Last news in Fakti

22 Септември, 2021 23:30 3 403 42

Всеки втори лев, похарчен от държавата, отива на вятъра

  • лев-
  • държавни разходи-
  • бюджет

Размиване на отговорностите при различни нива на изпълнение

Всеки втори лев, похарчен от държавата, отива на вятъра - 1
Снимка: БГНЕС

Всеки втори лев, похарчен от държавата, отива на вятъра. Този извод може да се направи от ежегодния анализ на Института за пазарна икономика на държавните разходи.

Близо половината от одитираните от Сметната палата разходи, извършени от централната администрация в периода 1998-2020 г., могат да се определят като "провал". Около 1/4 от останалите средства са похарчени по-скоро успешно, а останалите 1/4 не могат да бъдат причислени към нито едната от двете категории.

Това сочи изследването "Успехите и провалите на българските правителства 1998-2020" на ИПИ, което анализира работата на централната администрация посредством одитните доклади на Сметната палата.

Цялостната картина за работата на администрацията от всички 1035 одитни доклада за последните 23 години изглежда така:

438 случая на "провал" (възлизащи на 82.6 млрд. лв.);
257 случая на "успех" (възлизащи на 35.3 млрд. лв.);
340 "некласифицирани" случая (възлизащи на 37.8 млрд. лв.).


Сегашното изследване на ИПИ е 7-о поред и допълва предишните издания с нови 69 одитни доклада. Така изследването обхваща всички публикувани от Сметната палата одитни доклади за дейността на централната администрация до 30 юни 2021 г.

Това са общо 1035 доклада, които обхващат 23 години от работата на администрацията (от 1998 до 2020 г.) и включват разходи за близо 156 млрд. лв.

На базата на поставените оценки от одитните доклади и предварително избрани критерии икономистите квалифицират работата на администрацията като "успех" или "провал". Дейностите, чието изпълнение и резултати не позволяват да се причислят към една от двете групи, са определени като "некласифицирани".

"Големият брой на "провалите" показва нехайството на администрацията към парите на данъкоплатците", коментират от ИПИ. Според икономистите в близо половината от одитираните програми, проекти и разходи държавата е лош стопанин и работи неефективно. В същото време изземва и преразпределя огромен ресурс. В този смисъл, колкото повече държавата харчи, толкова повече губят гражданите и бизнеса, твърдят от ИПИ.

Според анализа основните слабости на администрацията не се променят значително през годините. В някои случаи "провалът" на администрацията е вследствие на недостатъчен административен капацитет (вкл. липса на експертиза и лошо управление), липса на средства и външни фактори. Много са и случаите обаче, в които се констатира незаинтересованост към управлението на публичния ресурс или умишлени злоупотреби.

Основните проявления на провала са в:

Размиване на отговорностите при различни нива на изпълнение;
Опорочени обществени поръчки;
Лошо управление на имуществото;
Липса на ясни цели и индикатори, показващи постигането на резултати;
Неикономично харчене.

Според икономистите анализът "подсказва" и какви ще са резултатите от одитите на действията на администрацията във връзка със справяне на последствията от Covid епидемията.

"Спешността, неизвестността и необходимостта от несвойствени дейности единствено ще увеличат неефективността на и без това недобре работещата администрация. Към началото на 2021 г. плановете на правителството са да похарчи над 3 млрд. лв. за справяне с пандемията. И докато част от средствата автоматично се разпределят по конкретни пера (добавки към пенсиите, увеличение на размера на минималната пенсия, намаляване на ставката на ДДС за определени стоки и др. подобни) и не изискват оценка, то за голяма част от мерките се изисква административен капацитет и мобилизация", коментират още икономистите.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    31 3 Отговор
    Вятърът ги носи право в чекмеджето.хо хо хо хо
  • 2 НМарков

    17 15 Отговор
    Буквално до преди броени дни харвардските тролове бяха напълно неизвестни елементи от българската таблица на политическите елементи. Имената им влязоха в обръщение след любезната намеса на американския посланик Мустафа при реденето на служебния кабинет на Радев. Последва директно споменаване на името на усмихнатия канадец Кирчо, лично от президента Байдън – уникално явление за балканската, пък и световна политика. Лично „бащата на народите“ да те пробутва, хич не е лесна работа, макар и да е твърде тъмна засега. Много тъмна, мътна и кървава. Пък и каква ли не още.

    С тези няколко стъпки американската администрация превърна отново харвардските си юпита в копия на собствените си интереси. Не на националните ни такива.

    Коментиран от #6

  • 3 Що ТАКА БЕ Ф'АТ'М'АК

    5 18 Отговор
    Оставка Боклук
  • 4 Ha ha ha

    8 15 Отговор
    100% фалшива диплома на харвадския измамник! ПИК са проверили и не само те! Вероятно ПИК са ровили в списъка на завършилите действителния Харвард. Докато Кирчо е бил само в една от програмите, която е с дву-годишен срок. Няма как да го има сред завършилите Харвард, защото Кирчовата диплома не ознаменува пълния цикъл на обучение в Харвард. Пък и кой ли ще пусне това менте да учи в Харвард? В Харвард са му прибрали парите и са му издали бележка, че е умен

    Коментиран от #10

  • 5 Това са за лични облаги!

    24 1 Отговор
    Не са на вятъра! Хората си имат 7 милиона овце и си ги стрижат!
  • 6 Жоро

    22 3 Отговор

    До коментар #2 от "НМарков":

    Е чакай са нали Радев беше проект на Русия, как така па са служебен кабинет от Бадън въх!!!

    Коментиран от #12

  • 7 Госあ

    23 1 Отговор
    Проблема в държавните институции в здравеопазване , наука и образование, отбрана и сигурност до голяма степен се дължи на овчедушието на служителите. мутренския модел на управление на герб се базира на ръководителите, които в голямата си част с редки изключения са най некомпетентните и неморални с кръг от протежета около тях, където се въртят парите. Тези кръгове са малка част от целия персонал до който не достига нищо или само трохи, но мнозинството не предприема абсолютно нищо за да си търси правата, а тези които тръгнат да го правят се оказват сами и смачкани. Повечето от мнозинството се надяват на трохи, а друга част се задоволяват с трохи и нямат никакво чувство за справедливост и амбиция за израстване и нормални работни условия.
  • 8 Грульо

    28 0 Отговор
    Над 80 милярда прахосани от политиците? Че тва си направо за доживотен съд, щом няма смъртно наказание. :D
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да бе!

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ha ha ha":

    По-добре виж дипломата на Борисов, белким ти дойде акъл в главата!

    Коментиран от #14

  • 11 Д. Петров

    10 0 Отговор
    Стъкмяваме:"1/4 не могат да бъдат причислени към нито едната от двете категории"!!! Демек 0 (нула), стават три-четвърти - не е един за два, а един път и половина повече загуби!!!

    Коментиран от #18

  • 12 Щрак

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Жоро":

    Американците ожениха Радев набързо преди изборите,че някакси не вървеше да е разведен кандидат—президент.Нинова го предложи като сделка с Козяк затова и Борисов беше в заверата и постави Цецка Цачева в позиция партер срещу летеца — младоженец.
  • 13 6A13TT

    7 1 Отговор
    Учуден съм, че са толкова малко.
  • 14 Д. Петров

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Да бе!":

    Ай къщ, с това, а вие що биете негрите! Подписал ли е невярна декларация? Излъгал ли е? ... Кво ми обясняваш, че някой си бил убил човек и е по-голям престъпник!? Демек на твоя любимец, паметник да му издигнем, че бил "по-малък" престъпник!
  • 15 Лудница

    9 0 Отговор
    Не са на вятъра парите,за коли за облекла за банкети,за бонуси и различни надбавки на ненужната некомпетентна и нагла администрация,за командировки и плащане на пътни на хора със сменена адресна регистрация само и само да им се плащат пътни хаха ,всичко е една умряла олигофрения.
  • 16 Госあ

    5 5 Отговор
    Йерархичния комунистически строй е най добрият, победи дори фашизма с неговия безпрецедентен подем в технологиите и индустрията. Но в еврокоптора цари капитализъм и ако искате да живеете поне в мижава демокрацийка, се научете да бъдете единни и че с няколко цента повече или по малко, е се таа. Доверието в йерархията и алтруизма не работят в кочините. Не може да разчитате на това. Затова се обединете и поискайте справедливост. При капитализма йерархията се гради от измамници, и ако бъдете предани, лоялни и изпълнителни само ще затъвате.

    Коментиран от #20

  • 17 Перо

    15 0 Отговор
    За тези 23 г. Толупът е бил на власт 12 г.,плюс години като Гл.секретар на МВР и Кмет на София. Не чекмеджето,но и гардероба ще се пръсне от евраци и кюлчета!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 одитор

    1 2 Отговор
    Стига глупости. Държавата отдавна е закрита. Има ЕС. Обърнете се със жалбите си към тях.

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "одитор":

    По добре към арменския поп !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Д. Петров":

    Искам да кажа, че след като не може да бъде обединен към чувство за справедливост, българина трябва да забрави за всякаква лоялност и трудолюбие възпитавано през комунизма. Трябва да се научи без никакви скрупули да лъже и краде от работодателя си. Да го прави прецизно и с финес ! Както са казвали спартанците, да крадеш не е срамно, срамно е да те хванат !

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    Тези които не се научат да го правят в условията на капитализъм, няма да бъдат достойни, а глупави. В първият удобен случай трябва да бъдат готови да забият нож в гърба, както краварите постъпиха с Франция. И няма смисъл да си губят времето с труд. Ако искат да се трудят, да отидат на Изток.

    Коментиран от #29, #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Д. Петров

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    Не само на изток, Ами и леко на север, чукчолапецо проздт!
  • 31 Професор

    8 0 Отговор
    Какво лошо има, нали ще правите зелена икономика? Свиквайте да ги хвърляте точно на вятъра, под формата на "инвестиции" във ветрени генератори... Скоро другата половина ще хвърлите на слънцето, под формата на соларни панели. Накрая няма да имате ток, но ще узаконите г-й браковете и ще се заредите по този начин с морална енергия...

    Коментиран от #35

  • 32 Jacques Yves Moineau

    4 0 Отговор
    Ние това си го знаем. Въпроса е докога така? Отговор: докато не вкарат някого в затвора. Какво е необходимо за да стане това?: да се оправи прокуратурата.
  • 33 mi6osp

    4 0 Отговор
    Нищо чудно. За да не личи колко мащабно краде, Борисов осъществи мечтата на мафията за безконтролно и безнаказано крадене, ако кражбите са над двадесетина лв.
  • 34 БОКОКРАД

    5 0 Отговор
    ,,НА ВЯТЪРА" Е ИНТЕРЕСНО СЛОВОСЪЧЕТАНИЕ , НО НЕ ЗАМЕСТВА ЛИ ИСТИНСКАТА ДУМА - КРАЖБА ?
  • 35 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Професор":

    Еййй и ти да кажеш нещо градивно. Но нали знаеш, че хвърлянето на пари на вятъра е иновативно, креативно и демократично.

    Коментиран от #36

  • 36 Професор

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    Виж сега, ти си един объркан човек. Плюеш срещу Америка, но не разбираш какво става в Америка. Аз живея там и ти казвам -- това, против което плюеш е неолиберализмът, наричан още глобализъм, наричан още неомарксизъм, а напоследък и глобалистки социализъм. Да, напоследък той настъпва отново в Америка на федерално ниво, но в американското общество се надигат мощни сили срещу него и не мисля, че американският национален капитализъм ще рухне така лесно. Всички тия политики на джендеризъм, "зелена икономика", "социална справедливост", и подобни глобалистки соц глупости, са ненавиждани от мнозинството американци и дните им са преброени.

    Коментиран от #37

  • 37 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Професор":

    Мисля че ти си се объркал, такова нещо като национален капитализъм в сащ не съществува, най малкото защото е нелепо да се говори за американска нация, или ако има такава, то това са реднеците потомци на първите конекрадци и проститутки отишли в Америка. Може да съществува див капитализъм, който е много по безкрупулен от фашизма и се основава на грабежи от други държави и кражба на специалисти. Колко ще съществува още зависи от останалите, а не от американците.
  • 38 Един

    1 0 Отговор
    Ми това беше целта на "демокрацията" - всеки да може да краде!

    Коментиран от #42

  • 39 Сега

    1 0 Отговор
    Сега всеки два лева от два са на вятъра
  • 40 БПФ

    1 0 Отговор
    В Китай за разхищение на държавна пара в големи размери, присъдата е смърт !!! Крадливите чиновничета се изкарват на стадионът пред очите на хората и получават куpшум в тимберицата !!!
  • 41 Гост

    1 0 Отговор
    А вятъра духа към чекмеджето.
  • 42 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Един":

    Не всеки! Само онези, на които не им се работи.