един в София- "бившето" АОНСУ. А частните просто няма да получат акредитация и също ще трябва да се закрият. Те са много- към 50.Свободните средства от тези паразитни образувания да се насочат към останалите, защото професори и доценти- истински - след 4-5 години няма да има.
  • 25 НЯМА ВИШЕ

    0 0 Отговор
    Гешев е завършил магистратура по специалността „Право“. Съгласно НАРЕДБА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННИТЕ СТЕПЕНИ “БАКАЛАВЪР”, “МАГИСТЪР” И “СПЕЦИАЛИСТ” Приета с ПМС № 162 от 23.07.2002 г. магистратурата изисква 5- годишно обучение.


    2.От дипломата е видно, че Г-н Гешев е постъпил в школата през 1989 и е завършил на 15.09. 1994 г.

    3.Положил е теоретико- практически изпит на 23.02.1995 г., а удостоверението за успешно завършен стаж и практико- теоретичен изпит му е издадено на 01.03.1995 г. От което излиза, че стажът му не покрива законово изискуемите 6 месеца, а е по- малко от 5 месеца и половина;

    4.И дипломата, и удостоверенията са без номера, факултетен номер и подпис на издаващо длъжностно лице. Документите са заверени само с надпис „вярно“ без подпис към него;

    5.Дипломата е издадена на основание Указ №2415/1987 г. на председателя на Държавния съвет Тодор Живков.
    Но след новата Конституция (12.07.1991 г. ) България се управлява според Конституцията и такива укази няма. Има Закон за висшето образование, според който Школата на МВР няма качеството на Висше училище.

    6.Към датата на издаване на дипломата на г-н Гешев (1994 г.) е в сила Закон за висшето образование, който в чл. 2 казва, че висшите училища се създават само с акт на Народното събрание. Към 1994 г. Висшата специална школа на МВР няма статут на висше училище поради липса на решение на Народното събрание.
  • 26 Интелигентен

    1 0 Отговор
    Браво ! Браво ! Браво !
    Точно така ! Точно така трябва да се развиват ПРОЦЕСИТЕ във висшето образование ! Точно така !
    Аз така искам - трябва да се знае,че Аз дирижирам този Разпад, тази разруха във ВУЗ- цялата система. Това( тази система), започнах да анатемосвам и проклинам още през 1976- до 2000 г. и до днес - м.юли 2021 г.
    АЗ СЪМ ТОЗИ, КОЙТО СЪСИПВА и РАЗБИВА образователната система.
    Никога, никога, никога- от 1974 г. до днес - НЕ СЪМ ДОПУСКАН ДО студентските скамейки на Софийският университет.
    И,.... започнах СТРАШНА БОРБА за промяна и на политическата систем и на системата за образованието. Гонения, гонения,притискане, заплахи, прокуждаме, осъждане, затвор, - потискане,потискане, смазване и прочие и прочие, заради което съм признат от Върху Адм. съд за РЕПРЕСИРАН.
    Затова :- Мъст,Мъст,Мъст - ДА БЪДЕ РАЗБИРА и СЪСИПАНА образователната система и ЛИКВИДИРАНЕ/ ЗАКРИВАНЕ НА УНИВЕРСИТЕТИ.
    Щом Аз не съм допускан..................Мъст. Трябва да СЪСИПЯ и РАЗБИЯ висшето образование. Аз съм..........!!! ......СИЛА. Аз ......- Иван Илиев.
    Използвам "способностите си" и силата си и при съсипване на ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА и РЕЖИМА. Аз съм СИЛА.
  • 27 Смех !

    1 0 Отговор
    Какви висшисти,какви 5 лева ? По-прост народ няма на Света ! Който не се е записал,тоя не е завършил.Всичко е пари майна !