21 Септември, 2021 14:14 1 695 32

АИКБ: Държавата да субсидира бизнеса заради скъпия ток

  • аикб-
  • васил велев-
  • бизнес-
  • ток

Предложението е фирмите да получават от НАП 70 лв. за всеки потребен мегаватчас, което ще струва 840 млн. лв. за шест месеца

АИКБ: Държавата да субсидира бизнеса заради скъпия ток - 1
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява държавата да субсидира фирмите заради скъпия ток. Бизнес организацията предлага всички небитови стопански потребители да бъдат компенсирани със 70 лв. за всеки мегават час потребена енергия (без тези за технологични разходи) в периода 01.10.2021 г. – 31.03.2022 г. АИКБ предлага схемата да минава отново през НАП, която да плаща ежемесечно за изминалия месец срещу предоставените разходни счетоводни документи, удостоверяващи текущото индивидуално електропотребление.

Свидетели сме на огромен ръст на цените на електроенергията за свободния пазар в България, доминиран от сегмент „Ден напред“ на Българска независима енергийна борса. От началото на настоящия ценови период (01.07.2021 г. – 30.06.2022 г.) цените са се покачили много и средната цена на базов товар за м. юли 2021 г. е 185.59 лв./MWh, а за м. август 2021 г. е 218.17 лв./MWh. Има и достигнати пикови стойности в за някои часове от денонощието над 407 лв./MWh

Средната цена на базов товар за септември (до текущата дата 21.09.2021 г.) е 238.28 лв./MWh. "Това са минималните цени, на които всеки небитов потребител от всички сектори на българската икономика закупува необходимата му електроенергия“, обяснява председателят на АИКБ Васил Велев. Той прогнозира средна цена на базов товар за целия период в размер на 259.37 лв./MWh.

„Съгласно Решение № Ц-27 от 01.07.2021 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определената прогнозна годишна пазарна цена за базов товар за периода 01.07.2021 г. – 30.06.2022 г. е в размер на 119 лв./MWh. Отчитайки фючърсите за българския пазар, съпоставяйки ги и с тези за румънския и унгарския пазар – за четвърто тримесечие на 2021 г. (164.65 евро/MWh) и за първите две тримесечия на 2022 г. (166.6 евро/MWh и 90.2 евро/MWh съответно), както и предвид средните фактически цени от началото на настоящия ценови период до момента, имаме основания да предполагаме средна прогнозна цена на базов товар за целия период в размер на 259.37 лв./MWh", пише той в предложението си до правителството и регулатора.

Според Велев всеки небитов потребител от българската икономика ще бъде подложен на ценови шок за цялата потребявана електроенергия средно за периода с по 140.37 лв./MWh над официалните разчети на регулатора. Той посочи, че отделни държави в ЕС взимат мерки срещу рекордните цени на енергията.

Припомняме, че иcпaнcĸoтo лявo пpaвитeлcтвo ce cъглacи нa cпeшни мepĸи зa ĸoмпeнcиpaнe нa пocтoяннo pacтящитe cмeтĸи зa eнepгия. Дъpжaвaта имa зa цeл дa нacoчи 2.6 млpд. eвpo oт пeчaлбитe нa eнepгийнитe ĸoмпaнии ĸъм пoтpeбитeлитe, ĸoитo в мoмeнтa плaщaт peĸopдни цeни зa eлeĸтpoeнepгия и гaз. Πpaвитeлcтвoтo плaниpa дa нaмaли дaнъцитe въpxy eлeĸтpoeнepгиятa пpeз зимнитe мeceци.

Възможно е бъдещо стабилизиране на изключително стресираните европейски пазари на електроенергия. Например при консолидиране около адекватни ценови нива на електроенергията след зимните месеци, междинно частично трансфериране на оперативни разходи за електроенергия в ново ценообразуване по веригите на добавена стойност и т.н. Имаме обаче всички основания да считаме, че това са възможни хипотези не по-рано от второто тримесечие на 2022 г,“ каза Велев.

Той е категоричен, че неприемането от страна на българското правителство на енергични и решителни мерки в адекватно къси срокове ще доведе до мащабна загуба на конкурентоспособност на българската икономика.

От АИКБ настояват за частична компенсация на свръхразхода от 140.37 лв./MWh за всеки небитов стопански потребител на електроенергия, с което поне да се доближи цената на електроенергията до тази на регулирания пазар (битовите потребители). Очакванията за електропотреблението на небитовите стопански потребители за четвърто тримесечие на настоящата година и първото тримесечие на 2022 г. са за 12 TWh (без технологичните разходи в размер на около 1.5 TW, които ще намерят отражение в бъдещите калкулации за мрежовите такси). При компенсация от 70 лв./MWh (или 50% от прогнозираното надвишение спрямо досегашните разчети) това предполага необходим ресурс в общ размер 840 млн. лева.

Според председателя на АИКБ нужният ресурс може да бъде набавен чрез преразпределение и балансиране на ангажирания в електроенергийния пазар финансов поток, респективно, нетиран резултат (разходите за потребителите са приходи за производителите на електроенергията).

Изчислената от КЕВР цена за енергията, произведена от „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД за периода 01.07.2021 г. – 30.06.2022 г., е в размер на 55.01 лв./MWh при нетна електрическа енергия 15 601 067 MWh и прогнозирайки общо необходими приходи в размер на 858.2 млн.. лева с възвращаемост 59.6 млн. лева (6.94%). Отчитайки прогнозите за нетно енергопроизводство от „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД за четвърто тримесечие на настоящата година и първото тримесечие на 2022 г. общо 8.3 TWh, от които 1.87 TWh са за регулиран пазар, а 6.43 TWh са за свободния пазар, допълнителният нетен резултат само за същия шестмесечен период би надхвърлил 1.31 млрд. лева“, разясни Велев.

Нужният компенсационен ресурс за всички небитови стопански потребители на електроенергия в България (840 млн. лева) е под 64% от шестмесечната свръхпечалба (над планираната и вече постигнатата) на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД. В системата на енергетиката (БЕХ-АЕЦ-МЕ) има установена практика за междинно разпределяне на дивидент. Текущи трансфери към държавния бюджет (в т.ч. и след данъчно облагане) няма да представляват технически проблем, вкл. и за Министерство на финансите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ааааа

    22 3 Отговор
    без тия номера !

    Коментиран от #12, #13

  • 2 Последния Софиянец

    10 3 Отговор
    Не само бизнеса ,а и бедните хора.Ще предложа на Кирил Петков.
  • 3 БОРУНА ЛОМ

    20 1 Отговор
    ЕИ НЕ СЕ НАЯДОХТЕ БЕ! КРЪВОПИЙЦИ!
  • 4 КАКВО ЩЕ МУ

    4 0 Отговор
    ПРЕДЛОЖИШ😘
  • 5 zeus

    24 2 Отговор
    Ама чакайте сега, то не може хем свободен пазар, хем регулирана цена на тока. Или едрите чорбаджии да връщат заграбеното от държавата и да става пак комунизъм, или да си плащат сметките.
  • 6 ген Столти

    27 1 Отговор
    Какви субсидии, абсалютни нахалници, искате капитализъм, но народа да ви плаща масрафа.Какво стана с дългата и справедлива ръка на пазара, нали има борса, купувайте от нея, а ако не можете фалирайте.Наглеци.
  • 7 ужас

    25 1 Отговор
    Направо ги съжалявам ,защото няма да могат да си купят последният модел бентлита ,а работниците им са като цървуланковци.
  • 8 ТаУмВзе

    21 0 Отговор
    Поредната Врътка! От едната страна, всички Плащаме по скъпи стоки и тн, от другата Пак ни щавят да ги спонсорираме! Фалит и това, но на цялата територия. Друго не остана.
  • 9 рррррр

    12 0 Отговор
    Трябва да махнат думичката "стопански". Всъщност предложението е за всички извън регулиран пазар, а това са и болници, училища, ресторанти, фризьори, каквото още се сетите. И да си разкарат незабавно пиарката щом не схваща какво собствено пишат!
  • 10 SH BG

    21 0 Отговор
    Държавата да субсидирала фирмите за скъпия ток, държавата да плащала заплатите на работниците на фирмите 60/40, държавата да опрощавала задълженията на фирмите... - Ще позная от първи път, че за фирмите на Кой, и на Той става това...!!!

    Така че нека "чорбаджиите" да си плащат за това, че ще прибират печалбата - а не Държавата...!!!

    Дааа...!!!
  • 11 Гришата

    23 0 Отговор
    стига сте ревали бе какъв бизнес има в БГ по медиите върви реклами само за EFBET и нито една реклама на нещо произведено в БГ.Докажете се бе никой не ви спира ,но вие освен да крадете Европейски пари и да си купувате бентли и имоти друго не можете
  • 12 Гол Асан

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ааааа":

    Тия тотално нямат връзка с акъла, по скоро от кораба майка им го говорят. Значи, като трябва да плащат заплати знаят за пазарна икономика, пазар на труда, конкуренция, търсене, предлагане, а като трябва да плащат високи цени, резултат на пазарните механизми - държавата да ги субсидира. Ами тогава държавата да ми субсидира и заплатата до средно европейската, щом за мастити чорбаджии ще може, защо за гол Асан да не може!
  • 13 ЕЕЕЕ стига де

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ааааа":

    На крива ракета държавата и е виновна. Че кой им е крив, че 30 години не са инвестирали в енерго ефективни технологии. То така ще излезе, че на който са му най-енергоемки технологиите, най-много ще му се падне. Това е анти бизнес логика, която не бива да се допуска.
  • 14 Д-р Никола Христович

    9 1 Отговор
    Аз съм много умен човек и за това ще ме слушате!
    Преди години ви казах ,че агент Николай е мръсник и ще се хване на гъдулката на царя да ни лъжат ,че за над 800дни ще оправят България!
    Сега тези мамини дечица Кирил Петков и Асен Василев са тръгнали по същоя път!
    В Москва ме учиха да не вярвам на никого освен на скритите болшевики.
    Повярвайте ми тези момчета са дошли да ни лъжст и грабят спестяванията на нашите майки и бащи ,баби и дядовци.
  • 15 4433

    15 0 Отговор
    Бизнесът не иска да плаща никакви разходи.
    Бизнесът иска само да прибира печалбата.
    Тръгнали сравнения да правят с Румъния, Испания и др., а колко са заплатите в Румъния, Испания и др.?
  • 16 Мухаа,хаа!

    13 0 Отговор
    Алоо,оцъкления Индустриалец! Нещо не ви ли се струва ,че сте направо нагли? От къде ,накъде държавата,разбирай Народа през данъците който плаща- преки и косвени,да ти плаща тока,с който произвеждате стоки,който да ни продавате на завишени цени,защото видиш ли" Овеса е поскъпнал" Я у лево! Аз като ви бачкам,за да печелите пак вие- Чез- мез не ме пита дали съм Индустриалец.Плащам като поп! И целия народ плаща.На нас кой но дава аванта? Защото това - вашето си е жива аванта.Хем не давате дума да се каже , Държавата да регулира цените( когато опре до ваш интерес) но иначе да ви " подпомага". Кой си ти и събратята ти бе? Чисти Капиталисти! Ами като сте такива,защото вие го докарахте и крепите,така ще бъде.Който оцелее,оцелее! Голем Гой,като фалираш примерно ти.Ами друг ще ти запълни мястото.Това е : Пазарна Икономика,нали това ви беше мантрата от 30 години.Има печалба,но има и фалит.Д,б@ и арогантното племе д,б@. Да лапа по капиталистически,но Държавата да го спасява по социалистически. Ей,вие- бъдещите и днешни министри: Ако се опитате да им" помагате" да знаете,че Народа наистина ще превърти.Този със заводи и сметки за милиони,дори милиард да му помагате,а Народа има- няма да плаща непоносими цени за ток,вода за парно.Защото Той бил Индустриалец.
  • 17 Антитрол

    14 0 Отговор
    "Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява държавата да субсидира фирмите заради скъпия ток."

    Ами къде беше АИКБ когато Баце спря Южен поток, къде бяха когато спряха АЕЦ Белене, къде бяха когато направиха ужким "свободен пазар" - сега държавата (демек ние) да ги компенсирала - от къде на къде. А сетих се бяха на почивки по екзотични места, купуваха си имоти и нови джипове.

    Ами ще си намалите малко печалбите и ето ви компенсация - ако много сте закъсали ще продадете някой имот и няма да ходите на почивки и сафарита - ако и това не помогне фалит и мястото ви ще заемат по-способни.

    Нас обикновените потребители кой ще ни компенсира - обаче въпреки че вдигнаха цените заради скъпия ток искат компенсация ама няма да смъкнат цените.
  • 18 ген Столти

    10 0 Отговор
    Къде се е покрил дървеният енергитик Мартин Димитров, нека сега да обясни вредата от атомната централа, от това, че на България не са и необходими нови мощности.Аре пасторе. драсни една статия.....
  • 19 Грульо

    11 0 Отговор
    Държавата, демек народа да им плаща тока. Да накарат спекулантите на ток да им го плащат, защото вината е тяхна. От държавата могат да искат само да подгони спекулантите. :D
  • 20 СТИГА

    9 0 Отговор
    Бизнесът иска да е на държавна издръжка. Стига вече с претенциите на бизнесЪТ!!!
  • 21 СТИГА

    12 1 Отговор
    До вчера Велев ведно с уж синдикатите ревеше срещу актуализацията на пенсиите, днес големият индустриален капитал тръгнал пари да иска!
    Срам!
    Бизнесът иска парите на пенсионерите!!!
  • 22 Гришата

    9 0 Отговор
    всички бизнесмени начело с чичката Велев да отидат пред дома на МЕГЛЕНА КУНЕВа и фалшивият мошеник ПСЕВДО ЦАРЯ И СОЛОМОНЧО ПАСИ които закриха блоковете в Козлодуй и замразиха АЦ БЕЛЕНЕ и да протестират там за скъпият ток .Аз съм клетка от държавата и не давам и стотинка на тези не-доказали се "бизнесмени" точка НЕ ДАВАМ!!!!

    Коментиран от #29

  • 23 свърши се

    6 0 Отговор
    Тиквеника ви субжсиудираше директно 12 тиквени години.
    Сега ще излезете на свободния пазар като всички нас!
    Кафа!
  • 24 ччччч

    5 0 Отговор
    Този пак ревна! Бизнесът та бизнесът, олеле мале! Бил загинал, ами ще загине като такива сте бизнесмените! Набутал се в борда на директорите на 100 фирми и само цица ли цица! Седнете и се разберете с енергетиците! Ревна и когато вдигнаха пенсиите, дума не продумва за заплатите! Паразит!
  • 25 Амии

    2 0 Отговор
    А за нас ЧСИ-тата?
    Иначе е прав, социализъм и тогава държавата ще се грижи за всички.
  • 26 ганчо потуранчо

    2 0 Отговор
    А народа кучетата го яли... Ей, ние в Османската империя ли живеем или в свободна България. Защо е този тормоз върху българския народ, тези, които измислят тези недоразумения прав им път, да ходят където желаят, но решат ли да са тук, значи са съгласни да служат на българския народ, а не на олигарсите, които без това плащат трохи на работниците си.
  • 27 Белене Белене

    2 0 Отговор
    Отказ от ЕС и НАТО ще спаси ситуацията.
    Един мощен Кик на хищният капитализъм, а Кунева, Борисов заради ЮП, бавенето на Белене, фотоволтаиците по негово време плащахме 780 лева на мегават-сега 500 лв на мегават, и откри вместо 340 до 2014 г., до 2011 1200, ами скъпите частни ВЕЦ, а ТЕЦ1 и 3.
    Енергия от Козлодуй-55 лева мегават, а от закритите 3-4 блокове щяха да са 30 лева, правите ли разлика между фотоволтаик 700-500 лева, частни Вецове-200 лева и Козлодуй.
    Над 90 милиарда лева загуби от затваряни на 1-4 реактора, нестроеж на Белене и ЮП отделно.
    Съд и Затвор за Костов, Кунева, Софиянски, Паси, Борисов-Шайката на соросоидните талибани съсипа България.
    Сега идват новите Соросоиди Петков Василев.
    Тези ще ни досъсипят-хората ги питат какво правим с ТЕЦ2-Гуайдо "ще строим паркове" ще откриваме амазон-смешник.
  • 28 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Държавата няма право да субсидира спекулациите. Да се образуват наказателни дела срещу тях и да се намалят цените на изходните нива по административен ред.
  • 29 ААААААААААА

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Гришата":

    А недей така към другарят Велев. По спокойно! АЕЦ не е нужен. Белене също, някакъв си гьол. Това е пазарна икономика, ток в Турция колкото искаш. Газ в САЩ колкото искаш.
  • 30 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    1 1 Отговор
    Радевото правителство ни закопава....бавно, но сигурно
  • 31 ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НИ УБИВАТ

    0 1 Отговор
    Радев, а теб..........
  • 32 Пешка

    1 0 Отговор
    Държавата тоест народа да обезщетява капиталистите чорбаджии да си купуват нови яхти. Е то бива наглост но това надминава всичко. Да фалират нито лев за такива. Искат пазарна икономика е имат я .За се оправят.