Last news in Fakti

1 Август, 2021 20:04 2 199 5

Туризмът пак се оплаква от заповедите на МЗ

  • туризъм-
  • мерки-
  • коронавирус

Браншът не може да бъде кредитиран от банковите институции

Туризмът пак се оплаква от заповедите на МЗ - 1
Снимка: БГНЕС

През целия период на COVID кризата туристическият бизнес, въпреки многократните опити, не успя да осъществи ползотворен контакт с Министерство на здравеопазването (МЗ), така че да могат представителите на туристическия сектор да могат да спазват правилата, но и да работят. Това подчертават в писмо до служебния здравен министър Стойчо Кацаров, икономическия Кирил Петков и туристическия Стела Балтова във връзка с последните нови условия за влизане в страната на български и чужди граждани и отражението ѝ върху туристическия сектор от най-голямото обединение на индустриалния туристически бизнес - Алианс на Туристическата Индустрия в България (АТИБ).

От бранша казват, че продължават да работят без ясна визия какво ще се случва във времето напред и трябва да гадаят каква ще е следващата заповед на МЗ. Всяка промяна в обстановката и всяка произлязла и несъгласувана с тях заповед до момента е нанесла материални щети, които за съжаление остават винаги и само за сметка на туристическия бизнес, който за пореден път напомня, че не работи вече от година и половина. С последната заповед са поставени в състояние на невъзможност туризма да работи, но в същото време няма категорична забрана, която да доведе до икономическо подпомагане. Ако това е целта, то икономиката на България я очаква много мрачно бъдеще.

Обръщайки се към икономическия министър Кирил Петков от АТИБ подчертават, че, действията от страна на администрацията и програмите, които уж са в помощ на бизнеса, превръщат работещи в туризма от професионалисти в оперативни счетоводители без реално да подпомагат най-пострадалият от кризата сектор на българската икономика - туризмът.

От АТИБ припомнят, че браншът не може да бъде кредитиран от банковите институции, тъй като никой не можа да разбере, че туризмът е специфична дейност и изисква специално внимание.

В писмото си от най-голямото професионално обединение в туризма подчертават, че ресорният им министър Стела Балтова не е оправдала очакванията на бизнеса.

Вече трети месец те се опитват да покажат техните проблеми, които ги притискат сега и в този момент. За съжаление това, което виждат в отговор е бъдещи инициативи, за бъдещи моменти, когато туризмът е в една нормална среда, която в настоящия момент не се знае кога ще я има. При решаването на част от проблемите им са щели да доведат запълняемост на морските курорти и да не се допусне да има летен сезон с повече от 30% затворени хотели, с повече от 85% неработещи туроператори, с повече от 80% неработещи екскурзоводи, с 90% спрял автобусен парк на случайния превоз и най-вече с повече от 50% безвъзвратно загубен обучен персонал. Дори и сега при тази толкова унищожаваща бизнеса заповед, отново нямаме реакция от МТ, подчертават от АТИБ.

Те искат среща с министъра на туризма, за да се начертае стратегия и общ план на действие за реакция в COVID среда. От туризма са в пълна готовност за да очертаят належащите проблеми и да предложат работещи решения.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стрина Пена

    6 4 Отговор
    И аз нямам ясна визия за напред, ама не ривЪ , като вас долн.опро.бн.иц.и
  • 2 АНОНИМЕН

    4 3 Отговор
    ТИЯ НЕ СЕ НАЯДОХА.ХИЕНИ.
  • 3 име

    2 2 Отговор
    дилетантите на радев са отрепки.
  • 4 Порно

    3 0 Отговор
    Туризма у нас не работел година и половина ? Аз явно тая вечер се прибрах от Марс , не от Боровец. Цените яко надути , ама явно им се иска без работа и разходи да лапат яко.
  • 5 Jeep

    1 0 Отговор
    Така е, защото гледаха с отвращаение към БГ туриста, а сега се молят. Така е защото като имаше и щавеха с всички сили без да се плащат данъци и усигуровки, сега искат пак държавата, от която крадяхте сега да се грижи за вас. Туристи има, но никой не ви ще продукта, а за това не е виновна държавата, освен със закон да задължи всички по десет дена в хотелн на нашето море да отсядат. Да не говорим, че в нормалния бизнес от печалбата се заделя за бъдещи лоши периоди, като фонд, а не всичко да се изпира и превърта.