8 Август, 2021 11:11 3 187 31

100% повече български туристи по Черноморието

  • туризъм-
  • стела балтова-
  • черноморие-
  • сезон

Курортите по южното ни Черноморие са пълни

100% повече български туристи по Черноморието - 1
Снимка: БГНЕС

Това, че успяхме да възвърнем жизнеспособността на сектора, е много добре, коментира служебният министър на туризма Стела Балтова. По неокончателни данни за периода май-юли у нас е имало 2,2 милиона туристи. Най-висок е ръстът на чуждестранните туристи. Българските туристи са близо 100% повече спрямо миналата година.

Близо 1,5 милиона са българите, предпочели да почиват в страната ни. При чужденците на някои пазари отчитаме много високи ръстове – Чехия около 300%, Полша и Румъния по 200%, Украйна, уточни министър Балтова пред БНР. Най-вероятно и август ще е успешен за българския туризъм, ако успеем да запазим епидемичната ситуация, прогнозира Стела Балтова, като акцентира върху отговорността за спазването на мерките.

Тазгодишната ситуация с туризма у нас може да се окаже добър опит, за да може идната година българите отново да изберат страната като място за почивка, смята министърът на туризма.

„Ако продължим да работим в ситуация на епидемия, имаме вече и оперативен план как ще се развива ситуацията, включително с туристическия бизнес, когато се променя епидемичната обстановка. Здравните мерки трябва да бъдат обвързани категорично със социално-икономически мерки“, заяви още Стела Балтова.

Вече са обособени карантинни хотели – един за северната и един за южната част на Черноморието, посочи тя.

Само на едно място има поставен етикет „100% ваксиниран персонал“, през следващата седмица ще бъдат поставени още 2 такива стикера – в един хотел и за една туроператорска компания.

Балтова е на мнение, че трябва да има насърчителни мерки за ваксиниране от типа на ваучери или банкови карти, но те трябва да бъдат финансово обезпечени.

Относно присъствието на туризма в националния ни План за възстановяване и устойчивост министърът на туризма отбеляза, че в последната версия на плана туризмът е включен в няколко инвестиции и програми.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум Усаински

    35 6 Отговор
    служебното правителство прави всичко като хората , за разллика от крадливите комунистически калинки на джипки бибитко

    Коментиран от #10

  • 2 Навън не става

    17 6 Отговор
    И пак на мутроморието! Да отмине вируса, и пак навън!
  • 3 Ами

    38 2 Отговор
    Гърция и Турция горят , корони , морони , та по неволя !
  • 4 ------

    22 14 Отговор
    По-добре да харчат тук отколкото в Гърция.
  • 5 Бате Ачо

    28 8 Отговор
    Тази година ръст, другите ще е отлив. С това мутренско мислене, голямата част от излъгалите се "туристи" няма да дойдат никога вече (казвам го като прецакан такъв). Турция и Гърция са на светлинни години
  • 6 Истински медик

    20 8 Отговор
    Със заустени фекални тръби в морето ли и десетките кожни, стомашно-чревни и венерически болести, разнасяни от туристите ли?????
    През есенно-зимният период има бум пред кабинетите на АГ, кожни и гастроентерологичните кабинети на лекарите.
  • 7 тия хора

    17 7 Отговор
    не са ли чували за Хърватия и Черна гора много по хубаво е даже и в Албания е много по добре да ходиш на почивка
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Умен

    17 1 Отговор
    Ако бъде направено нещо срещу наглите мутренски структури, мизерията, услуги без касови бележки и т.н , когато има ред ( държавата е контролният орган) може и в някаква степен тази посещаемост да се запази , но мисля че тази посещаемост отива в миналото...
  • 10 Шегуваш ли се?

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Крум Усаински":

    Това няма нищо общо със служебното правителство.
  • 11 Кирчо

    9 7 Отговор
    Няма шанс, в тая мизерия "нема да им стъпим".
  • 12 Трифонов

    20 6 Отговор
    Ако българинът беше търговец (като турчина напр.), а не обикновен измамник от най-ниска категория, вероятно щеше да се възползва от ситуацията миналата и тази година, за да се реабилитира пред българския клиент, който по необходимост отиде на нашето черноморие. Но... не е търговец, а обикновен измамник. Услугата, която се предлага в момента по нашето море е пълно безобразие. Набузили цените, в същото време качеството на абсолютно всичко е под всякаква критика - пренаселени плажове, непрофесионален персонал, нает от кол и въже да работи за без пари, защото масово великите хотелиери и ресторантьори бяха решили, че тая година няма да отварят и като видяха какъв наплив стана, се наложи по спешност юли месец да организират отваряне - представете си как се справиха. "Ресторантите" по всички курортни места, са пълна трагедия. Кухня - опасна, в най-добрия случай - кофти, цени - срамни, обслужване (сервитьори, бармани...) - ужас и безумие - наети без подбор, без качества, ниско платени, работят нонстоп, в резултат са уморени, криви на целия свят, но най-вече на клиента...
  • 13 Трифонов

    16 7 Отговор
    ... Храната на ол инклузива, традиционно е пълно безобразие - най-евтиното и най-некачественото... На фона на всичко това, са с подчертана неприязън към българските туристи просто, защото са най-претенциозни. Всъщност не са. Просто румънци, руснаци, англичани и др., които традиционно почиват тук, принадлежат към най-бедната част на обществата си и поради това са напълно непретенциозни към безобразията, които нашите хотелиери и ресторантьори им предлагат. Нашите пък са доволни от това. Намерили са си нишата и не щат да мърдат от нея в никаква посока. Споко, отмине ли кризата с вируса, всичко ще си дойде по местата и няма да виждате много досадни българи по хотелите и ресторантите си. По-паралиите от нас ще ходят по скъпи турски, гръцки, френски, испански и италиански курорти, по-бедните, съответно в не толкова скъпи и така...
  • 14 Даа

    11 7 Отговор
    Имат късмет ,че трудно се ходи до Гърция иначе....другата година са чао
  • 15 Бегето

    5 6 Отговор
    Племето се изплаши, че ще мре и се юрна по почивки.
  • 16 Бойко каза...

    13 8 Отговор
    Сега почиват и не им пука но есента Като ги притиснат бързите кредити, като се развилнee пандемията , като ги затворят и нямат доходи няма да им е весело като в момента по курортите...Прав е
  • 17 Последния Г-ей Софиянец

    9 6 Отговор
    При локдаун и 0 Туристи МИНАЛАТА ГОДИНА,..сега и 1 човек са..100% ..увеличение!😂
    Та..колко точно туристи има ,че не се..сещам?!?
    Колко МИЛИАРДА са приходите от туризъм МАЛО'УМНИЦЕ??
  • 18 добре е

    3 1 Отговор
    Още няколко години така и ще си направим малък демографски бум хаха
  • 19 Умерен

    3 1 Отговор
    20лева е антиген тест към достъпа на съседните морски държави,и така хем на нащо,хем на другите
  • 20 Ха ха

    6 5 Отговор
    Нищо не си направила ТИ госпожо! Хората по неволя се търкаля в кончината, която е в момента на черноморието. Никакви заслуги нямате, освен, че предизвикахте умишлено 4та вълна, като не взех те никакви мерки за това по курортите. Не знам на кое точно се радвате, че сте съживи ли?!? И с какво точно се хвалите!
  • 21 Трудно, трудно

    7 0 Отговор
    Да завършиш металургия почти на 30 и да оправяш туризма е наистина драматично и трудно.
  • 22 Порно

    5 10 Отговор

    До коментар #8 от "Пич":

    Ти явно вечеряш хайвер от астраханска есетра и пиеш шампанско Дом периньон. Жив и здрав да си , ама свърши ли тази лудост , няма да видите повечето от сегашните ви туристи. И в Гърция от хладилни чанти ядат само еднодневните туристи. Другите най много да метнат пържоли на барбекюто , и аз съм го правил. С месо купено там , защото е прясно . Но съм почивал и на Малдивите , Сейшелите, Бали , Тайланд , няколко пъти в Дубай. За Европейските и Африкански курорти ще го спестя. Само да стане пак по безопасно и лесно пътуването със самолет , не обичам да стоя часове с маска. Тогава ще плачете не за нас , за парите ни ще плачете. Ама няма да ги видите.

    Коментиран от #23

  • 23 Пич

    16 2 Отговор

    До коментар #22 от "Порно":

    Вашите пари са си ваши , и не ме интересуват... Не понасям хора , които не уважават и плюят собствената си родина... Особено , когато всички знаеме , че не са такива , на каквито се правят... Само в България може да видиш скъсани селяндури , с мерцедеси , на които нямат пари да сменят гумите даже , и карат по " галоши " ...
  • 24 Попай

    11 4 Отговор
    Лошото е, че гербаджии държат плажовете !
  • 25 Само така

    5 0 Отговор
    Браво, догодина България трябва да отпусне пари за реклама на ваксинация и дари ваксините си в Гърция и Турция.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 А бе

    5 1 Отговор
    На хората неим се занимава със PSR ТЕСТОВЕ ЗАТОВА СА СИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ПЛАЖОВЕ
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Конник

    0 0 Отговор
    Министър, който си няма хабер от математика и реалност. 100% са 100% и при 1 милион и при два милиона! Трябваше да напише: два пъти повече българи летуват на море!?