Last news in Fakti

8 Септември, 2021 06:00 1 799 9

В туризма са притеснени от липсата на реални компенсации за потърпевшите бизнеси

  • туризъм-
  • мерки-
  • бизнес-
  • министър-
  • стела балтова

Нов дизайн ще има мярката 60/40, очаква се промяна на Наредба 7, която ще позволи ваучерите за храна да се използват и за туризъм и почивка

В туризма са притеснени от липсата на реални компенсации за потърпевшите бизнеси - 1
Снимка: Кети Тренчева, БНР

България има всички шансове да реализира един успешен зимен сезон и да си запази статута на безопасна дестинация. Това каза на среща с представители на зимните курорти в Банско министърът на туризма Стела Балтова, предаде БНР.

Хотелиерите и концесионерите на ски зоните алармираха, че не могат да калкулират цени на пакетите и лифт картите заради спекулативния според тях скок на електроенергията. Според тях протестите ще се радикализират и заради липсата на компенсаторни механизми от страна на държавата.

Стриктно спазване на мерките за безопасност и сигурност поиска от туристическия бранш министър Балтова, както и съдействие на контролните институции. И през този зимен сезон в големите ни курорти ще има Covid патрули, увериха концесионерите.

Браншът обаче е притеснен от вече наложените ограничения и липсата на реални компенсации за потърпевшите бизнеси.

„Повишаването на тока се отрази много зле на нашия бранш. Ние не можем да предвидим от днес за утре тази цена. Нашите пакети са договорени доста назад във времето. Очакваме решителна намеса на енергийния пазар от страна на държавата“, каза Малин Бистрин.

Проблемът с цената на електроенергията е основен и е заложен в меморандума с искания, който ще бъде подписан днес от браншовите организации.

Министър Стела Балтова призна за сериозността на проблема:

„Много сериозен въпрос, който търпи развитие, бих могла да кажа, тъй като при всички случаи увеличаването на цената на електричеството оказва влияние върху целия бизнес“.

Министърът на туризма заяви, че парите за подпомагане в размер на 430 милиона са налични, просто се чака парламентът да приеме актуализацията на бюджета.

Нов дизайн ще има мярката 60/40, очаква се промяна на Наредба 7, която ще позволи ваучерите за храна да се използват и за туризъм и почивка. Ще бъде обсъдена възможността деветпроцентното ДДС да бъде валидно за всички туристически услуги, включително и за ски учителите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор
    олигархия капитализъм мафия са кожодери не помагат
  • 2 Хайвер

    15 2 Отговор
    Никакви мерки не се спазват. Само пари се искат. Далавера да става. Ония с косата да каже поне едно заведение в което не се пуши при забрана от сумати ини, а да не говорим за други изисквания. А господата от РЗИ да вземат да си вършат работата. Не от 9 до17 да пият по няколко кафета и да си ходят. Затворете няколко заведения и ще се научат
  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    9 1 Отговор
    Айде сега компенсации и за концесионерите на плажове А‼️ Щото посещенията намаляват, може до края на март едни компенсации в размер на оборота от август ‼️
  • 4 доган

    11 0 Отговор
    Да затварят, така е с некадърните, търсят причина и до сега без пандемия си бяха без работа!
  • 5 Перо

    12 0 Отговор
    След като няма реални данъци,не трябва да има и реално подпомагане! Иначе държавата финансира престъпници!
  • 6 Русенец

    5 0 Отговор
    Депутатите си спасяват бизнесите. Къде техните, къде на синовете си, къде на зетьовете си.....

    Коментиран от #8

  • 7 Али бегов

    3 0 Отговор
    иска да лапка лап, лап....
  • 8 Димов

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Русенец":

    Да се надяваме, че в близко бъдеще депутатските зетьове ще се захванат и с някакво производство, с индустрия, белким се юрнат да спасяват и него сектор.
  • 9 Гост

    3 0 Отговор
    Какво значи реални компенсации? Искате да ви дават от хазната толкова, че да си живеете пак по яхтите и купона да е вече, без да работи хотела ли?