20 Август, 2021 18:49 6 400 16

ИТН развъртя метлата в БНБ

  • бнб-
  • смяна-
  • управител

Скандал в бюджетната комисия

ИТН развъртя метлата в БНБ - 1
Снимка: БГНЕС

По настояване на председателя на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански (ПП Има такъв народ) в сряда беше гласувано като втора точка от дневния ред на първото заседание на комисията да предложи на Народното събрание да започне процедура по избор на управител и двама подуправители. Предлага се депутатите да утвърдят 3-дневен срок за номинации на кандидати, въпреки възраженията на някои членове на комисията, че срокът е твърде кратък.

Не беше приет аргументът на Георги Ганев, заместник-председател на бюджетната комисия от "Демократична България", срокът за номинации да бъде удължен на 7 дни, тъй като изборът на председател е важен, защото новият управител ще бъде пряко ангажиран с влизането на България в еврозоната. Освен това, при избора на сегашния управител срокът за предложения е бил 7-дневен.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев (ПП ГЕРБ), който е заместник-председател на комисията, също поиска 7 дни: "Ние не търсим чистачка или продавачка в плод-зеленчук, а най-добрата кандидатура за управител на БНБ. Това не е никак лесно."

Не беше прието и предложението на депутата от БСП Георги Кадиев, който предложи 15 дни, заради "тромавите процедури в БСП".

Аргументът на председателя на комисията Каримански срокът да остане 3 дни беше, че повечето му колеги народните представители в сегашния парламент са били и в предния, когато е бил поставен въпросът, но заради краткото време не се е стигнало до процедура.

"Вече 3 месеца знаят, че предстои такава процедура. Ние не търсим краставичар, наистина... Разбирам да ми кажете, че променяме в ход изискванията за управител, а те са тези, които вие сте приели в 43-ото Народно събрание", каза Каримански.

Законът за БНБ разпорежда управителят и тримата подуправители да се избират от Народното събрание, а тримата членове на Управителния съвет да се назначават от президента.

Към днешна дата мандатите са изтекли на управителя Димитър Радев (15 юли) и на Нина Стоянова, подуправител и ръководител на управление "Банково" (29 юли), а на подуправителя и ръководител на управление "Емисионно" Калин Христов изтича на 24 октомври 2021 г. Третият подуправител и ръководител на управление "Банков надзор" Радослав Миленков беше избран от парламента на 22 март 2019 година и мандатът му е шестгодишен .

Другите трима членове на Управителния съвет, които се назначават от президента , са Елица Николова (до 17 юни 2022 г.), Людмила Елкова (2 декември 2024 г.) и проф. д.ик.н. Николай Неновски (13 юни 2026 г.).


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    48 34 Отговор
    След герберастията, учиндолските талибани ще ни дозакопаят! Честито.
  • 2 така така

    51 16 Отговор
    Метлата ще я развъртим ние след като те отказаха да съставят правителства.

    Коментиран от #3

  • 3 Омразата

    18 29 Отговор

    До коментар #2 от "така така":

    Комунистите са човекомразци!
    Комунистите са некадърни и мързеливи крадци!

    От човекомразието и от икономическият абсурд рухна
    СССР и социалистическият концлагер НРБ!

    Омразата обедини ляво-десните креатури в НС срещу ИТН!
    Което направи невъзможно правителство с мандат на ИТН!
    Доказателство за патологията на ляво-десните креатури в НС
    е омразата и помежду им!
    Което прави невъзможно правителство с мандат
    на ляво-десните креатури в НС!

    Не вярвате ли?
    Ако не ви е достатъчен вече провалилият се мандата на ГЕРБ,
    скоро, при провала и на третия мандат,
    ще се убедите
    и в останалите 50% от правотата ми!

    Комунистите са човекомразци!
    Комунистите мразят дори и себе си!
  • 4 Без изненада

    51 10 Отговор
    Учиндолски и ДПС бързат да инсталират свои хора в БНБ и да не допуснат приемане на еврото, а при възможност да бутнат валутния борд. Каримански е работил в банката на Любен Гоцев и сервитьорката Петя Славова, а после в банката на Доган - Демир банк. Жална ни майка от Учиндолски талибани и депесарската мафия. Има да се краде... Зер ще идват милиарди за обръчите на Доган.

    Коментиран от #9, #12

  • 5 Хок

    14 41 Отговор
    Браво на ИТН така се действа и чегърта
  • 6 Пипи Чорапчето

    39 8 Отговор
    От ИТН се обавиха за " опозиция", пък притенциите им като за "управляващи";)
  • 7 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    19 8 Отговор
    КАНДИДАТУРАТА Е НА ДОКТОР АХМЕД ДОГАН!!
  • 8 Мишел от съпротивата

    11 32 Отговор
    Адмирации за ИТН.. Време беше!
  • 9 3333

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "Без изненада":

    А ти си работил във фашисткия Кауфланд като товарач.
  • 10 Факт

    26 7 Отговор
    ДПС=ИТН. Честито.
  • 11 5789

    23 3 Отговор
    Итн поставя в комисия за спец службите уволнен от НСО за сътрудничество на подземието, славчУ си е ъндърграунд и го доказва
  • 12 деб.Илчев

    23 4 Отговор

    До коментар #4 от "Без изненада":

    Всичкият вой беше да се докопат до еврофондовете, те да разпределят към себе си, просто е
  • 13 Само гледайте

    24 0 Отговор
    Какви цървули влизат и какви милионери излизат от властта!
  • 14 Абе

    4 0 Отговор
    Кеширайте в евро и в имоти, щото тия верно ше бутнат валутния борд. И взимайте кредити в лева.
  • 15 Оказа се

    3 0 Отговор
    Че има такъв прост народ!
    Жалко за младите!
  • 16 Малее

    2 0 Отговор
    голям командир стана тоя Каримански,драпа за поста в БНБ със замах.Да не би да се разпусне НС и да изпусне гювеча.Призовавам в народното събрание да гласуват против него.Нали са опозиция защо ламти за такъв пост.И колко жалко в едно интервю се оправдава ,че само съветник бил в Демир банк,защото го помолил негов колега и не се посвени да се оправдава с вече мъртъв човек.И наглостта му продължи с това да казва от коя партия бил,за да ги злепостави ,че и техен човек е бил в тая банка.БЯХ В потрес.Тоя с тия присвити устни също много нахално се държи.И така ДПС и ИТН искат БНБ.НЕ ИМ Я ДАВАЙТЕ ДРУГИТЕ ДЕПУТАТИ!