16 Септември, 2021 11:50 1 971 11

Започва кампания за спасяване на розопроизводителите

  • розопроизводители-
  • sos българска роза-
  • сдружение „българска розова долина”

Браншът на розопроизводителите е застрашен от фалити и изчезване

Започва кампания за спасяване на розопроизводителите - 1
Снимка: SOS Българска роза

Стартира дарителска кампания „SOS Българска Роза“, която има за цел да стабилизира състоянието на производителите на маслодайна българска роза, като подпомогне малките семейни бизнеси от Клисура, Стрелча и Средногорието, които пострадаха най-силно от кризата с безпрецедентно ниските изкупни цени на продукцията си. Инициатор е Сдружение „Българска розова долина“ и цели да събере 190 000 лева до края на годината, с които да компенсира отрицателната разлика между изкупната цена на маслодайната роза през 2021 и разходите на производителите.

Годината е поредната тежка за розопроизводителите в България заради ниските изкупни цени, които тази година достигнаха 1.50 лв. за килограм розов цвят, при себестойност около 2 лева. В Стрелча, например, от 300 регистрирани земеделски производители, едва 150 са работили през 2021 година по данни на местната земеделска служба.

„Държавата отпусна средства през август за подпомагане на розопреработвателите, от които реално ще се облагодетелстват собствениците на 2-3 крупни дестилерии.”

Това коментира Владимир Стоянов – председател на сдружение „Българска розова долина“ и розопреработвател от с. Буново, след като през август стана ясно, че фонд „Земеделие“ ще разпредели 3 млн. лева, отпуснати от ЕК, за подпомагане на розоварните. Според него, няма гаранция, че през следващия сезон дестилериите, които ще получат средствата сега, ще купуват от малките производители на цени, които да осигурят устойчивост на бранша.

Относно субсидията от два милиона, която фондът обяви в подкрепа на розопроизводителите по-рано тази седмица, той заяви: “Държавата ще дарява средства на стопани, които не са работили тази година. Това е неадекватно харчене на парите на данъкоплатеца и допълнително ще дестабилизира малките производители, които се трудиха на загуба през пролетта. Те са гръбнака на българското розопроизводство и най-голяма нужда от помощ в момента имат именно те. Без тях целият бранш е обречен да загине. Ние ще помогнем на тях.“

Средствата, събрани "SOS Българска Роза" подпомагат земеделски производители, които през 2021 година са регистрирали продажби на розов цвят на цени под себестойността от 2 лева. Сдружение „Българска розова долина” разпределя помощта по утвърдени списъци, като контролът се извършва от кметовете на населените места и местната служба „Земеделие”, както и от Контролния съвет на сдружението. В кампанията вече се включиха общините Стрелча, Антон и Чавдар, като организаторите очакват подкрепа от всички общини в Средногорието.

“Производството на маслодайна роза е не просто един от изконните български земеделски браншове, той е част от позитивната представа на света за България и част от нейния бранд. Трябва да помогнем!“

„SOS Българска Роза“ събира средства от целеви дарения и от 100% от приходите от продажба на продукти от българска роза – мицеларна вода и дезинфектанти за ръце, които могат да бъдат закупени на специални за целта щандове, а вече са предпочитан подарък за служителите на редица социално ангажирани компании.

Сметка за дарения:

Сдружение „Българска розова долина“

BG37UNCR70001524478370

Основание: SOS Българска Роза


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АДА НА СЛАВИ

    12 0 Отговор
    ХЕ,ХЕ ХЕ СЕТИЛА СА МАРА ДА СЕ ПОБАРА. РОЗОБЕРА ОТДАВНА ПРЕМИНА И СЕ ЗАБРАВИ. СЕГА СА НАРЕД ТИЯ КОИТО ГЛЕДАТ СЛИВИ, ИМА ХУБАВА РЕКОЛТА А НЕМА КЪДЕ ДА Я ПРОДАДАТ. ЛИКВИДИРАХА ВСИЧКО. ПРЕДИ ВСЕКИ ОКРЪЖЕН ГРАД ИМАШЕ КОНСЕРВНА ФАБРИКА И ПЛОДЧЕ НЕ СЕ ПОГУБВАШЕ СОК ОТ СЛИВИ,КОМПОТИ, СЛАДКА И Т.Н. ДАЖЕ ПРАВИХА СЛАДКО ОТ ЗЕЛЕНИ ДОМАТИ. ДЕМОКРАТИТЕ УБИХА БЪЛГАРИЯ СЕГА ДИГАТ ПУШИЛКА И МЪГЛА ФЪЛШИВА.
  • 2 Някой

    14 0 Отговор
    Спасяване на неспасяемото.

    Те, производителите, си разораха розовите масиви вече. Тръгнали сега да ги спасяват. Една индустрия вече е в историята. Поредната.

    Коментиран от #7

  • 3 Селянин

    9 0 Отговор
    Липса на контрол как се харчат субсидиите .Не само при розите, но и при всички вземащи селскостопански субсидии . Труд само до момента в който мине комисията да те отметне. Липса на контрол ! И всички са наясно, но не искат да си развалят рахатя, че и те са на този клон.
  • 4 Гост

    5 0 Отговор
    Ще съберат едни пари, които ще откраднат
  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    2 0 Отговор
    Който е ходил в комплекс " Роза Дамасцена" е наясно ‼️ / втора серия "Зърнари"/
  • 6 ГЕРБ=БСП=ДПС

    7 0 Отговор
    "Болен здрав носи"

    Събират помощи от бедни безимотни хора за да подпомагат ЗЕМЕВАДЕЛЦИ, собственици на стотици декари земеделска земя. Явно има нещо много СБЪРКАНО в държавната земедеска стратегия за розопроизводство. След като има свръхпроизводство на рози цените падат. Но има недостиг на домати, чушки и краставици ... внасяме от Турцоя от Гърция, от Македония. Явно трябва да се изкоренят част от розите и да се премине на други култури. За да няма излишък от розово масло. Държавта трявба да подпомогне преминаването към други култури, а не да раздава "социални помощи" на богати едри земевладелци.

    Коментиран от #9

  • 7 ГЕРБ=БСП=ДПС

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    " Те, производителите, си разораха розовите масиви вече."

    Това е пътя, явно пазара няма нужда от такива големи количества розови масиви. Трябва да се насочат и към отглеждане на други земеделски култури.
  • 8 Гост

    2 0 Отговор
    С такава снимка не им правите добра реклама. Виждали ли сте рекламните клипове на новите ни "приятели", как описват розодобивът в България?

    Коментиран от #10

  • 9 Стига де

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Бедността не е порок, но неграмотността е порок! Първо - абсолютно неадекватно е ЗЕМЕВЛАДЕЛЦИТЕ да просят милостиня и състрадание от безимотния и безпаричен народ, чийто земи изкупиха за по 50-100 лева на декар. Второ - все пак е пазарна икономика, а основен неин принцип е, че право на съществуване в икономическия живот имат само жизнеспособни и конкурентноспособни икономически субекти, каквито са и ЗЕМЕВЛАДЕЛЦИТЕ РОЗОПРОИЗВОДИТЕЛИ, а нежизнеспособните и неконкурентноспособните по естествен път фалират и освобождават икономическо пространство за такива, които са жизнеспособни и конкурентноспособни. Трето - въпросните производители, преди да скочат в морето на бизнеса, правили ли са си анализи и разчети как да минимизират разходите си за да могат да оцеляват при неблагоприятна изкупна цена.
    Ами няма да дарявам нищо на никого, ако не им стигат стотинките, да продадат по някой декар земя или да го заложат на банката, пък да помислят как да си докарат по-добри времена. Иначе всеки фалитаджия ще започне да моли за милостиня за стотинки и топъл обяд, като сополиво ромче от многодетно семейство - хайде стига, срамота е.
  • 10 Аман заман

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Те тия все едно преди това ни поръсваха с розова масло да ни е хубаво, та ние сега пък да ги спасяваме. Или масълцето си е тяхно и те го даваха само за пари, а сега като нямат пари искат да им дарим, е тъй безвъзмездно, защото другите имат в повече и са им излишни.
  • 11 мамун

    0 0 Отговор
    При бай Тошо всичко работеше и всички бяха спасени
    30 г. мързел