Last news in Fakti

21 Септември, 2021 12:14 1 710 9

С 30 млн. евро развиваме пограничните райони със Северна Македония

  • българия-
  • македония

Сред приоритетните обекти е изграждането на новия граничен пункт "Клепало"

С 30 млн. евро развиваме пограничните райони със Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС

30 млн. евро от Европейския съюз ще бъдат инвестирани за развитие на пограничните региони на България и Република Северна Македония в следващите 7 години.

Средствата са по програмата за трансгранично сътрудничество, която се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Заместник регионалният министър Захари Христов обясни, че инвестициите ще бъдат насочени за развитието на чиста и зелена среда, устойчив туризъм и в подпомагане на конкурентоспособността в трансграничния регион.

Сред приоритетните обекти е изграждането на новия граничен пункт "Клепало" между общините Струмяни и Берово.

Христов заяви, че благодарение на Интеррег програмите в последните 20 години е обновен обликът на пограничните населени места на двете страни. Осигурен е подходящ достъп до природни забележителности, реставрирани са антични крепости и църкви, помогнато е на местните културни, образователни и спортни центрове да развиват активна дейност. Според него направеното дотук е спомогнало и за положителна промяна в отношенията между двата народа.

Тази година Програмата за трансгранично сътрудничество на Интеррег-ИПП между България и Северна Македония отбелязва празника с Виртуален туристически панаир, включващ различни дестинации по програмата.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4596

    10 2 Отговор
    Излишни пари, от РСМакедония няма и няма да има никакво свързване по никакъв начин с България. Само за сведение, Сърбия, Гърция и Северна Македония се свързаха с нова газова връзка, има нова магистрала от Белград през Македония до Атина. Това са реалности.

    Коментиран от #4

  • 2 ТаУмВзе

    9 3 Отговор
    Пак се Краде с глупости! Маке ни псува, кълне, гори Българското знаме, а тия им се слагат. А северозападнала България?

    Коментиран от #5

  • 3 ГЕРБеропитек

    5 2 Отговор
    По цените на Джипко Бибитков, тея 30 млн евро ще стигнат само за няколко км.нов път, който ще трябва да се ремонтира следващата година. Крайно недостатъчни са. Ние от ГРОБ работим с милиарди, а не с милиони, за да има и за чекмеджетата нещо...
  • 4 Хохохо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "4596":

    Дори и да се свържем, ползата за България е никаква, ще стане като жп тунела и гарата ,която е на границата от наша страна.

    Коментиран от #6

  • 5 КОЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Северозапада отдавна е извън погледа на правителствата понеже тук няма турци и нищо не се прави.
  • 6 4596

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хохохо":

    Вместо да се помисли дали имаме нужда от това, дали не е по-важно да се направи нещо в Северозападна България или в раойна на Странджа?
    Вижте подлезите например в София? Очевидно трябва да се ремонтират. Или в който и да е друг град.
  • 7 Данъкоплатец

    5 0 Отговор
    Айде нема нужда! Не ми харчете парите за глупости! От тези никога няма да видим нищо хубаво!
  • 8 Гост

    0 0 Отговор
    А оградата с Туркия кога?
  • 9 номад

    0 0 Отговор
    за толкова пари можеш да купиш цялото село македония