Last news in Fakti

18 Август, 2021 11:56 6 961 8

Превръщат летище „София“ в регионален хъб

  • соф кънект-
  • летище-
  • софия-
  • програма-
  • трафик

Новият концесионер стартира вътрешните полети

Превръщат летище „София“ в регионален хъб - 1
Снимка: М. Богданова ©

Програма за стимулиране на трафика на летище „София“ е вече факт. Първата стъпка от нея е отстъпки за авиопревозвачите за периода 1 октомври-31 декември 2021 г. На следващо място е стартирането на междуконтинентални полети до Северна Америка и до Азия. Става дума за трансферни полети, а директни от София до летища в Северна Америка и Азия. Предвидената отстъпка за превозвачите е в размер на 99% от такса кацане. Мярката е свързана с амбицията на новия концесионер на столичното летище – „СОФ Кънект“, да превърне столичния аеропорт в регионален хъб и да насърчи трансферния трафик, като за трансферно преминаващи пътници по редовни международни и вътрешни линии отстъпката е 60%.

С цел развиването на туризма, стимулирането на българската икономика и свързаността на регионите концесионерът предвижда стимули и за вътрешните полети. Превозвачите с редовни пътнически линии до Бургас и Варна ще ползват отстъпка от такса кацане в размер съответно на 70% и на 90%.

„Новата програма цели да стимулира трафика през летище „София“, като осигури възможности за откриване на нови дестинации, увеличаване на полетните честоти, привличане на нови авиокомпании и създаване на дългосрочни, стратегически партньорства. Всичко това е в полза на пътниците, които ще имат по-голям избор за планиране на своите пътувания. Нашите действия са насочени и към развитието на туризма и икономиката, които са неразделна част от авиационния бизнес“, това сподели Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на „СОФ Кънект“ АД.

За първите три месеца (май, юни и юли 2021 г.) от дейността на новия оператор четири авиокомпании – Ел Ал, Таром, Бритиш Еъруес и Аерофлот, възобновяват полетите си. Нови сезонни дестинации за летище София са: Корфу, Родос и Солун. Наблюдава се тенденция за увеличаване на полетните честоти при повечето опериращи авиокомпании през летните месеци – юли и август.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    37 6 Отговор
    Хъб за износ на отчаяни българи към Западна Европа...
  • 2 Тия взеха ИСО

    15 7 Отговор
    И хептен се превзеха. Къв хъб ще правиш с тази база ве ахахах

    Коментиран от #3

  • 3 Отговор

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "Тия взеха ИСО":

    Бежански хъб!
  • 4 А къде са еколозите

    35 13 Отговор
    Всеки самолет ще изхвърля излишното гориво над България и София. Благодарим на проста ците дето бързаха да го продадат и най-вече на тиквата от Банкя

    Коментиран от #6

  • 5 азазаз

    14 2 Отговор
    Дай Боже да стане, за да има приходи и да се помисли и за персонала.
    Сигурно ще е за добро,защото по-лошо от това което беше при РАПОНА неможе как да стане!
  • 6 Хептен ще замърсят столицата

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "А къде са еколозите":

    Алчни капиталисти!
  • 7 Селяк

    6 1 Отговор
    Какъв ХЪБ ще го правят тоя Хангар се чудя? нито летището е като хората нито мястото нито държавата. Погледнете Истанбулското летище? Дубайското? Сингапурското? Тоя ханбар няма капацитета за да бъде ХЪБ, бъдете реалисти, това ми намирисва на пране на пари и банкрут другата година.
  • 8 Електра

    2 3 Отговор
    А само как го плюеха Импексовите БСПдирасти, и пелерастите около Кауна от Дай България, Гнома, Галевица и Купона...