Last news in Fakti

17 Септември, 2021 22:48 2 741 10

85 млн. лв. от електронни търгове за продажба на дървесина

  • търгове-
  • дървесина-
  • гора

Често се провеждат търгове, при които стъпките за наддаване са над 100, като най-оспорваният търг е бил със 135 стъпки на наддаване

Общият размер на приходите от проведените електронни търгове за продажба на дървесина достигна
84.148 млн. лв. Платформата беше изградена от „Информационно обслужване" АД и пусната в експлоатация през април 2016 г. С нея работят 3 от шестте държавни горски предприятия, които продават дървесина, добита от държавните горски територии. Това са Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), Северозападното държавно предприятие (СЗДП) и Североизточното държавно предприятие(СИДП). Те са реализирали близо 10 млн. лв. повече приходи от увеличението на цената, следствие на използването на платформата. За 5 годишния период са проведени общо 2 292 онлайн наддавания.

„Платформата за електронна търговия на дървесина постигна пълна прозрачност на процеса при провеждане на търговете и елиминира порочната практика кандидатите да постигнат предварителна договорка помежду си", каза изпълнителният директор на „Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов. По думите му онлайн базираната система засили значително конкуренцията, като позволява на всички регистрирани дървопреработвателни компании от страната да участват в дадено наддаване.

Системата за електронна продажба изцяло дигитализира процеса по продажба на дървесина, като за участие в търговете е необходим единствено Квалифициран електронен подпис (КЕП). Участниците могат да наддават в електронния търг от всяка една точка на земята и по всяко време, което улеснява значително процеса, спестява им време и средства, а документацията е изцяло в електронен формат.

Ефективността на платформата за електронна продажба на дървесина се доказва и от постигнатите резултати при наддаванията. Най-високото увеличение на цената по време на онлайн търг е с 322 180 лв. над първоначалната определена цена, а най-високият процент на увеличение е близо 99% спрямо началната цена на дървесината. Често се провеждат търгове, при които стъпките за наддаване са над 100, като най-оспорваният търг е бил със 135 стъпки на наддаване.

Електронната платформата улесни значително процеса по регистрация на участниците в електронни търгове, както и работата на комисиите по тръжните процедури. Онлайн търгове са с явно наддаване и се провеждат в реално време през уеб браузър. С помощта на интегрираната услуга за удостоверяване на време и съдържание Time Stamp се гарантират достоверността на документите и подадените оферти от участниците в платформата. Тя подпомага и предпазва както тръжните комисии, така и лицата, решили да участват в наддаването. Системата автоматично извършва класиране на база най-висока предложена цена, с което значително се намаляват обжалванията на процедурите и се гарантира честността на проведения търг.

За максимално улеснение на регистрираните участници в електронни търгове, платформата предлага и автоматични уведомления чрез електронна поща за нови търгове, при промяна на статус или напомняне преди започване на електронния търг.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Display

    9 2 Отговор
    Ейййй, докато не изрежете и изнесете всичко, няма да мирясате.........забрана за сеч и строг контрол, ако трябва и с оръжие да се пази от бракониери........

    Коментиран от #4

  • 3 gggw

    5 3 Отговор
    отоплението на дърва трябва да се забрани в големите градове. хем няма да ни тровят зимата, хем няма да се сече (като впрочем и износа трябва да бъде стриктно контролиран)

    Коментиран от #5

  • 4 Горски

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Display":

    Едно време при лошия бай Тошо имаше едни нещо наречено "плевене на гората". Гората се прочистваше от изсъхнали дървета и пак си беше гора и се добиваше дървесина. Но тъй като е по трудоемко разни лобита го забраниха при "демокрацията" и сега има само поголовна сеч. Изсичат цели горски масиви които няма как да се възстановят - 90% от горските пожари са пак дело на "дървената мафия".

    Коментиран от #10

  • 5 Антитрол

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "gggw":

    Ако токът или газът бяха евтини никой нямаше да се топли на дърва.

    Е да ама няма го нито Южен поток за евтин газ нито АЕЦ Белене за евтин ток и познай кой е виновен да ги няма.

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 А после

    5 0 Отговор
    били много горските пожари, че и изгорялата дървесина също е пари. И хора умряха. Ама всичко е пари, нали!
  • 8 tato

    0 0 Отговор
    Народееее.

    ВОДАТА в Израел (бесния пущинак) е 80 ст. / кубика
    в България е 3 лв кубика

    Познайте колко са подкупените маймуни на клона и колко се крадне
  • 9 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Антитрол":

    До 5 ком -Как разбра че тока от Белене и гаста от южен поток ще са евтини-сигурно пиеш хапчета за познаване
  • 10 горски

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Горски":

    Само ника ти е горски...иначе въздух...
    На времет/при Тошо/ имаше голи сечи по 50-100дка...
    Сега няма...