15 Септември, 2021 18:14 4 609 18

ТЕЦ-овете могат да затворят до 31 декември 2035 г., обяви Васил Велев

  • васил велев-
  • аикб-
  • инфлация-
  • въглища

Индексацията на доходите допълнително подклажда инфлацията, смятат от АИКБ

ТЕЦ-овете могат да затворят до 31 декември 2035 г., обяви Васил Велев - 1
Снимка: БГНЕС

Въглищните централи могат да бъдат затворени до 31 декември 2035 г. Смятаме, че при наличие на политическа воля и компетентно управление тази дата може да бъде изтеглена по-напред, заяви за БГНЕС Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според него една от основните причини, които бавят Плана за възстановяване, който страната ни трябва да внесе в Европейската комисия, е именно липсата на такава дата, както и плановете как въглищните мощности ще бъдат заместени и как ще бъде осигурена заетост на хората, които ще бъдат освободени вследствие на това затваряне.

„Датата 31 декември 2035 г. е напълно изпълнима. За същия период трябва да се разработят плановете за своевременно изграждане на заместващи мощности, за реализиране на нужните социално-икономически мерки в засегнатите региони, за подкрепа и реализация на нови технологии за производство и съхранение на енергия“, заяви Велев.

Той призова държавните институции да се ангажират с формулиране на пътна карта за съкращаване на въглеродоинтензивното електропроизводство при ясно поставени поетапни междинни цели за въглероден отпечатък с междинни срокове 2025 г., 2030 г. и 2035 г.

Като сериозен недостатък на сегашния вариант на Плана за възстановяване, Велев посочи и намаляването на средствата за икономическа трансформация, за пряка подкрепа на инвестициите в предприятията.

„В предишния вариант бяха предвидени 900 милиона, а сега са намалени наполовина. Това е неприемливо за всички представителни организации на бизнеса. Като минимум трябва да възстановени тези 900 милиона и дори увеличени“, заяви председателят на АИКБ.

По отношение на нарастващата инфлация Велев заяви, че цените на повечето суровини – петрол, природен газ, метали, пластмаса – поскъпват и всичко това няма как да не се отрази на крайните разходи.

„Натискът на производствените разходи неминуемо ще доведе до последващо и много по-голямо увеличение на цените на дребно. Виждате до какви върхове стига цената на електроенергията“, посочи той.

Велев даде пример с цената на електроенергията в България, която в момента е 300 лв на МВтч и е втората най-ниска в Европа, докато само преди месец тя е била втората най-скъпа.

„Неотложните мерки, които трябваше да се предприемат в България с включването на повече мощности, са направени. В момента ние изнасяме близо 2000 МВтч електроенергия във всички посоки. Но трябва да се предприемат мерки не само на национално, но и на европейско равнище“, призова председателят на АИКБ.

Индексацията на доходите допълнително подклажда инфлацията. Според него намаляването на косвените данъци може да намали инфлацията.

„Антиинфлационната политика трябва да се води разумно от правителство с по-дълъг хоризонт на управление“, препоръча Велев и добави: Когато в световен мащаб имаме печатане на пари и ръст на цените на суровините е много трудно малка България да устои.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дъртият ⏺⏺⏺⏺⏺1️⃣0️⃣1️⃣⏺⏺⏺⏺⏺

    10 2 Отговор
    Дотогава много от нас ще гушнат букета или ще дадат фира
  • 2 Широколистнанискостебленагладкомозъчна🎃

    4 1 Отговор
    Когато пърдиш гледай прозореца да е широко отворен така и при вируса проветрявайте.
  • 3 Широколистнанискостебленагладкомозъчна🎃

    6 1 Отговор
    Средна заплата осем хиляди лева чиста пара в България
  • 4 АнтиСоросоид

    29 3 Отговор
    Южен поток и Белене-да благодарим на Костов, че закри реактори Козлодуй, продаде първите реактори на Шкода за Белене, затри Син Поток. ТЕЦ 1 и 3 хариза на американците и досега плащаме вредни емисии.
    Да благодарим на крадливия Цар, че затри още реактори на Козлодуй Кунева Пръмова, и започна далаверата с фотоволтаици, вецове, перки.
    Да благодарим на ГЕРБ-затриха Белене, Южен Поток, развалиха дългосрочните договори с Русия за газ, не договориха количества газ с Азербайджан.
    Да благодарим на соросоизите, че затриха БГ икономика, която стана неконкуретна-скъпи цени ток, и ни обрекоха на студ и скъпи храни.
    И на най-вече на племето, което активно гласува за РУШИТЕЛИТЕ на България 30 години, включително и Станишев-Тройната.

    Коментиран от #9, #10, #15

  • 5 Абе

    3 1 Отговор
    чиче, ти нема си жив до тогава в далечно бъдеще 2035
  • 6 Истината

    16 4 Отговор
    За тока скъпата цена идва от частните ТЕЦ 1 и 3- в пъти по високи цени от Козлодуй плюс вредните емисии.
    Скъпите частни фотоволтаици, ВЕЦОВЕ, перки- при тях разликата с Козлодуй беше 600-700 лева на мегават.
    Задължихте Козлодуй да изравнява постепенно цената, и пак е по-евтин от кърлежите по веригата, но токът от Козлодуй изобщо не стига до потребителите-при него няма и 50% преноси, които плащаме на кърлежите вецове, фотоволтаици и перки, и такса общество, и ДДС.
    Тоест това е една вътрешна афер с цел забогатяване на частници, бивши депутати и енергийни мафиоти, на които със Закон ни задължихте да им купуваме скъпия ток, дори да не произвеждат такъв. И после пазарна икономика, каква пазарна, като задължавате потребители да купуват скъп ток.
    Само и единствено от политиците зависи дали евтиният ток от Козлодуй и ТЕЦ 2 ще се ползва от българите.
    Или Цветелина Бориславова, Кирил Добрев, Долорес Арсенова ще пълнят шкафчетата с милиарди печалби от ток.

    Коментиран от #7, #14

  • 7 АААААААААААААа

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "Истината":

    Разбира ти главата от музика, колкото на магарето! Тока от АЕЦ Козлодуй в момента е 5 стотинки!!!!!!!!!!!!!! А беше 2 стотинки, ама го полу-затвориха! А на МАРИЦите е 25 стотинки! А на слънцето може да мечтаеш! А от БЕЛЕНЕ щеше да 14 стотинки, ама ЙОК!
  • 8 Да БЕ

    11 2 Отговор
    Другарю Велев, пуснете свободните мощности на АЕЦ Козлодуй, 4 блока така стоят и БЕЛЕНЕ и БЕЛЕНЕ, а и малко газ от ЮЖЕН ПОТОК. ОФ забравих, че 1-4 блок на АЕЦ ги бастисахте, а БЕЛЕНЕ не го искате затова в ТУРЦИЯ строя АЕЦ няколко от там ще си купите ВИЕ го можете, я колко домати и пипер идва, какъв е проблема за някакъв си ТОК!
  • 9 Адмирации!

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "АнтиСоросоид":

    Много точно си описал всичко...!!!
  • 10 ГУМЕН КРАДЕВ

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "АнтиСоросоид":

    От писанията ти разбрах че храброто БСП е построило Белене а ГЕРБ са го съборили !
  • 11 Гост

    2 0 Отговор
    В момента дневната битова електроенергия е 1/3000 част от МРЗ. Или казано по друг начин, с една МРЗ можеш да си купиш около 3000 квтч битов ток на дневна. Да видим колко ще е , след тези машинации.
  • 12 sam66

    9 0 Отговор
    Това изказване е меко казано несериозно. Зад всичките приказки за екология, емисии, затваряне на въглищни централи стоят големи икономически интереси на технологичните гиганти. Що се отнася за хората...Хората тях кучета ги яли - в България де, не в Полша.
  • 13 Миньор

    11 0 Отговор
    Аз предлагам в най-големия студ при -25 градуса да спрат ТЕЦ-вете за 2 дни и да ги питам тогава канцеларските плъхове и умници "еколози"как ще се греят на ток от фотоволтаиците при облачно време и през ноща?Само това да стане,друга песен ще запеете,продажници боклуци,дето затрихте енергетиката и икономиката на България!!!
  • 14 До истинат

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Истината":

    Ако не не са маришките централи ще се повтори времето когато един час има ток три няма
  • 15 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "АнтиСоросоид":

    Нaврeмeтo при Oрeшaрcки дoйде Джон Маккейн с още двамa aмeрикaнcки сенатори, "нaпляcкaхa" гo и AEЦ-Бeлeнe и Южeн пoтoк зaминaхa в нeбитието! После клекнаха Народното събрание и Бойко!
    И МAЛКO ИCТOРИЯ:
    Aтoмни рeaктoри, пaрoгeнeрaтoри, турбини, гeнeрaтoри, трaнcфoрмaтoри... и вcичкo другo зa Бeлeнe бeшe кoмплeктнa дocтaвкa oт Чeхия нa ШКOДAEКCПOРТ! Cлeд 2000 гoдинa чeхитe бяхa гoтoви дa дoйдaт и рaбoтят c нaши cпeциaлиcти нa AEЦ-Бeлeнe, нo нe би! По времето на "Андрей Луканов спря проекта защото България беше във фалит! После за да влезем в ЕС Меглена Кунева клекна пред Франция и затвориха 4 броя ВВЕР 440 в Козлодуй! При "ЦАРЯ" и Милко Ковачев се прoдaдe чeшкoтo oбoрудвaнe зa цeнaтa нa cкрaп и ceгa e в Русия и рaбoти! Ceгa благодарение на направеното от Станишев и Овчаров през 2006-8г. нa Бeлeнe имaмe плaтeнo дo cтoтинкa руcкo oбoрудвaнe зa 2 eнeргoблoкa пo 1000 МВт и кaквo?! И тoвa ли щe шитнeм зa мeрcи и приличнa кoмиcиoннa зa някoй нaш чoвeк рaзбирa ce?! A възмeзднaтa пoмoщ от Миниcтeрcтвoтo нa eнeргeтикaтa нaд 600 милиoнa eврo oтпуcнaта нa НEК прeз 2016 г.зa дa ce рaзплaти c Aтoмcтрoйeкcпoрт кaк щe ce връщa зaceгa нe ce знae!?
  • 16 Мира

    5 1 Отговор
    Смятай си точките за пенсия и се пенсионирай по-скоро!Събирай подписи за сдаване!
  • 17 робство

    1 0 Отговор
    Кога ще спрем да плащаме по близо 1 милиард годишно на двете американски централи? Ние окупирана страна ли сме?
  • 18 не е решение

    0 0 Отговор
    Повечето мощности ще доведат до по-голям износ. Но, недостигът на нашата борса ще остане. Това е лесен начин да бъде унищожена цялата ни икономика, доколкото я има.