Last news in Fakti

16 Август, 2021 17:50 2 024 7

Работодателите призоваха за незабавно актуализиране на бюджета

  • актуализиране на бюджета-
  • работодатели-
  • аикб

Те допълват, че ефектът от кризата става все по-всеобхватен и помощта за бизнеса е крайно наложителна

Работодателите призоваха за незабавно актуализиране на бюджета - 1
Снимка: БГНЕС

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) призоваха народните представители да започнат незабавно работа по актуализирането на бюджета за 2021 г. Те припомнят, че предложението за актуализиране на бюджета вече беше подкрепено от социалните партньори – национално представителните работодателски и синдикални организации на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От актуализацията на бюджета зависи и очакваната подкрепа за бизнеса, който трябва да осигури от своя страна очакваните приходи, допълват работодателите.

„Трябва да се подчертае дебело, че от продължаващата COVID-19 криза далече не страдат само отраслите, работата на които беше прекратявана на няколко пъти с административни заповеди. Кризата руши бизнеса не само на предприятията от туризма, хотелиерството и ресторантьорството. Тежко пострадаха редица отрасли, особено транспорта.

В плановете за актуализиране на бюджета дори са предвидени известни средства за подкрепа на авиокомпаниите, проблемите на които досега бяха пренебрегвани като цяло. Но капризите на пандемичната криза, в съчетание с немислимата цена на електроенергията за промишлени нужди вече заплашват отрасли, за които досега изобщо не е ставало дума“, подчертават от АИКБ и дават като пример шивашката промишленост, електроинтензивните индустрии, които получиха тежък „токов удар“, и строителният бранш, който разчита на актуализацията на бюджета, за да получи вземанията си от държавата.

От АИКБ допълват, че ефектът от кризата става все по-всеобхватен и помощта за бизнеса е крайно наложителна, че от актуализацията на бюджета зависят и мерки, свързани със социални разходи, като очакваното увеличение на пенсиите, както и нуждите на здравеопазването заради поредната вълна на COVID-19.

„Като още един път изразяваме вярата си в здравия разум на народните представители и на политическите сили у нас, Асоциацията на индустриалния капитал в България апелира да бъде актуализиран бюджетът на Република България за 2021 година във вида, в който беше одобрен вече от Националния съвет за тристранно сътрудничество“, се казва още в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фрг

    15 0 Отговор
    А работодателите (чорбаджиите), ще актуализират ли заплатите?
  • 2 Бойко Разбойко

    10 3 Отговор
    Няма пък!Мене и Доган ага ни няма в този бюджет! Оставка! Оставка!
  • 3 Пръц

    10 0 Отговор
    Т.нар "работодатели" не могат да изискват нищо от изпълнителната власт.Особено в бюджетната рамка.Смешници.
  • 4 ТаУмВзе

    11 0 Отговор
    Робовладелците, защо ги пишете работодатели? Спокойно, всичко се разпада по план. Само територията е важна, без матряла.
  • 5 Активист на БКП

    6 0 Отговор
    Че защо ние да им плащаме техните заплати
  • 6 7р38929210

    9 1 Отговор
    Да плащат на час по 20 чисти левчетатогава ще изискват от държавата! Няма да им плащаме ние кредитите за къщи на децата, коли за децата за брат'чедите, вили, хижи и тем подобни содомии и гомории.
  • 7 Р Овч

    4 2 Отговор
    Не разбрахте ли ,че ние ще сме богати а вие беди