22 Август, 2021 09:21 15 479 45

Несметните богатства на Афганистан

  • афганистан-
  • природно богатство-
  • залежи-
  • цена-
  • количество

Природните ресурси на страната са на стойност милиарди долари

Несметните богатства на Афганистан - 1
Снимка: Shutterstock

Завръщайки се на власт в Афганистан след 20-годишно отсъствие, талибаните отново контролират природните ресурси, за които бивш министър на мините в страната веднъж заяви, че стойността им е близо 3 трлн. USD. Оценката е към 2010 г., което означава, че днес сумата може да е значително по-висока, след като пандемията, предизвикана от коронавируса, повиши значително цените на суровините, включително медта и лития.

Афганистан е богат на ресурси и най-вече мед, злато, нефт, природен газ, уран, боксит, въглища, желязна руда, литий, хром, олово, цинк, скъпоценни камъни, талк, сяра, гипс и мрамор.

Мед

Доклад на афганистанското министерство на мините и петрола за 2019 г. определя медните ресурси на страната на почти 30 милиона тона. Пътна карта на афганистанския минен сектор, публикувана от министерството през същата година, посочва, че има още 28.5 милиона тона мед в неоткрити порфирни находища. Това прави стотици милиарди долари по текущи цени, тъй като търсенето на метала расте.

Консорциум от Китайската металургична корпорация (MCC) и Jiangxi Copper през 2008 г. взе 30-годишен лизинг за най-големия меден проект в страната – Mes Aynak. Този гигантски актив все още предстои да бъде разработен. Стойността на 11.08 милиона тона е над 100 млрд. USD при текущите цени на Лондонската борса.

Други метали

Докладът за 2019 г. също така посочва, че Афганистан разполага с над 2.2 милиарда тона желязна руда за производство на стомана на стойност над 350 млрд. USD при текущи пазарни цени.

Златните ресурси са далеч по-скромни – приблизително 2700 килограма, на стойност почти 170 млн. USD, докато афганистанското министерство също така признава, че неблагородните метали –алуминий, калай, олово и цинк са „разположени в множество райони на страната“.

Литий и редки метали

Вътрешен доклад на Министерството на отбраната на САЩ през 2010 г. описва Афганистан като „Саудитска Арабия с литий“, което означава, че той може да бъде толкова важен за глобалните доставки на акумулаторния метал, колкото страната от Близкия изток е за суровия петрол. Сравнението беше направено по времето, когато литият вече беше широко използван в батерии за електронни устройства, но преди да стане ясно колко от него ще е необходим за батерии за електрически превозни средства (EV) и световния нисковъглероден преход.

В доклад за 2017-2018 гг. от Геоложката служба на САЩ отбелязват, че Афганистан има находища на сподумен, литиево-носещ минерал, но не предоставя оценки на тонажа, докато в афганистанския доклад за 2019 г. изобщо не се споменава за него.

В доклада на министерството за мините на Афганистан за 2019 г. обаче се казва, че страната притежава 1.4 милиона тона редкоземни минерали, група от 17 елемента, ценени за възможността им да бъдат използвани в потребителската електроника, както и във военното оборудване.

С богатите на въглеводороди Иран и Туркменистан на запад, Афганистан съхранява около 1.6 милиарда барела суров петрол, 16 трилиона кубически фута природен газ и още 500 милиона барела течности от природен газ. Данните на афганистанския доклад за 2019 г., който цитира съвместна американо-афганистанска оценка и предполага, че стойността само на суровия петрол е 107 млрд. USD.

„По-голямата част от неоткрития суров петрол е в афганистанско-таджикския басейн, а по-голямата част от неоткрития природен газ е в басейна на Амударя“ се посочва в доклада.

Скъпоценни камъни

В исторически план Афганистан е бил основен източник на лапис лазули – тъмно син полускъпоценен камък, който се добива в северната провинция Бадахшан в страната в продължение на хиляди години, както и други скъпоценни камъни като рубини и изумруди.

Най-добрите сортове лапис лазули могат да достигнат цена до 150 USD за карат, според афганистанския доклад за 2019 г., който отбелязва обаче, че по-голямата част от скъпоценните камъни, добивани в страната, я напускат нелегално, най-вече в Пешавар в Пакистан.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко

    60 15 Отговор
    Още не ги е набарал, иначе ще ги фалира много бързо с крадливата клика около себе си...

    Коментиран от #12

  • 2 мечо

    5 45 Отговор
    по хубава даржава от балгариа си мисла че е всичко си имат хората сигорно не мизерстват по казаните има оважение между хората талибам талибам но ште ти подаде рака щте ти помогне ште те пита ял ли си искаш ли нешто

    Коментиран от #8, #9, #13, #19

  • 3 Много богат Афганистан

    51 4 Отговор
    и много бедни афганци.Там с пет козички си султан..

    Коментиран от #5

  • 4 Опиума

    50 1 Отговор
    Е ключовата дума!
  • 5 И даже

    21 7 Отговор

    До коментар #3 от "Много богат Афганистан":

    Секс няма да ти липсва, ако имаш пет козички... 😁😁😁

    Коментиран от #28

  • 6 123456

    37 4 Отговор
    Ха добро утро - демокрацията на САЩ и приятелите от НАТО се измерва във финикийски знаци, а не че чё толкова загрижени за Този или они. Важи и за другите страни.

    Коментиран от #20

  • 7 русенец

    47 2 Отговор
    Прочетох статията и се опитах да си представя афганистанец миньор.

    Коментиран от #33, #37

  • 8 Европа

    36 0 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    Мечо мечо, наистина няма друга държава с такива неграмотници Като тебе!

    Коментиран от #11

  • 9 емо 73 канар

    36 4 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    Поредният неграмотен талибан си. От кога в махалата имате нет.
    Иначе относно онова забравено от Бога място, Авганистан, там има само хашиш в не ограничено количество и чукари. Ако ги имаше всички тези неща, отдавна и руснаци и кравари щяха да са ги изровили.

    Коментиран от #16, #17

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    18 2 Отговор
    основен продукт-Опиумен мак....ни земеделие и селско стопанство ,ни розовъдство..Там климата е подходящ...Ни образование,н еманципация...Американците отидоха да търсят Бин Ладен и се изнизаха ,като ........Никой не им пречеше,на тях...Преди това СССР ,си счупи зъбите там,но американците даряваха афганците с оръжие..и пари.Аз съм против в бг да влизат афганци във възраст,когато имат желание да правят атентати!Според мен само Семейни с Деца и доказано гонени могат да бъдат приютявани тук!Имаме си доста от тези и повече не ни е Необходимо....И без това престъпноста и кражбите в бг са със световни рекорди!
  • 11 Ха-ха

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "Европа":

    Такива "мечоци" са любимците на таралежа, а и те го обожават. А талибаните са афганистанския ГЕРБ. Дерибействат и грабят с благословията на "великите" сили и в техен интерес.
  • 12 Хахаха

    21 42 Отговор

    До коментар #1 от "Боко":

    Бри Боко държавата се разви като пътища и паркове, хората тръгнаха по почивки където поискат с нови коли. Дали е крал, не е доказано. А Бсп сега всичко спира и цените тръгнаха нагоре. Назначават си компроментирани хора навсякъде, вие им де радвайте.

    Коментиран от #15

  • 13 Хахаха

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    Върви да живееш там
  • 14 В.В.П.

    7 5 Отговор
    Сега Рф и Китай ,ще имат доста работа..Афганите ще работят ,за 300 евра и като си завъдят животни,Вс,е наред..Но ги няма омразните НАТО САЩ и партньори!! ..
  • 15 Това сериозно

    28 3 Отговор

    До коментар #12 от "Хахаха":

    ли или е опит за ирония? Темповете на развитие на България през последните десетина години са обозримо малки в контекста на ЕС , а и на цяла Европа /за света е трудно да се говори/; едно се прави , същото се поправя ; транспортът е на нуливо ниво - виж всекидневно в сайта на железниците броя на закъсняващите враков, пътищата са в окаяно състояние, вкл. и новопостроените "магистрали"; "хората тръгнаха на почивки" е просто виц...

    Коментиран от #38

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 dddd

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "емо 73 канар":

    Пиши се Афганистан то не е да се правиш на много културен от стара панелка с интернет и да си гледаш гледката с боклуците по балкона
  • 18 иво

    11 1 Отговор
    И от България като източат всичко може да се оправим, до тогава сме колония
  • 19 В.В.П.

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    Едно е ,да познаваш афган,пущун,пакистанец,някъде в Европа, Германия,да речем ,Да ,ок ,Много добри хора,отзивчиви ,сърдечни,,любезни...Но,де факто не знам как са в държавата си ...Тяхната радикална ислямска всеотдайност,не ми допада ..И на никой европеец ,няма да допадне...Ако е така всъщност!.
  • 20 6789

    20 3 Отговор

    До коментар #6 от "123456":

    Руснаците също бяха окупирали Афганистан. И какво стана??? Афганистан си е същата дупка. В този регион, няма управия.

    Коментиран от #26

  • 21 Хахахаха

    10 4 Отговор
    Авганистан може да бъде завладян само от изтока от китай. Западните джендъри с обръснати крака тска наречени натовски бойци нет!
  • 22 яяяяя

    21 0 Отговор
    Много богатства, но никаква инфраструктура, няма водни пътища, политическа несигурност и радикален ислям! Това не помага.
  • 23 6473

    17 0 Отговор
    Аз искам да приютя една млада образована афганка, ама не ми връзва на ганьовския манталитет, защото тези хора с европейски паспорти и безвизови пътувания не можеш да ги излъжеш. Имат друга ценностна система. Както са били българките преди 4 века в началото на турското робство. Не са се продавали на турчин за злато и сараи. За срама на сегашните български млади жени.

    Коментиран от #30

  • 24 Ники

    15 0 Отговор
    То ресурси има .. ама няма кой да ги добива … това са огромни инвестиции … в такава държава абсурд
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 антрашпиц

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "6789":

    При нас дане би да има управия?
  • 27 Рашку

    11 0 Отговор
    КАКТО ПРИ НАС-ИМА УПРАВА, НЯМА оПРАВИЯ
  • 28 Фактът

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "И даже":

    Така си е.Виж в съблекалнята на Левски нямат козички и ръкоблудстват!
  • 29 Blackthorn

    1 0 Отговор
    Така и било, така и щи бъди!
  • 30 Аз имам

    1 5 Отговор

    До коментар #23 от "6473":

    3 къщи.....мога да приютя 5-6 млади афганки. Неща да ми плащат наем.......с пари имам в предвид
  • 31 ДА АМА НЕ

    1 1 Отговор
    ТУКА Е НАЙ-ХУБАВО НАЛИ ХАХАХАХ
  • 32 Май лъжеш

    3 0 Отговор
    Ако го имаше всичко това ,до сега за 20 г да са го опоскали
  • 33 Талибан миньор

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "русенец":

    Взе ми думите от устата.Освен кадъните да вкарат в мините.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Богати

    4 0 Отговор
    А какво стана с най-богатата страна в ЕС на злато,уран и водни ресурси?? Освен едно шкафче нищо не остана в Бг.??
  • 36 Пираня

    4 1 Отговор
    А дали талибаните ще успеят да изтъргуват природните богатства на страната си по-добре от българските политици??? Предстой да научим, както и какво ще получи народа?!?!?
  • 37 червени боклуци

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "русенец":

    Не,арменците на Бибиткян са миньорите.
  • 38 Даскал

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Това сериозно":

    Май човекът е прав. Българинът е такъв какъвто е. След войната червените боклуци така ни застопориха, че който и да е на власт скоро няма да догоним икономически развитите от столетия държави. Че Борисов в мандатите си построи толкова, колкото никой друг не строил, че смъкна безработицата до незначителни нива, че не позволи икономически и здравни трусове. Най вече с помощта на харизмата си и отделни действия, накара Ердоган да пази нашата граница от бежанци за сметка на гръцката. И съвсем сериозно, много скоро Борисов и ГЕРБ отново ще са непреодолима и неизчагъртваема сила. Хората видяха колко сте боси и че колкото и да се напъвате не можете да се хванете за каквото и да било престъпление на Борисов, просто защото човекът е честен. Друг е въпросът, че обича да яде добре препечени бебета с гарнитура на обяд. До там изпаднахте. Хайде пак попитай: ...Това сериозно ли е или опит за ирония ?...

    Коментиран от #39, #41

  • 39 БоБо

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Даскал":

    Наистина при ГЕРБ държавата се разви и стабилизира и всеки непредубен може да го види от статистиките. При БСП, ДПС и другите протестите бяха от глад, докато сега са заради морални категории. Отделен е въпросът доколко са основателни и доколко - изкуствено раздухани. Да, може още много да се желае от ГЕРБ, но те показаха, че се вслушват в хората и се развиват, докато другите просто не стават. Едните са спрели преди години, а другите или не са в час или са просто слуги на мафията и не могат да го скрият. Хората може да са 80% дебили, според един самовлюбен червен професор, но някои неща ги виждат и усещат.

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Трънци

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Даскал":

    Ако ти верно си некъв даскал не изненада тогава защо страната ни е така пропаднала.

    Коментиран от #44

  • 42 Завист

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "БоБо":

    Те тва е да си живееш в фантазиите на яве.
    Завист голяма.

    Коментиран от #43

  • 43 БоБо

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Завист":

    Сравни МРЗ, пенсии, БВП, новозакупени жилища, обем на спестяванията, коли, пътувания в чужбина и т.н. сега и през 2008 и прецени. Ако искаш да разбереш истината.
    Ако предпочиташ да вярваш на опорни точки на този и онзи - твоя работа.
  • 44 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Трънци":

    Така е. Даскалите винаги учат децата на правилната политика, т. е. тази която е в момента. Трябва само да се изчака да се направи новото правителство, за да почне да хвали него...
  • 45 Дръвчо

    0 0 Отговор
    Ако в Афганистан има такива богатства, то нито руснаците нито американците щяха да си тръгнат.