Last news in Fakti

9 Август, 2021 06:06 3 060 5

Включват допълнителни мощности в ТЕЦ "Марица изток 2"

  • електроенергия-
  • цени-
  • мощности-
  • тец марица изток-2

Причината е в очакванията цените на електроенергията за днес отново да надвишават 300 лв/МWh

Включват допълнителни мощности в ТЕЦ "Марица изток 2" - 1
Снимка: БГНЕС

Продължава активната комуникация на ръководството на Министерството на енергетиката с ТЕЦ "Марица изток 2" по повод работата на централата за свободния пазар, съобщи БНТ. По данни на Българската независима енергийна борса очакванията за днес са цените на електроенергията на сегмента "Ден напред" отново да надвишават 300 лв/МWh.

В отговор на тази ситуация ръководството на Министерството на енергетиката настоя пред ръководството на ТЕЦ-а днес да бъдат пуснати допълнителни мощности на централата за работа на свободния пазар. Това е възможност както за реализация на допълнителни приходи от страна на централата, така и за намаляване на натиска върху пазара от високите цени на електроенергията.

Само преди броени дни, в резултат на активен диалог на ръководството на Министерството на енергетиката с ТЕЦ "Марица изток 2", за работа на свободния пазар на пълна мощност бе включен трети блок на централата, която дотогава работеше с два от своите осем блока. Това веднага даде отражение върху цените, намалявайки техните стойности с около 70 лв. за ден.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jacques Yves Moineau

    5 3 Отговор
    А Ковачки потрива ръчички....
  • 2 Анонимен

    9 2 Отговор
    Що не искат активно да комуникират и с ТЕЦ"Варна" да "включи" още някой блок от общо 6! Нали им платиха към 50 милиона през годините за "студен резерв"! И още им плащат! Но не! Те искат от изсмукания държавен ТЕЦ! И Богомил Манчев смукна/и още смуче/ от там здраво, и само той ли?! Чисто и просто ние българите сега ще платим за 30 години безхаберие в управлението на енергетиката! За затварянето на 4 блока по 440 МВТч в Козлодуй от заради искането на Франция, за продажбата на ТЕЦ"Марица-Изток"3 след капитален ремонт за "мерси", АЕЦ-Белене още преди 2000г. можеше да работи и да дава ток! Има още много!
  • 3 Рошко

    3 2 Отговор
    Баш бая и сахарски пясък да очакваме с дъждовете тогава, хем парички от ток хем от Европа за боклука дето ще им горим хем субсидия от държавата за (краварите) и рибите да плащат всеки месец
  • 4 Watchdog

    0 0 Отговор
    Нали уж търсене и предлагане трябваше да е... Хаха
  • 5 Нане

    0 0 Отговор
    и що пидирастите не сторят Белене? Мустафите явне не дават?