2 Август, 2021 22:09 4 759 26

Токът стигна 300 лв./МВтч, а държавната ТЕЦ все така не продава

  • ток-
  • цена-
  • електропроводи

Големите промишлени потребители на ток призовават държавата да вземе мерки въглищната ѝ централа да играе на борсата, когато обстоятелствата го позволяват

Токът стигна 300 лв./МВтч, а държавната ТЕЦ все така не продава - 1
Снимка: Shutterstock

Цената на електроенергията за 3 август достигна 300 лв./МВтч на българската борса за ток, като за пиковите часове на потребление стойността доближи 340 лв. Но и тези рекордни у нас стойности не провокираха силно закъсалата финансово държавна ТЕЦ "Марица Изток 2" да започне да продава на свободния пазар, за да си осигурява солидни приходи, отбелязва Mediapool.

Вместо това тя продължава да разчита само на дотациите от държавата и парите от продавания за бита ток, където не би трябвало да бъде допусната, но със заповед на министъра на енергетиката Андрей Живков получи квота, което доведе до поскъпването на електроенергията с над 4 процента от 1 юли . При определена от енергийния регулатор цена от 220 лв/МВтч и пазарна от 300 лв. въглищната централа би могла да преодолее макар и малка част от колосалните си загуби.

Това се посочва в позиция на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), разпространена в понеделник. Тя е поредната за последните дни, обръщаща внимание на служебното правителство за бездействието на електроцентралата при реална възможност да увеличи финансовите си потоци.

При търговията в понеделник на платформата на "Българската независима енергийна борса" в пазарния сегмент "ден напред" цената за доставката на ток за 3 август е ударила рекорд от 293.02 лв./MВтч средноаритметична и 295.97 лв. среднопретеглена стойност. За следобедния пиков част на консумация - 17 часа, цената дори е достигнала 339.55 лв./MВтч, което е максимумът досега за годината.

В европейски план цената в България е втора по стойност след тази в Гърция, а разликите с останалите съседни пазари в Югоизточна Европа са от порядъка на 10 до 30 евро за мегаватчас, а спрямо западноевропейските страни ценовите разлики достигат до 60 евро/MВтч.

На този фон, ТЕЦ "Марица изток 2", необяснимо за пазарната логика, не се включва на свободния пазар. Според БФИЕК това е недопустимо поведение от държавното дружество, което получава нерегламентирана държавна помощ чрез предоставяните му квоти за замърсяване на въздуха, което повишава цените на тока за битовите и стопанските клиенти.

"Ценовите равнища са такива, че ТЕЦ "Марица изток 2" би могла да генерира допълнителни приходи, които да са достатъчни за покриване на променливите ѝ разходи, включително по разпалването на енергиен блок (293.02 лв./MВтч при определена от КЕВР цена от 220.83 лв./MВтч, в която е включена и определена възвръщаемост). Участието на ТЕЦ "Марица изток 2" на пазар "ден напред" ще донесе допълнителна ликвидност и ще ограничи екстремните ценови равнища на пазарен принцип", посочват от федерацията.

Според нея такова търговско поведение би могло да се причисли към категорията на пазарните манипулации за непредлагане на наличен производствен капацитет, според регламента на Асоциацията на европейските енергийни регулатори.

"При такива цени на електроенергията не може да се говори за никаква конкурентоспособност на икономиката. Това включва не само енергоинтензивните предприятия, а и малкия и средния бизнес, който се снабдява през търговци и заплаща премия спрямо борсовите цени. Създава се ситуация, в която субсидирано предприятие не отговаря на пазарните сигнали, докато конкурентите му генерират приходи от създалата се пазарна конюнктура, а целият пазарен риск е прехвърлен на потребителите", заявяват от БФИЕК.

Големите промишлени потребители на ток призовават държавата да вземе мерки въглищната ѝ централа да играе на борсата, когато обстоятелствата го позволяват.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    14 3 Отговор
    За какво ни е ток? И защо някой се опитва да съществува на територията? Я сега, който главанак е на уж на власт на Отговаря. Няма да е нали. Ми приключваме и това е.
  • 2 пешо

    22 4 Отговор
    да продава, обаче тогава може да няма пазар за тецовете на едно наше момче, от трети картофен пояс. които в момента тровят гълъбово и димитровград.
    уелкъм ту дъ територията!
  • 3 Рошко

    30 1 Отговор
    Аааа не може така, няма да работи ама ще се плаща на краварите всяка година по 700 мил, роби трябват

    Коментиран от #20

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГУМЕН КРАДЕВ

    10 3 Отговор
    А.Дог. ще си я купи , пардон , ПОДАРИ ! Едната американска също е негова но не явно !
  • 7 прррц

    8 2 Отговор
    ТЕЦ Варна пуши яко днес явно работи
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ОПГ ГЕРБ-ДПС

    16 2 Отговор
    Е кой ще и позволи да продава, нали ще прави конкуренция на монопола на доган, ковачки и т.н.
  • 10 Брат му на Румен

    27 3 Отговор
    Това е заради крадаце Румен Овчаров които ни загроби с договор към Американската АЕЦ2 Марица изток за 30 години🤔защо никой не го казва някаква тайна ли е😉

    Коментиран от #22, #25

  • 11 Анонимен

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Делта":

    Има ЕСО - енергиен системен оператор! Като нареди на ТЕЦ "Марица-Изток'-2 ще се вкара в паралел със енергийната система енергоблок! И още един! Колкото наредят! Имат 4х150 и още 4х 200 МВТч! Та така!
  • 12 Джордж Форман

    15 16 Отговор
    Мили хора, прости и безпаметни. Кога е било баш комунистите да дойдат на власт и да няма кризи, фалити, безпътица и глад. Чавка ли ви изпи мозъчетата или ви ги изчегъртаха, та пак докарахте тия келемета на власт.

    Коментиран от #13

  • 13 Анонимен

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Джордж Форман":

    Някога Румен от Чешнигирово се навърташе "истимаро" в Пловдивското СДС! Някои сме го виждали и го помним!
  • 14 Тъп

    9 1 Отговор
    За това утре си купувам електрически автомобил.

    Вярно ще плащам повече от колкото сега за дизеловия ми автомобил, но на мен ми харесва и искам да плащам все повече и повече
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Анджело

    6 10 Отговор
    Закривайте ТЕЦовете. Внос на ек енергия ще е с по-ниска цена

    Коментиран от #19

  • 18 Факт

    7 0 Отговор
    Кааак,бе?Ами нали ток не ни трябва.Само зелен,ами как!?Ама като мине 30град и КПД-то на солара падааа!Въх,ми ся?Вятър-йок,вода,също.Ще внесем от Гърция там е хладно и тока им е евтин.
  • 19 Сух

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Анджело":

    Сигурно харесваш и пееасите..
  • 20 АлАнтонов

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Ако си запознат с “петфектния” договор с американските “инвеститори” плащаме за пълен капацитет дали работи или не работи.
    А тук се касае конкретно за ТЕЦ”Марица”2,която във всяка една нормална държава отдавна да е фалирала.И цената на тока се увеличава именно заради нея.Досега /2020/са и налети под различна форма няколко милиарда.За последно само 50 мл.и остава само повишение цената на тока,което ще продължи защото иначе НЕК трябва да се продаде/заради заемите за ТЕЦ”Марица”2 е заложил почти всички активи/.
  • 21 Ох ли

    6 5 Отговор
    Другаря Радеф ще ви оправи с Учиндолския Чалгар Отворете Бузки и се подгответе
  • 22 Енергетик

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Брат му на Румен":

    Договорите и за двете ги подписа Иван костов
  • 23 чиче

    2 0 Отговор
    абе този костов съсипа икономиката на БЪЛГАРИЯ И НИКОЙ НЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ОТ НЕГО.ЗАЩО? ДАЖЕ ДАВА АКЪЛ

    Коментиран от #26

  • 24 Васил

    1 0 Отговор
    Крайно време е тази борса да бъде закрита
  • 25 ежко

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Брат му на Румен":

    Първо не е Румен, а Костов.Второ централа "Американската АЕЦ2 Марица" няма!Една боза ти е в главата.....
  • 26 Селяк

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "чиче":

    Да беше само Костов!!!! Той наистина направи много золуми и закопа България за години на->, ама не е само той, много има като него, и всички си живеят кротко и мирно, не видях един прокурор да се заеме с тях...