Last news in Fakti

3 Август, 2021 17:11 1 683 1

Изготвиха план за затварянето на въглищните централи в Азия

  • финансиране-
  • въглища-
  • централи-
  • въглеродни емисии-
  • замърсяване

Енергията на въглища представлява около една пета от световните емисии на парникови газове

Изготвиха план за затварянето на въглищните централи в Азия - 1
Снимка: Shutterstock

Финансови компании, включително британския застраховател Prudential, кредиторите Citi и HSBC и BlackRock Real Assets, разработват планове за ускоряване на затварянето на азиатските електроцентрали на въглища, за да се намали най-големият източник на въглеродни емисии, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на свои източници, пише Блумбърг.

Информацията бе по-късно потвърдена от Би Би Си.Новото предложение, което се ръководи от Азиатската банка за развитие, предлага потенциално работещ модел и ранните разговори с азиатските правителства и многостранните банки са обещаващи.

Групата планира да създаде публично-частни партньорства, за да изкупува централите и да ги ликвидира в рамките на 15 години, много по-рано от обичайния им живот, давайки време на работниците да се пенсионират или да намерят нова работа и да позволи на държавите да преминат към възобновяеми източници на енергия. Групата има за цел да има готов модел за конференцията по климата COP26, която се провежда в Глазгоу, Шотландия през ноември.

„Частният сектор има страхотни идеи как да се справи с изменението на климата и ние преодоляваме разликата между тях и участниците в официалния сектор“, каза вицепрезидентът на АБР Ахмед М. Саид.

Инициативата идва, докато търговските банки и банките за развитие, под натиска на големите инвеститори, се оттеглят от финансирането на нови електроцентрали, за да постигнат целите по климата.

Саид каза, че първата покупка по предложената схема, която ще включва комбинация от собствен капитал, дълг и концесионно финансиране, може да дойде още през следващата година.

„Ако успеете да измислите подреден начин да замените тези централи по-рано и да ги пенсионирате по-рано, но не „за една нощ“, това отваря по-предвидимо, значително по-голямо пространство за възобновяеми източници“, каза Доналд Канак, председател на Prudential's Insurance Growth Markets, пред „Ройтерс“.

Енергията на въглища представлява около една пета от световните емисии на парникови газове, което я прави най-големият замърсител.

Предложеният механизъм включва набиране на смесено финансиране, което ще се използва за механизъм за намаляване на въглерода, докато отделен механизъм ще финансира стимули за възобновяеми източници.

Намирането на начин за развиващите се страни в Азия, която разполага с най-новия парк въглищни инсталации в света и още в процес на изграждане, да се възползват максимално от вече изразходваните милиарди и да преминат към възобновяеми източници, се оказа голямо предизвикателство.

Международната енергийна агенция очаква глобалното търсене на въглища да се повиши с 4,5% през 2021 г., като Азия ще представлява 80% от този ръст.Междувременно Международната комисия по изменението на климата (IPCC) призовава за намаляване на електроенергията, произведена от въглища, от 38% на 9% от световното производство до 2030 г. и на 0,6% до 2050 г.

Работещ план

Предложената схема за намаляване на въглерода ще купува и експлоатира електроцентрали, работещи с въглища, на по-ниска цена на капитала, отколкото е на разположение на търговските централи, което ще им позволява да работят с по-широк марж, но за по-малко време, за да генерират подобна възвръщаемост.

Паричният поток би погасил дълга и частта на инвеститорите.Друга схема ще бъде използвана за стартиране на инвестиции във възобновяеми източници и съхранение, за да поеме енергийния товар от централите, привличайки финанси самостоятелно.

Моделът вече е познат на инвеститорите в инфраструктурата, които разчитат на смесено финансиране в така наречените публично-частни сделки, подкрепени от държавно финансирани институции.В този случай банките за развитие биха поели най-големия риск, като се съгласят да поемат първата загуба като титуляри на новия дълг, както и да приемат по-ниска възвръщаемост, според предложението.

"За да направите това жизнеспособно в повече от една или две централи, трябва да привлечете частни инвеститори", каза Майкъл Паулус, ръководител на групата на азиатско-тихоокеанския публичен сектор на Citi, който участва в инициативата, пред „Ройтерс“. "Има някои, които се интересуват, но няма да го направят безплатно. Може да не се нуждаят от нормална възвръщаемост от 10-12%, може да го направят за по-малко. Но те няма да приемат 1 или 2%. Опитваме се да измислим някакъв начин това да работи."

Рамката вече е представена на финансовите министри на АСЕАН, Европейската комисия и европейските служби за развитие, каза Канак, който е съпредседател на Центъра на АСЕАН в Партньорството за устойчиво развитие.

Подробностите, които предстои да бъдат финализирани, включват начини за насърчаване на собствениците на въглищни централи да продават, какво да се прави с централите, след като се пенсионират, всякакви изисквания за рехабилитация и каква роля могат да играят въглеродните кредити.

Фирмите имат за цел да привлекат финансиране и други ангажименти на COP26, когато правителствата ще бъдат помолени да се ангажират с по-амбициозни цели за емисиите и да увеличат финансирането за страните, които са най-уязвими към изменението на климата.

Първи стъпки

Като част от предложението на групата, АБР е отпуснал около 1,7 милиона долара за проучвания за осъществимост, обхващащи Индонезия, Филипините и Виетнам, за да се изчислят разходите за предсрочно закриване, кои активи могат да бъдат закупени, и да се ангажират правителства и други заинтересовани страни.

„Бихме искали да направим първото придобиване (на въглищна централа) през 2022 г.“, каза Саид от АБР пред „Ройтерс“, добавяйки, че механизмът може да бъде увеличен и използван като шаблон за други региони, ако успее.Той вече обсъжда възможността тази схема да бъде разширена и в други страни от Азия, добави той.

Едно предизвикателство, което трябва да бъде преодоляно, е потенциалният риск от морален риск, каза Ник Робинс, професор по устойчиви финанси в Лондонското училище по икономика. "Има дългогодишен принцип, че замърсителят трябва да плати. Трябва да сме сигурни, че не плащаме на замърсителя, а по-скоро плащаме за ускорен преход", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    5 1 Отговор
    А онези в Азия знаят ли и какво ще стане когато не се получи ще ги бомбадират ли?