Last news in Fakti

9 Септември, 2021 15:21 3 008 9

Двойна печалба на болниците в Пловдив

  • пловдив-
  • болници-
  • приходи-
  • печалба-
  • финансов отчет

Сред най-печелившите лечебни заведения за доболнична помощ са ДКЦ V

Двойна печалба на болниците в Пловдив - 1
Снимка: БГНЕС

Общинските лечебни заведения имат сериозно подобрение на финансовите резултати през изминалата 2020 г. Това сочи годишният доклад за дейността на публичните предприятия - еднолични дружества с ограничена отговорност, 100% собственост на Община Пловдив. Анализът показва, че с 35% се е увеличил финансовият резултат на дружествата спрямо предходната отчетна година 2019, а спрямо 2018 г. с 98 %. Нетната печалба за 2020 г. е 1 860 000 лв., при 1 423 000 лв. за 2019 г. и 971 000 лв. за 2018 г.

Годишният отчет обхваща дейността на 14-те общински лечебни заведения, уточнява Trafficnews.bg. В това число са седем диагностично-консултативни центрове (ДКЦ), един медицински център и един Медицински център за рехабилитация и спортна медицина (МЦРСМ І). Лечебните заведения за болнична помощ са МБАЛ „Св. Мина“ , МБАЛ „Св. Пантелеймон” и трите центъра (бивши диспансери) – „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ ЕООД, „Център за психично здраве - Пловдив” ЕООД, и „Център за кожно-венерически заболявания - Пловдив” ЕООД.

Анализът също така сочи, че сериозно намаляват и загубите в общинското здравеопазване като през 2020 г. те са в размер на 86 хил. лв., а през 2019 г те са били 513 хил. лв.

Сред най-печелившите лечебни заведения за доболнична помощ са ДКЦ V със 86 000 лв. (при 67 000 лв. за 2019 г.) печалба, следвано от ДКЦ I със 63 000 лв. (при 23 000 лв. за 2019 г. ) и ДКЦ II, което запазва положителния си резултат от предходната година и тази - с 37 000 лв. ДКЦ „Пловдив“ за първи път излиза с положителен резултат от 26 000 лв. като за миналата година е бил на загуба с 24 000 лв.

При болничните заведения по традиция с най-добри финансови резултати е „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ ЕООД със 1 133 000 лв. печалба при 1 560 000 лв. За първа година на печалба е и МБАЛ „Св. Мина“ със 316 000 лв. МБАЛ „Св. Пантелеймон“ продължава да се развива устойчиво и е положителен резултат от 217 000 лв.

Модернизирането и стабилизирането на общинските лечебни заведения е тясно свързано с работата по задържане на персонала и привличане на нови лекари, медицински сестри и помощен персонал. По данни от годишните финансови отчети за 2020 г. в общинските лечебни заведения работят 1 418 души.

Първостепенна задача на ръководните екипи, управляващи общинските търговски дружества, е запазването на медицинския персонал. През последните години намаляващият брой на лекарите в лечебните заведения е особено тревожна тенденция за страната, докато в общинските лечебни заведения за извънболнична помощ той остава относително постоянен. В някои от общинските лечебни заведения се констатира недостиг на специалности, като „пулмология“, „хематология“, „гастроентерология”, „нефрология” и др., осигуряването на които ще способства за привличане на по-голям брой пациенти и респективно за подобряване на финансовите резултати на дружествата.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димо

    44 2 Отговор
    Грозно,жалко и неетично е да се говори за печалби на болници при условие,че смъртността на влезлите в тях е най вероятно на първо място в света!Поне данните в тази посока ни поставят в "лидерска" позиция.Това е причината да сме на дъното по мизерни условия и бактериални инфекции.Тъжна картинка в която няма и тунел в който да погледнеш за малко надежда.
  • 2 SH BG

    38 2 Отговор
    Печелят щото пишат всеки кихнал за болен от КоВИДЯ и вземат за "лечението" му по 1200 лева...!!!

    Ей затова се вдига и бройката на КоВИДЯсалите...!!!

    Дааа...!!!
  • 3 баничарница

    33 1 Отговор
    В смисъл болниците са баничарници и гоним печалба???Колокото по печеливша,толкова по зле,значи нацията ти е болна....дай боже всички болници да са на загуба,човек да не влиза в тях и държавата да плаща за да ги има и когато се наложи на някой да получи помощ.Нали затова е държавата,за какво друго??
  • 4 Рошко

    17 0 Отговор
    Те не са нищо, вижте лабораториите 90 кинта за тест и опашки от чакащи
  • 5 гост

    24 1 Отговор
    Затова ли Пловдив е в червената зона с Ковид 19, за да си покрие загубите от кражбите и далаверите? Цинично е да се търгува с човешкия живот и човека да е стока като от сергия.
  • 6 vale karo

    10 1 Отговор
    Драга ми Антония Симеонова ако ми кажеш колко пъти се е увеличила печалбата на държавните и най-вече на частните болници в Пловдивска област ще бъда напълно удовлетворен за изчерпателната информация.И все пак ,печалба в здравеопазването?Не е ли като печалба на погребалните фирми?
  • 7 Мухаа,хаа!

    2 0 Отговор
    Цяло ДКЦ( това са бившите поликлиники) с печалба 61 хил.лева? Абе наглеци,ние живеем тук- в България.Само един кабинет на джипи в подобно ДКЦ- а навсякъде са цели етажи, получава над 80 бона годишно,само от брой заведени на отчет.Без значение,дали посещава кабинета му,дори с години,щом е записан в графа" личен лекар" НЗОК му превежда 4,60 лв месечно От бебе,до старец.Там яко хвърляте димки.Иначе" печалбата от милиони е благодарение на Страшното нещо. Тестове на кашони.Тест минимум 50 лева,писиар стотачка.Направиха болници,поликлиники ,доктори - търговци! Това го няма никъде по света.Освен в сащистан.Ние точно от тях копираме.Най лошото и вредното за Народа. Задайте си въпроса,защо два парламента подред,въпреки гръмките заплахи,че ще премахнат ООД дружество от лечебните заведения,не се случи? Лобито на бялата мафия е най могъщото в България.Там е симбиоза между фармация и престилкаджиите в болниците.От бюджета- над 5 млрд годишно.Отделно от здр.вноски.И при почти 6 милиарда и 6 милиона население, плащаш и от джоба- и то сериозно.Но при чифтокопитно,волски търпеливо и безучастно поголовие от шест милиона,ще си правят пачки нагло и безнаказно.

    Коментиран от #9

  • 8 Мдааа

    1 0 Отговор
    Поредната уидурма настройваща хората към лекарите. От 14 обекта само 2 са болници и то с мижава печалба, ама ако прочетеш само заглавието ти иде да псуваш наред.
  • 9 да ама

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мухаа,хаа!":

    джипито е частник под наем