Last news in Fakti

15 Август, 2021 17:56 3 712 16

В Китай пишат точки за лоялност - на хора и на фирми

  • комунизъм-
  • фирми-
  • лоялност-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • компании

В Китай оценяват доброто поведение с точки - и при хората, и при фирмите. Произтича ли от това дискриминация?

В Китай пишат точки за лоялност - на хора и на фирми - 1
Снимка: Shutterstock

Попада ли компанията ми в червения списък за добро поведение? Или е в черния и ни заплашват наказания, защото сме нарушили правилата, или пък по политически причини? Такива тревоги поражда "Социалната кредитна система" - въведената в Китай програма, която позволява на властите да оценяват лоялността или т.нар. "социален рейтинг" на определен човек или компания.

Йенс Хилдебранд от Германската търговска камара в Пекин се е сблъсквал с такива случаи. "Разбира се, винаги е имало фирми, които са били наказвани за неспазване на изискванията за опазване на околната среда, за митнически нарушения, в кредитния сектор. Има и компании, които са ни докладвали за грешни данни в годишния одит. Това би могло да бъде коригирано и в крайна сметка социалният рейтинг би могъл отново да бъде подобрен. Необходимо е да се установи контакт с властите и отнема известно време, но в крайна сметка се получава. В такива случаи отнема три до четири месеца."

Санкциите могат да бъдат сериозни

Всяка компания, която оперира в Китай, може да бъде оценена по системата за социален рейтинг. Дори централата да се намира в чужбина. Точките не се определят изцяло дигитално, а отчасти от властите. С изключение на митническите, финансовите и екологичните служби, останалите институции обаче все още почти не са свързани помежду си, казва Тереза ​​Краузе. Експертката по китайска икономика пише докторска дисертация за "Социалната кредитна система" в университета във Вюрцбург.

"Ако действително се стигне до санкции, те могат да са значителни", казва тя. "Но обичайният ефект от по-ниският социален кредит е, че по-трудно се получават лицензи или обществени поръчки. Или - че на отговорните за тези нарушения се налагат ограничения за достъпа до луксозни стоки, експресни влакове и полети. Това са типичните санкции, които се налагат много често." Но те засягат основно китайски компании, посочва Краузе. Администрацията на планинската провинция Цинхай например е поставила 13 транспортни компании в черния списък. Докато чуждестранните компании обичайно са в червените списъци на фирмите, които спазват правилата. Според Краузе, тази програма може да има и положителен ефект. "Това, което виждаме, е, че системата води до по-голяма прозрачност в поведението на икономическите актьори."

По-малко неприятни изненади?

Но дали това означава, че в дългосрочен план на чужденците няма да им се налага да преживяват неприятни изненади, ако работят с Китай? Твърде рано е да се прецени, казват Тереза ​​Краузе и Йенс Хилдебранд. "Но също така знаем, че заради политическата система в Китай партията е над закона. Би трябвало да бъдем реалисти по отношение на факта, че Китай в момента се опитва да създаде цял арсенал от инструменти, с които да е в състояние да се защити срещу политически реакции от Запада например. И разбира се, може да се твърди, че всяко средство тук в Китай би могло да се използва и като инструмент." Досега обаче няма данни системата на социалните точки да е използвана като политико-икономическо оръжие.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нане

    26 1 Отговор
    биеш си ваксина ще работиш значи си лояелен! Капитализъм
  • 2 КОТарАК

    19 0 Отговор
    интересно ще се намери ли медия и журналист , на който да не му пука и ще разказва нещата такива каквито са

    Коментиран от #7

  • 3 Иван

    17 1 Отговор
    Израел и Синагогата подслушват всички телефони в САЩ.
  • 4 Обесен Язовец

    25 1 Отговор
    Това, което виждате, че става с Китай, е това, което преди стана с Германия преди да пламне Европа миналият век.
  • 5 Абе да питам

    11 5 Отговор
    Това отдавна го има в Швеция,Норвегия и Финландия...-диктатура ли е???
  • 6 Госあ

    1 19 Отговор
    Да, хората имат рейтинг, клъстерирани са по няколко признака и могат да бъдат открити и проследени лесно със камери и софтуер за лицево разпознаване, който е доста ъпгрейднат. Това е окей, според мен.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Варненец

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Няма, за съжаление. Всички са платени мисирки и няма да напишат нещо, което да попречи на пландемията.
  • 8 Госあ

    1 9 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Бих го нарекъл истинска иновация благодарение на изкуствения интелект и биг дейта майнинга :)
  • 9 Варненец

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Да си опитна мишка и клъстериран е тъпо, но щом е ок, според теб, бъди си. Само не карай другите да са като теб, не всички са uguoтu.

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Винкело

    0 0 Отговор
    Ебасимо.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 факт

    6 8 Отговор
    Кое е лошото тук.Китай градят здрав народ а европа и сащ се разпадат в собствената си затлъстялост и мало умие
  • 14 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Варненец":

    Вбъдеще, рейтинговата система и клъстерите на хората ще послужат за контролирана регулация на потоците от ресурси и справедливото и устойчиво разпределяне на благата от безпристрастната "ръка" на машината ! Разбира се, под зоркия поглед на ККП :))
  • 15 Фик

    0 1 Отговор
    Дойчландистан!
  • 16 Гост

    2 1 Отговор
    И през тоталитарно време имаше точки за жени, доносничели срещу мъжете си.