4 Август, 2021 18:46 2 644 10

БЕХ следи с тревога цените на Българската независима енергийна борса

  • бех-
  • цена-
  • електроенергия

Евентуалната намеса в търговската им дейност ще накърни оперативната самостоятелност на дружествата

БЕХ следи с тревога цените на Българската независима енергийна борса - 1

Към настоящия момент в България работят 5800 MW генериращи мощности. Износът варира около 900 MW на час. Това обстоятелство създава дефицит и измества кривите на търсене и предлагане към високите ценови равнища в пазарен сегмент „Ден напред“. Това съобщават от „Български Енергиен Холдинг” ЕАД.

От дружеството обърнаха внимание, че „Български Енергиен Холдинг” ЕАД е структуриран като финансов холдинг, в рамките на който дъщерните дружества запазват своята оперативна самостоятелност. Следователно „Български Енергиен Холдинг” ЕАД няма правомощията да определя пазарното поведение на дружествата от групата. Евентуалната намеса в търговската им дейност ще накърни оперативната самостоятелност на дружествата, като тези действия на холдинга могат да представляват пазарни манипулации в нарушение на REMIT.

Съблюдавайки компетентността си, „Български Енергиен Холдинг” ЕАД е сключил рамков договор за покупко-продажба на квоти за емисии на парникови газове с „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД на 16 юли 2021 г. за подсигуряване на безпроблемното функциониране на централата.

Към настоящия момент работят три от енергийните блокове, а четвърти е в готовност да влезе в паралел с електроенергийната система на Република България.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На БЕХ

    20 0 Отговор
    изобщо не му пука. Важна е печалбата от търговията с електроенергия и комисионните. А хората да мизерстват.
  • 2 Нико

    22 0 Отговор
    Много прсредници и паразити в тази енергетика! И как няма да скачат цените?! Свободен пазар...мошеници!! А ЕРД??
  • 3 Гай Турий

    13 1 Отговор
    От съображения аз националната сигурност, тия свободни правила на енергийната борса, разни брокери и дилъри да си играят свои игрички на гърба на народа, трябва да бъдат ограничени. Борси в тока - не! Твърди цени!
  • 4 Историчка

    7 1 Отговор
    30 години седесари и соросоиди спират строителството на нова АЕЦ! Това е причината!
  • 5 В БГ

    9 0 Отговор
    всичко е Корупция и се прави в името на корупцията. За БГ робите само Ковид, високи данъци и гарантирана мизерия.
  • 6 Кую

    1 0 Отговор
    На всички нас БАХ.
  • 7 1618

    1 1 Отговор
    Слушахме коментарите по телевизията и те са напълно погрешни, водени единствено и само от алчност за пари! Те искат да се отворят още мощности от ТЕЦ Марица било имало въглища!Точно в това се състои проблема а той е много голям! Вместо да се закрият всички въглищни мини, които замърсяват тотално Земята, те искат точно обратното, вместо да търсят алтернативни екологични източници! Как не разбрахте, че точно за това Земята е ударена с бури, наводнения, пожари, земетресения, засушаване, инциденти! Виждате , че това се случва и продължавате да мислите само за пари! За това Земята и хората са наказани с непознати вируси и с климатично оръжие! Преди няколко дни написахме във факти коментар и предупредихме! Е, както виждате инцидентите са ежедневни и се увеличават, както и вирусите и климатичните промени! Хората не се ли променят към по добро , не започнат ли да мислят как да опазят Земята , вместо да мислят как да станат по- богати ще бъдете още по- силно ударени! Пак ви предупреждаваме!
  • 8 Пешо

    0 0 Отговор
    Българският бизнес сам си го вкара.Нали искаха свободен пазар.А сега лошоооо.....
  • 9 Емо

    0 0 Отговор
    Защо никой не споменава теца на Доган? Той работи с висока себестойност! Дали не получава още милиони и за резерв?!
  • 10 баба ти от Пловдив

    0 0 Отговор
    какво следите боклуци? Българският народ направи аец! За съжаление западната част на континента- много облъчвали народите си и ла манш пълен с атомни боклуци от англия и франция!!!