4 Август, 2021 21:25 5 460 12

Китай затваря вратите си за Ericsson и Nokia

  • huawei-
  • клетъчно оборудване-
  • china mobile-
  • печалба-
  • съперници

Извън Китай Ericsson и финландската Nokia печелят сделки за сметка на Huawei

Китай затваря вратите си за Ericsson и Nokia - 1
Снимка: Shutterstock

Китай започна да затваря вратите си за 5G клетъчно оборудване на западните съперници на Huawei Technologies Co., пише Investor.bg, цитирайки анализ на The Wall Street Journal.

China Mobile, държавният телекомуникационен оператор, най-големият в света по абонати, през юли възложи 5,4% от най-новите 5G търгове на некитайски доставчици, спрямо 11% при предишния кръг през 2020 г.

Най-големият губещ беше шведската Ericsson, която след като спечели всичките 11% миналата година, сега спадна до едва 1,9% при последния рунд. Китайските държавни медии заявиха, че загубата на пазарен дял се дължи на решението на Швеция да забрани на Huawei и ZTE да участват в изграждането на нейните 5G мрежи.

Представителите на China Mobile не са отговорили на запитването за коментар.

Точно когато интернет се разделя между силно цензурираната китайска мрежа и другата, водена от американските компании, същото се случва и с инфраструктурата зад тях.

Достигналият 35 млрд. долара световен пазар на мрежово оборудване може да бъде разделен на три сегмента с относително еднакви размери: Китай, САЩ и останалата част от света. Китай все повече зависи от свое собствено оборудване. САЩ наложиха забрана на Huawei, най-големия производител на мрежово оборудване в света, така че той не може да участва в големите мрежови проекти с години, заради опасенията, че Пекин може да използва компанията за шпионаж. Huawei и Пекин твърдят, че тези притеснения са неоснователни.

Сега голяма част от света следва стъпките на Вашингтон. Има големи изключения, като Германия. Държавите, които са въвели или обмислят ограничения срещу Huawei, съставляват повече от 60% от световния пазар на мрежово оборудване, твърди компанията за проучвания Dell’Oro Group. Извън Китай Ericsson и финландската Nokia печелят сделки за сметка на Huawei.

„При сегашната траектория телекомуникационната индустрия изглежда става все по-поляризирана между Изтока и Запада“, твърди Саймън Леополд, телекомуникационен анализатор в Raymond James.

В рамките на търг за 6 млрд. долара China Mobile даде около 60,5% от стойността на Huawei, спрямо 57,7% при миналогодишния рунд. Телекомът даде 31,2% на ZTE и 2,8% на по-малкия китайски доставчик Datang Telecom Group. Nokia спечели най-големия дял за чуждестранна компания – 3,5%.През 2020 г. Швеция наложи забрана на Huawei и ZTE и те не могат да участват в доставките за нейните 5G мрежи, предприемайки повече мерки от другите европейски страни, които налагат ограничения на китайските компании, но не посочват имената им. Китайските власти предупредиха, че могат да отвърнат на удара, като засегнат Ericsson, което накара главния изпълнителен директор на компанията Борхе Еколм да лобира пред шведското правителство да преосмисли забраната.

Вестник The Global Times, публикуван от управляващата Комунистическа партия в Китай, този месец писа, че лошото представяне на Ericsson на търга на China Mobile е „свързано с произволната репресия на шведското правителство срещу Huawei и други китайски фирми“. Както Ericsson, така и Nokia спечелиха от неволите на Huawei. Главният изпълнителен директор на Nokia Пека Лундмарк заяви по-рано тази седмица, че финландската компания е спечелила близо половината от потенциалните сделки, произтичащи от смяната на оборудването от телекомите по „политически причини“.

Национализмът не е нещо ново в областта на телекомуникациите. Преди две десетилетия Съединените щати предпочитаха Lucent, Канада – Nortel, а Франция – Alcatel, припомня Леополд. И трите компании се сблъскаха с проблеми, защото Huawei и ZTE започнаха да продават конкурентни продукти на по-ниски цени, а в крайна сметка въпросните играчи бяха погълнати от Ericsson. Последните две са днешните единствени големи западни конкуренти на Huawei.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бах

    31 16 Отговор
    Правилно . Така се прав . Нека загиват западните тарикати . От 10 телефона , 8 са Китайски . Трябва да са луди да отворвт пазара за подобни съмнителни устройства . А Моторола води в класацията за май нещастните телефони .

    Коментиран от #10

  • 2 спомени

    27 1 Отговор
    Ериксон и Нокия някога доминираха на пазара с телефони, но откакто излязоха смартфоните с тъчскрийн никакви ги няма.

    Коментиран от #6, #11

  • 3 честен ционист

    2 7 Отговор
    Много ясно, защото нямат честотите за европейските ваксини. Или си мислите, че на някой му пука, че ше си откраднете филма за няколко секунди по-бързо.

    Коментиран от #7

  • 4 ГруЮ

    27 1 Отговор
    Правилно. Каквото повикало-такова се обадило.
  • 5 И да отворят вратите

    3 7 Отговор
    Няма кой да ги купи. Боклуци.
  • 6 Наркос

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "спомени":

    Правят мрежи сега и защо им е да сглобяват телефони и да чакат да се продадат ако само с една държавна поръчка тази година ще спечелят милиарди чиста печалба с 0 рискови вложения... Плюс това САЩ държи Самсунг , Айфон и още маса дъщерни фирми... Нокия и ериксон са на немските масони the Wallenberg family т.е по всяко време могат да се върнат към мобилния пазар стига да искат
  • 7 Татарина

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    На тати умното момче! Дето да те бутнат компетентен!
  • 8 Учениците надминават учителите

    4 2 Отговор
    Работническата класа на света си пази хляба Смело товарищи с богу Духом укрепнет в борбе Братство Союз и свободи Вот наш девиз Боевой
  • 9 ивелин

    16 4 Отговор
    "Световното зло" наречена Америка прави всичко възможно за да спре IT технологиите на Китай защото с всеки изминат ден Китай и е вече не само"Световна фабрика" а и център на високите технологии.. Забранява на своите партньори да не сключват или да купуват високотехнологическите Китайска продукции под- елементарният предлог-" Застрашава Национална им Безопасност" Краят на това зло което застрашава "Световния мир, " с вечните безкрайни войни с хаоса което създава идва.
  • 10 Юade in Bg

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "Бах":

    Говориш без доказателства за Моторола! От една година смених китайска марка на която бях привърженик с Моторола! Перфектна работа на Мотото от софтуеър и хардуеър подплатено от супер изгодна цена🙂
  • 11 Алфа Вълкът

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "спомени":

    Аз цял живот съм с нокии, заедно с ксеоми правят най-добрите бюджетни телефони. И статията е за антени, не за смартфони 😑

    Коментиран от #12

  • 12 На китайски

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Алфа Вълкът":

    "ксеоми" се нарича ШОУМИ..това го чух там...