Last news in Fakti

19 Септември, 2021 17:43 2 095 22

Васил Велев: Бизнесът у нас се влошава

  • васил велев-
  • цена-
  • ток

Цената на тока е основен проблем

Бизнес средата у нас се влоши допълнително заради COVID-19. За това предупреди в интервюто си в предаването "Неделя" 150 по БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той настоя за свикване Националния икономически съвет за подкрепа на бизнеса. Бизнесът иска равни условия с останалите бизнеси в Европа. „Над определен праг в Европа се компенсират бизнесите. При нас е обратното – цената на дребно за бита е по-ниска, отколкото е цената на едро за индустрията. Средно това съотношение в Европа е обратното.“, коментира Велев.

За месец август на пазара на електроенергия ден напред България е с втората най-скъпа цена, за септември е обратното – ние сме с втората най-ниска цена след Полша, уточни Васил Велев.

По думите му цената на тока за бизнеса на борсата в единия от дните е била близо три пъти по-висока от прогнозната пазарна цена на КЕВР - 270 лева е струвал мегаватчас усреднено за цяла седмица.

Според него новите политици в „Марица Изток“ обясняват как ще запазят комплекса. То е вредно да се запазва, за самите работници там. Той не трябва да се запазва“, по мнението на Велев.

Според Велев трябва да има цялостен план за прехода. „Малко бодро е изказването - няма риск от загуба. Има риск.“, предупреди Васил Велев.

Той отчете, че предстои да излизат в пенсия по-многобройни кохорти от хора, а влизат на пазара на труда такива, които са двойно по-малки по численост. „Ние ще продължим да губим през следващите години по 40 хиляди души на пазара на труда. Няма проблем за хората. Хората няма да стигнат.", каза още Васил Велев.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нерон вълка

    14 6 Отговор
    раковото образование дс и бкп метастазите си казват думата!!!
  • 2 Дреме ми

    16 3 Отговор
    вие "бизнесмените" имате пара... оправяйте се!
  • 3 гадно

    17 3 Отговор
    Че ковида не е от вчера защо докато беше тиквата не се зъбеха, а сега дайте да дадете.
  • 4 Рошко

    16 0 Отговор
    Ами продължавайте с ковид идиотщината и ще се подобри
  • 5 Гаглей

    14 0 Отговор
    Преброяването е много странно нещо , още повече глобата от 160 лв. Значи не могат да ни преброят сами , ама за да ни нахакат глобата ще ни намерят на момента
  • 6 хмм

    11 6 Отговор
    Точно в момента бизнеса е във възход. Какви глупости говори тоя.

    Коментиран от #11, #12

  • 7 Бате Бойко

    5 9 Отговор
    Д... да ви е яко, Радева Winter is Coming.
  • 8 Факт

    12 4 Отговор
    Бизнес у нас няма . Последно бизнес е имало до 1943 година
  • 9 Дада

    16 2 Отговор
    Това което нарича бизнес - този престъпник и мало-умник Велев се нарича -ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ
  • 10 русенец

    20 1 Отговор
    В България бизнес няма. Има едни другари, които за се нагушили с пари и средства за производство , и които реват на държавната ясла за субсидии и други благинки. Тоя бизнес е най-добре да изчезне и да дойде истинския такъв.
  • 11 гадно

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "хмм":

    100% да са на печалба пак ще реват , че са на загуба нямат насита.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Валката

    12 1 Отговор
    Какво се е влошило? Абе ти къде живееш че говориш глупости. Това че работят само пет завода и будки за цигари от 10 години бизнес ли го наричаш?
  • 14 ценораспис

    12 0 Отговор
    Цените на тока и водата не са високи а хипер високи.

    Коментиран от #16

  • 15 Туземец

    8 4 Отговор
    А, то пък живота на хората да се подобрил който помни съжалява за онова безгрижно време отпреди благодатната (за някой) демокрация безпринципна през всичкото това време на лъжи и само надолу и против хората, някой да отрече всички вече си спомнят с благодарност за Живковото време, нямаш грижа!
  • 16 Фактурист

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "ценораспис":

    Абе не са много парите ама стига да ги имаш - лош късмет мой човек след като 30 години те управлява хиени ,само за тока как 40 години по онова ЖИВКОВО оплюто време този ток как не мръдна нито стотинка нагоре ,сещам се за един който си направи устата да се увеличи тока с стотинка-две е повече никой не го видя изчезна ,да за тока на народа!
  • 17 az #Победа76

    11 0 Отговор
    Ама чакайте бе, частници! За каква помощ от държавата ревете сега??? Ми нали това искахте... "по-малко държава", а като не сте конкурентни ще ви умре бизнеса нали това е пазарната икономика, нали това искахте!!!
  • 18 Една може би не толкова тъпа идея

    8 0 Отговор
    За пръв път на Велев не са му виновни бюджетите на МВР и МО.Ало частните имате висок ток и се оплаквате 20години спорове по темата някои от вашите членове направиха ВЕИ и плащаме зелен ток въпреки че аз неща но германците искат да им продават или Гърция..Сега може да им помогнат.Нали в резултат на много акъл купихме 2реактора които стоят и н държавата не дава гаранции че ще купува тока.Събирате се всички дето ви трябва ток и строите двата реактора и си ползвате тока за производство като вашите разходи ще са най малки в Европа.Строите в Белене или Козлодуй и сте готови.А на Мартин Димитров му казвате че не става за финансов анализатор защото преди 10 г говореше че няма нужда от нови мощности.
  • 19 Гуугхкиик

    5 0 Отговор
    В България има бизнес нарича се политика
    Това е бизнеса в България
  • 20 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    1 1 Отговор
    И бизнеса проплака от теб
  • 21 3333

    0 0 Отговор
    Това ви е подарък от вожда и пишман путриоти те когато ги хваляхте че цъфтим та връзваме А ЧЕСТИТО ХИ ХИ ХИ ХА ХА ХА
  • 22 ганев

    0 0 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО бизнес и бизннесмени от 90 до сега е само ДАЛАВЕРА УБИИСТВА ОГРОМНИ КРАЖБИ И ЗДРАВО ДРАНЕ ОТ ГЪРБА НА българина бизнесмените са жалки СЕЛСКИ ЧОРБАДЖЙЙ ДА ИМ РАБОТЯТ РАБОТНИЦИТЕ ЗА ФИЛИЯ ХЛЯБ ИДА МОГАТ ДА СИ ПЛАТЯТ ТОКА КЪМ ДРУГИ ЧОРБАДЖЙЙ