10 66229

Български предприемач започна износ към ОАЕ

 • минерална вода-
 • износ-
 • рилана-
 • оае

Ще внася в емирствата минерална вода

Български предприемач започна износ към ОАЕ - 1
Снимка: БГНЕС

България е богата на минерални и изворни води, а бутилиращите компании се насочват към износ в страни с недостиг на питейна вода, породен от климатичните промени. Ние вече изнасяме за Румъния и Украйна, а преди няколко седмици сключихме първия си договор за износ на вода в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това съобщи Димитър Стойков, собственик на предприятието за бутилирана вода „Рилана“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

В предишни години български фирми проучваха външните пазари, но се отказваха заради ниската цена на продукта (водата) и транспортните разходи, което обезмисляше експорта. "При настоящата ситуация обаче България може да се възползва от факта, че тук се добива качествена вода на приемлива цена."

Димитър Стойков гостува в предаването по повод поредната знакова сделка за българския сектор на минерални и изворни води. "Куадрант Бевъриджис", официалният производител и разпространител на продуктите на PepsiCo в България (част от чешката група Mattoni 1873), поема дистрибуцията на изворна вода "Рилана" с лицензионен договор за срок от 3 години. Българската компания запазва добива и бутилирането. След изтичане на трите години обаче се очаква да се водят и преговори за допълнително сътрудничество, което може да включва частично или пълно придобиване на бутилиращото предприятие и марката "Рилана". По думите на госта досега "Куадрант Бевъриджис“ не са имали в портфолиото си марка вода и тепърва опознават пазара.

Още през 2005 г. „Кока-Кола хеленик ботълинг къмпани“ купи бутилиращото предприятие и марката „Банкя“. „Горна Баня“ беше придобита през 2009 г. от арменски бизнесмени. А през 2017 г. белгийската компания Spadel придоби за 120 млн. евро „Девин“, като продавач беше американският инвестиционен фонд „Адвент“.

Предприятието „Рилана“ през ковид пандемията увеличава капацитета си с близо 15 пъти, защото установява, че търсенето далеч надхвърля предлагането. Обединявайки сили с третата по големина компания в България за безалкохолни напитки, по думите на госта, им дава шанс да стигнат до по-голям брой клиенти.

Димитър Стойков споделя, че в техния сектор по-трудно се пробива в големите вериги, за разлика от малките магазини. Причините са големите маркетинг бюджети във веригите, както и големите играчи, които плащат повече. Докато при дистрибуцията в малки магазини се влиза по-лесно, когато бива предлагано добро качество и цена, за която потребителят е готов да плати.

Макар и потребителите да се притесняват, че в пластмасовите бутилки има микропластмаса, гостът сподели, че всички бутилиращи предприятия използват PET първична пластмаса, а не вторичен материал. Тя трябва да се нагрее над 50-60 градуса, за да може да отделя "нещо".

Алтернативата, която ще замени пластмасовата бутилка за вода, е алуминиевият кен, заяви Димитър Стойков. Свързаното с "Рилана" дружество "Кен съплай" вече бутилира вино, бира, безалкохолни напитки и скоро и вода в кен. В Европа вече виждаме на пазара вода в кен и съвсем скоро ще видим и българския пазар как реагира на подобно предизвикателство.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 23 гласа.

Свързани новини

 • Държава с нов вид виза за специалисти
  Държава с нов вид виза за специалисти
  Нов вид виза въведоха властите на Обединените арабски емирства (ОАЕ) за специалисти от други държави. Green Visa позволява на чуждестранни специалисти ...
  05.09.2021
  1 921
  3
 • Внимавайте с минералната вода
  Внимавайте с минералната вода
  Със затоплянето на времето минералните води стават все по-популярни, но не всички са толкова безопасни за здравето ни. Как да утолим жаждата си правил ...
  27.04.2021
  5 210
  8
 • Защо не трябва да пием вода от бутилка?
  Защо не трябва да пием вода от бутилка?
  Бутилката за вода доста често е с нас по време на разходка или пък изсипваме чашата с вода в нея и я носим със себе си в спалнята, за да не забравим д ...
  05.04.2021
  7 516
  14

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Въпрос

  103 10 Отговор
  Как да си закупя извор в Бг или офертата е само за хора на Дон Чекмедже?

  Коментиран от #13

 • 2 фурми

  41 3 Отговор
  Купуват ли?
 • 3 Пешо

  82 3 Отговор
  Има ли останало нещо българско в тази страна, ще продадете и костите на дедите си ако можехте.
 • 4 И какво излиза,

  76 2 Отговор
  че си купуваме нашата българска минерална вода от чуждестранни компании ли? Леле-леле...
 • 5 Живко

  13 12 Отговор
  Аве жужето защо се излюска така в ОАЕ по очи ,като талпа Умреха да се смеят . Ох с тия кокили къде му ги слагат в обувките не се ходи лесно
 • 6 Изчетох статията

  68 2 Отговор
  И накрая се оказва, че дори минералните ни извори са в ръцете на чужди компании.

  Коментиран от #9


 • 7 Умната

  57 1 Отговор
  Да не подпишат 200 годишен договор да изпозлват арабите нашата вода, за която прадедите ни са давали кръвта си?
 • 8 Много жалко

  55 4 Отговор
  Айде честита ви либерална демокрация. Има неща като природни ресурси, най-вече вода и земя които задължително трябва да са държавна собственост, както в повечето уредени държави. А със златото става нещо още по-позорно. Земята, осяна с костите и пропита от кръвта на миналите родни поколения, е отдадена на чуждестранен грабеж. Не ще е чудно, ако след минералните извори не се приватизира и питейната вода. Въздухът също… Ниe кaтo cтрaнa cмe твърдe мaлки и cлaби зa дa изгoним caщ , зa тoвa чиcтo и прocтo щe прoдължим дa изчeзвaмe. Вeрoятнo и фaкт.

  Коментиран от #15, #20

 • 9 Руски трол

  5 30 Отговор

  До коментар #6 от "Изчетох статията":

  Прочел си , но нищо не си разбрал . Ако компанията беше на някой дърт комунист, който плаща минималната заплата и не спазва никакви правила по-горе патриотар ли щеше да бъдеш ....?!

  Коментиран от #16

 • 10 резервист

  35 1 Отговор
  Кока кола , армАни , белгийци !!! И водата ли вече не е българска !!! Браво бе , шампиони !!!А вие ходете бършете задника на Гюнтер и въртете геврека по европ.магистрали за да сте далеко от семейството си ........
 • 11 ДаЗдраПерМа

  16 0 Отговор
  Безплатно (разбирай подарък) няколко логистични канала (Тунджа, Марица, Струма, Места) изнасят нашата живителна влага в Турция и Гърция. С тях трябва да спре течът или да си плащат крайните потребители. Китай отклони река Меконг а надолу по течението пет държави смучат от нея.

  Коментиран от #17

 • 12 Сър Пичук

  17 1 Отговор
  Бизнесът с вода у нас е по-опасен от този с дрога.
 • 13 Хисаря

  17 0 Отговор

  До коментар #1 от "Въпрос":

  Закъснял си много! Това е отдавна разпределен пазар, от което, изкяри най -много, мафията на прехода! В някой курорти не остана , минерална вода за пиене , та камо ли за къпане... Какъвто е случая с Хисаря? Град Община, която не съумя да регулира , спа -инвестицийте в общината и в момента, водата е проблем дори и за пиене! Същото е на път да се случи, и Красновски бани! Но кой го интересува , че нямало вода........................?
 • 14 Русенец

  25 4 Отговор
  От къв зор ПепсиКо ще изнасят наша изворна вода и ще печелят от нея? Ако беше руска фирма щяха да ревнат триста продажника насреща.

  Коментиран от #19

 • 15 Русенец

  16 1 Отговор

  До коментар #8 от "Много жалко":

  В днешни времена да завладееш чужда държава е варварски акт. Друго си е, когато това стане с прнудителна безизходица и договори за концесия. Някак си.... по-демократично е за пред света.
 • 16 Русенец

  18 2 Отговор

  До коментар #9 от "Руски трол":

  Когато пуснат статия, че руска фирма точи ресурс от България и печели, тогава 3ейни, колкото си щеш. Сега, източването е от западняшки кръвопийци.
 • 17 Русенец

  22 0 Отговор

  До коментар #11 от "ДаЗдраПерМа":

  Както каза един, тука: България е толкова богата на ресурси, че всеки българин може да живее като цар. Обират ни съкровищата изпод носа, докато ние се задоволяваме с 4алга, кебапчита, стар Голф и 330 € минимална заплата.
 • 18 Пръц

  9 7 Отговор
  И този е вързан за Канадския шмекер.Откъде на къде ще изнася природните богатства на България тоя ?

  Коментиран от #22

 • 19 Сатана

  12 3 Отговор

  До коментар #14 от "Русенец":

  Пепси Кола е на дъртия Златев от Правец.Тоя е подставено лице.Сламен човек.Минералните извори в БГ са изключителна държавна собственост и стратегически запаси от питейна вода. Някой от служебните яко е намазал филията за да даде разрешение за износ.Поредният грабеж.

  Коментиран от #27

 • 20 007

  7 0 Отговор

  До коментар #8 от "Много жалко":

  В и К Холдинг създаден през 2019 или 2020 година си мисля ,че и питейната вода е готова за приватизация.
 • 21 След

  10 1 Отговор
  някя и друга година Ганьо ще внася вода !

 • 22 оня с коня

  2 2 Отговор

  До коментар #18 от "Пръц":

  грешиш!!! за боко е вързан!!!почети малко-тъпа....ар!!!
 • 23 ЕАО

  4 0 Отговор
  Бг е богата не само на минерални извори, но и на балъци. От дълги години, топлофикация софия, е намерила начин да продава топлинното излъчване на парата на топлата вода като "такса сградна инсталация" и номера още минава, Ето това е бизнес.
 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 ФИЛИП ЕЙДЖИ

  1 0 Отговор
  Извода е в България няма да остане нищо българско!
 • 26 тттттттт

  1 0 Отговор
  водата е новият петрол!
 • 27 Съдията Дред

  0 0 Отговор

  До коментар #19 от "Сатана":

  Не е нужно разрешение за износ. Всяка бутилираща компания си има разрешителни за водоползване, и на това основание бутилира водата. Къде ще я продава, си е изцяло нейна работа. По добре в чужбина, така подкрепя платежния баланс на страната.
 • 28 селтак

  0 0 Отговор
  А чушки кога?
 • 29 1-ви от Софето

  0 0 Отговор
  Иван Костов и Стефан Софийски- усмивката,направиха най добрите сделки за прехода.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.