15 Септември, 2021 12:27 2 135 3

Реформата в българското средно образование и влиянието ѝ върху кандидатстудентските процеси в чужбина и у нас

  • образование-
  • кандидат-студенти-
  • чужбина

Кандидатстудентските процедури в повечето европейски държави, които представляват интерес за българските ученици, започват още през октомври

Реформата в българското средно образование и влиянието ѝ върху кандидатстудентските процеси в чужбина и у нас - 1

Всички образователни дестинации, които традиционно представляват интерес за българските кандидат-студенти, започват учебната година присъствено, като се стремят да създават добри условия за осъществяване на ефективен учебен процес. Заедно със старта на академичната година, в цяла Европа започва и кандидатстудентската кампания за прием през септември 2022.

Кои са новите ТОП дестинации сред кандидат-студентите?

и

как Британското напускане на ЕС преначерта картата на обучението в Европа?,

ще стане ясно по време на изложението за образование „Уча в чужбина”
в София (на 18.09 – Хотел Хилтън) и Варна (25.09 – хотел Черно море)

Всички кандидат-студенти и техните родители отдавна дават индикации, че имат нужда от присъствено изложение за образование, където да се информират за възможностите за обучение в чужбина и в личен разговор да зададат въпросите си към консултантите в различни държави.

Въпреки че противоепидемичните мерки създават известни затруднения, изложението „Уча в чужбина” на ДАРБИ ще се проведе присъствено съобразно наложените ограничения с цел осигуряване на максимална сигурност за здравето на посетителите. От тях самите ще се изисква единствено да се въоръжат с търпение, тъй като, за разлика от предходни години, ще се наложи допускането и регистрацията им да бъдат поетапни. За всеки посетител ще бъде предвидено време за лична консултация и запознаване с участващите в изложението учебни институции.

След BREXIT ... Кой къде замина през 2021?

Официалното напускане на Великобритания на ЕС и драстичната промяна в условията (предимно миграционни и финансови) за обучение на европейците на Острова промени плановете за кандидатстване в британските университети. В същото време се породи и надеждата, че до края на кампанията може да се появят стипендии, които да направят обучението приемливо. Това накара много кандидат-студенти все пак да изпробват шанса си и да кандидатстват. Резултатите към днешна дата обаче показват, че са се записали под 30% от миналогодишната бройка студенти, предимно такива, чиито специалности не се предлагат в повечето държави на английски език (медицина, архитектура, право) или са приети в световно признати учебни заведения, таксите за които обаче се ангажират да плащат сами. Пренасочването на огромна маса кандидат-студенти от Великобритания „взриви” приема в Нидерландия. Там е регистрирано сериозно увеличение на записани, но точно този факт пренасочи интереса на други кандидати към не толкова масови дестинации като Испания, Италия, Швейцария, Германия (доколкото там се предлагат специалности на английски език). Ирландия също привлече голям интерес, но високата селективност на университетите показа, че за прием в елитните специалности трябва наистина сериозна подготовка и стратегия при кандидатстването. Дания поддържа стабилен интерес, макар особености в политиката за прием на датската държава да пренасочват част от кандидатите. Франция и Белгия от години привличат не голям, но постоянен контингент кандидати, най-вече поради изискването за обучение на френски език в повечето програми. Кандидатите за Германия и Австрия също се увеличиха значително, както за програми на английски език, така и за почти всички сфери с преподаване на немски език, тъй като все повече ученици изучават активно немски още в училище.

Реформата в българското средно образование и новите правила сериозно притесняват родители и ученици, тъй като новата учебна година започва без яснота как ще изглежда дипломата, с която ще завърши випуск 2022. Освен неизвестността кои оценки ще бъдат включени в документа, проблеми създават и ограниченията за избор на матура и профили, което е предпоставка за множество проблеми при кандидатстването след 12 клас.

Кандидатстудентските процедури в повечето европейски държави, които представляват интерес за българските ученици, започват още през октомври (година преди старта на обучението). Кандидатстването обикновено се осъществява документално и в така наречените „условни оферти за прием” университетите залагат условия, които учениците трябва да изпълнят, за да бъдат приети (тези условия може да включват оценки по определени предмети, явяване на определени матури, изискване за постигане на конкретен общ успех в дипломата ... и много други, тъй като университетите разполагат с автономията сами да определят и променят правилата си за прием.

В рамките на Изложението „Уча в чужбина” на ДАРБИ ще се дискутират актуалните възможности за обучение в Европа. В този контекст с 10-класниците ще се обсъжда стратегическия избор на профили, а 12-класниците могат да се консултират какви матури или допълнителни изпити ще са им необходими за прием в желания университет, според изискванията на съответната специалност и университети.

Изложението „Уча в чужбина” на ДАРБИ ще се проведе присъствено, но и с излъчване на живо на семинарите. Ще бъде спазвана дистанция от 1,5м, но е предвидена възможност за индивидуално внимание към всеки. Събитието е свито в 30% от обема си, но отново събира всички актуални дестинации за кандидатстване в Европа, кариерна ориентация и курсове за езиков сертификат и портфолио. Ще бъдат представени статистически резултати от кандидатстудентската кампания 2021 и тенденции за Прием 2022.

Организаторите от Консултантска къща ДАРБИ се съобразяват с противоепидемичните мерки и по време на семинарите залата ще бъде с ограничен достъп. Всеки посетител ще може да гледа семинарите, които ще се излъчват на живо на: https://darbi.bg.live/

Изложението „Уча в чужбина” ще се проведе на 18 септември в хотел „Хилтън“, София и на 25 септември в хотел „Черно море“, Варна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    4 0 Отговор
    Това не е образование а фарс...по улиците се разхождат безпомощно прости същества...

    Коментиран от #3

  • 2 Дипломи

    0 0 Отговор
    Реформата и разрухата, упадъка не са еднозначни.
  • 3 Сатана

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    Един умен човек е казал за такива:
    “Токова млад а вече глупав”
    Което в пълна сила важи и за висшистите наричащи себе си,автори.