Last news in Fakti

19 Септември, 2021 07:45 2 331 22

Петър Витанов: ГЕРБ замиташе години наред проблема с въглищните централи

  • петър витанов-
  • зелена сделка-
  • евродепутат-
  • герб-
  • въглищни централи

Нямаше никаква съпротива от страна на управлението по отношение на Зелената сделка, заяви евродепутатът

Петър Витанов: ГЕРБ замиташе години наред проблема с въглищните централи - 1
Снимка: БГНЕС

„Не сме виждали съпротива от страна на управлението по отношение на Зелената сделка през последните години. По-скоро темата се използва за евтини политически дивиденти. А тук въпросът не е дали, а кога и по какъв начин тя ще се осъществи“. Това заяви ръководителят на българските социалисти в ЕП Петър Витанов в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria On Air.

„Най-важното за мен като социалист е тази икономическа трансформация да не се случи за сметка на най-бедните и най-уязвимите хора”, каза още той.

Една от темите в предаването беше изискването на ЕС за нулеви емисии на автомобилите, произведени след 2035 г., което на практика означава край на двигателите с вътрешно горене. Чистият транспорт е част от Зелената сделка и постигането на въглеродна неутралност в Европа до 2050-а.

Витанов подчерта, че конвенционалните автомобили няма да излязат от употреба, но общата тенденция е за преминаване към електрически. „Петте най-големи производители на автомобили са обявили, че приключват с производството на двигатели с вътрешно горене в различен порядък – някои от 2025-а, други от 2040-а или 2050-а. Проучванията показват, че дори без допълнителните стимули, които ЕС дава за алтернативно придвижване с цел намаляване на вредните емисии, през 2026 г. цените на електрическите автомобили ще бъдат изравнени с цените на тези с двигатели с вътрешно горене“.

Евродепутатът разясни, че преминаването към електрическите автомобили е комплексно и ще бъде стимулирано от ЕС чрез редица мерки. Една от тях е социално-климатичният фонд, който предвижда компенсации за най-бедните.

„В момента в Европа има 34 милиона души, които са енергийно бедни и бедни по отношение на мобилността. Затова ЕС е отделил средства. За България те са 2.8 млрд. евро, които ще бъдат разходвани от 2025 до 2032г., за да можем да преодолеем този шок и да не се наложи бедните да платят цената. Нашата цел е да има колкото се може повече средства, за да стане тази трансформация безболезнена - тук не става дума само за автомобилите, а за цялостна икономическа трансформация“, каза още Витанов.

Основният проблем на България по отношение на Зелената сделка са въглищните централи, чието бъдеще продължава да бъде неясно.

„ГЕРБ управляваха 12 години и този въпрос не беше поставен. Истината е, че до март 2021 г. проблемът беше замитан под килима. България е единствената държава в ЕС, която нито е спряла, нито е посочила кога ще спре въглищните централи, нито е удължила срока за тяхната експлоатация. Изпуснахме срока за дерогация, който беше до 2019“, каза Витанов и даде за пример Германия и Румъния, които са договорили удължаване на живота на въглищните си централи съответно до 2038 и 2032 г.

„След 2025 г. няма да има възможност за държавно финансиране и по един естествен път, особено с цената на емисиите, която скочи двойно, ще бъде невъзможно централите да работят. Правителството на ГЕРБ не посочи решения. Те просто оставиха хората в абсолютно неведение. И това не беше почтено, беше популизъм“.

Витанов изтъкна, че в централите работят високоинтелигентни професионалисти, инженери, които си дават сметка какво се случва и не бива да бъдат заблуждавани от политиците. „Те знаят, че няма как „Мариците“ да просъществуват в дългосрочен порядък. Но отдавна трябваше да бъде изготвен един средносрочен 10-15-годишен план, за да видим, в какво ще се фокусираме, в какви производства, тази работна сила къде ще отиде. Маришкият басейн е чудесен откъм инфраструктура, там има нужда от нови технологии, от високотехнологични производства. Решението е енергийна ефективност, интеграция на пазарите, възобновяеми енергийни източници, нови технологии, водород, атомна енергетика“, каза още Витанов.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАФИЯ

    18 3 Отговор
    ГЕРБ са мафия
  • 2 Последния Софиянец

    13 8 Отговор
    Новата партия на Кирил Петков и Асен Василев ,, Продължаваме промяната,, ще измете и ГЕРБ,и ДПС,и БСП.Треперете мафиоти --олигарси!

    Коментиран от #11

  • 3 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    7 13 Отговор
    СКРИЙ СЕ СМЕШНИК,НЕДЕЛЯ СУТРИН Е!!ГОДИНИ НА РЕД СЕ ОПИТВАХТЕ ОТ ВЪГЛЕНИТЕ ДА НАПРАВИТЕ БЕЛИ ХОРА А ОТ БЕЛИТЕ ХОРА ВЪГЛЕНИ!!
  • 4 БКП=герп+сдс

    12 2 Отговор
    +дпс.

    За герп единствената цел е крадене на пари.
    Щом няма пари за вожда и малките вождчета, няма развитие!
  • 5 герб убийци

    12 3 Отговор
    бойко в затвора
  • 6 Румбата Радев

    11 2 Отговор
    Дори собствените на Бойко вече му викат п..ата

    Коментиран от #8

  • 7 Реалист 2

    3 7 Отговор
    Пореден опит за реанимация на трупове. България даже няма истински въглища, а лигнит в " мините", Които всъщност са почвен слой, и за да се събере се събарят села в Тракия.

    Ревът на подобни "специалисти" и "синдикалисти" уж в защита на работещите, е да се запазят амриканския и английския отровни тецове в Мариците.

    А че българските деца са с най-много белодробни заболявания в Европа.. това не интересува подобни "синдикалусти". "😯
  • 8 А бе...?!

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Румбата Радев":

    Има наченки на проглеждане в електората на ГЕРБ...!НО!Повечето продължават сляпо да вярват на този мошеник и крадец-Борисов...!Продължават да не виждат повече от носа си...за съжаление...!
  • 9 dron

    7 0 Отговор
    Герп всичко замиташе.
  • 10 Сатъра на Хана

    5 1 Отговор
    Ако спрем концесиите, от парите от тях можем да изплатим АЕЦ Белене за 5 години
  • 11 Моряка

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Зелено,зелено,голям х......й лапни,голяма дума не казвай.Поредните срасители,изфабрикувани от ЦРУ,-Костов,Царя,Боко само доокрадоха изграденото от Тато.В Ленгли са умни,следващате и по следващите спасители са разработени ,чакат си времето.Повервай ми,опростачена България лесно се манипулира.Мая и Отровните,Дългоносия и Гнома ви изпиха мозъка за нула време,сега си ги чукайте в глава.А зад гърба им ви се хилят Костов и оръженосеца му Славчо Христов,Софиянски,Маджо,Ахмед,Боко....

    Коментиран от #12

  • 12 Последния Софиянец

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Моряка":

    Важното е да бием Тиквата.Помогнахме на Слави да стане първи,сега ще помогнем на Кирил Петков.Той е един от нас на площада.
  • 13 Край

    5 0 Отговор
    Проблема засяга над 300 хил. човека в района на Ст. Загора Сливен Хасково НО и цяла България. След 3г. България губи 40% от тока си. В момента изнася 10% от тока си. После ще трябва да внася 40% от нужния си ток. Като може и въобще да няма от къде да го внесе защото и старните около нас също ще закрият ТЕЦ овете си.
  • 14 Миладин

    3 1 Отговор
    Въглищните централи са на доизживяване и това е ясно от години. ЕС взеха решение и предлатат вазможности за решение на проблема. Тук ГЕРП го играха пас, тихо по терлици. За мен по- мажно е какво се случва със "заместащата" суровина- природния газ. Защо се монополизира през един търговец, защо транзита не се отрази на цената за вътрешно ротребление, защо се отказахме от "безплатната" тръба през Румъния и Украйна и защо се бави връзката с Пирея в Гърция. Интереса на българския гражданин, производител и икономика не са ли по- важни от печалбата на една компания и паразитиращата клика около нея?!

    Коментиран от #15

  • 15 Край

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "Миладин":

    Заместващата суровина -газ не е никакво решение. Газта пак прави въглароден двуокис. Т.Е. да преобразуваш въглищните централи на газ и да ги експлуатираш 3-5 години не решава проблема.
    Света иска енергията да добива без горене. АЕЦ или волтаици или ветрогенератори.
  • 16 Макробиолог

    1 1 Отговор
    Кажете го на глас бе,не е толкова сложно--АЕЦ Белене с преобладаващо държ участие.Парите от ЕС да се използват за преквалификация,икон проекти и т.н.в Маришкия басейн за тия 30000 работещи там.
  • 17 Ай ай

    2 0 Отговор
    Искате да кажете че боко е виновен за нещо ли..това не му е в стила..как пък ще е виновен че теменужка е брояла звездите по гръб и е смятала колко от 6 милиарда и се полагат на нея..нарича се пкп отговорност..не тиква отговорност
  • 18 Рвално

    1 1 Отговор
    В една мина колко човека работят още повече ако е открита един багер и два камиона..тез ако наистина ще направят емисиите двойни..всичко е предрешено само че тиквата не го е обявил защото се разминава със селския му популизъм
  • 19 ВЪЖЕ

    3 1 Отговор
    ТИКВАТА ЗАМИТАШЕ ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ И СЕГА ЩЕ МУ СЪРБАМЕ ПОПАРАТА ОЩЕ 10 ГОДИНИ МИНИМУМ ............. 100% - МЪРДАНЕ НЕМА ! КАКВОТО И ДА ГО ПРАВИМЕ ФАЙДА НЯМА , БОЙКО Е ВРАГ №1 НА БЪЛГАРИЯ ОСВЕН ЧЕ Е НАЙ ГОЛЕМИЯ КРАДЕЦ В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО И КРАДЦИТЕ !
  • 20 пешо

    4 0 Отговор
    като изключим някои дребни залитания по брасълски клишета - апцалутно адекватно изказване.
    за пореден път лъсва наглостта на светинята от банки - той е знаел всичко (поне би трябвало!), но въпреки това залъгваше въглищния сегмент от енергетиката и не направи нищо за аец "белене".
  • 21 Белене

    1 0 Отговор
    Бедните при всички случаи ще платят цената, ако не се построи Белене.
    Защото ТЕЦ1 и 3 трябва да се затворят, 2400 фотоволтаика, перки и 460 ВЕЦ-а са неефективни и неекологични, в България 6 месеца няма слънце-фотоволтаици-цените са безобразно скъпи. ВЕЦ-ове-безобразно скъпи цени, незаконни-без право на строеж, перки -безобразно скъпи-вятър няма, зимата угасват.
    Не може неефективни, неекологични, безобразно скъпи цени на ВЕЦ, перки, фотоволтаици-токът да се изкупува задължително от българските потребители-това е картел и монопол.
    Да не говорим, че всички ВЕЦове, фотоволтаици и перки са на бивши политици, депутати и обръчи от фирми около тях.
    Ако ЕС настоява да изкупуваме скъпият ток, това България трябва да излезе от ЕС.
    Тези пари 2 милиарда не трябва да се взимат от ЕС, те не могат да компенсират загубите от непострояването на ЮП-изгубихме ПОЛОВИН МИЛИАРД само от такси транзит-за десет години 5 милиарда.
    Същото с Козлодуй 4 затворени блока. Там са изгубени десетки милиарди. Тези компенсации от 2-3 милиарда са подигравка с хората.
    Истината е, че тока от Козлодуй трябва да е само за вътрешно потребление -ИКОНОМИКА И ПОТРЕБИТЕЛИ.
    Кърлежите ВЕЦОВЕ, перки и фотоволтаици да си продават ва МЕЖДУНАРОДНИТЕ БОРСИ -токът.
    Само че, няма кой да им го купи.
    Ако Белене не се построи със заем, в момента са ниски лихвите, и да е изцяло държавна собственост, Българите ги чака глад, студ, безобразно поскъпване на стоки и услуги, и неконкуретноспособност на БГ стоки
  • 22 ЕС енергия

    1 0 Отговор
    Зелената Сделка НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА ОТ БЪЛГАРИЯ-ако некадърниците от ГЕРБ, не са я подписали вече.
    Тя обрича българите и икономиката ни- производство, и бизнес на мизерия и разпад.
    Енергийната Мафия в лицето на Цветелина Бориславова, Долорес Арсенова, Кирил Добрев, бивши депутати и министри-тямат интерес от Белене, затова тока Козлодуй се продава-АНТИБЪЛГАРИ грабещи българите с непосилни цени.
    Всеки политик трябва да бъде питан за Белене, а Белене скоропостижно трябва да се строи.
    Няма ли Белене и Козлодуй, да са само за вътрешният пазар, икономиката рухва, а българите са обречени на непосилни цени ток, стоки и услуги, всичко зависи от тока.
    Каквото остане от тока от Белене и Козлодуй да се продава, но чак като задоволят вътрешния пазар.
    Построяването на скъпи фотоволтаични паркове трябва да спре-почвата загива под тях, както на ВЕЦОВЕ, перки.
    България е презастроена с подобни скъпи, неефективни зимата, производства, които пълнят джобовете на ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ.
    Политиците удобно избягват въпросът с Енергийната Криза.
    А непострояването на ЮП-таз, прекъсването на дългосрочните договори Русия от ГЕРБ, ще ни излезе през носа.
    Поне да не изтървем таз Азербайджан, там трябва активно да се работи, ГЕРБ не договориха количества за Азерска газ, забавиха връзката с Гърция -нарочно.
    Говорят Глупости, че щяли да правят ПАКЕТИ за бизнеса-намаляващи цената, а какво правим с ОБИКНОВЕНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ.
    Като си помисля, че ЮП и Син Поток можеха да минават пре