23 Август, 2021 08:41 6 602 27

Гласят Любомир Каримански от ИТН за нов управител на БНБ?!

  • любомир каримански-
  • итн-
  • бнб

Шефът на парламентарната бюджетна комисия ще оглави Централната банка

Гласят Любомир Каримански от ИТН за нов управител на БНБ?! - 1
Снимка: БГНЕС

В публичното пространство все повече се спряга името на депутата от „Има такъв народ“ (ИТН) Любомир Каримански за новия управител на Българската народна банка (БНБ). Мандатът на гуверньора на институцията Димитър Радев изтече през юли. Миналата седмица Каримански оглави парламентарната Комисия по бюджет и финанси и изненадващо още на първото заседание той предложи да се вкара точка за приемане на процедурни правила за избор на управител на БНБ.
Кой е Любомир Каримански?

Кримански е бивш изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Инвестбанк“ в периода 2011 – 2015 година. Преди това заема същите постове в „Търговска банка – Д“. По този повод писателят Калин Тодоров написа във Фейсбук:

Каримански е дългогодишен изпълнителен директор на "Демир банк", трезорът на Фуат Гювен. Него го помня от средата на 90-те, когато работех в "Братя Василеви" и той изкупи безмитните им бензиностанции на Калотина и Капитан Андреево. Лека, полека Гювен, който е и турски поданик, стана един от най-богатите българи. Той е финансовият гръб на ДПС и даде пари на Ахмед Доган, да си купи ТЕЦ "Варна. След "Демир банк", Каримански пое "Инвестбанк", трезорът на Петя Славова, протежето на Любен Гоцев. Но това е един друг разговор. А може и да не е."

Като шеф на банките на Фуат Гювен и Петя Славова, Каримански винаги е бил подозиран от хора в бранша за връзки с държавна сигурност. Три проверки на комисията по досиетата обаче не откриват такива данни за него. Въпреки това по един или друг начин двамата крупни работодатели на Каримански преди да се захване с политиката при Слави Трифонов, са сочени в публичното пространство за връзки с ДС.

Прави впечатление, че повечето от хората в „Има такъв народ“, с председател Слави Трифонов, бяха набрани с кастинг, но не и Любомир Каримански. Той е сред седемте членове на арбитражно контролна комисия на партията, която е вторият по важност орган след изпълнителния съвет където са сценаристите доайени – Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Драгомир Петров и Филип Станев.

Според запознати Любомир Каримански и Слави Трифонов се познавали от родния си край и били в приятелски отношения от години. Банкерът е родом от малкото градче Койнаре до Червен бряг. Роден е през 1971 година. Завършил финанси в УНСС, А след това специализира в Гърция Англия и САЩ.

По повод възникналите въпроси "Флагман" потърси за коментар Любомир Каримански. Ето какво каза той:

- Г-н Каримански, има спекулации, че Вие може да се кандидатите за управител на Българската народна банка (БНБ). Това възможно ли е?

- Засега си остава в рамките на спекулациите, докато това не стане факт.

- Не го изключвате?

- Аз принципно нищо не изключвам в този свят. Всичко е възможно. Нали виждате, нямаше да има бежанци, сега има бежанска вълна. Всичко е възможно.

- А за Вас се говори, че сте бил в банката на Петя Славова („Инвестбанк“) и на Фуат Гювен – близък до ДПС. Как отговаряте на това?

- Айде да ви кажа каква е истината. Бил съм повече от 18 години с доц. Стоян Александров в УНСС. Не се срамувам от това, даже смея да кажа, че доц. Стоян Александров е уважаван, поне от мен, Бог да го прости, защото вече не е между живите. И той като председател тогава на Надзорния съвет на „Демирбанк“ още, защото има разлика между собствениците по това време и след това, когато Фуат Гювен купува банката, - тогава ме покани да бъда негов съветник в банката. И съм бил една единствена година. За съжаление, всички тиражират една абсолютно невярна информация, че аз съм бил в ръководството четири години и т.н. Нищо подобно. Аз съм бил от юни 2006 г. до ноември 2007 г. - това може да се покаже и докаже.

- А за другата банка - „Инвестбанк“?

- Да, ще ви кажа всичко... Ако това е така и тези, които го казват, било то от останалите протестни партии или каквито и да са, - много е важно да се спомене, че Стоян Александров също така беше в „Движение 21“ и той беше заместник на Татяна Дончева. Нека истината да бъде казана така, както трябва да бъде.

- Защо замесваме Стоян Александров в цялата ситуация?

- Защото аз съм бил негов съветник в „Дбанк“. Стоян Александров е един уважаван финансист, министър на финансите е бил. Намесвам го, защото съм бил в тази банка. Не съм близък и няма как да съм близък на Фуат Гювен, защото не сме били никога заедно по някакъв начин.

- Не го ли познавате? Работил сте за него.

- За него не съм. Има разлика. Аз съм работил за банката. Банката е лицензирана от БНБ. Има голяма разлика.

- Но е важно и кой е собственикът.

- Важно е. Точно това ви казвам. Когато аз започнах работа, собствениците бяха турска компания. След което Фуат Гювен купи банката, но аз съм работил като съветник на банката. Питайте БНБ защо са дали банката на него, не мен.

- Обаче не виждате ли някакъв своеобразен конфликт на интереси в това депутат и шеф на бюджетната комисия да е кандидат за управител на БНБ?

- Искате да ограничите правата на някого ли?

- Не, но не изглежда добре.

- Това дали изглежда или не изглежда добре... какво значи не изглежда?! Вие искате човек, който, примерно, има някакви качества, да не се кандидатира за нещо. Тогава, ако има конфликт на интереси, всеки е готов да заяви конфликт на интереси и той да не участва в тази процедура, ако той е председател или не е председател. Т.е. аз, ако съм председател и участвам, хипотетично казано, аз няма да председателствам комисията. Точно по тази точка няма да председателствам комисията, разбира се. Това е съвсем различно нещо. Но това е чиста хипотеза и спекулация в момента.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно всичко е възможно!

    35 3 Отговор
    И магаре да му сложат за ръководител на българина ще да е възможно?!?ИТН да се преименуват в НПНОН(Няма по-нагли от нас)!
  • 2 Жалка история

    19 1 Отговор
    Отново "редовия" българин,ако реши да гласува е изправен пред дилемата да гласува за "по-малкото",а дали "по-малкото" е наистина по-малко?
  • 3 ха ха ха

    36 5 Отговор
    Ако инсталират тоя калинка - край с валутния борд на България!

    Тогава ще видите глад!

    Коментиран от #7

  • 4 Сатъра на Хана

    19 0 Отговор
    Дана КарА(и)мански успее да зарови труповете на Петя Славова и Митко Събев дето от време на време го обладават в гардероба му :). Скачате като зайчета от мафиот на мафиот
  • 5 БНБ ще стане чейндж бюро

    17 0 Отговор
    На пропищели хора от фалшиво евро пуснато в обръщение след приемането на РъБъЛгария в еврозоната и Шченген
  • 6 user

    29 1 Отговор
    Тези започнаха да се гаврят с държавата. Този Трифонов не иска да поеме отговорност за упралвението, но иска да консумира власт. В момента от него зависи и третия мандат и всички му се мазнят.
  • 7 ПСР

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха ха":

    Точно натам отиват нещата.
    ДПС отново се пробва.Ще има пазарлъци.Съставяне на Кабинет,срещу Каримански-шефче на БНБ.
  • 8 Феномена еднокнижник

    14 0 Отговор
    продължава!Системата е проба-грешка."Новото начало" се оказа старо,но все още незабравено!Пробата с Никито Василев не сполучи,пробата с поредната Калинка в лицето на Плагиата не сполучи,а ся се пробват да се нагнездят в основната финансова институция в РБ?!?Народеее,що не си по площадите ощееее,ааааа лятната отпуска е по-важна?!?

    Коментиран от #10

  • 9 Бивш левскар

    18 0 Отговор
    Защо не повикаха Маджо? Винаги е по добре директния контакт, без посредници.
  • 10 Народа - "Суверена"

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Феномена еднокнижник":

    е в цайтнот!!!Затова!
  • 11 Велик е

    15 1 Отговор
    ДПС вече не играе на дребно. В начолото всички мислеха ще си вземат ББР и ще мирясат. Е сега вече нещата загрубяват ДПС ще си купи не просто ББР но и БНБ. Доган ако го направи това нещо ще стане велик!!!
  • 12 Истината

    14 1 Отговор
    Навсякъде пише:
    Каримански е бивш изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „Инвестбанк“ в периода 2011 – 2015 г.
    И тука някой лъже толкова ли няма едни журналисти като хората срам ме е вече от това безсилие!!!!
    Каримански казва 1 година но други твърдят 4 години!!!
    Карамански твърди че просто е помагал на Александров но други твърдят че е изпълнителен директор!
    Хайде журналисти покажете дали сте мишки като Слави и се криете в дупките си!!

    Коментиран от #21

  • 13 Амчи той Доганя

    9 0 Отговор
    си е велик!Като бивш кадър на ДС държи компромати за всички живи набори и си ги върти на синджира вече 30 години!!!А за по-младите мераклии събира компромати чрез частното си "ДС"!
  • 14 Каримански става

    5 2 Отговор
    БНБ ще хвърля левчета извън обръщение зад гърба с а ББР ще ги събира и ще ги връща в БНБ след приемането на Република България в Евро зоната и Европолшченген
  • 15 Бамбука

    7 0 Отговор
    Кажете за "Д.." банк ? Ами Стоян Александров .. Кажете нещо за " Инвест банк " ? Ами той Ст.Алеклсандров .... Бог да го прости Ст.Александров, но толкова споменаване не е много удачно.
  • 16 Гавриил

    5 0 Отговор
    За моженето и културата на един човек се съди и по държанието му и по съдържанието на казаното от него. Тези господа ( Тошко, Пепи, този и т.н.) копират поведението на шефа си. И съдържанието на казаното. Отхвърлям първото, защото няма причина да са арогантни. А вторто, ами то отсъства.
  • 17 Това с Кабинет на Н Василев беше за

    6 0 Отговор
    "тупане на топката" както" къдравата Сю" за ГЕРБтова с Василев беше, за печелете, на време, никой реално него е Броил, за Мин ПредседателВъпросния покорен Банкер Митко Събев е от Бащиците на Бойко"!! Останалите са налице без Л Гоцев, Адриан Дойчинов и Митко Събев!!
  • 18 Покорен Банкер

    4 0 Отговор
    Покорен Банкер
  • 19 Гост

    2 7 Отговор
    Само плюете и търсите недостатъци на хората все едно вие сте идеални.Спрете се хора,спрете с тази злова и завист и фантазий. За уронване на името могат да ви съдят за вашите догатки и предположения.

    Коментиран от #22

  • 20 Покоен

    2 0 Отговор
    Покоен
  • 21 Дубъл

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    2007-2011 е в Демирбанк и е личният ковчежник на Доган. Честито Доган вече се цели не само в ББР но и в БНБ.
  • 22 Хвалим

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Плюем???
    Напротив казваме че Доган е велик!!!! Няма държава в света в която един мафиот да успее да си купи Националната и банка само Доган ще успее!! Все едно ФЕД да се купи от Алкапоне :).
  • 23 Банкер

    3 2 Отговор
    Морално не знам дали е правилно ,но Петя Славова като банкер е изключително добра
  • 24 Мартин

    7 3 Отговор
    Любомир Каримански е некомпетентен за управител на БНБ! Направо е отчайващо нивото на кадрите в партията на Слави! Как може да си бил със стаж в продънени банки като Инвестбанк на сервитьорката Петя Славова и Д-Банк на турците, и да имаш самочувствието, че си готов за най-високия пост в Централната банка на България?!? Аман от наглост в ИТН!
  • 25 ммм

    8 0 Отговор
    Слави, малоумника, има ли си на понятие че шеф на БНБ не трябва да е партийна фигура?? Още повече пък от неговата скапана партийка. Това е ПРОТИВОЗАКОННО.

    Коментиран от #27

  • 26 До Автора

    3 0 Отговор
    Беше и в Росексимбанк прокурист, моля да си коригирате инфото за банковата му кариера. може да допълните и ТВ изявите му със сериала "Тя и той".
    Иначе инфото е полувинчато!
  • 27 Доган

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "ммм":

    Може да е партиен ако е от ДПС. Така че отговаря на условието.