Last news in Fakti

8 Септември, 2021 18:27 1 349 13

Създадоха Кризисен щаб за спасение на туризма

  • атиб-
  • кбтб-
  • кризисен щаб-
  • туризъм

Целта е запазване на заетите тежките условия на пандемия и последиците от нея

Създадоха Кризисен щаб за спасение на туризма - 1
Снимка: Shutterstock

Двете най-големи обединения в туризма – Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) подписаха Меморандум за сътрудничество и общи действия и създадоха Национален кризисен щаб за спасение на туризма. Те обединяват усилията, опита и професионалната си експертиза, предприемайки общи действия за оцеляване на бранша и запазване на заетите в структуроопределящия за българската икономика сектор в тежките условия на глобална пандемия и последиците от нея за българския туристически бизнес.

За целта се създава и Национален кризисен щаб за спасение на туризма, който да обедини усилията на бизнеса и да координира действията на различните му представители за защита на интересите му. Като от двете организации подчертават, че действията им нямат да имат политически характер и с тях няма да се преследват политически цели.

От АТИБ и КБТБ настояват да не се ограничава работата и да се затварят търговски обекти безпринципно и със заповеди от днес за утре. И са категорични, че ще защитят правата и интересите си с всички позволени от закона средства.

Предвид трудната ситуация, в която продължава да работи секторът и фактът, че е най-пострадалият от кризата и в синхрон с европейската практика, трябва да се приеме оставането на ДДС за заведенията за обществено хранене в размер на 9 на сто безсрочно, както и за другите видове туризъм, чиято 9-процентна ставка на ДДС изтича в края на 2021 г. , подчертават още от АТИБ и КБТБ. Такъв подход е в синхрон с европейските практики, приети съобразно уязвимостта на туристическия отрасъл от пандемичната криза.

При взимане на колективно решение, Щабът може да разглежда и да координира действия между участващите страни и по други важни, приоритетни и кризисни въпроси, касаещи оцеляването и просперитета на туристическия сектор в България, като: националната реклама; концесиите на плажовете и ски пистите; цената на тока; сезонните работници и други, подчертават още от организацията.

Представителите на бизнеса са категорични, че ще продължат да бъдат в постоянна стачна готовност и ще защитят интересите на туристическия бранш с всички позволени от закона средства, включително и чрез обединени действия с всички други представители на бранша, както и с подкрепящите туризма отрасли.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    1 6 Отговор
    ЗАКОПАВАШ И ТИУРИЗМА....С ТИЯ ОГРАНИЧЕНИЯ

    Коментиран от #4

  • 2 Сатана

    1 0 Отговор
    Остап Бендер е казАл,че
    “Спасяването на давещите е дело на самите давещи се”
    Така е при капитализма.Фалит и безработица.
  • 3 др Гей Билтс

    2 0 Отговор
    Уфф, пак ще раздават по 500лв на боцната камериерка...
  • 4 Мунчо

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "РАДЕВ, КВО СТАА,,,":

    Да си го видял с Деса да похарчи някой лев на БГ морето,йок.

    Коментиран от #8

  • 5 честен ционист

    1 0 Отговор
    След време като дойде бургерът ще ги изкупува за по-лесно по кризисни щабове.
  • 6 а яяя

    1 2 Отговор
    Като прочета и чуя щаб се сещам за болшевизъм и зелени миризливи чорапи.
  • 7 Грульо

    3 0 Отговор
    Кризисен щаб за най-бедната нация в ЕС няма ли да направят? :D
  • 8 кораб в окото

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мунчо":

    Да, да, стоят на тераската двамцата с натопени крака в легени със солена вода.
  • 9 Русенец

    5 1 Отговор
    Цялата политика на България ще се пренасочи да спасява фирмите на синчетата и зетьовете.
  • 10 Русенец

    5 1 Отговор
    За да не си загубят хотелите ще почнат да им плащат ипотеките и заемите от данъците ни.
  • 11 Национален ЩАБ

    2 1 Отговор
    Европейските практики са намалено ДДС са храни, лекарства и книги, не за кебапчета, кюфтета и жакузита. Оставете туризма в бг да си умре спокойно.
  • 12 Димов

    1 0 Отговор
    А кризисният щаб за спасение на нацията ще почака още 32 години...... поне.
  • 13 Ооо

    2 0 Отговор
    Против съм всякакво спасяване на бизнеси.. спасява се нещо за 1-2 месеца ако положението е много зле и няма как да го компенсират, което на практика почти никога не е вариант! Спасяване на бизнеси с години води само до изкривяване на пазара! Пример - селското ни стопанство! От спасяването му годи и наред - едни карат бентлита, други са се наврели в панела и купуват домати за по 5 лв, с което трябва и те сега да бъдат спасявани! Дори при Жан Виденов - селата не бяха толкоз зле като сега, тогава имаха поминък все още! Същото се прави с туризма сега-големите пълнят гуши, дребните ще вегитират още малко и ще бъдат изкупени от големите със субсидиите давани им от народа!