Last news in Fakti

30 Август, 2021 20:46 17 504 37

Ето защо БЕХ не обича евтиния азерски газ ...

  • бех-
  • азерски газ-
  • газ-
  • синьо гориво

Синьото гориво в България продължава да поскъпва

Ето защо БЕХ не обича евтиния азерски газ ... - 1
Снимка: БГНЕС

От "Български енергиен холдинг" ЕАД излязоха с позиция в опровержение на думите на финансовия министър Асен Василев, с които той обясни високата цена на електроенергията у нас от последните седмици. Асен Василев обвърза тези унищожително високи цени както с неадекватното управление на производството на ел. енергия от ТЕЦ "Марица Изток 2", така и с недостатъчните количества азерски газ, които внасяме, и който газ е със значително по-ниска цена от руския природен газ, коментира news.bg.

От БЕХ посочват, че договорът за доставка на природен газ от Азербайджан и документите по изпълнението му предвиждат "Булгаргаз" ЕАД да получава доставките на точка Комотини в Гърция. Това е свързващата точка между Трансадриатическия газопровод (ТАП) и Междусистемната връзка Гърция-България (IGB), по която е предвидено природният газ да достигне до България.

Договорът не предвижда право на българската страна едностранно да определя или да променя точката на доставка, което означава, че за временна промяна в точката на доставка е необходимо съгласието на азерския доставчик, обясняват от БЕХ, опровергавайки тезата на Асен Василев, че в договора има клауза, която позволява да получим пълния обем на доставка.

Иначе от БЕХ признават забавянето и продължаващото строителство на междусистемната връзка, заради което точка Комотини не беше въведена в експлоатация към дата на начало на доставки по договора - 31.12.2020 г. Очаква се тя да бъде въведена в експлоатация в средата на 2022 г., когато ще може да се достигне пълният обем доставки съгласно условията на Договора.

Това е наложило провеждането на преговори с азерския доставчик, в резултат на които е била постигната договореност за временно използване на друга точка на доставка на територията на Гърция и пренос на природния газ до България по алтернативен маршрут от 31.12.2020 г. до 30.09.2021 г.

"С азерската страна бяха договорени възможните количества природен газ, както и условията, при които те да се доставят на временната точка. Бяха съобразени свободните капацитети, приложимите процедури и търговските условия на всички газопроводни системи, през които преминава природният газ по алтернативния маршрут до българската газопреносна система", обясняват от БЕХ.

В момента се водят аналогични преговори за доставки за периода 1.10.2021 г. - 30.06.2022 г.

"Български енергиен холдинг" уверява, че оказва финансова и всякаква друга подкрепа на дъщерните си дружества, при съобразяване с тяхната оперативна самостоятелност - като акционер в "АйСиДжиБи" АД - за завършване на строителството на междусистемната връзка, включително и като гарант за задълженията на "Булгаргаз" ЕАД по издадената банкова гаранция за обезпечение изпълнението на задълженията му по Договора.

От БЕХ отбелязват, че към Договора е приложимо чуждестранно право и всички действия и одобрения на "Български енергиен холдинг" ЕАД и "Булгаргаз" ЕАД са предприети след съответните анализи, проверки и получаване на специализиран правен съвет от консултанти, квалифицирани да практикуват това право. Това е необходимо, тъй като всякакви свободни интерпретации на договора могат да бъдат подвеждащи и да навредят на отношенията с азерския доставчик и съответно на интересите на българската държава.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ваксиниран

    22 48 Отговор
    не си хвърлям плюнката на неваксиниран :)

    Коментиран от #27

  • 2 сигрно

    129 4 Отговор
    БЕХ=МАФИЯ

    Коментиран от #17

  • 3 Рошко

    93 6 Отговор
    Сигурно щот не приемат рушвети затова не обичат сзерскив газ

    Коментиран от #8

  • 4 Гост

    107 5 Отговор
    Бех е мафия, мафиозиии до един
  • 5 Ще има и още

    116 4 Отговор
    Типична публикация, свързана с газ и енергетика - карамбол от думи и изречения, от които в крайна сметка нищо не става ясно.
  • 6 Анонимен

    137 8 Отговор
    Прав е Асен Василев. Токът ще поскъпне и за домакинствата. Всяка държава си гледа интереса, но България е превърната в колония от предишните правителства на чужди интереси.
  • 7 Сатана

    10 100 Отговор
    Бай Асен си е счетоводител сложен и мисли като такъв.Добре ,че от БЕХ му напомнят да чете договорите преди да каже А

    Коментиран от #9

  • 8 Пръц

    69 22 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    УСА натискат БГ да не купува газ от Русия.От азерите може,с парите те ще купят оръжие от САЩ.Колония а не държава.

    Коментиран от #18

  • 9 Абе Наивник

    44 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана":

    Всичко е политика. С цел е подписан договор за малко количество газ. Трябва да се договорят още количества газ.
  • 10 Газаджия

    66 21 Отговор
    Евтин е до Гърция азерския до България става по скъп от руския. Пропагандисти на Козяк не спят никога!
  • 11 Гнусно е

    15 16 Отговор
    да си "българин" в 2021 година..

    Коментиран от #31

  • 12 Окупационен фонд

    43 54 Отговор
    Както преди Освобождението и през неговото време не можеше да се намери българин със спокойна съвест да мисли, че Русия воюва с цел да ни присвоява отпосле и да създава своя „Задунайская область”, - тъй и сега, не вярваме, че би се намерил такъв развален българин, който да не признава, че Русия е държавата, която се стреми да ни завладее, че тя е която със своето неприятелство, ли по-.точно коварно приятелство, спира нашето развитие, закрепване, напредване. Приятели на руската политика и нейните поддържатели, след всичко това, могат да бъдат само националните предатели, зацапаните в разни комплоти, бунтове, убийства, неравноправни договори/!/, хранениците на Русия. Но истинските българи не могат да бъдат приятели на Русия, нито да приемат нейната коварна политика...”

    Коментиран от #14

  • 13 плевен

    45 18 Отговор
    Азерският газ не е много по-евтин от руския. Проблемът при него е, че при дългосрочен договор може да поскъпне над руския, а ние не можем да реагираме с отказ.
    Няма никаква гаранция, че той ще остане по-евтин от руския през целият период на договора. Котка в чувал.
  • 14 село

    30 22 Отговор

    До коментар #12 от "Окупационен фонд":

    Добре, че сте една шепа хора. За вас е създаден събирателния образ на Киряк Стефчов. С чалма или фес- все ще сте красиви.
  • 15 Борисов Три сключи договор сАудитата

    17 4 Отговор
    За прокарването на тръбите срещу заем сега азерите предлагат ефтинко газ за да не може БЕХ да прави много пари и да изплаща заема към сАудитата и България да плаща този заем колкото се може по дълго
  • 16 Русофил

    32 32 Отговор
    В тази територия живеят само русофилистици, затова ще купуваме само скъпа руска газ.
  • 17 Pete

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "сигрно":

    Алчни копелет...
  • 18 ФЕН

    42 2 Отговор

    До коментар #8 от "Пръц":

    Е като е по-евтина газта какво ми дреме какво ще купуват Азерите с парите си....техни са си да си ги харчат със здраве важното е конкурентни цени да имат

    Коментиран от #29

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 диспечер

    21 0 Отговор
    БЕх ,ми на кой го крепите? Договорете друга точка или сте малоумни?
  • 21 Брех

    12 1 Отговор
    Ех, този БЕХ... !
  • 22 Инкасатора

    26 11 Отговор
    На руско-българската енергийна МАФИЯ не и пука, колко плащате и как живеете. Важното е колко и влиза в джоба. Затова са напъните да ни изкарат от ЕС.
  • 23 Веселяка

    25 15 Отговор
    Мене ми е през дедовия за тоя измислен ЕС аз предпочитам да не сме в него, щот зада ни приемат затвориха блоковете в Козлодуй и какво ли не още, сега ни диктуват да им взимаме измислените ваксини аз предпочитам Спутник пред Зенека или Пфайзер
  • 24 Люба

    29 1 Отговор
    Защо изобщо съществува БЕХ,тлъсти заплати и щета за хората,закривай!!!
  • 25 РАДЕВИТЕ ЕКСПЕРТИ

    14 24 Отговор
    СРУТИХА ДЪРЖАВАТА това е истината.

    Коментиран от #26

  • 26 ЩОТ НЕ ТЕГЛЯТ ЗАЕМИ С

    11 1 Отговор

    До коментар #25 от "РАДЕВИТЕ ЕКСПЕРТИ":

    МиЛИАРДИ КЪТ БОКО....КЪК Е ДОВОЛЕН ЛИ СИ ОТ ЗАТАПВАНЕТО....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Джоко

    23 1 Отговор
    Бомба до бомба в българската енергетика ще разкъсат джобовете на бълтарския гражданин. Когато най- главния не става за шлавнг, а взима решения за десетилетия напред, кесиите ни са обречени на празнота! Тия последните 10 години са със силата на 20 загубени. Справка Румъния и Хърватия

    Коментиран от #33

  • 29 Пръц

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "ФЕН":

    Мислиш като фен,сиреч посредствено без познаване на материята.В договорът ясно е упоменато как се извършва доставката на Азерски газ.Също са пропуснали и комисионера.
  • 30 Българин

    9 5 Отговор
    По-добре сигурен руски газ , отколкото зарибяване с азерски, който със сигурност ще скочи , когато в Турция сезонно вдигнат консумацията ! Логично, щом като нямаме дългосрочен договор с Русия, да започнем дакупуваме от нея скъпо.. ⚠️ После да няма пак сополи, "ама защо Русия не ни обича и ни пеодава по-скъпо?!" "
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 СУВЕРЕН

    2 6 Отговор
    Помните лукановата зима, нали. помните и какво се случи по времето на Виденов, когато показа среден пръсt.Сега Радев и неговото Правителство , ги творят едни ....че ще плачете кото вдовици за Х.Й...Няма пари за заплати, Банките вдигат таксите, Богаташите си теглят парите , .....
    ...след тока , хляба, бензина
    и данъци без брой..
    каво ли те чака още
    народе мой
    с Мая ,Отровата, и Радевият строй....
    с
  • 33 СУВЕРЕН

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "Джоко":

    Точно .На 11 декември "Булгаргаз" поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране цената на природния газ за първото тримесечие на 2007 г. да се увеличи от 308.58 лева без ДДС на 321.11 лева без ДДС за 1000 кубически метра. Исканото увеличение се дължи на факта, че ДКЕВР е намалила предложената от "Булгаргаз" цена за четвъртото тримесечие на 2006 г., въпреки че осреднената доставна цена по договорите с "Овергаз Инк", WIEE и "Газекспорт" е била с 18.22 долара на кубически метър по-висока, спрямо третото тримесечие на 2006 г.

    Коментиран от #34

  • 34 СУВЕРЕН

    5 6 Отговор

    До коментар #33 от "СУВЕРЕН":

    Румен Овчаров: Договорът с Газпром гарантира доставките на природен газ до 2030 г. Това загроби БГ още 2006 а Румен Увеличи своите милиони.....Пак лелейте за БСП и РАДЕВ и ще го ядете напукан...

    Коментиран от #35

  • 35 koлибap

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "СУВЕРЕН":

    Ти нес суверен амчи по скору суеверин атлантик шо гуши гущере от плюванJе по Русия, ма кат ножницата резни девит нули шас упраеш.

    Коментиран от #36

  • 36 СУВЕРЕН

    3 4 Отговор

    До коментар #35 от "koлибap":

    hahaha....За това няма да се оправи БГ. за разлика от Вас, повечето ,аз съм се клел в българското знаме . Имам чувство за дълг и чест.Никога не съм бил и няма да бъда срещу Русия. Но Путин има топки. А наш Румен Радев е един гладен за власт плужек , но фалира държавата с неговите протежета....
  • 37 Кука

    0 1 Отговор
    да жиивее холдинга