Last news in Fakti

20 Август, 2021 16:20 12 222 29

Български предприемач започна износ към ОАЕ

  • минерална вода-
  • износ-
  • рилана-
  • оае

Ще внася в емирствата минерална вода

Български предприемач започна износ към ОАЕ - 1
Снимка: БГНЕС

България е богата на минерални и изворни води, а бутилиращите компании се насочват към износ в страни с недостиг на питейна вода, породен от климатичните промени. Ние вече изнасяме за Румъния и Украйна, а преди няколко седмици сключихме първия си договор за износ на вода в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това съобщи Димитър Стойков, собственик на предприятието за бутилирана вода „Рилана“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

В предишни години български фирми проучваха външните пазари, но се отказваха заради ниската цена на продукта (водата) и транспортните разходи, което обезмисляше експорта. "При настоящата ситуация обаче България може да се възползва от факта, че тук се добива качествена вода на приемлива цена."

Димитър Стойков гостува в предаването по повод поредната знакова сделка за българския сектор на минерални и изворни води. "Куадрант Бевъриджис", официалният производител и разпространител на продуктите на PepsiCo в България (част от чешката група Mattoni 1873), поема дистрибуцията на изворна вода "Рилана" с лицензионен договор за срок от 3 години. Българската компания запазва добива и бутилирането. След изтичане на трите години обаче се очаква да се водят и преговори за допълнително сътрудничество, което може да включва частично или пълно придобиване на бутилиращото предприятие и марката "Рилана". По думите на госта досега "Куадрант Бевъриджис“ не са имали в портфолиото си марка вода и тепърва опознават пазара.

Още през 2005 г. „Кока-Кола хеленик ботълинг къмпани“ купи бутилиращото предприятие и марката „Банкя“. „Горна Баня“ беше придобита през 2009 г. от арменски бизнесмени. А през 2017 г. белгийската компания Spadel придоби за 120 млн. евро „Девин“, като продавач беше американският инвестиционен фонд „Адвент“.

Предприятието „Рилана“ през ковид пандемията увеличава капацитета си с близо 15 пъти, защото установява, че търсенето далеч надхвърля предлагането. Обединявайки сили с третата по големина компания в България за безалкохолни напитки, по думите на госта, им дава шанс да стигнат до по-голям брой клиенти.

Димитър Стойков споделя, че в техния сектор по-трудно се пробива в големите вериги, за разлика от малките магазини. Причините са големите маркетинг бюджети във веригите, както и големите играчи, които плащат повече. Докато при дистрибуцията в малки магазини се влиза по-лесно, когато бива предлагано добро качество и цена, за която потребителят е готов да плати.

Макар и потребителите да се притесняват, че в пластмасовите бутилки има микропластмаса, гостът сподели, че всички бутилиращи предприятия използват PET първична пластмаса, а не вторичен материал. Тя трябва да се нагрее над 50-60 градуса, за да може да отделя "нещо".

Алтернативата, която ще замени пластмасовата бутилка за вода, е алуминиевият кен, заяви Димитър Стойков. Свързаното с "Рилана" дружество "Кен съплай" вече бутилира вино, бира, безалкохолни напитки и скоро и вода в кен. В Европа вече виждаме на пазара вода в кен и съвсем скоро ще видим и българския пазар как реагира на подобно предизвикателство.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    103 10 Отговор
    Как да си закупя извор в Бг или офертата е само за хора на Дон Чекмедже?

    Коментиран от #13

  • 2 фурми

    41 3 Отговор
    Купуват ли?
  • 3 Пешо

    82 3 Отговор
    Има ли останало нещо българско в тази страна, ще продадете и костите на дедите си ако можехте.
  • 4 И какво излиза,

    76 2 Отговор
    че си купуваме нашата българска минерална вода от чуждестранни компании ли? Леле-леле...
  • 5 Живко

    13 12 Отговор
    Аве жужето защо се излюска така в ОАЕ по очи ,като талпа


    Умреха да се смеят . Ох с тия кокили къде му ги слагат в обувките не се ходи лесно
  • 6 Изчетох статията

    68 2 Отговор
    И накрая се оказва, че дори минералните ни извори са в ръцете на чужди компании.

    Коментиран от #9

  • 7 Умната

    57 1 Отговор
    Да не подпишат 200 годишен договор да изпозлват арабите нашата вода, за която прадедите ни са давали кръвта си?
  • 8 Много жалко

    55 4 Отговор
    Айде честита ви либерална демокрация. Има неща като природни ресурси, най-вече вода и земя които задължително трябва да са държавна собственост, както в повечето уредени държави.
    А със златото става нещо още по-позорно. Земята, осяна с костите и пропита от кръвта на миналите родни поколения, е отдадена на чуждестранен грабеж.
    Не ще е чудно, ако след минералните извори не се приватизира и питейната вода. Въздухът също…
    Ниe кaтo cтрaнa cмe твърдe мaлки и cлaби зa дa изгoним caщ , зa тoвa чиcтo и прocтo щe прoдължим дa изчeзвaмe. Вeрoятнo и фaкт.

    Коментиран от #15, #20

  • 9 Руски трол

    5 30 Отговор

    До коментар #6 от "Изчетох статията":

    Прочел си , но нищо не си разбрал .
    Ако компанията беше на някой дърт комунист, който плаща минималната заплата и не спазва никакви правила по-горе патриотар ли щеше да бъдеш ....?!

    Коментиран от #16

  • 10 резервист

    35 1 Отговор
    Кока кола , армАни , белгийци !!! И водата ли вече не е българска !!! Браво бе , шампиони !!!А вие ходете бършете задника на Гюнтер и въртете геврека по европ.магистрали за да сте далеко от семейството си ........
  • 11 ДаЗдраПерМа

    16 0 Отговор
    Безплатно (разбирай подарък) няколко логистични канала (Тунджа, Марица, Струма, Места) изнасят нашата живителна влага в Турция и Гърция. С тях трябва да спре течът или да си плащат крайните потребители. Китай отклони река Меконг а надолу по течението пет държави смучат от нея.

    Коментиран от #17

  • 12 Сър Пичук

    17 1 Отговор
    Бизнесът с вода у нас е по-опасен от този с дрога.
  • 13 Хисаря

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    Закъснял си много!
    Това е отдавна разпределен пазар,
    от което, изкяри най -много,
    мафията на прехода!
    В някой курорти не остана ,
    минерална вода за пиене ,
    та камо ли за къпане...
    Какъвто е случая с Хисаря?
    Град Община,
    която не съумя да регулира ,
    спа -инвестицийте в общината и
    в момента,
    водата е проблем дори и за пиене!

    Същото е на път да се случи,
    и Красновски бани!
    Но кой го интересува ,
    че нямало вода........................?
  • 14 Русенец

    25 4 Отговор
    От къв зор ПепсиКо ще изнасят наша изворна вода и ще печелят от нея? Ако беше руска фирма щяха да ревнат триста продажника насреща.

    Коментиран от #19

  • 15 Русенец

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "Много жалко":

    В днешни времена да завладееш чужда държава е варварски акт. Друго си е, когато това стане с прнудителна безизходица и договори за концесия. Някак си.... по-демократично е за пред света.
  • 16 Русенец

    18 2 Отговор

    До коментар #9 от "Руски трол":

    Когато пуснат статия, че руска фирма точи ресурс от България и печели, тогава 3ейни, колкото си щеш. Сега, източването е от западняшки кръвопийци.
  • 17 Русенец

    22 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДаЗдраПерМа":

    Както каза един, тука: България е толкова богата на ресурси, че всеки българин може да живее като цар. Обират ни съкровищата изпод носа, докато ние се задоволяваме с 4алга, кебапчита, стар Голф и 330 € минимална заплата.
  • 18 Пръц

    9 7 Отговор
    И този е вързан за Канадския шмекер.Откъде на къде ще изнася природните богатства на България тоя ?

    Коментиран от #22

  • 19 Сатана

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "Русенец":

    Пепси Кола е на дъртия Златев от Правец.Тоя е подставено лице.Сламен човек.Минералните извори в БГ са изключителна държавна собственост и стратегически запаси от питейна вода.
    Някой от служебните яко е намазал филията за да даде разрешение за износ.Поредният грабеж.

    Коментиран от #27

  • 20 007

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Много жалко":

    В и К Холдинг създаден през 2019 или 2020 година си мисля ,че и питейната вода е готова за приватизация.
  • 21 След

    10 1 Отговор
    някя и друга година Ганьо ще внася вода !
  • 22 оня с коня

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Пръц":

    грешиш!!! за боко е вързан!!!почети малко-тъпа....ар!!!
  • 23 ЕАО

    4 0 Отговор
    Бг е богата не само на минерални извори, но и на балъци. От дълги години, топлофикация софия, е намерила начин да продава топлинното излъчване на парата на топлата вода като "такса сградна инсталация" и номера още минава, Ето това е бизнес.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    1 0 Отговор
    Извода е в България няма да остане нищо българско!
  • 26 тттттттт

    1 0 Отговор
    водата е новият петрол!
  • 27 Съдията Дред

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Сатана":

    Не е нужно разрешение за износ. Всяка бутилираща компания си има разрешителни за водоползване, и на това основание бутилира водата. Къде ще я продава, си е изцяло нейна работа. По добре в чужбина, така подкрепя платежния баланс на страната.
  • 28 селтак

    0 0 Отговор
    А чушки кога?
  • 29 1-ви от Софето

    0 0 Отговор
    Иван Костов и Стефан Софийски- усмивката,направиха най добрите сделки за прехода.